Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko zna za slucaj... Ovako sam ja kontao, a ko ima neke primere/iskustva - neka uleti.

npr. Recimo da upisem nastavak studija u Kanadi.

1. Da li bih mogao dobiti i mogucnost da povedem zenu sa sobom?

2. Da li bi ona mogla tamo da radi? Bilo bi super ako bi mogla da vodi aerobik. Blize 10 godina je instruktor aerobika/step/high-low/pilates, bez nekih diploma, ali bilo ko da joj daa da vodi 1 trening, odmah bi je angazovao (nisam subjektivan) A, ako ne to, onda neki obicniji posao...Ne bas da pere sudove... Ono, trgovac, cuva decu...

Znaci, na studijima sam tamo i sad zavrsavam i budem ok student, (to bi onda bilo master ili doca) i dobijem neke ponude za posao u struci.

E, sad:
3. Da li bih onda imao mogucnost da ostanem u Kanadi i trazim drzavljanstvo i da li to povecava sanse za dobijanje drzavljanstva? (jer me ta neka firma, ovaj, onaj trazi)

NAPOMENA: OVO JE SVE NA PRIMER!! KAO...RECIMO... :) ...nisam vec tamo... :)
------------------------------
...vidite li vi sta uradi opsesivna kompulzivnost kod coveka... :)

Hvala na odgovoru! ...ili bar dobroj volji!!!

Sve najbolje!!

Nas dvoje

Da li neko zna za slucaj... Ovako sam ja kontao, a ko ima neke primere/iskustva - neka uleti.

npr. Recimo da upisem nastavak studija u Kanadi.
Prvo treba da dobijes studentsku vizu sto nije ni malo lako. Odakel ti recimo $20,000 za godinu dana studiranja koje moras da prilozis kao dokaz da mozes da isfinansiras sve to.
1. Da li bih mogao dobiti i mogucnost da povedem zenu sa sobom?
Tesko, da ne kazem nemoguce.
2. Da li bi ona mogla tamo da radi? Bilo bi super ako bi mogla da vodi aerobik. Blize 10 godina je instruktor aerobika/step/high-low/pilates, bez nekih diploma, ali bilo ko da joj daa da vodi 1 trening, odmah bi je angazovao (nisam subjektivan) A, ako ne to, onda neki obicniji posao...Ne bas da pere sudove... Ono, trgovac, cuva decu...
Nikako ne bi mogla da radi.

3. Da li bih onda imao mogucnost da ostanem u Kanadi i trazim drzavljanstvo i da li to povecava sanse za dobijanje drzavljanstva? (jer me ta neka firma, ovaj, onaj trazi)

NAPOMENA: OVO JE SVE NA PRIMER!! KAO...RECIMO... :) ...nisam vec tamo... :)
------------------------------
...vidite li vi sta uradi opsesivna kompulzivnost kod coveka... :)

Hvala na odgovoru! ...ili bar dobroj volji!!!

Sve najbolje!!

Nas dvoje

Zaboravi na ovu ideju, sanse su skoro nikakve, da ne kazem, nemoguce je sve sto si ovo isplanirao.

Au Klika al si se sada ispromasivao.

Prvo. Ne dobija se studentska viza pa upisuje fakultet vec obrnuto - konkurises za upis na fakultet (univerzitet) pa kada te prime, sa tim papirima trazis studentsku vizu (koja ne mora biti obavezno odobrena).
Drugo. Tvoja supruga i eventualno deca mogu doci sa tobom. Supruga ima prvao da radi bez ikakvih ogranicenja. Ti kao student imas pravo da radis 20 sati nedeljno. Do pre godinu i nesto dana bilo je dozvoljeno samo zaposljavanje u okviru kampusa, sada moze i "off" kampus, ali samo part time.

Zackoljica je u parama. Da bi ti bila odobrena studentska viza moras da dokazes da imas obezbedjen novac za skolarine za sve godine studiranja (obicno dve ako je rec o master nivou) , pratece troskove studiranja kao sto su zdravstveno osiguranje (za sve clanove porodice), knjige, eventualno neka posebna oprema (zavisno od studija) i troskove zivota za sebe i sve clanove porodice (postoji skala koliko je to na godisnjem nivou). To mu dodje mnogo para.
E sad, te pare moras da imas, ali ne moras i da ih bas sve potrosis kada odes tamo jer postoji ta mogucnost da se radi kao i razne stipendije ako si neki ekstra potencijal.

Za stalni boravak mora da se prodje standardna procedura koja je jednaka za sve. Prednost je sto namaknes one bodove na studije i boravak u Kanadi, usavrsis engleski i, ako se pokazes dobar kod nekog poslodavca i zblizite se, obezbedis ponudu za posao. Mozes i da zapocnes ceo proces dok si jos tamo, ali obzirom da duzinu cekanja za odobrenje vize ne gineti da se po zavrsetku studija vratis na neko vreme odakle si dosao. Ipak, kada na kraju dobijes vizu u Kanadu odlazis kao neko ko ima njihovu diplomu i radno iskustvo (ako radis tokom studija) i upoznat je sa nacinom zivota tamo, sto je znacajno povoljniji pocetak od onih koji dodju, a da nikada pre nisu krocili tamo.

Poz...

Au Klika al si se sada ispromasivao.
Je si li siguran?

Prvo. Ne dobija se studentska viza pa upisuje fakultet vec obrnuto - konkurises za upis na fakultet (univerzitet) pa kada te prime, sa tim papirima trazis studentsku vizu (koja ne mora biti obavezno odobrena).
Nije toliki problem upisati neku skolu vec je problem posedovati finansijska sredstva da bi se dobila viza, to sam i rekao u prvom postu. Znaci, ako hoces da studiras 4 godine, moras dakazati da posedujes recimo $80K sto malo ko ima.
Sto se tice cele ove procedure, prosao sam kroz aplikaciju studentske vize pre izvesnog vremena i znam vrlo dobro o cemu pricam.

Drugo. Tvoja supruga i eventualno deca mogu doci sa tobom. Supruga ima prvao da radi bez ikakvih ogranicenja. Ti kao student imas pravo da radis 20 sati nedeljno. Do pre godinu i nesto dana bilo je dozvoljeno samo zaposljavanje u okviru kampusa, sada moze i "off" kampus, ali samo part time.
Kako mislis da njegova zena moze da dobije radnu vizu ako on koji studira to ne moze. Studentska viza ne podrazumeva radnu vizu, tih 20 sati rada je ograniceno samo na poslove vezane u sklopu samog univerziteta. Znaci, svaki student NEMA prava na rad osim u ovom pomenutom slucaju. Sa druge strane, postoji sansa da dovede zenu ali samo na visitor vizu, nikako radnu.

Zackoljica je u parama. Da bi ti bila odobrena studentska viza moras da dokazes da imas obezbedjen novac za skolarine za sve godine studiranja ..........
A o cemu sam ja pricao u prvom postu nego o novcu kao osnovnom problemu za dobijanje studentske vize, koji opet ne mora da znaci i automatsko dobijanje iste, ja sam imao sve potrebne papire i novac pa mi je viza bila odbijena, a radi se o tome da se za dobijanje stud. vize moraju zadovoljiti svi uslovi za dobijanje standardne turisticke vize.

Cela ova prica o studiranju, dobiajnju vize, dovodjenju zene i tome slicno spada skoro u naucnu fantastiku za onoga koji nema finansijskih sredstava za sve to.

Da ne polemisemo evo citata sa zvanicnog sajta imigracione sluzbe Kanade:

The Off-Campus Work Permit Program allows certain foreign students to work off campus while completing their studies. To qualify, you must be a full-time student enrolled at a participating publicly funded post-secondary educational institution or in an approved program at an eligible privately funded institution.

Participating publicly funded post-secondary educational institutions:
are public post-secondary institutions, such as a college or university or a collège d’enseignement général et professionnel (CEGEP) in Quebec or
are private post-secondary institutions that operate under the same rules and regulations as public institutions, and receive at least 50 percent of their financing for their overall operations from government grants (currently only private college-level educational institutions in Quebec qualify) or
have signed an off-campus work agreement with their provincial or territorial government.
Eligible privately funded post-secondary institutions:
are located in a province or territory that has signed a memorandum of understanding with CIC
have signed an off-campus work agreement with their provincial or territorial government and
have approval from their provincial or territorial government to grant specific degrees.

To work off campus, you must apply for a work permit. Do not begin to work off campus until you have received your work permit. The work permit authorizes you to work up to 20 hours per week during regular academic sessions, and full time during scheduled breaks (for example, winter and summer holidays, and spring break).

A work permit does not guarantee that you will find a job. It is your responsibility to look for work. Even if you work off campus, your studies must be the main reason you are in Canada. If you are no longer a full-time student or do not maintain satisfactory academic results, you must return your work permit to a local Citizenship and Immigration Canada office.

A evo i citata koji se odnosi na prava suprznika osobe koja studira u Kanadi:

Your spouse or common-law partner may apply for a work permit if:

you are a full-time student at:
a public post-secondary institution, such as a college or university or collège d’enseignement général et professionnel (CEGEP) in Quebec
a private post-secondary institution that operates under the same rules and regulations as a public institution, and receives at least 50 percent of its financing for its overall operations from government grants (currently, only private college-level educational institutions in Quebec qualify) or
a Canadian private institution authorized by provincial statute to confer degrees,
you have a valid study permit or
you have a valid work permit.

Work permits for your spouse or common-law partner are valid for the same period of time as your study or work permit.

Note: Accompanying spouses or common-law partners of foreign students (including spouses or common-law partners of foreign students with post-graduation work permits) are eligible for an open work permit, which means they do not need a job offer or a labour market opinion from Service Canada.

@ pseudinimo i klika

Hvala na informacijama!

Sad cemo jos malo da sednemo da razmislimo, pa cemo videti sta dalje... (ne znam koliko bismo mogli dobiti zena i ja da svako od nas proda po bubreg...pa jos nesto prodamo i eto ti para i veselja) :)

Da...Bas treba brdo kinte... Videcemo jos, mada najverovatnije je da idemo na stand by dok nas kanadjani ne pozovu...

Sve najbolje!!!
Nas dvoje

Jos nisam predao apliakaciju za skilled worker class i planiram da to ucinim ovih dana, a zanima me sledece (posto nemam vremena da citam sve postove na forumu):

1. Da li je neko polagao TEF? Nisam siguran da li da u prijavi navedem da imam "basic knowledge", a ucio sam francuki u skoli 8 godina (davno je to bilo). Sta ukoliko ne uspem da sakupim broj bodova iz francuskog ili engleskog koji sam naveo u aplikaciji (ili ako imam bolju prolaznost na testu nego sto sam naveo u aplikaciji)?

2. Koliko otrpilike traje ceo proces (od datuma prijema aplikacije u ambasdi do dobijanja iseljenicke vize)?

Unapred zahvalan!

Da li aranged employment znaci da moras da imas ugovoren posao iz svoje struke?
Zasto pitam?Lekar sam i ne mozes dobiti posao bez nostrifikacije ,a i kad nostrifikujes diploma treba da imas permenant resident status da bi uopste dobio posao.
Da li treba prevoditi diplomu na masters ili je dovoljno da prevedes diplomu na engleski i overis ?
Ako neko zna molila bih do mi pomogne,unapred sam zahvaljujem:)

Poz

1. TEF ovde niko nije polagao, ili se bar nije javio da je polagao. Ako zelis da se bodujes cak i sa dva boda moras da polazes TEF. Inace ti samo sknu te bodova ako nemas dokaz o polaganju TEFa, odn IELTSa.
Moj savjet ti je da prije podnosenja aplikacije, svakako uradis IELTS, pa vidis koliko imas bodova, pa tek onda apliciras. TEF ne moras sada polagati.. vec prijavis 2 boda.. ponovis u medjuvremenu i u neko dogledno vrijeme prijavis ispit i polazes. Pazi, ne moras ti ni IELTs polagati prije, ali kao sto si rekao nisi siguran koliko ces imati bodova, pa je samo moja preporuka da ga prije polazes.. i onda znas na cemu si.

2. Kada dobijes AOR, to ti je nesto kao broj pod kojim se vodi tvoja aplikacija. Na njemu ce pisati da proces moze trajati od 36-48 mjeseci (ili tako nesto).

P.S. Sada ce tvoje slijedece pitanje biti, a kako polazem IELTS koji vrijedi 2 godine a proces moze trajati duze od toga. Odgovor je da oni priznaju IELTS test koji si uzeo godinu dana od podnosenja aplikacije.

P.S.S. Ako zelis stvarno podnijeti prijavu za aplikaciju.. ja bih ti svakako savjetovao da prvo procitas sve moguce na www.cic.gc.ca siteu, a onda procitas na forumu jos dodatnih stvari..pa tek onda apliciras..

Nek bude sa srecom

Zahvaljuem na informacijama landlord.

Ono sto me najvise interesuje jeste koliko ceo proces zaista traje u vecini slucajeva, tj. kakva su iskustva vecine ljudi koji su se prijavili po novom sistemu (simplified procedure) a da nisu imali ugovoreno zaposlenje u Kanadi? Na sajtu sam procitao da je prosek za ambasadu u Becu oko 8 meseci.

zao mi je sto moram da te razocaram, ali na tvoje pitanje niko nema odgovor koji se moze smatrati tacnim, cak ni to sto pise na sajtu ambasade nije merodavno posto je ta statistika napravljena na osnovu prosle godine, sto ne mora da znaci da ce vredeti za naredne. To sto pise 8 meseci, citaj dalje pa ces da vidis da je to za mali procenat slucajeva, dok imas i trajanje od 18 ili 19 meseci sto je opet u 80% slucajeva i onda ostaje onih 20% preko tog vremena.
Sve ce ti biti jasno ako ti kazem da jos nisu reseni ni slucajevi iz jula 2006, a da niko po novom sistemu nije dobio nista osim AOR-a koji, kao sto ti je landlord rekao, daju procenu da je vreme cekanja do pocetka obrade aplikacije 36-48 meseci.
Pogledaj sam na www.trackit.com, imas nas dvadesetak beckih decaka i devojcica sto su ostavili svoje podatke, tamo pa ces sam shvatiti kako stvari stoje.
Ovo ti kazem da bi sve sto je potrebno uradio sto pre i predao aplikaciju, a ne da bi te uplasio...
Pozdrav i hrabro napred.

zao mi je sto moram da te razocaram, ali na tvoje pitanje niko nema odgovor koji se moze smatrati tacnim, cak ni to sto pise na sajtu ambasade nije merodavno posto je ta statistika napravljena na osnovu prosle godine, sto ne mora da znaci da ce vredeti za naredne. To sto pise 8 meseci, citaj dalje pa ces da vidis da je to za mali procenat slucajeva, dok imas i trajanje od 18 ili 19 meseci sto je opet u 80% slucajeva i onda ostaje onih 20% preko tog vremena.
Sve ce ti biti jasno ako ti kazem da jos nisu reseni ni slucajevi iz jula 2006, a da niko po novom sistemu nije dobio nista osim AOR-a koji, kao sto ti je landlord rekao, daju procenu da je vreme cekanja do pocetka obrade aplikacije 36-48 meseci.
Pogledaj sam na www.trackit.com, imas nas dvadesetak beckih decaka i devojcica sto su ostavili svoje podatke, tamo pa ces sam shvatiti kako stvari stoje.
Ovo ti kazem da bi sve sto je potrebno uradio sto pre i predao aplikaciju, a ne da bi te uplasio...
Pozdrav i hrabro napred.
Da li je vreme cekanja isto za sve??Mislila sam da je to individualno:confused:
Da li je potrebno dobiti neku potvrdu na fakultetu da ti se diploma vrednuje kao masters ,ako si zavrsio po starom programu,ili je dovoljan samo prevod na engleski jezik?

pa na prvo pitanje stvarno ne znam sta da ti odgovorim. Vreme cekanja zavisi od kategorije za koju ste predali aplikaciju, da li je novi program, ugovoren posao, da li si nominovan od neke kanadske provincije itd. Da li je individualno i unutar ovih kategorija, ne znam, mozda ce ti neko drugi znati nesto odredjenije reci.
Vredi ti da izvadis potvrdu da si master samo u slucaju da je tvoje obrazovanje na fakultetu trajalo 5 godina, jer uslov da ti se prizna master diploma i dobijes 25 bodova je i zvanje master koje se nalazi na diplomi i 17 godina obrazovanja (8+4+5), ako si master, ali imas manji broj ukupnog obrazovanja bodujes se sa manje bodova, sve to pise na sajtu cic-a, koliko se secam, bas ovo je objasnjeno.
Ne znam da li sam ti sta pomogao.
pozz

E, ljudi mi dobili AOR! ...'Ladno... (za one koji ne znaju i povremeno pitaju to je Acknowledgment of Receipt tj. daju nam na znanje da su primili nasu aplikaciju.)
...Jest' da je proslo 2,5 meseca, al' bolje ikad... (i da i nama pise 36-48 meseci...oh my god...valjda ce se malo kanadjani aktivirat)

Eto...Mi samo da se javimo/pohvalimo (ako je to za hvalu) i idemo na stand by.

Pozdrav svima, a idemo se prijavit i na trackit.
Sve najbolje!!
Nas dvoje

Cao, dobri ljudi...

Moja situacija je sledeca...
imam 30 godina, zavrsio sam Fak.Tenickih. Nauka u Novom Sadu, Elektrotehnicki odsek (Racunarstvo i upravljanje sistemima, to je 5 godina, tako da bi tu trebalo da imam 25 poena, ako izvadim master potvrdu), imam 3 godine radnog iskustva u struci, a moja devojka (s kojom bi se uskoro trebao vencati) je zavrsila Visu Tehnicku Skolu u Zrenjaninu.
Od blize (a i dalje) robine i prijatelja u Kanadi nazalost nemamo nikoga, osim moje kume, koja je otisla tamo pre 2-3 godine kao skilled worker (i odlicno se snasla), pa sam se eto tako i ja primio na pricu o Kanadi. :)
Nedavno sam krenuo na casove za IELTS, i nadam se da cu na leto ili jesen uspeti da se dovoljno spremim pa da izadjem na test. Ako polozim test, koliko sam racunao, s recimo 10 poena u zbiru, trebalo bi da imamo tih famoznih 67. A onda krece (vise)godisnje cekanje do lekarskog.
E sad, video sam da par ljudi pominje neke nove uslove od ove godine, a neko cak da od 4.marta ne moze vise da se aplicira. Da li je iko upucen, da li su se uslovi stvarno izmenili od prosle godine, i u kom smislu, ili su to samo prazne price?

;)1. Da li je neko polagao TEF? Nisam siguran da li da u prijavi navedem da imam "basic knowledge", a ucio sam francuki u skoli 8 godina (davno je to bilo). Sta ukoliko ne uspem da sakupim broj bodova iz francuskog ili engleskog koji sam naveo u aplikaciji (ili ako imam bolju prolaznost na testu nego sto sam naveo u aplikaciji)?

Pozdrav svima!
Ja sam nova clanica na forumu, ali pratim ove forume vec vise od godinu dana i naravno sve sam ih procitala OD POCETKA do kraja! To bih toplo preporucila svima koji imaju nameru da apliciraju za Kanadu jer ovde ima more informacija do kojih je, najblaze receno, komplikovano doci. Ako mislite da za to nemate vremena, onda vasa zelja za odlaskom nije dovoljno jaka (bez ljutnje, ali vreme se uvek moze izdvojiti).
Posto vidim da se ne javlja niko ko je polagao TEF, evo tu sam. Polagala sam i IELTS i TEF (zbog bodova, naravno).
Mislim da je o IELTS-u vec dosta receno, a sto se tice TEF-a mogu reci da je jako, jako slican IELTS-u, tj. sastoji se od: pismenog razumevanja, leksike i strukture (=reading); usmenog razumevanja (=listening); pismenog izrazavanja (=writing) i usmenog izrazavanja (=speaking).
Ono sto je razlicito je da ako upises pogresan odgovor - oduzima ti se bod; diploma vazi 1 godinu, a ne 2 i mnogo su redji rokovi.
Eto, ja sam ukratko pokusala da odgovorim na pitanja u vezi TEF-a. Moj ti je savet da polazes oba, pa od viska glava ne boli!!!
Vise informacija imas na sajtu Francuskog kulturnog centra u Beogradu (www.ccf.org.yu). Tu se nalazi i radno vreme i rokovi i br.telefona.
Ako mislis da polazes, obavezno se spremaj za ispit jer, bez obzira koliko si dugo ucio, potrebno je uci u fazon sta i kako traze.
Uf, kanda sam malko preterala za prvi put, a bas sam pazila!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back