Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sinisa super su slike,jako mi se svidja sto je sve zeleno i sredjeno pod konac(tako mi je zena opisivala Nemacku).Svugde ima i dobrih i losih strana ali mislim da je procenat dobrih u Kanadi u prednosti.
Jedva cekamo da cujemo dalje utiske(i slike),a mislim da govorim u ime svih.
Mi razmisljamo o Alberti,ali posto imam jednog prijatelja u Torontu mozda ce nam za pocetak biti lakse da se tu snadjemo.
Pozdrav za Toronto.

Evo da ponovim i ja sto je rekao Aleksandar:

Grandic,
Hvala za slike stvarno su super pomazu nam da steknemo bolji utisak o Kanadi!
Kad budes imao vremena, prenesi nam utiske o zivotu u Torontu.
Pozdrav!

Cao Aleksandre

Vec sam pisao o ovome sto navodis.Stvarno je potrebno jako puno energije za vaspitavanje dece.Imam ih dvoje ( 7 i 11 godina ).Sta smo sve prosli u ovom odvratnom sistemu nije tema za ovaj forum.Ne mozes da im objasnis kako to komsinica lekar specijalista vozi stari Renault4, a drugi komsija (buzdovan koji se obogatio na svercu nafte) vozi Mercedes od 25000 eura.Niko ga nikada nije pitao ( mislim na drzavne organe koji bi trebalo da se bave time) odakle mu sve to sto je stekao.Koliko je poreza platio za sve to da bi smo od tog poreza ja i moja deca imali normalno skolstvo, zdravstvo,policiju , sudstvo.E to je ono sto je trulo u drzavi Danskoj.To je ono zbog cega treba bezati odavde.Masa ljudi koji zive u Srbiji jednostavno nije svesna sta se oko njih desava i u kakvim uslovima zive.

Puno uspeha u nastojanju da obezbedis svojoj porodici bolju buducnost.

Sale

Glavni problem, ali bukvalno imam isti primer kod mene u komsiliku, komunisticki kapitalista nafatiran, vozi mercedes ne od 25000 nego od 75000 eura a magistar masinstva ide na posao autobusom svako jutro zato sto nema auto, komplikovana situacija za omladinu, zato i gledam vec sa 18g neki najbolji i najbrzi plan da odem negde

Glavni problem, ali bukvalno imam isti primer kod mene u komsiliku, komunisticki kapitalista nafatiran, vozi mercedes ne od 25000 nego od 75000 eura a magistar masinstva ide na posao autobusom svako jutro zato sto nema auto, komplikovana situacija za omladinu, zato i gledam vec sa 18g neki najbolji i najbrzi plan da odem negde

Znas sta, toliko su mi se zgadili da bih mogao do sutra da pisem o tome, ali ne zelim da remetim tematiku ovog foruma.

Pozz...

Sale

Razlozi naseg odlaska su manje-vise slicni. Ako neko ide da se obogati, mislim da ne treba ni da krene-bar je ovde u nasoj zemlji Dembeliji lako i brzo doci do gomile novca. Nego mene brine nas drugar Klika. Druze, gde si? Zasto se vise ne druzis sa nama? Malo nam nedostajes, pa bi mogao i skrabnuti poneku tvoju pametnicu/Je li ti to nas ne volis vise:eek:

Evo da ponovim i ja sto je rekao Aleksandar:

Grandic,
Hvala za slike stvarno su super pomazu nam da steknemo bolji utisak o Kanadi!
Kad budes imao vremena, prenesi nam utiske o zivotu u Torontu.
Pozdrav!

Hocu naravno, cim nadjem malo vise vremena i budem imao konkretno o cemu da pisem.
Zasad je sve OK, dobili SIN sve cetvoro, cak i klinci (13 i 6 godina), otvorili smo bank account (joint), nasli smo danas stan, cim uletimo u stan (od 1. Decembra, apliciramo za medical i za CCTB - deciji dodatak) , u toku sledece nedelje pocinjem da radim,itd....pisacu detaljnije kad budem imao sta.U principu , sve su toliko pojednostavili , da je neverovatno sta sve mozes da pozavrsavas u jednom danu, nema lenje i bezobrazne birokratije kao kod nas, svi ljubazni, hoce da ti pomognu, pogotovo kad vide da si newcomer, nema banaka koje deru kozu s ledja sa taxama i provizijama, banking je sve preko kompjutera i plastike, kes ti i ne treba, sve cisto i jednostavno, na prvi pogled mozda izgleda komplikovano kad tek dodjes pa ne znas gde si, ali brzo sve dolazi na svoje i onda tek shvatis koliko je ovo sredjena drzava :) . Za sad, stavicu jos malo slika na onaj moj picasaweb album, cisto da ne bude bez nista. :)

Pozdrav svima.

Razlozi naseg odlaska su manje-vise slicni. Ako neko ide da se obogati, mislim da ne treba ni da krene-bar je ovde u nasoj zemlji Dembeliji lako i brzo doci do gomile novca. Nego mene brine nas drugar Klika. Druze, gde si? Zasto se vise ne druzis sa nama? Malo nam nedostajes, pa bi mogao i skrabnuti poneku tvoju pametnicu/Je li ti to nas ne volis vise:eek:

Cao

Da li verujes da smo juce Dassal i ja jedno drugom postavili isto pitanje vezano za Kliku.Sto je jos takodje neverovatno, to je da kada mi je Dassal juce poslao private sa konstatacijom da nema Klike, ja sam mu odgovorio da evo od pocetka citam Klikine postove na ovom forumu.Posle minut sam dobio odgovor da to isto i on radi.Neverovatno. :whistling:

Zaista sam sa najboljom namerom napisala ono sto znam da je legalno. O ljudima iz Ruskog Krstura je bilo reci na ovom forumu i znam da se medjusobno veoma pomazu i da se uglavnom radi o poljoprivrednicima koji su se i ovde bavili time. Za tu uciteljicu nisam cula, ali je verovatno otisla sa nekim "cudesnim" diplomama (npr.pekarka sa diplomom iz "Haj Nehaja"), a zbog takvih i nas koji zelimo "normalno" da odemo proveravaju godinama. Ukoliko sam greskom optuzila doticnu gospodju-moje veliko izvinjenje, ali SIGURNO nije mogla otici na Work Permit prikazavsi diplomu profesora razredne nastave, a da je puste kao pekara. Jedino je moguce da visokoskolsku diplomu nije ni prikazala, a da je srednju zavrsila za pekara i imala koju godinu radnog iskustva u toj struci. Da sada ne davim mnogo, mislim da Vama to nije potrebno i da cete uspeti u Vasoj nameri bez muvanja. Zelim Vam puno uspeha!:ok:

Mislim da si upravu, ona sigurno nije prikazala diplomu vise skole, nego je izvadila novu kao pekar i ustimala radno iskustvo.Moj muz ima poljoprivrednu skolu i dokvalifikovao se kao pekar u okviru skole i svojevremeno smo imali mini proizvodnju testenine i jedino tako smo uspeli dobiti ponudu za posao u Saskatcewanu.Cekamo cetiri meseca vec na nominaciju.Ali skola i posao moraju da se uklapaju SIGURNO, pa makar i za PNP program.:)

Pitanje za Grandica,

Da li je dozvoljeno kao iseljenik da nosis vise prtljaga od onog propisanog (pre godinu dana je bilo dva puta po 23 kg. plus 7 kg. rucni prtljag) s obzirom da je iseljenje u pitanju, znam da oni koji idu na radne dozvole ne mogu vise od propisanog.Stalno smanjuju kilazu, navodno se bune radnici-puca im kicma pa se grebu od osiguranja.

Posto si najsveziji, napisi nam malo o tome kad budes imao vremena. Sta mislis da je bitno da nam ukazes kad dodjes na aerodrom u emigraciono sta te pitaju i koliko to traje?

Jos jedno pitanje za Grandica,
Kad sve sracunas, mozes li nam opistai naprimer, neku prosecnu satnicu u Torontu, i cenu stana(i na sta taj stan lici za te pare), i cenu osnovnih zivotnih potreba, hrana-higijena, posto sam bas trazio u ovoj temi ali dosta njih su razlicito pisali, pa me zanima trenutno iz prve ruke :). Pozz

Pitanje za Grandica,

Da li je dozvoljeno kao iseljenik da nosis vise prtljaga od onog propisanog (pre godinu dana je bilo dva puta po 23 kg. plus 7 kg. rucni prtljag) s obzirom da je iseljenje u pitanju, znam da oni koji idu na radne dozvole ne mogu vise od propisanog.Stalno smanjuju kilazu, navodno se bune radnici-puca im kicma pa se grebu od osiguranja.

Posto si najsveziji, napisi nam malo o tome kad budes imao vremena. Sta mislis da je bitno da nam ukazes kad dodjes na aerodrom u emigraciono sta te pitaju i koliko to traje?

2X23 KG koferi-po osobi, starost nebitna, znaci i mala deca imaju pravo na isto toliko, i po 10 kg rucnog prtljaga. Nemojte da se uzbudjujete ako vam izgube neki kofer, to je redovna pojava....samo prijavis na aerodromu i stigne ti na kucnu adresu u roku od 2 dana. Moj se jedan kofer prosetao do Frankfurta :) .
Sto se tice imigracionog, to nek vas ne brine, ciste formalnosti, nas nista nisu ni pitali,mi se cak malo zezali s njima zbog toga kako izgovaraju nasa imena, u principu, ako vide da si "normalan", nista te i ne pitaju, samo prolazis...kad zavrse papirologiju, u medjuvremenu ti kazu da sednes i da sacekas, pa te prozovu...ma opusteno...

Sto se tice cena i kirije, o tome cu drugi put, sad nemam vremena, idemo kod nekih prijatelja na veceru, pa cu ovih dana napisati nesto i o tome.

POZDRAV.

Pitanje za Grandica,

Sto se tice prtljaga, nesto sam se pre nekoliko meseci raspitivao kod British Airways,Kod nih je bilo 32 kg, za razliku od 23.Ne znam da li se to promenilo.Najjednostavnije je da pozovete Aerodrom Nikola Tesla i raspitate se direktno kod prevoznika sa kojim letite.

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje za Grandica,
Kad sve sracunas, mozes li nam opistai naprimer, neku prosecnu satnicu u Torontu, i cenu stana(i na sta taj stan lici za te pare), i cenu osnovnih zivotnih potreba, hrana-higijena, posto sam bas trazio u ovoj temi ali dosta njih su razlicito pisali, pa me zanima trenutno iz prve ruke :). Pozz

Cene svih potrebstina se mogu videti ovde , gde linkovi vode ka lancima supermarketa

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Supermarkets_of_Canada

http://www.zehrs.ca/
http://www.sobeys.com/choose-your-province?destination=/
http://www.loblaws.ca/
http://www.shopnofrills.ca/
http://www.costco.com/

Sve i svasta:

http://www.walmart.ca
http://www.canadiantire.ca
http://www.sears.ca
http://www.thebrick.com

Cene najma i kupovine nekretnina su najbolje prikazane na:

www.mls.ca Imaju interaktivnu mapu koja fenomenalno funkcionise

Koga ne mrzi , neka preracuna i napravi poredjene cene kvadrata u Kanadi i u Srbiji.Videcete gde mi to zivimo,radimo za male pare i gde treba da sebi i nasoj porodici izgradjujemo zivot.Ako neko i krene u racunanje , neka na www.mls.ca obrati pazjnu da u specifikaciji povrsine stanova nigde nema zastupljene kvadrature kupatila i terase.

Cene rentiranja stanova po gradovima su prikazane na:

http://www.gottarent.com/

Cene polovnih automobila:

http://www.carpages.ca/

Ljudi nemojte da gubite vreme i da racunate. Lepo umesto toga sedite i ucite engleski i pravac CA. Bio sam u CA i verujte mi sve je mnogo jeftinije nego u BG osim registracije automobila i nekih usluga. Recimo muski frizer je 15-20 CA dolara. Benzin je smejurija, 0,9 ca dolara. Na autoputu nema placanja putarine. Ma sve je u funkciji ljudi koji tamo zive i u cilju da im se zivot olaksa koilko je to moguce a ne kao u mnogim zemljama gde je bas obrnuto. A plate ... mislim minimalna plata, znaci za nekoga ko ni ne zna engleski niti ima bilokakve kvalifikacije je 900 ca dolara neto. Sa nekom prosecnom platom od oko 2000 CA dolara neto mesecno moze sama osoba da iznajmi stan i pristojno da zivi. Kolika je plata potrebna u Bgu da bi neko sam mogao da iznajmi stan i da zivi pristojno? A ko to ima je drugo pitanje ili ti nemoguca misija :)

Bolje da ne komentarisem cene, dovoljno je njih pogledati i imas celu sliku o zemlji...Cene hrane manje i to neke drasticno.. Sta mu dodje ovo kod stanova Month.Maintenance Fees, mesecni troskovi struja voda gas ? Cene pojedinih automobila necu ni da komentaris, radi se o duploj cifri kod nas za isti.

E da bas me zanima kolika je prosecna cena satince, nekog najobicnijeg posla tipa... prodavac u radnji ?

Bolje da ne komentarisem cene, dovoljno je njih pogledati i imas celu sliku o zemlji...Cene hrane manje i to neke drasticno.. Sta mu dodje ovo kod stanova Month.Maintenance Fees, mesecni troskovi struja voda gas ? Cene pojedinih automobila necu ni da komentaris, radi se o duploj cifri kod nas za isti.

E da bas me zanima kolika je prosecna cena satince, nekog najobicnijeg posla tipa... prodavac u radnji ?

Moja drugarica koja radi u Niagara Falls u prodavnici nase robe (hrana,pice iz bivse SFRJ) ima 11 CAD na sat.

Maintenance Fee placas kada kupis stan u zgradi.To ti je mesecno odrzavanje zgrade.

Sto se tice prtljaga, nesto sam se pre nekoliko meseci raspitivao kod British Airways,Kod nih je bilo 32 kg, za razliku od 23.Ne znam da li se to promenilo.Najjednostavnije je da pozovete Aerodrom Nikola Tesla i raspitate se direktno kod prevoznika sa kojim letite.

Da, ni to nije losa varijanta, ali pod uslovom da nije skuplja cena karte kod Britanaca, ako je skuplja onda mozda izadje manje da se plati jedan kofer vise ako je potrebno.Cesi su najpovoljniji bili tamo je bilo2x 23kg, nadam se da dok mi nekrenemo nebude 20 i manje.Cula sam od nasih emigranata koji su tamo desetak godina da se posebno prijavi iseljenje i da mozes poneti puno vise,navodno ni oni to nisu znali, saznali su na aerodromu kad su videli druge.Da li je to bilo u to vreme tako ili je i sad tako najbolje je nazvati aerodrom.

Da, ni to nije losa varijanta, ali pod uslovom da nije skuplja cena karte kod Britanaca, ako je skuplja onda mozda izadje manje da se plati jedan kofer vise ako je potrebno.Cesi su najpovoljniji bili tamo je bilo2x 23kg, nadam se da dok mi nekrenemo nebude 20 i manje.Cula sam od nasih emigranata koji su tamo desetak godina da se posebno prijavi iseljenje i da mozes poneti puno vise,navodno ni oni to nisu znali, saznali su na aerodromu kad su videli druge.Da li je to bilo u to vreme tako ili je i sad tako najbolje je nazvati aerodrom.

Ljudi, aerodrom u principu nema veze sa tim- avio kompanija propisuje pravila, a aerodrom ih sprovodi (check-in, vize i slicno)! Dakle, pre nego se kupi karta, obavezno uradite sledece:
-kazite im da se iseljavate, jer to daje odredjene privilegije,a to su (uglavnom) veca dozvoljena kilaza prtljaga koja se ne naplacuje, kao i mogucnost da se kupi karta u jednom pravcu (OW),
-karte u jednom pravcu su inace, verovali ili ne skuplje nego povratne (RT), ali u slucaju iseljenja je drugacije, pa se moze ustedeti kupovinom u jednom pravcu....
-kada kupujete kartu, obavezno proverite na vise mesta, tj. vise prevoznika (Air France, British Airways, Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines), a kada dobijete usmenu informaciju, onda u agenciju (ili vise njih) koje se bave prodajom avio karata (Grandic je spomenuo jednu, a ima ih jos), proverite iste datume na onim istim prevoznicima, i verovali ili ne moze biti razlike da karta bude jeftinija u maloj agenciji nego direktno kod prevozioca!
Radio sam u tom poslu 6 godina, pa ne pricam napamet, ta prodaja karata je veliki biznis, koji su malo slucajno, malo namerno zakomplikovali, ali moze da se ustedi ako se dobro raspita- ako ne bude velikog povecanja cene goriva, mozda cene karata padnu. I jos nesto, postoje periodi tzv. Low Season, kada su karte jeftinije, oktobar, novembar, kraj Jan, Februar i delom mart, pa bolje birajte te periode za let....i jos nesto, jos uvek ima povoljnih karata iz Budimpeste, pa onima iz Subotice, posto imaju istu kilometrazu do aerodroma u beg, mozda odgovara i to....
Pozdrav svima
:zurka:

Ljudi, aerodrom u principu nema veze sa tim- avio kompanija propisuje pravila, a aerodrom ih sprovodi (check-in, vize i slicno)! Dakle, pre nego se kupi karta, obavezno uradite sledece:
-kazite im da se iseljavate, jer to daje odredjene privilegije,a to su (uglavnom) veca dozvoljena kilaza prtljaga koja se ne naplacuje, kao i mogucnost da se kupi karta u jednom pravcu (OW),
-karte u jednom pravcu su inace, verovali ili ne skuplje nego povratne (RT), ali u slucaju iseljenja je drugacije, pa se moze ustedeti kupovinom u jednom pravcu....
-kada kupujete kartu, obavezno proverite na vise mesta, tj. vise prevoznika (Air France, British Airways, Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines), a kada dobijete usmenu informaciju, onda u agenciju (ili vise njih) koje se bave prodajom avio karata (Grandic je spomenuo jednu, a ima ih jos), proverite iste datume na onim istim prevoznicima, i verovali ili ne moze biti razlike da karta bude jeftinija u maloj agenciji nego direktno kod prevozioca!
Radio sam u tom poslu 6 godina, pa ne pricam napamet, ta prodaja karata je veliki biznis, koji su malo slucajno, malo namerno zakomplikovali, ali moze da se ustedi ako se dobro raspita- ako ne bude velikog povecanja cene goriva, mozda cene karata padnu. I jos nesto, postoje periodi tzv. Low Season, kada su karte jeftinije, oktobar, novembar, kraj Jan, Februar i delom mart, pa bolje birajte te periode za let....i jos nesto, jos uvek ima povoljnih karata iz Budimpeste, pa onima iz Subotice, posto imaju istu kilometrazu do aerodroma u beg, mozda odgovara i to....
Pozdrav svima
:zurka:

Hteo sam da kazem da na aerodromu postoje kancelarije avio prevoznika tako da mogu da se kontaktiraju.Ne direktno aerodrom vec naravno predstavnistva avio prevoznika koja se nalaze na aerodromu.:D

A sto se tice Low Season, ja bih odmaaaahhhhhhh da letim pa makar to bili i KRSTICI !!!! Ne mogu vise da cekam! Joj , pa kada ce vise da me pozovu!!!!!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back