Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posle usvajanja novog Zakona o viskoskolskom obrazovanju u Srbiji vise ne postoje Vise skole. To su sada Visoke skole strukovnih studija, obavezno traju 6 semestara i dobija se diploma VII obrazovnog stepena. Neke skole, poput medicinskih i pojedinih tehnickih, ekonomskih i sl. su po tom programu upisivale studente jos od 2001/02., neki od njih su u medjuvremenu zavrsili i dobili diplome visih skola (VI stepen) koje sada zamenuju automatski za nove diplome. Oni koji su zavrsili Vise skole koje su trajale 2 ili 2,5 godine moraju da polazu dodatne ispite da bi dobili diplome diplome VII stepena, odnosno Prvog stepena strukovnih studija (postoji i drugi stepen ovih studija za koje se dobija diploma proffesional master, ma sta to znacilo). E sad, da je to ekvivalentno bachelor degree - ju Bog sveti zna. Ovde se oko tih stvari upravo lome koplja jer je ista stvar kao i sa pitanjem da li su oni koji su ranije diplomirali na fakultetima isto sto i mester. Ako ste bili u prilici da pratite polemiku koja se ovede vodi Savet univerziteta tumaci zakon tako da su nosioci ovih diploma izjednacenu "u pravima" sa onima koji zavrse sadasnje master studije, ali im ne dozvoljava da autonatski prevedu svoje diplome u taj status. Studenti se, naravno, bune zbog toga i traze tumacenje od, mislim, Ustavnog suda...
Elem, ovo je samo da razjasnim to oko trajanja studija, kako sta Kanadjani boduju nemam pojma...
Ono sto sigurno znam je da u Quebecu diplomu Vise skole ( koja je trajala 3 godine) ne priznaju kao three-year diploma (no niversity), pa pretpostavljam da je tako i u ostatku Kanade. Ovo znam iz licnog iskustva jer sam se sam zajebo verujuci da je tako. U odgovoru su mi napisali da je ta moja diploma stecena na instituciji koja pripada univerzitetu i da je ona adekvatna njihovoj major diplomi, odnosno tretiraju je kao nedovrsene fakultetske studije.
E sad ovo i ne mora da bude tako u ostatku Kanade jer je u Kvebeku drugaciji obrazovni sistem i skolovanje za fakultetske nivoe traje godinu duze nego kod nas (6 prim + 5 sec. + 2 cegep + fakultet). Cudi me da ovi iz federalne imigracione sluzbe ne obavestavaju kandidate kako su im sta izbodovali, mogli bi da dodjemo do nekog zakljucka. Ovako, bolje je racunati na goru varijantu...

Ne znam o kakvom se testu radi, ima ih mali milion na internetu.

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess/index.asp

na francuski jezik 0 ako nisi poslao rezultate TEF testa

Žena na informacijama mi je rekla da za drugi jezik (u mom slučaju francuski) ne mora da se polaže TEF test već da se ja sam proizvoljno izbodujem ("Points are awarded for proven ability in reading, writing, listening to and speaking English and/or French.") tj. da važi ono OR...

Posle usvajanja novog Zakona o viskoskolskom obrazovanju u Srbiji vise ne postoje Vise skole. To su sada Visoke skole strukovnih studija, obavezno traju 6 semestara i dobija se diploma VII obrazovnog stepena. Neke skole, poput medicinskih i pojedinih tehnickih, ekonomskih i sl. su po tom programu upisivale studente jos od 2001/02., neki od njih su u medjuvremenu zavrsili i dobili diplome visih skola (VI stepen) koje sada zamenuju automatski za nove diplome. Oni koji su zavrsili Vise skole koje su trajale 2 ili 2,5 godine moraju da polazu dodatne ispite da bi dobili diplome diplome VII stepena, odnosno Prvog stepena strukovnih studija (postoji i drugi stepen ovih studija za koje se dobija diploma proffesional master, ma sta to znacilo). E sad, da je to ekvivalentno bachelor degree - ju Bog sveti zna. Ovde se oko tih stvari upravo lome koplja jer je ista stvar kao i sa pitanjem da li su oni koji su ranije diplomirali na fakultetima isto sto i mester. Ako ste bili u prilici da pratite polemiku koja se ovede vodi Savet univerziteta tumaci zakon tako da su nosioci ovih diploma izjednacenu "u pravima" sa onima koji zavrse sadasnje master studije, ali im ne dozvoljava da autonatski prevedu svoje diplome u taj status. Studenti se, naravno, bune zbog toga i traze tumacenje od, mislim, Ustavnog suda...
Elem, ovo je samo da razjasnim to oko trajanja studija, kako sta Kanadjani boduju nemam pojma...
Ono sto sigurno znam je da u Quebecu diplomu Vise skole ( koja je trajala 3 godine) ne priznaju kao three-year diploma (no niversity), pa pretpostavljam da je tako i u ostatku Kanade. Ovo znam iz licnog iskustva jer sam se sam zajebo verujuci da je tako. U odgovoru su mi napisali da je ta moja diploma stecena na instituciji koja pripada univerzitetu i da je ona adekvatna njihovoj major diplomi, odnosno tretiraju je kao nedovrsene fakultetske studije.
E sad ovo i ne mora da bude tako u ostatku Kanade jer je u Kvebeku drugaciji obrazovni sistem i skolovanje za fakultetske nivoe traje godinu duze nego kod nas (6 prim + 5 sec. + 2 cegep + fakultet). Cudi me da ovi iz federalne imigracione sluzbe ne obavestavaju kandidate kako su im sta izbodovali, mogli bi da dodjemo do nekog zakljucka. Ovako, bolje je racunati na goru varijantu...

Ne znam kada je taj zakon donesen, ali sigurno nije tako davno, tako da svako ko je upisao visu skolu po novom zakonu je jos nije ni zavrsio. Ovo sto kazes u vezi visih skola od 6. semestara jos iz 2001., ja znam da je na Karic univerzitetu postojala ne Visa nego Viskoka skola - Ekomonija, ekvivalent Bachelor, od tri godine, kao sto to postoji i ovde u Kanadi.
Skolski sistemi se razlikuje od drzave do drzave ali studije od 5 semestara nikako ne mogu da se uvrste u Bachelor Degree. Pomenuo sam Bolonjsku konferenciju, ne znam da li je usvojena, ali nasim studenti tehnickih nauka od 9 semestara, pa cak i 10, jednosatvno nije priznat Master, ukoliko nije u medjuvremenu to usvojeno. Koliko znam nije, ali nisam 100% siguran.

Ali opet ponavljam, u delu za obrazovanje za imigraciju, MORAJU se zadovoljiti oba uslova, znaci broj godina skoloavnja i vrsta obrazovanja. Master sa manje od 17 godina skole jednostavno nosi 22 boda, nikako 25. Sa druge strane, ako neko ima 6 semestara , opet je nebitno da li je Bachelor ili Visa skola, skor je isti, 20 bodova.
To je poenta cele price..........

Žena na informacijama mi je rekla da za drugi jezik (u mom slučaju francuski) ne mora da se polaže TEF test već da se ja sam proizvoljno izbodujem ("Points are awarded for proven ability in reading, writing, listening to and speaking English and/or French.") tj. da važi ono OR...

Ta zena je izgleda previdel ajednu jako bitnu stvar, pogledaj sta kaze u zagradi sto si napisao - PROVEN ability........a jedan od nacina je TEF test.

Mislim da me nisi razumeo, kada sam rekao da on ne moze dobiti poene na AEO to se odnosilo na slucaj ako je on sponzorisana strana a ne nosilac liste, ako malo bolje procitas deo za Adaptibility, u svim slucajevima se mogu dobiti bodovi i na sponzorisanu stranu osim u delu za AEO.

Nadam se da je sada malo jasnije.

Nema sta da mi bude jasnije, podrazumeva se da sam mislio na glavnog aplikanta-nosioca aplikacije, nikako na supruznika. Onom ko nije principal applicant ne vredi ni 5 ponuda za posao.

A aplikant koji ima AEO dobija 15 poena na njega i tacka. S tim da na adaptability ne moze dobity vise od 10 poena, recimo ako ima i strica u Kanadi, i zena mu ima fax i ima AEO, po tom racunu bi dobio 15 poena na adaptability, ali ne moze, max. je 10.

I ne preganjajte se vise oko poena na education, fax=22 ili 20poena-zavisi, visa skola=20 poena i gotovo.

Example 1: If you have a master’s degree but have completed only 15 years of full-time study, award yourself 22 points.

Example 2: If you have a three- or four-year bachelor’s degree, and at least 14 years of education, award yourself 20 points.

Example 3: You have a two-year diploma, trade certificate or apprenticeship and at least 14 years of full-time or full-time equivalent study, award youself 20 points.

to je sa CIC-a.

Srecno.

Nema sta da mi bude jasnije, podrazumeva se da sam mislio na glavnog aplikanta-nosioca aplikacije, nikako na supruznika. Onom ko nije principal applicant ne vredi ni 5 ponuda za posao.
Pa zato sam ti rekao da me nisi razuemo kada si rekao ono o konktiranju, ja se slazem sa tovjim navodima oko AEO ali ja sam se osvrnuo na konkretan slucaj gde se AEO ne boduje za sponzorisanu stranu.

I ne preganjajte se vise oko poena na education, fax=22 ili 20poena-zavisi .........

Na jednu fakultetsku diplomu ne moze da se dobije 22 boda.

Ukratko da rezimiram:

20 bodova imaju svi oni sa 14 + godina skolovanja, znaci Visa ili Visoka skola na Bachelor nivou, poptuno je nebitno da li neko ima Bachelor od 3-4 ili cak punih 5 godina.

22 boda imaju svi oni koji imaju DVE diplome od 15+ godina skolovanja ili jednu diplomu plus Trede?Apprentice, takodje, nosioci Master/PhD diplome sa manje od 17 godina skolovanja.

25 bodova imaju Master/PhD sa minimu 17 godina skole

Ko ne veruje u ove navode, neka poseti Google News grupu o kanadskoj imigraciji gde ce dobiti potvrdu istih od bivsih imigraionih officera, sadasnjih imigracionih konsultanata , Andrew P. Miller , Jim Humphries.......

tuga 1:
i ja imam jedno pitanje sta se prica na intervj-u u ambasadi i koliko to vremenski traje...

Nekoliko minuta opuštenog ćaskanja u prijatnoj atmosferi.

Koliko ja znam od kada je IELTS uveden ne ide se na intervju. Na koji intervju je tuga mislio, a na koji Nicola kad je odgovarao, stvarno mi nije jasno. Intervjuom u ambasadi zove se samo onaj sproveden u Becu. Odlazak do nase ambasade da se predaju dokumenta ili pokupe pasosi nije "intervju". Mozda je Nicola mislio na intervju kao cetvrti deo IELTS-a. :confused:

Nicola molim te pojasni na koji si intervju mislio.

Na jednu fakultetsku diplomu ne moze da se dobije 22 boda.

Ukratko da rezimiram:

20 bodova imaju svi oni sa 14 + godina skolovanja, znaci Visa ili Visoka skola na Bachelor nivou, poptuno je nebitno da li neko ima Bachelor od 3-4 ili cak punih 5 godina.

22 boda imaju svi oni koji imaju DVE diplome od 15+ godina skolovanja ili jednu diplomu plus Trede?Apprentice, takodje, nosioci Master/PhD diplome sa manje od 17 godina skolovanja.

25 bodova imaju Master/PhD sa minimu 17 godina skole

Ko ne veruje u ove navode, neka poseti Google News grupu o kanadskoj imigraciji gde ce dobiti potvrdu istih od bivsih imigraionih officera, sadasnjih imigracionih konsultanata , Andrew P. Miller , Jim Humphries.......

Klika, sta mislis da ovaj tvoj post izdvojis kao posebnu temu, nazovi je tipa Education,
jer se svako malo ponavlja i kada god neko novi dodje na forum pita ova pitanja. Pa da ne spamamo po ovim temama nego da imamo za svaki dio procesa tipa po jednu temu.
Ja cu kada budem imao vremena otvoriti temu IELTS/TEF i na njoj opisati bodovanje i o testovima sta i kako, kao sto sma to uradio za Arranged employment

Mir Boziji, Hristo se rodi, svima koji slave danas Bozic!!!!

Super je bila rasprava na ovu temu, ja cu ipak sacekati da magistriram po starom (nadam se do kraja godine) pa da idem na siguricu, bar necu biti na granici vec cu dobro da zagazim preko tih 67 bodova. Toliko strpljenja mogu da imam.

Nego, niko ne odgovori na pitanje one djevojke o tome da li je procedura brza ako imas ugovoren posao i jos nesto da li je jos uvijek i po ovom novom pojednostavljenom procesu precutno pravilo da brze idu oni koji imaju djecu? O tome smo nekada davno skrabali, ali to se uglavnom odnosilo na one koji su predali prije famozne 2006. godine...

Jos jednom srecno svima!!!!!

Klika, sta mislis da ovaj tvoj post izdvojis kao posebnu temu, nazovi je tipa Education,
jer se svako malo ponavlja i kada god neko novi dodje na forum pita ova pitanja. Pa da ne spamamo po ovim temama nego da imamo za svaki dio procesa tipa po jednu temu.
Ja cu kada budem imao vremena otvoriti temu IELTS/TEF i na njoj opisati bodovanje i o testovima sta i kako, kao sto sma to uradio za Arranged employment

Ako administrator hoce ovo da postavi, mada vec imamo dovoljno lepljivih tema.

Mir Boziji, Hristo se rodi, svima koji slave danas Bozic!!!!

Super je bila rasprava na ovu temu, ja cu ipak sacekati da magistriram po starom (nadam se do kraja godine) pa da idem na siguricu, bar necu biti na granici vec cu dobro da zagazim preko tih 67 bodova. Toliko strpljenja mogu da imam.

Nego, niko ne odgovori na pitanje one djevojke o tome da li je procedura brza ako imas ugovoren posao i jos nesto da li je jos uvijek i po ovom novom pojednostavljenom procesu precutno pravilo da brze idu oni koji imaju djecu? O tome smo nekada davno skrabali, ali to se uglavnom odnosilo na one koji su predali prije famozne 2006. godine...

Jos jednom srecno svima!!!!!

Vaistinu se Hristos rodi !!!

Procedura je mnogo brza ako imas AEO (arranged employment opinion), u roku od 12 meseci si u Kanadi, cak iako predas po SAP-u(simplified immigration process-u).U slucaju da imas AEO, ne predajes samo osnovnu aplikaciju i aplication fee, kao "normalni" aplikanti, nego predajes kompletnu aplikaciju sa propratnom dokumentacijom i AEO dokumentom.Znaci sve papire, kao da predajes po starom procesu. Lepo pise na www.cic.gc.ca .O samcima i porodicama sa decom ima razlicitih iskustava, sve u svemu, nema pravila, uglavnom na isto se svodi...mozda blagu prednost imaju mladi bracni parovi sa decom, ali iz iskustva nekoliko ljudi koji su otisli sami bez dece u zadnje 3 godine, rekao bih da i nema neke veze.

Nadam se da sam pomogao, tako ti stoje stvari...

Pozdrav i srecno.

Sinisa.

ja jos kuburim sa testom nemogu da predjem 4.5 a traze mi 5 imam AOE zvanicno odobrenu od H.R
idem preko agencije ma vec sam sve to pisao ranije neznam ni zasto pisem ponovo cim polozim javicu se navodno da je proces dosta ubrzan t.j ima prednost nad ostalima da jos nesto sta mi preporucujete posto sam tremaros sta da koristim od lekova a da nezaspem na testu , do 25 jan je prijava za 8 mart za test, ranije nema

ja jos kuburim sa testom nemogu da predjem 4.5 a traze mi 5 imam AOE zvanicno odobrenu od H.R
idem preko agencije ma vec sam sve to pisao ranije neznam ni zasto pisem ponovo cim polozim javicu se navodno da je proces dosta ubrzan t.j ima prednost nad ostalima da jos nesto sta mi preporucujete posto sam tremaros sta da koristim od lekova a da nezaspem na testu , do 25 jan je prijava za 8 mart za test, ranije nema

Molim te ajde malo opsirnije napisi na temi ispod o Arranged Employmentu o tvom iskustvu sa dobijanjem AOE-a... sta si sve poslao? Ko je poslodavac? Zasto se odlucio da te ceka toliko? Da li ces zaista raditi za njega kada odes ? Kako si ga nasao? Jesi imao intervju sa njim? i sl...
Hvala

Da, i ja sam to vidio, davno... Mogu se samo nasmijati na to... Isto kao da ljdui idu grlom u jagode.. Pa ocekuju u Kanadi ih ceka posao, stan, plata ogromna...
Prije svega potrebnos e informisati i imati neku sliku sta u pocetku mozes ocekivati-dobiti...

Po iskustvu nasih forumasa...koje ispratismo u Kanadu... zadnjih par godina.. jos niko se nije vratio.. ili se zalio kako mu je toliko lose tamo da pomislja na povratak ili da su se pokajali zbog odlaska...

Cudi me da neko vec nije otvorio site not Balkan..:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back