Nasao sam negde da za decu imas federalnu+provincial dodatak za decu- federalni je 100 CAD mesecno, a provincijalni je razlicit, ali upravo oko 150 CAD koliko se secam, to je ok, imas dovoljno za obdaniste u Qebecu (koje je jeftino u odnosu na BC, recimo gde ide od 400 pa navise!), a nisam sto posto siguran, mislim da postoje i tax benefit na kraju godine (ne drzite me za rec)!
Cao Dassal,
Federalna Vlada daje $100 mesecno za svu decu do sest godina kao pomoc za vrtic (mnogi politicari su kritikovali ovu odluku Harpereve Vlade jer smatraju da je bolje da su pare ulozili u izgradnju vrtica)Provincijska vlada daje isto za decu ali visina dodataka zavisi od godisnjih prihoda.Ovde u Alberti maksimum moze biti $250 ako spadas u kategoriju ljudi koji imaju male prihode.Ako je vrtic u Qebecu $250 to je super, ovde u Edmontonu se krece oko $1000 za akreditovan vrtic od strane provincije i drzave i nema mesta.Svake godine od marta do maja prijavljujes prihode za predthodnu godinu(ako radis legalni posao dobijas od firme T4 formu), kada to radis mozes priloziti racune za lekove i medicinske usluge(zubar,bolnica,...itd),za vrtic,za skolu,dobrotvorne priloge, RRSP(pare za penziju), RESP(pare za skolovanje dece)i druge troskove (uzavisnosti od vrste posla koji radis) i mozes traziti da ti se vrate pare;U zavisnosti od prihoda Canada Ravenue Agency (Drzavna Institucija) moze da ti vrati pare a i nemora;To sve zavisi od toga koliko si zaradio,da li si ozenjen/udat i da li imas decu i koliko ih imas, da li ti supruznik radi ili ne;Moze biti veliki povrat a i najgorem slucaju moras da platis drzavi.Svi stanovnici Kanade bezobzira da li su drzavljani ili ne po zakonu su obavezni da prijave prihode.Kada dodjete ovde raspitajte se sta sve mozete da prilozis za klemanje takse jer mnogi imigranti to u pocetku neznaju a niko ti to nece reci(mi prvo nismo znali ali sada znamo)pozdrav iz edmontona