Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam nekoliko pitanja, molio bih ko je voljan da pomogne neka proba da da odgovore.
Ja imam radno iskustvo, ali zvanicno tek 5-6 meseci, inace radim kod oca vec 4-5 godina. Interesuje me da li prilikom aplikacije to moze da mi donese neke bodove, sobzirom na to da mi je radna knjizica tek od pre 5-6 meseci.
Nisam jos zavrsio sa vojnom obavezom. Verovatno cu sada od decembra u civilno, pa me interesuje da li da to zavrsim pa da onda apliciramo ili da apliciramo sto pre, jer koliko sam mogao da shvatim postupak traje bar godinu dana?
Jos jedna stvar, moja buduca supruga zavrsava Biohemiju ove godine, tj. 2009. nadamo se najkasnije septembra uzima diplomu. Da li bismo trebali i zbog toga da cekamo za apliciranje? Kako se rangira njeno buduce zanimanje u Kanadi i kako bi njena diploma mogla da nam pomogne prilikom apliciranja?
Hvala unapred.

Sto se radnog iskustva, koliko ja znam ne traze radnu knjizicu vec potvrdu poslodavca. Sto se tice postupka iseljenja teško da ces ga zavrsiti za godinu dana. Ljudi koji su predali po SP u septembru 2006 su tek pre par nedelja dobili pismo za slanje dokumenata, tako da ako proces zavrsis za 2,5 godine je dosta dobro. To je trenutna situacija. Moj ti je savet da predas sto pre prijavu jer time stajes u red. Dodatni problem je nastao februara 2008 kada su opet nesto menjali u postupku iseljenja i to sto su promenili nije pocelo da funkcionise napravi nacin i niko ziv ne zna sta se desava. Koliko znamo ljudi koji su predali posle tog februara nisu jos dobili nikakva obavestenja od ambasade u Becu, cak ni potvrdu AOR. Na zenu ili vanbracnog partnera (ali ne i za devojku) za faks se dobija dodatnih 4 poena. Uostalom sve oko bodovanja i svega ostalog imas na ovom forumu pa ga malo procesljaj.

Sto se radnog iskustva, koliko ja znam ne traze radnu knjizicu vec potvrdu poslodavca. Sto se tice postupka iseljenja teško da ces ga zavrsiti za godinu dana. Ljudi koji su predali po SP u septembru 2006 su tek pre par nedelja dobili pismo za slanje dokumenata, tako da ako proces zavrsis za 2,5 godine je dosta dobro. To je trenutna situacija. Moj ti je savet da predas sto pre prijavu jer time stajes u red. Dodatni problem je nastao februara 2008 kada su opet nesto menjali u postupku iseljenja i to sto su promenili nije pocelo da funkcionise napravi nacin i niko ziv ne zna sta se desava. Koliko znamo ljudi koji su predali posle tog februara nisu jos dobili nikakva obavestenja od ambasade u Becu, cak ni potvrdu AOR. Na zenu ili vanbracnog partnera (ali ne i za devojku) za faks se dobija dodatnih 4 poena. Uostalom sve oko bodovanja i svega ostalog imas na ovom forumu pa ga malo procesljaj.

Slazem se da postoji dosta informacija na forumu.Ne znam koji ti je nivo engleskog, ali najbolje je do detalja prouciti sajt www.cic.gc.ca i sve propratne linkove tipa NOC lista i tome slicno.Tamo se nalaze najpreciznije informacije.Tesko je nekome na forumu da ti da preciznu informaciju da li tvoja devojka moze da aplicira sa svojim fakultetom i da li uopste dobija bodove na to.Sve tako specificne stvari traze izucavanje i situacija je razlicita za svakoga od nas.Zbog toga ti je moj savet da dobro proucis njihov sajt.Jos jedna stvar koja pise na sajtu imigracionog, a to je da ti nije dovoljno da samo posedujes diplomu, vec da bi uopste dosao u razmatranje moras da imas bar godinu dana radnog iskustva u struci.Ovo ti govorim ako ona hoce da bude nosilac iseljenja.Trebalo bi takodje da se vencate ako hocete da ona bude nosilac i da ona ima radno iskustvo.

Pozdrav

Hvala puno sale-tu i gep-u. Dosta toga sam vec procitao i ovo su stvari koje mi nisu bile jasne. Sada su mi postale jasnije zahvaljujuci vama.
Samo me jos jedna stvar interesuje. Da li moramo biti vencani u trenutku apliciranja i da li oni gledaju na to koliko smo vec dugo u braku?!
Hvala jos jednom.

Hvala puno sale-tu i gep-u. Dosta toga sam vec procitao i ovo su stvari koje mi nisu bile jasne. Sada su mi postale jasnije zahvaljujuci vama.
Samo me jos jedna stvar interesuje. Da li moramo biti vencani u trenutku apliciranja i da li oni gledaju na to koliko smo vec dugo u braku?!
Hvala jos jednom.

Oni prihvataju i de facto stanje kao da ste u braku, s tim sto to dokazujete istom adresom u licnoj karti, recimo, ako niste prijavljeni na istu adresu, sto pre se prijavljujte! To je jedan od nacina da dokazete da ste u common low partnership, sto bi oni prihvatili, ostalo su dokazivanja koja traze vremena.....U principu se trazi jedna godina dana na istoj adresi odnosno u braku.
Od februara ove godine, procedura je izmenjena za Federal Skilled Workers class, u tom smislu sto immigration officer procenjuje na osnovu Vase dokumentacije da li ste im prihvatljivi i odmah ulazite u proces (malo je slucajeva, te nemamo dovoljno informacija kako se stvar razvija) ili Vam vracaju prijavu nazad (posle nekog vremena mozete ponovo aplicirati, u koliko ima znacajne promene). Dakle, ne cekate 2,5 godine, pa onda papiri i ostalo, vec u roku od par nedelja (ili meseci, mozda) dobijate odgovor - to je najveca izmena u ovoj godini! Naravno, sve ove informacije imate na www.cic.gc.ca
Pozdrav

:ok:Grandic covece - pa konacno uspeh. Isplatilo se cekati. Nisam bila ovde, pa ti nisam pozelela srecan put pred polazak, al vidim da su kolege forumasi bili vredni. Zelim ti da se tamo sto pre snadjes i da nam posaljes svoje lepe utiske o Torontu (moze i one losije-cisto da znamo sta nas ceka, a i da ti ne "zavidimo" mnogo. Ajde srecno i da se sto pre svi tamo nadjemo i ....:pivce:

Kao sto gore pomenuh, nisam bila tu par dana pa sam tek sad procitala sve sto sam propustila. Ja bih ti samo nesto rekla vezano za Job offer, a verujem da ce i drugima to koristiti. Ne moze tvoj suprug kao fizioterapeut potpisivati ponudu za npr. molera. Na taj fazon necete moci dobiti pozitivan odgovor. Znaci da kad trazite ponudu za posao vodite racuna da je taj posao vezan za VASU STRUKU i radno iskustvo. Mozda deluje na prvi pogled glupo, ali kad malo razmislis uvidis da su oni i te kako u pravu jer bismo svi mogli ici na neku varijantu gradjevine, pranja posudja itd. i kad se dokopamo Kanade taj posao radimo dve nedelje (ili ga ne radimo uopste) i naravno tada trazimo bolje placen posao koji znamo da radimo tj. za koji smo skolovani, a oni ostaju bez radne snage koju su primili za odredjenu oblast. Zato oni traze da ako imas zavrsen faks, nema sanse da dobijes posao pomocnog radnika u kuhinji jer ga neces ni raditi. Nadam se da me razumes - ne kazem da ces tamo da sefujes kad odes, verovatno cemo i prati sudove ili nesto slicno, ali za Work Permit vodi racuna da nadjes posao u struci.

:ok:Grandic covece - pa konacno uspeh. Isplatilo se cekati. Nisam bila ovde, pa ti nisam pozelela srecan put pred polazak, al vidim da su kolege forumasi bili vredni. Zelim ti da se tamo sto pre snadjes i da nam posaljes svoje lepe utiske o Torontu (moze i one losije-cisto da znamo sta nas ceka, a i da ti ne "zavidimo" mnogo. Ajde srecno i da se sto pre svi tamo nadjemo i ....:pivce:

Hvala Koshava na lepim zeljama, utiske cu reci kad pocnem da radim i uletim u svoj stan, evo bas ovih dana radim na tome..., u principu, svaki pocetak je tezak, ali ne vidim da se neko zali ovde...100 puta sam rekao, ko lepo zivi u Srbiji, ne treba da dolazi u Kanadu, razocarace se, a ko ne zivi lepo tamo (mislim na materijalnu stranu), ovde ce mu biti OK, u pocetku malo tesko, posle sve dolazi na svoje....o tom potom.

Puno srece i puno pozdrava.

Sinisa.

Toooooo majstore, samo guraj, stici cemo svi tamo, pa kad napravimo neki rostilj, zamisli to i upoznamo se licno!!!! Koje ce to zezanje da bude!!!
Veliki pozdrav!!!!!!!!!!!!

Tako jeeeee.

Naci cemo se sigurno, od nas zavisi......
Bice zezanja do 101 i nazad. Mnogo znaci kad imas ovde s kim da se druzis, videcete kad dodjete :)
http://picasaweb.google.com/grandic/DropBox# Evo malo za pocetak, prve slike s puta i iz Toronta. (ha, slikah klince sa Vladom Divcem, isao s nama do Beca...:) )

Veliki POZDRAV :)

Tako jeeeee.

Bice zezanja do 101 i nazad. Mnogo znaci kad imas ovde s kim da se druzis, videcete kad dodjete :)
http://picasaweb.google.com/grandic/DropBox# Evo malo za pocetak, prve slike s puta i iz Toronta. (ha, slikah klince sa Vladom Divcem, isao s nama do Beca...:) )

E ulepsa mi dan! Kad vidim ove slike , nekako se sav rasplinem.Blaga knedla u grlu i poneka suza radosnica.Jeste da se ne poznajemo , ali kada gledam ove slike i citam tvoje postove, prosto imam neki osecaj kao da se znamo sto godina.

Puno srece!

Pozdrav svima!Ako neko ima skorijeg iskustva sa dobijanjem CA turisticke vize neka ga podeli sa mnom.Ja sam u penziji i treba da apliciram za turisticku vizu da bih posetila porodicu.Koliko ceo postupak traje?Hvala unapred svima!

Sve potrebne dokumente cete lako naci na
http://www.international.gc.ca/missions/serbia-serbie/visas/visiting-visiter-eng.asp

Ukratko,
Viza se dobija isti dan, ukoliko ne zivite u BG, inace je gotova za dan-dva, zahtev se podnosi od ponedeljka do cetvrtka izmedju 8 i 10 sati u Ambasadi u Kneza Milosa 75, Tel.: (381-11) 306-3000 Fax: (381-11) 306-3042 E-mail: bgrad@international.gc.ca

Potrebno je da vasi domacini obezbede garantno pismo, kopiju svog kanadskog pasosa ili permanent resident card i izvod iz banke o prihodima tzv Notice of Assessment i eventualno i potvrdu od poslodavca o zaposlenju. Ovi dokumenti (garantno pismo, izvod) ne moraju biti originali vec vam vasi posalju npr skenirano u elektronskoj formi, a vi ga mozete odstampati.
Sto se vas tice, potrebno je da popunite formulare koji se nalaze na http://www.international.gc.ca/missions/serbia-serbie/visas/visiting-visiter-eng.asp pod Documents, zatim potvrdu o penziji, vazeci pasos, 2 slike s datumom ne starijom od 6 meseci, rezervaciju avionske karte, i uplatu za troskove procesiranja 3750din na racun
908-20501-70 poz. na br. 400702-0070200003304 (proveriti jer se ovo menja s vremena na vreme).
uplatu je pozeljno obaviti u Komercijalnoj banci, 50m od ambasade, tako da je najbolje tamo to odraditi i ne expiremntisati s drugim bankama. Takodje, ukoliko posedujete nekretninu, dobro bi bilo da obezbedite izvod iz katastra. Svi dokumenti na srpskom moraju biti prevedeni i overeni od strane sudskoig tumaca na engleski (ili francuski).

Puno srece!

Poslednja izmena:
Hvala Koshava na lepim zeljama, utiske cu reci kad pocnem da radim i uletim u svoj stan, evo bas ovih dana radim na tome..., u principu, svaki pocetak je tezak, ali ne vidim da se neko zali ovde...100 puta sam rekao, ko lepo zivi u Srbiji, ne treba da dolazi u Kanadu, razocarace se, a ko ne zivi lepo tamo (mislim na materijalnu stranu), ovde ce mu biti OK, u pocetku malo tesko, posle sve dolazi na svoje....o tom potom.

Puno srece i puno pozdrava.

Sinisa.

Bravo Sinisa!!!! Cestitam vam. Slike su prelijepe i bude malo zavisti. Pratim ovaj forum od prvog dana i prosto sam se sazivjela sa svima, tako da vam zelim super dobar novi pocetak.
Htjela sam samo dodati da ja zivim super ovdje, sto se tice materijalnog, ali mene druge stvari izludjuju i zbog toga zelim da idem. Sada sam trudna i jos uvijek radim na magistarskoj tezi, tako da moram se jos malo strpiti do prijave, ali ne mogu docekati... Ne znam da li ima jos takvih ljudi ovdje.... Ali ja ne mogu da podnesem sistem, mrznju i sve sto je prati. To hocu da mjenjam. I to isto tako moze da bude veliki motiv i objektivan razalog.

Sinisa bravooo i cestitke sve, kao i sve najbolje zelje za novi pocetak...slike su zaista inspirativne i slobodno salji jos kako vreme bude prolazilo.
Sto se tice novog procesa apliciranja, mi smo poslali sve u Bec u aprilu ove godine i za nekih sedam dana dobili AOR, tako da rade oni nesto malo...no novi sistem ce tek krenuti...
Sto se tice aplikacije redapple, moj savet ti je da sto pre predate jer nece to biti ni pokrenuto pre nego se dete rodi..Mi ocekujemo novo dete u maju, radili na tome upravo jer mislimo da je bolje da odemo tamo spremni, barem sto se dece tice, na kraju prodju dve godine brzo, pa onda bolje da se deca rode...
A sto se sistema tice...njega valjda svi mrzimo...i ja se ubacujem u kosh sa vama...
Puno pozdrava, Bojan

Bravo Sinisa!!!! Cestitam vam. Slike su prelijepe i bude malo zavisti. Pratim ovaj forum od prvog dana i prosto sam se sazivjela sa svima, tako da vam zelim super dobar novi pocetak.
Htjela sam samo dodati da ja zivim super ovdje, sto se tice materijalnog, ali mene druge stvari izludjuju i zbog toga zelim da idem. Sada sam trudna i jos uvijek radim na magistarskoj tezi, tako da moram se jos malo strpiti do prijave, ali ne mogu docekati... Ne znam da li ima jos takvih ljudi ovdje.... Ali ja ne mogu da podnesem sistem, mrznju i sve sto je prati. To hocu da mjenjam. I to isto tako moze da bude veliki motiv i objektivan razalog.

Zaista sam sa najboljom namerom napisala ono sto znam da je legalno. O ljudima iz Ruskog Krstura je bilo reci na ovom forumu i znam da se medjusobno veoma pomazu i da se uglavnom radi o poljoprivrednicima koji su se i ovde bavili time. Za tu uciteljicu nisam cula, ali je verovatno otisla sa nekim "cudesnim" diplomama (npr.pekarka sa diplomom iz "Haj Nehaja"), a zbog takvih i nas koji zelimo "normalno" da odemo proveravaju godinama. Ukoliko sam greskom optuzila doticnu gospodju-moje veliko izvinjenje, ali SIGURNO nije mogla otici na Work Permit prikazavsi diplomu profesora razredne nastave, a da je puste kao pekara. Jedino je moguce da visokoskolsku diplomu nije ni prikazala, a da je srednju zavrsila za pekara i imala koju godinu radnog iskustva u toj struci. Da sada ne davim mnogo, mislim da Vama to nije potrebno i da cete uspeti u Vasoj nameri bez muvanja. Zelim Vam puno uspeha!:ok:

Grandic svaka cast... obezbedio si svojoj deci sigurno jednu bolju, mirnu i bezbedniju buducnost sto je najbitnije u celoj prici, da deca odrastu u zdravoj atmosferi... samo jedno pitanje sta predstavlja cikica na 67 slici ? :D ja sam mislo da je tamo socijalna sigurnost velika...

E, vidis, cikicu na 67-moj slici sam namerno stavio, znaci ima toga i ovde, ali to je JEDAN kojeg sam video za celi dan. Legao jadnik pored ventilacije od subway-a, duva toplo.... :(
I to u najstrozem centru Toronta, poslovne zgrade, kondominijumi,itd...prolaze ljudi i daju mu novac, verovatno zaradi prilicno za par sati....sta ces, sam je izabrao, ko zna koji su njegovi razlozi....Svuda ima dobrog a ima i loseg....samo sto loseg ovde nema mnogo.

Pozdrav SVIMA i hvala svima na lepim zeljama i recima.
Ovde nekako kad dodjem na ovaj forum, osecam se kao medju svojima....ha ha, pocela nostalgija vec da drma....salim se (?)

Poslednja izmena:
E, vidis, cikicu na 67-moj slici sam namerno stavio, znaci ima toga i ovde, ali to je JEDAN kojeg sam video za celi dan. Legao jadnik pored ventilacije od subway-a, duva toplo.... :(
I to u najstrozem centru Toronta, poslovne zgrade, kondominijumi,itd...prolaze ljudi i daju mu novac, verovatno zaradi prilicno za par sati....sta ces, sam je izabrao, ko zna koji su njegovi razlozi....Svuda ima dobrog a ima i loseg....samo sto loseg ovde nema mnogo.

Pozdrav SVIMA i hvala svima na lepim zeljama i recima.
Ovde nekako kad dodjem na ovaj forum, osecam se kao medju svojima....ha ha, pocela nostalgija vec da drma....salim se (?)

Ljudi, neka vas ne plasi cikica sa 67 slike(Ha,ha,ha gde nadje bas broj 67 koji je prag za SKILLED).Za masu ljudi je to magican broj.Rekoh neka vas to ne plasi, jer hteo to neko da prizna ili ne , pola ovog naseg napacenog naroda je u takvoj situaciji.Razlika je jedino sto ne leze po ulici.

Pozzz....

Poslednja izmena:

Potpuno se slazem da treba bezati prvenstveno od ovog sistema,mogu samo da zamislim koliko je potrebno energije da pravilno vaspitas decu(i mi cekamo bebu),ovde.Kako da mu objasnim da ide na fakultet kada sam ga ja zavrsio,a radim sa srednjom,i pevam jer da sam presao u drugu firmu gde mi drugar radi sa faksom sada bi bio na ulici jer su je zatvorili.
A i kod nas ce uskoro privatizacija svi se tresu,uzeli ljudi kredite, a ja se smejem, em sam u najcrnjoj proizvodnji(na boljem radnom mestu ali i dalje u proizvodnji) a to valjda nece dirati,em sam u medjuvremenu zavrsio faks,a jos ako bog da da odemo u Kanadu bice dobro.
Vec sam zamislio sebe bez posla sa malim detetom, tuga, a u Kanadi se nadam da i ako izgubim posao imam sanse da nadjem novi...
I ja sam sada na master studijama i trebalo bi da zavrsim do juna,tako da slobodno predaj papire i dok dodjete na red taman,ionako imate posle viziranih pasosa jos jednu godinu za ulazak u Kanadu.
Pozdrav.

Tako jeeeee.

Sinisa super su slike,jako mi se svidja sto je sve zeleno i sredjeno pod konac(tako mi je zena opisivala Nemacku).Svugde ima i dobrih i losih strana ali mislim da je procenat dobrih u Kanadi u prednosti.
Jedva cekamo da cujemo dalje utiske(i slike),a mislim da govorim u ime svih.
Mi razmisljamo o Alberti,ali posto imam jednog prijatelja u Torontu mozda ce nam za pocetak biti lakse da se tu snadjemo.
Pozdrav za Toronto.

Potpuno se slazem da treba bezati prvenstveno od ovog sistema,mogu samo da zamislim koliko je potrebno energije da pravilno vaspitas decu(i mi cekamo bebu),ovde.Kako da mu objasnim da ide na fakultet kada sam ga ja zavrsio,a radim sa srednjom,i pevam jer da sam presao u drugu firmu gde mi drugar radi sa faksom sada bi bio na ulici jer su je zatvorili.
A i kod nas ce uskoro privatizacija svi se tresu,uzeli ljudi kredite, a ja se smejem, em sam u najcrnjoj proizvodnji(na boljem radnom mestu ali i dalje u proizvodnji) a to valjda nece dirati,em sam u medjuvremenu zavrsio faks,a jos ako bog da da odemo u Kanadu bice dobro.
Vec sam zamislio sebe bez posla sa malim detetom, tuga, a u Kanadi se nadam da i ako izgubim posao imam sanse da nadjem novi...
I ja sam sada na master studijama i trebalo bi da zavrsim do juna,tako da slobodno predaj papire i dok dodjete na red taman,ionako imate posle viziranih pasosa jos jednu godinu za ulazak u Kanadu.
Pozdrav.

Cao Aleksandre

Vec sam pisao o ovome sto navodis.Stvarno je potrebno jako puno energije za vaspitavanje dece.Imam ih dvoje ( 7 i 11 godina ).Sta smo sve prosli u ovom odvratnom sistemu nije tema za ovaj forum.Ne mozes da im objasnis kako to komsinica lekar specijalista vozi stari Renault4, a drugi komsija (buzdovan koji se obogatio na svercu nafte) vozi Mercedes od 25000 eura.Niko ga nikada nije pitao ( mislim na drzavne organe koji bi trebalo da se bave time) odakle mu sve to sto je stekao.Koliko je poreza platio za sve to da bi smo od tog poreza ja i moja deca imali normalno skolstvo, zdravstvo,policiju , sudstvo.E to je ono sto je trulo u drzavi Danskoj.To je ono zbog cega treba bezati odavde.Masa ljudi koji zive u Srbiji jednostavno nije svesna sta se oko njih desava i u kakvim uslovima zive.

Puno uspeha u nastojanju da obezbedis svojoj porodici bolju buducnost.

Sale

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back