Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sma uspela da zakljucim da se u Kanadi nisu snasli oni koji:
- veruju da je Kanada obecana zemlja, koja je samo na njih cekala
- ocekuju da im drugi nadju posao, smestaj, sansu
- imaju komplekse po pitanju rasizma
- su rodjeni kao nepopravljivi cinici
- kad dodju tamo, zaborave razloge zbog kojih su otisli

Cinjenica je da je ceo svet u krizi i da situacija u svim zemljama postaje losija nego pre 10, 20 godina.
Nema savrsenog mesta na planeti.
Postavila sam link da bih skrenula paznju na drugi detalj - Kanada ima odlican marketing i zaista na sajtovima i u pricama zvuci kao 'obecana zemlja', pa se ljudi zalete i - razocaraju.
Ja svoje misljenje ne menjam :)

Pitanje:
po pitanju posla ima vise varijanti:
- radna viza, za koju je potrebno da poslodavac dokaze da u Kanadi nije nasao odgovarajucu osobu, te trazi bas tebe (viza se dobija za par nedelja-par meseci)
- arranged employment - poslodavac tebi salje dokaz da hoce da te primi, koji dodajes uz aplikaciju, i nije obavezan da dokazuje da nije nasao zadovoljavajuceg citizena (3 meseca do godinu dana cekanja)
- PNP - provincial nominee program - svaka provincija za sebe ima pravila. u sustini, firma koja je u tom programu ima pravo da trazi iseljenika, ali firma predaje u Kanadi papire potraznje i u toj prici se ne dodeljuju bodovi, jedino se mora proci medical i security (nedelju- mesec dana, eventualno par meseci)
Ovo sam ja zakljucila istrazujuci ovu tematiku.
Da li postoji rupa u ovoj prici, ili nesto nisam dobro skontala,ocekujem kritike.

Pozdrav svima!!!
Zelim vam da u 2008-oj godini dobijete vizirane pasose, preletite okean i napokon zakoracite na tlo Kanade!

Napokon se vise pise i zna o AEO varijanti.Molim vas da me posavetujete: da li iko zna tacnu i preciznu razliku izmedju AEO u okviru Skilled Workers varijante i PNP programa za iseljenje. Nas stric ima firmu u Edmontonu ( ali je najgore sto izgleda mi odavde treba da mu tacno i precizno nacrtamo sta da preduzme i kome da se obrati) i sada ne znam koji od ova dva puta je sigurniji, brzi, jeftiniji, jednostavniji da odaberemo?
Ako neko ima iskustva i siguran je, molim vas da nam pomognete!

Unapred hvala!

Pozdrav svima!!!
Zelim vam da u 2008-oj godini dobijete vizirane pasose, preletite okean i napokon zakoracite na tlo Kanade!

Napokon se vise pise i zna o AEO varijanti.Molim vas da me posavetujete: da li iko zna tacnu i preciznu razliku izmedju AEO u okviru Skilled Workers varijante i PNP programa za iseljenje. Nas stric ima firmu u Edmontonu ( ali je najgore sto izgleda mi odavde treba da mu tacno i precizno nacrtamo sta da preduzme i kome da se obrati) i sada ne znam koji od ova dva puta je sigurniji, brzi, jeftiniji, jednostavniji da odaberemo?
Ako neko ima iskustva i siguran je, molim vas da nam pomognete!

Unapred hvala!

Pozdrav,
o AEO varijanti imas temu Arranged employment - procedure, u kojoj sam napisao korake koje je potrebno uraditi da bi ti stric mogao ponuditi posao. Prvo to procitaj pa ako sta zapne postavi pitanje pa cemo probati pomoci..

Druga stvar, PNP program, za svaku provinciju je drugacije. Za Edmonton je slicno kao sto je opisano u postu Arranged employment - procedure, s tim da tvoj stric treba da prvo posalje aplikaciju da mu se odobrava ucesce u PNP programu - i kada to dobije tebi salje Job offer i onda ti sa aplikacijom, svim dokumentima i job offerom saljes to u provinciju na reviziju...

Ako ti odobre, onda cemo dalje da pricamo..:):D

Preporuci stricu site: http://www.movetoedmonton.com/nominee/new/

Eto pa nek ti bude srecno..:)

Takodje imas raznih varijanti da ti stric ponudi posao u zavisnosti kojim poslom se on bavi? Koje su tvoje strucne kvalifikacije.. Ja sam ti ovo pisao kao da ti imas zavrsen fax i sl...

landlord hvala puno!

Mislim da je odlicno sto si otvorio ove posebne teme, vezano za IELTS i AEO. Mnogi od nas gledaju kako da sakupe svaki moguci bod, a mislim da (naravno samo ukoliko imas nekoga u Kanadi ko je "voljan", sto je priznajem ( na osnovu sopstvenog iskustva) prilicno nemoguca misija) tih deset bodova u okviru petog kriterijuma nisu zanemarljivi. Narocito nije zanemarljivo to sto ti AEO prepolovljuje vreme cekanja ,u sta sam 100% sigurna.

Imam jos jedno pitanje.Tamo se jasno vidi da se trazi i odgovarajuca kvalifikacija i radno iskustvo za arranged employment. Npr. moj suprug ima zavrsenu visu ekonomsku skolu i sedam godina iskustva pretezno komercijalnog. Stric bi tamo mogao da sredi job offer, ali za neki fizicki posao (ciscenje povrsina specijalnim masinama) sto je nama potpuno svejedno za pocetak, ako ce nam to ubrzati proces.Mi smo nekako razmisljali da je nemoguce da za ovakve poslove traze "kvalifikaciju", a radno iskustvo bi ovde sredili ukoliko ga budu trazili. Da li ovakvi poslovi uopste mogu doci u obzir za dobijanje AEO? Da li nesto znas o tome?

Takodje, nesto ste pisali kako u ovom slucaju nije potrebno oglasavanje za radno mesto i cekanje da li ce se neko od Kanadjana javiti na oglas ili ne. U drugom jednom slucaju neko je napisao suprotno. Sada ne znam da li je potrebno ili ne? Zbog cega je tacno teze dobiti LMO nego AEO?
E da...jos nesto..na osnovu ovoga proizilazi da mi pre dobijanja AEOpinion od HRSDC-a moramo dokumentovati i education i experience,dakle poslati tamo neke papire, a verovatnio i samu aplikaciju.

Inace ja ucim engleski, imam zavrsen fax i visegodisnje radno iskustvo. Treba mi ocena 5-6,9 na IELTS-u za svaku od cetiri vestine da bi imala 8 bodova za jezik (68 ukupno) i onda cu sama aplicirati. Za to vreme, nista nas ne kosta da pokusamo da izganjamo ovo sa AEO.Mada je muka teska, priznajem............

pozdrav svima!

Imam jos jedno pitanje.Tamo se jasno vidi da se trazi i odgovarajuca kvalifikacija i radno iskustvo za arranged employment. Npr. moj suprug ima zavrsenu visu ekonomsku skolu i sedam godina iskustva pretezno komercijalnog. Stric bi tamo mogao da sredi job offer, ali za neki fizicki posao (ciscenje povrsina specijalnim masinama) sto je nama potpuno svejedno za pocetak, ako ce nam to ubrzati proces.Mi smo nekako razmisljali da je nemoguce da za ovakve poslove traze "kvalifikaciju", a radno iskustvo bi ovde sredili ukoliko ga budu trazili. Da li ovakvi poslovi uopste mogu doci u obzir za dobijanje AEO? Da li nesto znas o tome?

Takodje, nesto ste pisali kako u ovom slucaju nije potrebno oglasavanje za radno mesto i cekanje da li ce se neko od Kanadjana javiti na oglas ili ne. U drugom jednom slucaju neko je napisao suprotno. Sada ne znam da li je potrebno ili ne? Zbog cega je tacno teze dobiti LMO nego AEO?
E da...jos nesto..na osnovu ovoga proizilazi da mi pre dobijanja AEOpinion od HRSDC-a moramo dokumentovati i education i experience,dakle poslati tamo neke papire, a verovatnio i samu aplikaciju.

Inace ja ucim engleski, imam zavrsen fax i visegodisnje radno iskustvo. Treba mi ocena 5-6,9 na IELTS-u za svaku od cetiri vestine da bi imala 8 bodova za jezik (68 ukupno) i onda cu sama aplicirati. Za to vreme, nista nas ne kosta da pokusamo da izganjamo ovo sa AEO.Mada je muka teska, priznajem............

pozdrav svima!

Komsinice, ako vec imas prolaz bez AOE, nista ne gubis i u slucaju da ti cela prica sa stricem i poslom ne prodje.
Potrebno je oglasavanje od strane poslodavca za odredjeno radno mesto.
Medjutim, problem u vasem slucaju jeste sto on konkurise za odredjenu poziciju a nema nikave kvalifikacije za to, poptuno je nelogicno da neko sa ekonomskom skolom aplicira za poziciju za koju nema ni dana radnog iskustva, a ovde se pominju jos i neke specijalne masine.

Vi imate lagan prolaz i bez AOE.

Hvala Klika na utesnim recima.
Jeste da je meni lakse kad znam da cu kad tad ostvariti svoj cilj, mada......ako do kraja ove godine polozim IELTS sa odgovarajucom ocenom i napokon apliciram ,realno ne mogu da se nadam da ce se sve zavrsiti pre kraja 2010 god ili mozda cak 2011.god.Sa AEO smo mogli biti tamo mozda i do kraja ove godine, a to je, priznaces, velika razlika. No nema veze......najbitnije je da.... bude! :lol:

Sto se tice onih "specijalnih masina", ma to je bre klika najobicnije fizikalisanje. Sigurno si video u nekom trznom centru nekog ko gura ogromnu masinu i ujedno glanca podove....najobicnije ciscenje podova, to rade klinci od dvadesetak godina i ovde kod nas u NS-u,u T.C. Merkator (ali za 1,3 eura/h).Obuka za taj posao ne verujem da traje vise od par dana. Ukoliko bi za pocetak mogli ubrzati svoju proceduru sa ponudom(striceve firme) za ovaj posao ili bilo koji drugi( on ima svoju gradj.firmu) to bi naravno bilo super. No videcemo sta ce od toga biti...vec mesecima se cujemo, ali da su stvarno hteli vec bi nesto uradili....no nema veze : sa njima ili bez njih ostvaricemo svoj cilj!

Izvinite sto mozda dosadjujem, ali puno toga sam saznala na ovom forumu i mislim da je bolje da pitam , pa mozda mi neko i pomogne odgovorom.

Odlicni ste svi.

Za Srnu...

Sorry.. imao sam ovih dana dosta privatnih obaveza tako da nisam stigao odgovoriti..

U medjuvremenu sam jos malo gledao za Edmonton (na onoj stranici sto sam ti poslao)..
i koliko sam ja ukapirao, ako ti hoces da radis posao koji spominjes tipa rad na aparatu za ciscenje u trznom centru, onda ne mozes da dobijes AEO za permanent vizu.

Tamo na siteu stoji ova recenica: Open to employers who want to hire workers in permanent jobs that require greater than high school education.

Ti imas mogucnost da dobijes privremenu radnu dozvolu, (preko strica), i kada dodjes u Kanadu opet pomocu tvog strica mozes da trazis stalni status u Kanadi (sorry zbog ovog glupog prevoda, ali gripa pa ne mogu da razmisljam :)) ..

Evo ti original text: Provides an option that allows employers to have foreign nationals start work quickly and, while employed with the Canadian company, apply to become permanent residents.

I jos jednom evo ti site koji jako opsirno govori o mogucnostima za dolazak u Edmonton...
http://www.movetoedmonton.com/foreign/

Znam da pitanje koje ću postaviti nema mnogo veze sa ovom temom, ali ga postavljam ovde zbog posećenosti teme,a i zbog (čini mi se) kompetentnosti učesnika.Nego, da postavim pitanje dok mi pertle još vire...
Moj prijatelj je u Kanadi na radnoj vizi već dve godine.Viza mu ističe za godinu dana.Medjutim,firma u kojoj je (samo formalno) bio zaposlen je ugašena. Da li to znači da njegova viza više ne važi? Šta bi trebao da radi u vezi s tim, s obzirom na to da su mu i supruga i deca s njim.Naravno, njima se ne vraća u Srbiju, jer su se prilično lepo snašli.Oboje rade, deca idu u školu,auto, kuća na kredit...
Zna li ko rešenje ili neki izvor pouzdanih informacija na web-u, osim cic.gc.ca.

Pozdrav svima !

Moj prijatelj je u Kanadi na radnoj vizi već dve godine.Viza mu ističe za godinu dana.Medjutim,firma u kojoj je (samo formalno) bio zaposlen je ugašena. Da li to znači da njegova viza više ne važi? Šta bi trebao da radi u vezi s tim, s obzirom na to da su mu i supruga i deca s njim.Naravno, njima se ne vraća u Srbiju, jer su se prilično lepo snašli.Oboje rade, deca idu u školu,auto, kuća na kredit...
Zna li ko rešenje ili neki izvor pouzdanih informacija na web-u, osim cic.gc.ca.

Pozdrav svima !

Naravno da mu viza vazi. Problem je u tome sto je on kupio kucu a nema permanent resident status. Kako misli da produzi vizu? Moze se lako desiti da po isteku vize mora da se vrati kuci. E sad, postoji varijanta da aplicira u regularnom postupku za Skilled Worker kategoriju ali samo iz Srbije, i dobije odredjene bodove na tih par godina rada u Kanadi, ne secam se tacno koliko to bodova nosi, ima na CIC sajtu.

Pozdrav!
Imam nekoliko pitanja za Kliku koji je bio tako dobar i strpljiv da svima da savet. Ako si bio tako predusretljiv i otvoren i u Srbiji, onda mi je jasno zasto si morao da emigriras. Tako ti je to, kad si fin onda te svi masiraju, pa cu malo i ja.
Elem, pitanja su sledeca:
Muz i ja nameravamo da apliciramo za iseljenje kao skilled workers. Ja bih bila nosilac prijave jer imam vise skole, govorim engleski (imam Certificate in Advanced English iz Kembridza, znam da moram da polazem i IELTS ali su ti ispiti slicno koncipirani a na ovom sam imala skoro maksimalan broj bodova) i francuski, imam vise radnog staza (7 godina) i imam ujaka u Torontu. Zavrsila sam medicinski fakultet, specijalizirala internu medicinu i magistrirala. To sve naravno po starom programu, pre uvodjenja Bolonjske konvencije kod nas. Da li mogu da racunam na maksimalan broj bodova na obrazovanje ili moram da nekako prevodim diplomu na Bolonjski program (ne znam da li je to uopste moguce), pa da vidim koliko skole zapravo imam? Obzirom da bi do kraja ove godine trebalo da doktoriram, da li da sacekam da i to obavim, tj. da li bi to onda sigurno bio maksimum bodova na obrazovanje?
Zatim, nisam sigurna da li smem da upisem da mi je broj godina formalnog skolovanja 26 (8+4+6+4 specijalisticke studije+4 magistarske studije), obzirom da sam specijalisticke i magistarske studije pohadjala manje-vise paralelno/istovremeno?
I jos dva opsta pitanja:
Da li je jos uvek jezivo tesko (i skupo) nostrifikovati lekarsku diplomu u Kanadi? Spremni smo, inace, da za prvih par godina idemo i negde severnije, dok ne skupimo pocetni kapital. Takodje, nisam sujetna i idem tamo gde cu kvalitetnije ziveti, bez obzira koji cu (posten) posao raditi, ali mislim da bi bilo zgodno da bude u vezi sa medicinom posto u tome imam iskustva. Rado bih bila i npr. ultrasound assistant ili se bavila istrazivackim radom (i tu sam vrlo iskusna), pa ako nesto znas o takvim mogucnostima, pls napisi.
Posto iz profila vidim da si ti gradjevinski inzenjer, a moj muz je geometar sa visom skolom, mozda mi mozes dati informacije kakve su mogucnosti da on nadje posao u struci i kolikoj (orjentaciono) plati bi mogao da se nada kad bi to uspeo? Da li se na severu meri preko cele godine ili pauziraju kad je gadno hladno?
Hvala Klika, ako si izdrzao do kraja mog pisma, SVAKA CAST!:wink:

Zatim, nisam sigurna da li smem da upisem da mi je broj godina formalnog skolovanja 26 (8+4+6+4 specijalisticke studije+4 magistarske studije), obzirom da sam specijalisticke i magistarske studije pohadjala manje-vise paralelno/istovremeno?

Mislim da ti nije uopste bitno jer se na Master Degree sa 17+ skolovanja dobijas maximalnih 25 bodova (a ti to vec ispunjavas) isto kao i PhD, tako da nema razloga da cekas doktorat, ako naravno vec imas priznat Master. Koliko vidim iz tvoje price, ti imas lagan prolaz, preko 70 bodova.

I jos dva opsta pitanja:
Da li je jos uvek jezivo tesko (i skupo) nostrifikovati lekarsku diplomu u Kanadi? Spremni smo, inace, da za prvih par godina idemo i negde severnije, dok ne skupimo pocetni kapital. Takodje, nisam sujetna i idem tamo gde cu kvalitetnije ziveti, bez obzira koji cu (posten) posao raditi, ali mislim da bi bilo zgodno da bude u vezi sa medicinom posto u tome imam iskustva. Rado bih bila i npr. ultrasound assistant ili se bavila istrazivackim radom (i tu sam vrlo iskusna), pa ako nesto znas o takvim mogucnostima, pls napisi.
Posto iz profila vidim da si ti gradjevinski inzenjer, a moj muz je geometar sa visom skolom, mozda mi mozes dati informacije kakve su mogucnosti da on nadje posao u struci i kolikoj (orjentaciono) plati bi mogao da se nada kad bi to uspeo? Da li se na severu meri preko cele godine ili pauziraju kad je gadno hladno?
Hvala Klika, ako si izdrzao do kraja mog pisma, SVAKA CAST!:wink:

Kao sto i sama znas, tvoja diploma ovde ne vazi, e sad, ne znam tacno koliko ce ti vremena trebati da dobijes njihovu dilpomu i licencu za rad, znam da stomatolozima treba oko 2 godine studiranja. Ono sto je bitno je da tvoj muz ovde nadje sto pre posao a da ti za to vreme ides u skolu, zavris to i onda ste resili sve probleme za zivota, hocu reci, kada pocnes da radis kao doktor, plata je neverovatno dobra, ceo trud ce ti se na kraju isplatiti. Nije lako, ali ovo je po meni jedini pravi put.
Ovo ti pricam jer znam iz iskustva sestrine dobre prijateljice koja je stomatolog i koja vec nekoliko godina ima privatnu praksu, sta da ti kazem, kupili su kucu sa bazenom u Torontu od milion dolara, prodali staru otplacenu kucu od nekih $400K. A da je bilo tesko , bilo je, njen muz je radio kao pizza delivery guy , izdrzavao njih troje, jer su u to vreme imali i malo dete.

Mislim da bi tvoj muz, sa malo srece , mogao , ako ima iskustva, da nadje posao u struci negde na severu Alberte, ja sam ziveo 14 meseci u Grande Prairie, mozes informacije naci na internetu, tamo ima posla k`o blata sto bi rekli, moze se bez problema naci posao za $20-tak na sat. Jeste da je to nedodjija , ali nemate mnogo izbora u samom pocetku. Ustvari, mozda bi mogli da probate u Calgary-ju zbog tvoje skole, tamo bi trebalo takodje da bude dobra situacija sa poslom.

U svakom slucaju, idite temo gde ima posla, bilo sta da radite sa cime biste mogli da se izdrzavate za to vreme dok se ne dokopas te diplome, a onda ce sve doci na svoje.

Puno srece.

Hvala Klika!
Problem i jeste u tome sto ne znam da li se magistratura po nasem (ranijem) nacinu studiranja automatski priznaje kao Master diploma (sto bi teoretski svakako trebalo).
Inace, uopste nemam ambiciju da nostrifikujem lekarsku diplomu. Prvo zato sto mi je dosta ucenja, drugo zato sto mi je dosta pacijenata, a trece, i najvaznije, zato sto necu da me svaka budala tuzaka kad joj se cefne. Moj ujak je ovde bio vrhunski ortoped i otisao je, izmedju ostalog, zbog diskriminacije na poslu koju je trpeo zbog vladavine mediokriteta. Dva puta je pokusao da nostrifikuje diplomu i na kraju odustao. Sada vrlo lepo zivi (kuca otplacena za 12 godina, doduse bez bazena, 2 kola, letovanja na Kubi itd.) iako ne radi kao doktor. Kune mi se da se nikada nije pokajao ni sto je otisao ni sto je ostavio klinicku medicinu. Ja sam ionako uvek bila vise naucnicki tip, mogu da se kupam i u public pool-u u community center-u, samo da zivim na miru.
Genijalan video! Na zalost, i u rodnoj zabokrecini mnogi lekari rade svasta da bi preziveli (moj gorepomenuti ujak je, neces verovati, kao student takodje taksirao da zaradi).
Inace, ko god se sprema da ide da zna da ce vrlo brzo po odlasku moci da cuje svakojake interesantne price o tome kako se tamo snasao "iz prve ruke". O mom ujki su vec nekoliko meseci po odlasku "znali" da je propao i da se vraca, onda su "znali" da nije uspeo na jugu i da je morao da prihvati posao na Aljasci da bi preziveo itd. A on svih 15 godina u Torontu. Srbija!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back