Da sam na tvom mestu , uopste ne bih razmisljao da li da izlazim na ispit ili ne.Ja sam aplicirao za Kvebek gde imaju posebnu imigracionu proceduru , pa sam ipak polagao IELTS da bi im dokazao znanje engleskog.To je daleko bolje jer su ostavili opciju da imigracioni sluzbenik u toku intervju-a proceni na kom si nivou.
Ako si naveo neki nivo kod popunjavanja aplikacije, sigurno je da ce ti traziti neki , kako to oni kazu, OBJECTIVE EVIDENCE, o tvom znanju francuskog.
Ako ti je potrebna pomoc ili savet u vezi TEF testa slobodno pisi.Ja sam ga polagao prosle godine, tako da imam iskustva.
Pozdrav
Hvala na brzim odgovorima. Pretpostavljao sam da je tako ali reko hajde da ipak pitam da li znate da je bilo slucajeva da je neko znanje za first official language pravdao zvanicnim rezultatima testa, a second official language nekim pratecim papirima (ucenje u srednjoj skoli, kursevi itd.). Test, test shta sad da se radi nego da se prione.
Cudna je sva ta prica oko imigracije u Kanadu. Ja sam sve to prilicno otpisao i bio bih iznenadjen kada bi proslo. "Cesma je zavrnuta" sto bi se reklo i put kojim smo mi udarili da se iselimo je jako trnovit. Pre 5-10 godina isao je bukvalno ko je kako stigao. A sada da bi skupio 67 bodova moras da budes ekvivalent phd-u, da imas manje od 40 godina, da imas 10 godina radnog iskustva koji odgovara NOC-u i da parlas tecno oba jezika...Ako ides sam, tj. single kao sto je moj slucaj, bezmalo je potrebno sve gore navedeno da jedva predjes prag.
Moj prijatelj je otisao 2003. godine, super se snasao i ja mu sada cesto kazem da je uhvatio "zadnji voz". Interesantno je kako je otisao. On je otisao na izmaku svojih 40-ih po sistemu kada se jos bodovala struka a ne broj godina skolovanja, engleski pojma nije imao, francuski da ne pricam. Rodjaka na koju je racunao do kraja gledano nije spadala u rodjake koji donose 5 bodova. Supruga je imala srednju skolu. Dakle nije ispunjavao prag bodovnog sistema ali su mu ipak dali iseljenicku. Kako? Cini mi se da ne zna ni on sam. Jednostavno su im dali vize. Prosli su intervju njih dvoje sa minimalni engleskim, malo kukali kako je tesko ziveti u Srbiji i prodjose.
Posto sam mu ja u to vreme pomagao oko korespodencije sa ambasadom na engleskom koji sam u to vreme marljivo ucio, ne znajuci da cu 3 godine posle i sam podneti prijavu, nailazio sam na svakave ljude, advokate i ostalo. Licno sam upoznao ljude koji su otisli na fals diplome, fals uverenja o stazu, fals certifikatima o depozitu za sume koje moras da poneses u Kanadu a koje uopste nisu imali itd. itd. Strasno...Dvoje, troje njih ladno su dobili vize, a sada tamo sede na socijali.
Kada tu dodas Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Rumuniju, Kosovo, Tanzaniju i Tunguziju u kojima su kojekakvi kao i u Srbiji ranije svasta radili da bi dobili vize, dobijes backlog kakav sad mi imamo. Jos je ambasada u Becu najekspeditivnija na svetu cini mi se.
E zato je cesma zavrnuta, kriterijumi poostreni kao da treba da budes pilot space shuttle-a koji ide na mirovnu misiju na planetu Kripton.
A i oni sami sebe zakopavaju sa prijavama..Ne znam, secam se da tamo pise da ukoliko ne mozes da skupis 67 bodova, ali ipak mislis da mozes da se ostvaris u Kanadi kao clan njenog drustva, prijavi se i uz prijavu prilozi detaljno obrazlozenje zasto mislis da mozes i da treba da zivis u Kanadi...E posto sam bio kratak par bodova, ja sam se upecao na to, a ko zna i koliko njih samnom:
"However if you dont't have enough points but still believe you can make a success in Canada and be part of its society, please enclose a detalied letter with the application naming reasons why you feel you could live and work in Canada.....". Parafrazirao sam, ali oprosticete mi to sam procitao pre duge dve godine kada sam se prijavljivao....
E ta recenica sluzi da im naivcina kao ja da 500 eura fino, lepo enclosed uz prijavu. Ne znam, nisam jos dobio poziv za update prijave, ali cini mi se da je skroz tako. Jedino neki subjektivni faktor da odluci kao sto je definitivno odlucio u slucaju mog prijatelja, ali na to se nikako ne mogu oslanjati.....Bio sam malo kratak sa bodovima ali sam ipak pokusao. Imam devojku koja je fakultetski obrazovana ali da je ozenim zbog 3-5 bodova....Duga prica...
Narode zelim vam svima puno uspeha, i zdravlja u zivotu i da cestitam onima koji su dobili vizu i pozelim srecu onima koji je cekaju i da je sto pre dobiju. Cao!