Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
can-can:
Hvala. Ali stvarno, mreza linkova zna da smori! Uvek sam u strahu da neki od bitnih detalja necu videti. Nadam se da ce, ipak, sve ici prilicno glatko. Do sada su mi mnogi u neformalnim razgovorima davali povoljne prognoze. Ovu sansu se ne isplati propustiti!
Pozdrav

samo dobro pročitaj sve detalje,ali SVE.Ja sam dosta vremena potrošio čitajući uputstva.Obavezno pročitaj ovaj thread od početka,pažljivo.Samo može da ti koristi

Pre svega pozdrav svima.
Imam par pitanja vezano za slanje prijave za iseljenje u Kanadu po ovom novom ubrzanom postupku za Federal Skilled Worker Class program.
Koliko kapiram po novom programu prijavljivanja salje se samo aplikacija IMM 0008SW i potvrda o placenoj taksi od 550 kanadskih dolara ili 365 eura po osobi u odgovarajucoj banci. Ostala dokumenta, slike, sertifikati itd. se salju tek kasnije. Jesam li upravu?
E sad ako je tako zanima me da li moze taksa da se uplati I u nekoj drugoj banci osim onih koje su navedene. U uputstvima koja sam ispod kopirao pise da se izricito mora uplatiti u nekoj od navedenih banaka. Obzirom da trenutno ne zivim u Beogradu nego u Sloveniji u kojoj po ovim uputstvima ne moze da se uplati taksa zanima me da li neko ima informaciju ili iz iskustva zna gde je potrebno I moguce uplatiti taksu za aplikaciju. Takodje u slucaju da apliciraju dve osobe koje su u vanbracnoj zajednici da li uplata teba da bude jedna na ime nosioca aplikacije I u punom iznosu od 1100 kanadskih dolara ili je potrebno uplatiti odvojene uplatnice za svaku osobu posebno.
Takodje vidim da vas je mnogo vec predalo zahteve kao common-law partner, zanima me sta je jos osim izjava partnera potrebno dostaviti da bi prilikom iseljenja to priznali bez problema I dodatnih odlaganja. Je li recimo dovoljan overen ugovor o iznajmljivanju stana u kome je navedeno da tu stanuju obe osobe iz vanbracne zajednice koji je duzi od 1 godine.
I jos ovo. Pitanje17 Identity card number, if appliciable… Sta ovde popuniti ako nemas licnu kartu kao document jer je nisi vadio ili ako ne zelis da dajes te podatke I da kopiras licnu kartu koju verovatno treba dodatno I da overavas.
Hvala unapred na odgovorima I puno srece svima sa aplikacijama.

DIRECT DEPOSIT (Cash payment at one of the banks listed below)
Go to a bank listed below and give the exact amount of the fee(s) in the table above, in cash, to a bank teller.
Get a receipt in your name showing the fee(s) paid in the correct currency into the account at the bank.
Provide us with the original bank receipt, issued by one of the listed banks. Make a copy of the original receipt for your records. We do not accept receipts for less than the exact amount of the fee(s) in the table above. We will not refund overpayments.
Do not go to a bank that is not on this list. We will not accept transfers from other banks.
Bank Austria-Creditanstalt (any branch in Austria)
Pay EURO cash into account 50670 469 901 (bank code 12 000).
Privredna Banka Sarajevo (any branch in Bosnia and Hercegovina)
Pay EURO cash into account 503022-0000266.
Zagrebacka Banka (any branch in Croatia)
Pay Canadian dollars into account 79504823-999.
Ceskoslovenska Obchodni Banka, A.S. (CSOB a.s.) (any branch in the Czech Republic or Slovakia)
Pay Canadian dollars into account 479695093/0300.
Magyar Kulkereskedelmi Bank Rt. (MKB) (any branch in Hungary)
Pay Canadian dollars into account 10300002-50119930-71004033.
Pro Credit Bank (any branch in Kosovo)
Pay EURO cash into account 1110-190403-001-04.
Komercijalna Banka Ad Beograd, Kneza Milosa 83 branch
Pay Canadian dollars into account 543102-1945-300941.

stalker018 koliki si processing time dobio? koja je struka podnosioca aplikacije i koliko si imao poena?

(pitam zato sto je drugarica pre par dana dobila aor isto i njoj su rekli da je processing time 36-48 meseci. imala je oko 70 poena.)

hvala unapred na odgvoru i izvinjenje ako sam previse direktan.

Hvala

Darko

darkorcar:
stalker018 koliki si processing time dobio? koja je struka podnosioca aplikacije i koliko si imao poena?

(pitam zato sto je drugarica pre par dana dobila aor isto i njoj su rekli da je processing time 36-48 meseci. imala je oko 70 poena.)

Hvala

Darko

Svi koji imaju visoke skole su ostavljeni za kraj. Njima su potrebni, majstori tipa, pekari, moleri, varioci i tako Zanatlije drukacije receno. To je ocigledno. I ja imam preko 70poena i dobio sam 36-48 meseci cekanja.

deko 19:
Klika, jos jedno pitanje. Da li mi rodjaka(sestra od ujaka mojoj majci, meni tetka), donosi 5 poena? Hvala ti unapred na odgovoru. A, da interesuje me kako se boduje za Quebec, narocito ono Areas of Training.

To ti i nije bas tetka po prvom kolenu. Nisam siguran za to.
Ne bih se ja upustao u proces za Quebec, ukoliko nisi bolji u francuskom jeziku. Gledao sam ranije sistem bodovanja i nije nista lakse proci.

darkorcar:

Hvala

Darko

36-48,baš kao i većina drugih,ja imam diplomu maš.inženjera,zajedno ja i žena sa svim `najgorim` bodovanjem imamo 72 boda.

topic: Do you agree or disagree with a fact that Canada immigration application processing time is far too long?!
Give opinion and reasons for your answer.

O procesu trenutno imam samo jedno da kazem:

"Ko je ovde lud?!!"

Mozda cu malo emotivno uci u sve ovo, ali i dalje sam pod uticijam pisma u kome pise 36-48 meseci!
Poucen iskustvima mojih prijatelja koji su prosle godine otisli za kanadu, neki su dobili entry za 3 meseca, neki za 6,
i onime sto pise na saitu immigration offica (http://www.cic.gc.ca/english/information/times/international/02a-skilled-fed.asp#europe)
nadao sam se nekom vremenu do dve godine...

Skilled worker je najupotrebljiviji i najbolji u nekom dobu izmedju 28-9 i 35 (to kazu manje vise sve statistike sa +/- 1-2 god.)
Studenti kod nas zavrsavaju skolu sa recimo 24, dodajte na to 4 godine iskustva to je taman nekih 28-9.

pogled iz ugla kanadskoj imigracionog:
Ako proces traje 4 godine oni dovode coveka koji je vec premasio pik svog radnog potencijala.
Sigurno ce mu biti teze da se uklopi u zivot u drugom sistemu itd..

pogled iz ugla radnika:
osoba se nalazi ni tamo ni ovamo. banalan primer: ne moze da uzme nikakav kredit,
ne sme da trosi normalno zaradjenu lovu jer je stalno pod pritiskom "mogu da me kontaktiraju svaki dan"... agonija.

Ne mogu da shvatim kako ovoliko dug period moze bilo kome da odgovara. Barem da se posle nekog izvesnog (par meseci) kaze da li ce ili nece dobiti papire da moze da planira svoj zivot dalje...

So therefore, I have to completely agree... .:)

Salu na stranu, mislim da je ipak to previse dug period da se zivi u ne izvestnosti. Nadam se da nece potrajati zaista toliko.

Pozdrav

darkorcar:
pogled iz ugla kanadskoj imigracionog:
Ako proces traje 4 godine oni dovode coveka koji je vec premasio pik svog radnog potencijala.
Sigurno ce mu biti teze da se uklopi u zivot u drugom sistemu itd..
Ne bih se slozio, onaj ko je spreman da se uklopi u novo drustvo, to ce uraditi nevezano za svoje godine, ja sam dosao sa 38 godina i sve je proteklo bez ikakvih problema.
Problem uklapanjau u drustvo/sistem/itd, niej u godinama vec u glavi, nacinu razmisljanja, koliko je osoba fleksibilna, i najbitnije, koliko je covek otvornih shvatanja , tj. na kojem mu je nivou svest.

darkorcar:
pogled iz ugla radnika:
osoba se nalazi ni tamo ni ovamo. banalan primer: ne moze da uzme nikakav kredit,
ne sme da trosi normalno zaradjenu lovu jer je stalno pod pritiskom "mogu da me kontaktiraju svaki dan"... agonija.
Opet bespotrebna panika, zasto agonija, pa kome je do uzimanja kredita ako polako vec pakuje kofere za odlazak. Ne razumem, kakav kredit je u pitanju? Znaci da je cifra poveca cim se uzima kredit? Postavlja se pitanje, zasto bi trosio neke silne pare i uzimao kredit kada ce ti taj novac trebati ovde kada dodjes.

darkorcar:
Salu na stranu, mislim da je ipak to previse dug period da se zivi u ne izvestnosti. Nadam se da nece potrajati zaista toliko.

Pozdrav
Slazem se da je dug period, ali sta je tu je, svako ko je aplicirao morao je biti svestan cinjenice da se do imigracionih papira ne dolazi tako lako i da sve to iziskuje veliki trud, mnogo potrosenih zivaca, itd.........ali sve ima ima smisla i vredi ako se postigne cilj.

Ok, da ne sirim pricu bez potrebe...
Naravno da nista nije tesko kad se mora i da nije nista crno i sta ti ja znam...

Hteo sam samo da izrazim veliko ne zadovoljstvo!

A sto se tice uklapanja - Kao prvo mnogo mi je lakse i jeftinije da se seljakam i putujem sada
nego kad budem vidio sa sobom dete od 1-2god. Drugo, voleo bih da upijem malo socijalnog zivota dok sam ispod 30 (jos uvek volim da izlazim i pijem sa drustvom itd..), mislim da ce mi
kasnije do toga biti mnogo manje stalo i da necu imati jednostavno snage...
Trece, sigurno sad mogu da se lakse adaptiram i na poslu nego kasnije..

A sto se tice zivota ni na nebu ni na zemlji - recimo kredit bih mozda uzeo da resim pitanje
automobila. ne mogu da se jos 4god vozim busom i taxijem (perskupo).

A da sam kofere spakovao bas i nisam, s'obzirom da nemam pojma trenutno nasta ce to
sve da lici za 3-4 god.

Sve u svemu dobro zezanje...

Pozdrav

darkorcar:
Hteo sam samo da izrazim veliko ne zadovoljstvo!

A sto se tice uklapanja - Kao prvo mnogo mi je lakse i jeftinije da se seljakam i putujem sada
nego kad budem vidio sa sobom dete od 1-2god. Drugo, voleo bih da upijem malo socijalnog zivota dok sam ispod 30 (jos uvek volim da izlazim i pijem sa drustvom itd..), mislim da ce mi
kasnije do toga biti mnogo manje stalo i da necu imati jednostavno snage...
Trece, sigurno sad mogu da se lakse adaptiram i na poslu nego kasnije..

A sto se tice zivota ni na nebu ni na zemlji - recimo kredit bih mozda uzeo da resim pitanje
automobila. ne mogu da se jos 4god vozim busom i taxijem (perskupo).

A da sam kofere spakovao bas i nisam, s'obzirom da nemam pojma trenutno nasta ce to
sve da lici za 3-4 god.

Sve u svemu dobro zezanje...

Pozdrav

Nema nikakve koristi od neizrazavanja nezadovljstva, proces je takav kakav je, to su njihova poravila sa kojima se mi moramo pomiriti, mi smo ti koji trazimo ulaznicu i moramo prihvatiti surove cinjenice.

Sto se tice, preseljenja, to moras sam da ispalniras u kom momentu ti je najbolje da planiras prosirenje porodice, traba biti pragmatican u datom momentu koliko god ovo nekome zvucalo proracunato ili cudno. Ako sam dobro shvatio ti jos uvek nemas decu. Naravno to je tvoj izbor da li ces u medjuvremenu dobiti dete, i svakako da je teze seliti se sa malom decom, ali znaj da ima mnogo onih koji su to uradili sa dvoje male dece, tako da ti nisi jedini koji je, ili ce tek proci kroz tu proceduru.
Ako si jos uvek ispod 30-te, pa ti tek nemas razloga za nezadovoljstvo. Socijalno zivot, provod, nazovi kako hoces, opet nije vezan za godine, to je sve stvar kako se covek oseca. Hipoteticki, dzaba tebi 25 godina ako u datom momentu imas porodicu/decu, nista ti to ne znaci jer jednostavno neces imati vremena za ta opijanja sa prijateljima, primarna stvar je to dete.

U vezi auta, licno ti ne bih preporucio da trosis pare na auto i podizanje kredita u ovom mometnu jer ces izgubiti podosta novca u toj avanturi, strpi se, taj novac ce ti biti mnogo potrebniji jednog dana kada dodjes ovde.

Samo opusteno, nemoj mnogo da razbijas glavu o tome kako ces se i na koji nacin ovde uklopiti, gledaj da budes spreman u savkom momentu kada ti jave jednog dana da posaljes pasose na viziranje. I ne trosi novac na kojekakve kredite, ako si mogao X godina bez auta moci ces jos 2-3-4. Moj dobar prijatelj ovde zaradjuje $75K godisnje i nema auto, i nista mu ne fali, vozi je javnim prevozom, i nikad se nije zalio, a moze da kupi ne jedan, vec tri auta.

darkorcar:
havala na odgovoru!

:) Sta znaci "najgore"? Svi parametri su jasni?! Imam sam 68 i ni 1 vise i ni 1 manje.

Pozdrav

pa ne mogu tačno da se setim,mislim da je bar meni najveća nedoumica bilo bodovanje mog školovanja.Pošto nisam diplomirani maš.inženjer već nedlipomirani.Mislim da sam tu stavio bod manje za svaki slučaj.Sad stvarno ne mogu da se setim,a u principu nije ni bitno kako ja bodujem,glavnu reč će imati visa officer pertpostavljam.

stalker018:
pa ne mogu tačno da se setim,mislim da je bar meni najveća nedoumica bilo bodovanje mog školovanja.Pošto nisam diplomirani maš.inženjer već nedlipomirani.Mislim da sam tu stavio bod manje za svaki slučaj.Sad stvarno ne mogu da se setim,a u principu nije ni bitno kako ja bodujem,glavnu reč će imati visa officer pertpostavljam.

Pa kako si onda nakupio 72 boda? Imas rodjake ovde? Obezbedjen posao?
Visa/visoka skola donosi 20 bodova.

kako misliš da središ,procedura da ti neko ponudi posao kao strancu je izuzetno komplikovana i mora biti odobrena od Human Resources and Social Development Canada (HRSDC).

Sa tim `sređivanjem` imaš 10 poena i gotovo siguran odlazak u CAD.Verujem i brz.

ali kao što rekoh nije nimalo jednostavno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back