pseudonimo
Zainteresovan član
- Poruka
- 207
Posle usvajanja novog Zakona o viskoskolskom obrazovanju u Srbiji vise ne postoje Vise skole. To su sada Visoke skole strukovnih studija, obavezno traju 6 semestara i dobija se diploma VII obrazovnog stepena. Neke skole, poput medicinskih i pojedinih tehnickih, ekonomskih i sl. su po tom programu upisivale studente jos od 2001/02., neki od njih su u medjuvremenu zavrsili i dobili diplome visih skola (VI stepen) koje sada zamenuju automatski za nove diplome. Oni koji su zavrsili Vise skole koje su trajale 2 ili 2,5 godine moraju da polazu dodatne ispite da bi dobili diplome diplome VII stepena, odnosno Prvog stepena strukovnih studija (postoji i drugi stepen ovih studija za koje se dobija diploma proffesional master, ma sta to znacilo). E sad, da je to ekvivalentno bachelor degree - ju Bog sveti zna. Ovde se oko tih stvari upravo lome koplja jer je ista stvar kao i sa pitanjem da li su oni koji su ranije diplomirali na fakultetima isto sto i mester. Ako ste bili u prilici da pratite polemiku koja se ovede vodi Savet univerziteta tumaci zakon tako da su nosioci ovih diploma izjednacenu "u pravima" sa onima koji zavrse sadasnje master studije, ali im ne dozvoljava da autonatski prevedu svoje diplome u taj status. Studenti se, naravno, bune zbog toga i traze tumacenje od, mislim, Ustavnog suda...
Elem, ovo je samo da razjasnim to oko trajanja studija, kako sta Kanadjani boduju nemam pojma...
Ono sto sigurno znam je da u Quebecu diplomu Vise skole ( koja je trajala 3 godine) ne priznaju kao three-year diploma (no niversity), pa pretpostavljam da je tako i u ostatku Kanade. Ovo znam iz licnog iskustva jer sam se sam zajebo verujuci da je tako. U odgovoru su mi napisali da je ta moja diploma stecena na instituciji koja pripada univerzitetu i da je ona adekvatna njihovoj major diplomi, odnosno tretiraju je kao nedovrsene fakultetske studije.
E sad ovo i ne mora da bude tako u ostatku Kanade jer je u Kvebeku drugaciji obrazovni sistem i skolovanje za fakultetske nivoe traje godinu duze nego kod nas (6 prim + 5 sec. + 2 cegep + fakultet). Cudi me da ovi iz federalne imigracione sluzbe ne obavestavaju kandidate kako su im sta izbodovali, mogli bi da dodjemo do nekog zakljucka. Ovako, bolje je racunati na goru varijantu...
Elem, ovo je samo da razjasnim to oko trajanja studija, kako sta Kanadjani boduju nemam pojma...
Ono sto sigurno znam je da u Quebecu diplomu Vise skole ( koja je trajala 3 godine) ne priznaju kao three-year diploma (no niversity), pa pretpostavljam da je tako i u ostatku Kanade. Ovo znam iz licnog iskustva jer sam se sam zajebo verujuci da je tako. U odgovoru su mi napisali da je ta moja diploma stecena na instituciji koja pripada univerzitetu i da je ona adekvatna njihovoj major diplomi, odnosno tretiraju je kao nedovrsene fakultetske studije.
E sad ovo i ne mora da bude tako u ostatku Kanade jer je u Kvebeku drugaciji obrazovni sistem i skolovanje za fakultetske nivoe traje godinu duze nego kod nas (6 prim + 5 sec. + 2 cegep + fakultet). Cudi me da ovi iz federalne imigracione sluzbe ne obavestavaju kandidate kako su im sta izbodovali, mogli bi da dodjemo do nekog zakljucka. Ovako, bolje je racunati na goru varijantu...