1. Da li je neko polagao TEF? Nisam siguran da li da u prijavi navedem da imam "basic knowledge", a ucio sam francuki u skoli 8 godina (davno je to bilo). Sta ukoliko ne uspem da sakupim broj bodova iz francuskog ili engleskog koji sam naveo u aplikaciji (ili ako imam bolju prolaznost na testu nego sto sam naveo u aplikaciji)?
Pozdrav svima!
Ja sam nova clanica na forumu, ali pratim ove forume vec vise od godinu dana i naravno sve sam ih procitala OD POCETKA do kraja! To bih toplo preporucila svima koji imaju nameru da apliciraju za Kanadu jer ovde ima more informacija do kojih je, najblaze receno, komplikovano doci. Ako mislite da za to nemate vremena, onda vasa zelja za odlaskom nije dovoljno jaka (bez ljutnje, ali vreme se uvek moze izdvojiti).
Posto vidim da se ne javlja niko ko je polagao TEF, evo tu sam. Polagala sam i IELTS i TEF (zbog bodova, naravno).
Mislim da je o IELTS-u vec dosta receno, a sto se tice TEF-a mogu reci da je jako, jako slican IELTS-u, tj. sastoji se od: pismenog razumevanja, leksike i strukture (=reading); usmenog razumevanja (=listening); pismenog izrazavanja (=writing) i usmenog izrazavanja (=speaking).
Ono sto je razlicito je da ako upises pogresan odgovor - oduzima ti se bod; diploma vazi 1 godinu, a ne 2 i mnogo su redji rokovi.
Eto, ja sam ukratko pokusala da odgovorim na pitanja u vezi TEF-a. Moj ti je savet da polazes oba, pa od viska glava ne boli!!!
Vise informacija imas na sajtu Francuskog kulturnog centra u Beogradu (
www.ccf.org.yu). Tu se nalazi i radno vreme i rokovi i br.telefona.
Ako mislis da polazes, obavezno se spremaj za ispit jer, bez obzira koliko si dugo ucio, potrebno je uci u fazon sta i kako traze.
Uf, kanda sam malko preterala za prvi put, a bas sam pazila!