Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao, dobri ljudi...

Moja situacija je sledeca...
imam 30 godina, zavrsio sam Fak.Tenickih. Nauka u Novom Sadu, Elektrotehnicki odsek (Racunarstvo i upravljanje sistemima, to je 5 godina, tako da bi tu trebalo da imam 25 poena, ako izvadim master potvrdu), imam 3 godine radnog iskustva u struci, a moja devojka (s kojom bi se uskoro trebao vencati) je zavrsila Visu Tehnicku Skolu u Zrenjaninu.
Od blize (a i dalje) robine i prijatelja u Kanadi nazalost nemamo nikoga, osim moje kume, koja je otisla tamo pre 2-3 godine kao skilled worker (i odlicno se snasla), pa sam se eto tako i ja primio na pricu o Kanadi. :)
Nedavno sam krenuo na casove za IELTS, i nadam se da cu na leto ili jesen uspeti da se dovoljno spremim pa da izadjem na test. Ako polozim test, koliko sam racunao, s recimo 10 poena u zbiru, trebalo bi da imamo tih famoznih 67. A onda krece (vise)godisnje cekanje do lekarskog.
E sad, video sam da par ljudi pominje neke nove uslove od ove godine, a neko cak da od 4.marta ne moze vise da se aplicira. Da li je iko upucen, da li su se uslovi stvarno izmenili od prosle godine, i u kom smislu, ili su to samo prazne price?

Ako imas 30 god i tek treba da polazes IELTS, treba da znas da ces u Kanadu stici u 35. god ako ides preko regularnog SW programa bez sredjenog posla.
Najbolje ti je da zamolis kumu da ako je ikako moguce da ti sredi neki posao.
A sto se tice te sulude informacije da se aplikacje vise ne primaju, to uopste nije tacno.
Ne slusaj nikakve neosnovane price, jedino ti www.cic.gc.ca pruza relevantne informacije!
Pozdrav!

Kako stojiš sa znanjem engleskog, generalno?
Mislim da je spremanje gubljenje vremena i para.

Uz njihovu knjigu, može sve samostalno da se odradi.

Ti si spremao samostalno? Ako jesi, koliko ti je otprilike trebalo da se spremis (i sa koliko sati rada dnevno/nedeljno)?
Inace... recimo da sam s engleskim OK, ali nikad nisam isao na neki kurs i slicno. Formalno,ucio sam u srednjoj 4 godine i na faxu jos 2, dosta sam skupio s filmova i muzike i to je sve. Znam da je kuma isto isla na casove, i trebalo joj je oko 6 meseci da se spremi, a stojala je ipak nesto bolje od mene s predznanjem.
I generalno problem je upasti u stos s tim testovima, koliko mi se cini, uopste nisu naivni, vremena je malo za polaganje i za tih "prelaznih" 7 poena iz svakog dela treba drzati gramatiku u malom prstu i imati debeo fond reci.
Nabavio sam dve knjige... jedno je neko starije izdanje Cambridge-a, a druga je Pearson-Longman 'Focus on IELTS'. Imao je neko vec iskustvo s ovim?

Ti si spremao samostalno? Ako jesi, koliko ti je otprilike trebalo da se spremis (i sa koliko sati rada dnevno/nedeljno)?
Inace... recimo da sam s engleskim OK, ali nikad nisam isao na neki kurs i slicno. Formalno,ucio sam u srednjoj 4 godine i na faxu jos 2, dosta sam skupio s filmova i muzike i to je sve. Znam da je kuma isto isla na casove, i trebalo joj je oko 6 meseci da se spremi, a stojala je ipak nesto bolje od mene s predznanjem.
I generalno problem je upasti u stos s tim testovima, koliko mi se cini, uopste nisu naivni, vremena je malo za polaganje i za tih "prelaznih" 7 poena iz svakog dela treba drzati gramatiku u malom prstu i imati debeo fond reci.
Nabavio sam dve knjige... jedno je neko starije izdanje Cambridge-a, a druga je Pearson-Longman 'Focus on IELTS'. Imao je neko vec iskustvo s ovim?

http://forum.krstarica.com/threads/190094
pogledaj ovde smo vec pricali o iskustvima sa IELTSa.
poz

...i trebalo joj je oko 6 meseci da se spremi, a stojala je ipak nesto bolje od mene s predznanjem.

Ma kakvi MESECI?! Po nedelju dana za svaki deo.

Znači govorim o ljudima za koje može da se kaže da ZNAJU engleski (a po tvom opisu u toj si kategoriji): poenta uspeha na IELTS testu je da savladaš FORMU po kojoj se odvijaju različiti delovi testa i šta se od tebe očekuje u datom trenutku.

Odlična knjiga je Insight Into IELTS by Vanessa Jackman, a inače ih ima mali milion - nemoj da nasedaš na njih. Ova i još jedan ili dva primerka ranijih testova i to je to...

Cao, treba da polazes geneeral training, ne academic, koji je mnogo tezi. Moja supruga se takodje sama spremala. Postoji knjiga, zvanicna koja je kao neki tool za pripremu gde ti naglasava sve tips za ispit, na sta da se obrati paznja, sta se obavezno trazi i sl i to za svakli deo ispita. Uclani se u British Council i tamo verovatno ima svih knjiga. Ako ti trebaju dodatne informacije mozes mi i pisati na PP ovde.
Pozdrav

Cao, moja suprga je u petak dobila rezultate i TEF/a. Da ne verujes, ali oni su kasnili sa rez dve nedelje. Buduci da je ona profesor francuskog, radi godinama, prevodi i sada radi direktno sa francuzima, dobila je srednnji visi nivo, tako nesto!!
Drugaciji je mnogo i tezi od IELTS general training a. Mnogo gramatike je potrebno da se zna, gotovo sve. Takodje kosta nesto manje od IELTS/a i ne polaze se tako cesto. To se mozes raspitati preko francuskog kulturnog centra u BG. Ovo je razlog sto cemo ga i staviti kao drugi jezik jer je na IELTsu imala sve sedmice. Ako imas jos pitanja salji na poruku ovde. Pozdrav

Zahvaljuem na informacijama landlord.

Ono sto me najvise interesuje jeste koliko ceo proces zaista traje u vecini slucajeva, tj. kakva su iskustva vecine ljudi koji su se prijavili po novom sistemu (simplified procedure) a da nisu imali ugovoreno zaposlenje u Kanadi? Na sajtu sam procitao da je prosek za ambasadu u Becu oko 8 meseci.

Ma kakvi MESECI?! Po nedelju dana za svaki deo.

Znači govorim o ljudima za koje može da se kaže da ZNAJU engleski (a po tvom opisu u toj si kategoriji): poenta uspeha na IELTS testu je da savladaš FORMU po kojoj se odvijaju različiti delovi testa i šta se od tebe očekuje u datom trenutku.

Odlična knjiga je Insight Into IELTS by Vanessa Jackman, a inače ih ima mali milion - nemoj da nasedaš na njih. Ova i još jedan ili dva primerka ranijih testova i to je to...
Nikola, od kako si se ukljucio u Forum pratim tvoje postove i najiskrenije receno retko kad se desilo da mogu u potpunosti da se slozim sa onim sto bi napisao. Kako mozes da kazes da je potrebno samo nedelju dana po svakom od delova testa?! Prosto ne znam odakle da pocnem sa redjanjem prepreka da bi se ovaj test spremio. Pa toliko ljudi prica o tome kako nije zezanje osvojiti te sedmice. Strani jezik mora da se govori(=aktivno koristi) da bi se reklo da njime dobro i kontinuirano vladamo, i upravo je to najveca prepreka ljudima koji spremaju IELTS. Da ne pominjem to sto kad dodjete u Kanadu treba na tom istom engleskom da se prodate sto skuplje mozete, da diskutujete sa kolegama i da iznosite svoje strucno misljenje ne bojeci se da li ce oni misliti da samo ne znate engleski ili da ne znate ni to o cemu govorite!

Dakle, moje vidjenje stvari, ako ste zaposleni i engleski ste ucili i koristite ga koliko i markow7 - potrebno je vise vremena od mesec dana! Ne moze vam niko reci tacno koliko jer je stvar individualna. Imate knjige sa primercima testa, imate internet, ukljucite stopericu pa vidite koliko tacnih odgovora cete imati po svakom delu testa. Vidite gde vam skripi i odlucite se za onaj nacin spremanja koji mislite da vama najvise lezi. Posle nedelju dana spremanja opet uradite test sa stopericom i videcete koliko ste napredovali.... i sve tako dok ne odlucite da izadjete na ispit.

Ako imas 30 god i tek treba da polazes IELTS, treba da znas da ces u Kanadu stici u 35. god ako ides preko regularnog SW programa bez sredjenog posla.
Najbolje ti je da zamolis kumu da ako je ikako moguce da ti sredi neki posao.
Pozdrav!

35 godina? Joj, pa nemoj mi odmah "rusiti sneska"... Ne znam, na primer njih dvoje nisu imali sredjen posao, i podneli su zahtev za SW negde u maju, a dobili odobrenje i otisli vec u novembru 2005. Posao su trazili tamo par meseci i to bezuspesno, i na kraju su ipak morali oboje da volontiraju 3 meseca ne bi li imali "kanadsko radno iskustvo". Tek nakon toga su uspeli da nadju redovan posao, a oboje su dipl. elektro-inzinjeri kao ja. Ne znam ko ce me tek tako primiti "na lepe oci", jednostavno mi se cini nemogucim naci posao "na daljinu" iz Srbije.

35 godina? Joj, pa nemoj mi odmah "rusiti sneska"... Ne znam, na primer njih dvoje nisu imali sredjen posao, i podneli su zahtev za SW negde u maju, a dobili odobrenje i otisli vec u novembru 2005. Posao su trazili tamo par meseci i to bezuspesno, i na kraju su ipak morali oboje da volontiraju 3 meseca ne bi li imali "kanadsko radno iskustvo". Tek nakon toga su uspeli da nadju redovan posao, a oboje su dipl. elektro-inzinjeri kao ja. Ne znam ko ce me tek tako primiti "na lepe oci", jednostavno mi se cini nemogucim naci posao "na daljinu" iz Srbije.

Znam, sve znam...
Ja tebi ne rusim sneska, samo je dobro da znas da moze jako da ti se otegne a sa druge strane mozda odes pre svih nas,,,,
Mozda te po ovom najavljenom sistemu iscupaju iz kraja reda i stave na pocetak ako im se ukazes zanimljiv....

Treba da apliciras i uradi to obavezno.

Proces je stresan, ne zato sto ce da ti rade nesto strasno, vec zato sto svakom od nas ipak uzima dragoceno vreme i to ono najkriticnije u kom treba da sredis svoj zivot, a pritom pojma nemas koliko to moze da potraje. Bukvalno uzimas macku u dzaku.
Niko od nas ne aplicira sa 20, vec sa 29-30 najranije iz prostog razloga sto njihove poene i ne mozes ranije da sakupis....
Pozdrav!

Javorka,

Prvo, ne radi se ovde o tome da li neko i sa koliko pokrića može za sebe da kaže da zna/govori neki strani jezik. O tome ne treba ni diskutovati.

Ono što sam rekao o potrebnom vremenu, u MOM slučaju, je istina, cela istina, i ništa osim istine. Ne znam na koje to prepreke konkretno misliš, očigledno to meni ili nisu bile prepreke ili sam ih lako savladavao. Listening od koga sam najviše strepeo bio je lak, reading mi je ispao najveći problem (prvi put 8, drugi 7.5 i to mi je najniža ocena), za pisanje sam tražio ekstra prazan list papira, a na usmenom nisu mogli da me zaustave.

Dva puta sam polagao IELTS, prvi je morao iz odredjenih opravdanih razloga da propadne (zastareo), i oba puta su bile osmice i devetke, i taj Reading modul od 7.5 kao minimum.

Prvi put sam se spremao iz knjige koju sam pomenuo, plus primer pravog testa, to je trajalo tačno 4 nedelje, a drugi put sam samo prelistao beleške (savetujem svima da ih prave, po modulima) i intenzivno čitao literaturu na engleskom i gledao filmove bez prevoda.

Stvarno predugačak post, ovaj moj, osećam se kao da se pravdam nešto, a čak nisam uzeo u obzir tvoju konstataciju da pratiš moje postove i da se ne slažeš sa tim što imam da kažem...

Lep pozdrav,
--Nikola

Znam, sve znam...
Ja tebi ne rusim sneska, samo je dobro da znas da moze jako da ti se otegne a sa druge strane mozda odes pre svih nas,,,,
Mozda te po ovom najavljenom sistemu iscupaju iz kraja reda i stave na pocetak ako im se ukazes zanimljiv....

Treba da apliciras i uradi to obavezno.

Proces je stresan, ne zato sto ce da ti rade nesto strasno, vec zato sto svakom od nas ipak uzima dragoceno vreme i to ono najkriticnije u kom treba da sredis svoj zivot, a pritom pojma nemas koliko to moze da potraje. Bukvalno uzimas macku u dzaku.
Niko od nas ne aplicira sa 20, vec sa 29-30 najranije iz prostog razloga sto njihove poene i ne mozes ranije da sakupis....
Pozdrav!

Ne znam :-(... 5 godina je stvarno mnogo vremena, a meni se prilicno zuri da odem iz ove trulezi od drzave. Ajde, godinu-dve bih i mogao istrpeti ovde, ali 4-5 :roll: Za Kanadu sam se odlucio, izmedju ostalog, zbog brzine kojom su kuma i njen muz dobili vizu (za svega par meseci), ali sad vidim da su oni jedni u milion.
BTW, ima li neko iskustva sa Australijom/Novim Zelandom? Koliko znam, IELTS vazi i za njih. Mozda je brze i sigurnije resenje da pokusam tamo? Ili da probam uporedo, pa ko pre ;)?

Mene interesuje konkretno: ja sam zavrsila faks (ekonomija-menadzer za osiguranje), radim skoro godinu dana, znam engleski i francuski, decko mi studira, treca je godina. Nasla sam neki sajt na kome traze 400 austr. dolara za apliciranje za vizu, da li je to neka prevara?

samo znaje engleskog ti ne znači ništa,tj. treba ti polozen IELTS,raspitaj se u British council-u ili na netu.Nemoj ništa plaćati preko nekih sajtova sve možeš samostalno.Application fee(tj nekih 550 CAD po osobi-za program skilled workers) se plaća u Komercijalnoj banci do same zgrade ambasade u Kneza Miloša.

Mislim da ti i dečko nemate dovoljan broj bodova.Trebate imati ili završene fakultete oboje ili dovoljno radno iskustvo da namaknete dovoljan broj bodova.Na samom CIC u imaš kalkulator za okvirno račinanje bodova.
Nemojte da aplicirate ako nemate dovoljan broj bodova(u to računam i bodove na IELTSU) samo će te izgubiti vreme i novac.

Generalno, moraš dobrano da se informišeš o postupku apliciranja.Predlažem ti da ovu temu pročitaš od prve do poslednje strane,jer ima stvari o kojima nisi ni razmišljala.

Da li se prilikom testiranja za IELTS u delu za slusanje odgovara na pitanja dok se slusa, ili se prvo slusa pa se tek onda moze odgovarati? Da li se pitanja vezana za tekst dobiju istog momenta kada tekst krene sa se slusa, ili postoji mogucnost da se ima uvid u pitanja nekoliko trenutaka pre slusanja? Hvala.

Odgovara se dok tekst ide.

Dakle, glas kreće da priča neku priču. Ima dovoljno vremena do prvog pitanja na koje treba da se odgovori (dopuni neka rubrika, zapiše broj telefona ili adresa i slično) i poenta uspešnosti u ovom delu je da čim odgovoriš na jedno pitanje - baciš pogled na sledeće. Onda se slušajući fokusiraš na to što se traži.

Ima nekoliko tih pričica/situacija, razlikjuju se dijalekti, a zahtevi koji stoje pred tobom idu od najlakših do težih - u smislu da gore pomenuta strategija u zadnjem delu nije od pomoći, jer se desi da pitanja na koja treba da odgovoriš ne idu istim redom kao "sa trake", i takodje - ne upotrebljavaju se ISTI IZRAZI I REČI, oni na papiru koji stoje pred tobom i ono što čuješ.Tu se od tebe očekuje da prepoznaš i povežeš da je to upravo to na šta treba da se odgovori. Napominjem, ovo je u zadnjem, najtežem delu, ostali su lakši.

Najbolje je da nabaviš knjigu sa nekim od ispita iz ranijih rokova.

Strasno je to da Australijanci i Novozelandjani izdaju iseljenicke vize u roku od 6 do 12 meseci....mislim super za one koji su umesto Kanade izabrali Australiju odnosno N.Zeland...strasno je za onog ko ceka, kao ja i moja porodica, evo 559-ti dan... kad se samo setim da sam izmedju Kanade i Australije birao bacajuci novcic dodje mi da puknem od muke...:mad:

Pratim trackitt i nemogu da provalim sta se to desilo u periodu izmedju aprila 2006 i juna 2006. Naime osoba sa nickname-om hermiona poslala je aplikaciju u Bec aprila 2006 i dobila vizu za 314 dana. Hermiona i osobe pre nje dobile su vize u proseku za 340 dana.
Onda sledi mekisoly koji je poslao svoju aplikaciju juna 2006 i dobio vizu 04.03. 2008 odnosno posle 629 dana. Kako se proces razvuko sa 300 na 600 dana i sta su ovi u Becu radili tih godinu dana kad nisu radili :) e to je za mene velika enigma.
Da nije glupo baciti ovih 18 meseci, koliko cekam, povuko bih aplikaciju uzeo lovu nazad i aplicirao kod Australijanaca ali se ipak nadam da cu za tih 12 meseci koliko bih morao da cekam Australijsku vizu ipak uspeti da se dokopam Kanade.

Da nije glupo baciti ovih 18 meseci, koliko cekam, povuko bih aplikaciju uzeo lovu nazad i aplicirao kod Australijanaca ali se ipak nadam da cu za tih 12 meseci koliko bih morao da cekam Australijsku vizu ipak uspeti da se dokopam Kanade.

U pravu si, mi iz druge polovine 2006 sad nemamo kuda.
Sta god da uradimo nece valjati.
Zato treba biti strpljiv jos 12 meseci, pa sta nam Bog da!

Da li se prilikom testiranja za IELTS u delu za slusanje odgovara na pitanja dok se slusa, ili se prvo slusa pa se tek onda moze odgovarati? Da li se pitanja vezana za tekst dobiju istog momenta kada tekst krene sa se slusa, ili postoji mogucnost da se ima uvid u pitanja nekoliko trenutaka pre slusanja? Hvala.

poslao sam ti privatnu poruku gde mozes da nadjes pregrst textbook-ova.

Samo treba vezbati

Strasno je to da Australijanci i Novozelandjani izdaju iseljenicke vize u roku od 6 do 12 meseci....mislim super za one koji su umesto Kanade izabrali Australiju odnosno N.Zeland...strasno je za onog ko ceka, kao ja i moja porodica, evo 559-ti dan... kad se samo setim da sam izmedju Kanade i Australije birao bacajuci novcic dodje mi da puknem od muke...:mad:

Pratim trackitt i nemogu da provalim sta se to desilo u periodu izmedju aprila 2006 i juna 2006. Naime osoba sa nickname-om hermiona poslala je aplikaciju u Bec aprila 2006 i dobila vizu za 314 dana. Hermiona i osobe pre nje dobile su vize u proseku za 340 dana.
Onda sledi mekisoly koji je poslao svoju aplikaciju juna 2006 i dobio vizu 04.03. 2008 odnosno posle 629 dana. Kako se proces razvuko sa 300 na 600 dana i sta su ovi u Becu radili tih godinu dana kad nisu radili :) e to je za mene velika enigma.
U slicnoj smo situaciji samo sto mi nismo birali novcicem.
Mi cekamo nekoliko dana krace i znam koliko je nezgodno,a pogotovo zbog trenutne situacije u ovoj zemlji.
Sada kada je vec toliko proslo,po mojim proracunima trebali bi biti u Kanadi pre sledeceg Aprila,osim ako opet nesto krupno zapne.
Pozdrav i nadam se da cete sto manje cekati.

Da li je neko radio SW Immigration, a da je imao sredjen posao. Ako jeste ili znate nekoga, molim vas za informaciju. Mi se srepmamo ovih dana da apliciramo, ali istovremeno kopamo neku potvrdu, tj zaposlenje. Da li moze supruznik koji nije aplikant, da nadje posao i da li se i onda ubrzava proces. Strasno mi je pratiti ovo i pomisliti da cu cekati dve gopdine mozda. Hvala unapred

Ljudi,

Mozda je glupo ovo sto cu pitati ali treba mi vase misljenje ili iskustvo.

Sta se desava ako na lekarskom ustanove trudnocu?

Da li to moze da odlozi ili spreci resavanje aplikacije?

Da li moze da se desi da odbiju aplikaciju zbog ustanovljenje trudnoce?
Ja licno mislim da ne bi trebalo, ali sta vi mislite?

Hvala unapred.

Da li je neko radio SW Immigration, a da je imao sredjen posao. Ako jeste ili znate nekoga, molim vas za informaciju. Mi se srepmamo ovih dana da apliciramo, ali istovremeno kopamo neku potvrdu, tj zaposlenje. Da li moze supruznik koji nije aplikant, da nadje posao i da li se i onda ubrzava proces. Strasno mi je pratiti ovo i pomisliti da cu cekati dve gopdine mozda. Hvala unapred

Na zalost, ako suprug nije principal aplicant, njegovo zaposlenje vam nista ne zanci...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back