fancy_romanticna:
Cao Klika!
I citala sam, negdje si spominjao da znanje AutoCad-a moze pomoci, i on se jako dobro razumije u AutoCad (ja nikako) ali sa engleskim stoji poprilicno lose, a ja s druge strane odlicno govorim engleski, i zato smo i mislili da ja budem ta koja ce aplicirati. Dakle, on nazalost ima osnovno znanje engleskog i nema mi druge nego da mu sjednem na grbacu da pocne da uci, mada iskreno i imao je u zadnje vrijeme u planu da se malo ozbiljnije posveti ucenju engleskog.
Ako bi bio toliko ljubazan i ako ti nece oduzeti mnogo vremena, da li bi mi mogao objasniti tu neku pocetnu proceduru- dakle, sta je potrebno PRVO da se uradi, prvi korak. Ako sam dobro shvatila to je polaganje IELTS-a pa onda apliciranje, zar ne?
I naravno, novac na racunu bi nam mogao predstavljati problem...moras priznati da nije lako danas naci toliku sumu, jos ako supruznici imaju poprilicno mizerne plate sa kojima jedva uspijevaju skrpiti kraj s krajem.
Neizmjerno ti hvala i veliki pozdrav iz Banja Luke
On je masinac, zna AutoCad, odlicno, ja radim kao autocad crtac mada sam gradj. ing, svejdeno, na isto se svodi. Ako je dobar moze naci relativno lako posao, mada , nemojte da se nadate nekom cudu u samom pocetku, ice tesko ali vremenom sve dodje na svoje mesto, znanje, iskustvo donosi rezultate kad-tad.
Pazi, mozes i ti biti nosilac liste ali u tom slucaju tih 5 bodova manje na skolu moras da namaknes na IELTS test, sto ce reci, ti bi morala da imas 14 bodova na testu, mozda i manje jer bi na njegov Master mogli najverovatnije da dobijete 5 bodova na skolu, to je relativno, na CIC sajtu kaze da se na supruznika sa visom/visokom skolom dobija 3-5 bodova, to sad niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze, ali nekom logikom bi moglo da se dobiej svih 5 bodova. Druga stvar, koliko tebi treba vremena da izguras i tu 4-tu godinu radnog staza, jer bi tu namakla jos 2 boda, na 4+ godine se dobija 21 bod. U tom slucaju ti na IELTS testu treba samo 11-12 bodova sto za tebe ne bi trebao da bude nikakav problem. Znaci, strpi se malo dok ne nabacis tu godinu staza, u medjuvremenu pomalo uci i spremaj test, iako znas engleski moras se pripremiti za test, nemoj ici onom logokom, ja to znam, znam da znas ali ........
Da, cim odradis test onda sledi aplikacija, e sad ovo sa novcem ti ne mogu pomoci, to moras nekako da se snadjes. U svakom slucaju, mislim da imate relativno lagan prolaz, samo pametno, ne glavom kroz zid. Jos jedna olaksavajuca okolnost , ne samo u vasem slucaju, uospteno , mladi bracni parovi, visoko obrazovani pa jos sa malom decom uvek imaju prednost u odnosu na samce, to se naravno en boduje ali znaci.
Samo napred i krenite polako u proceduru, pripremaj test i recimo 2-3 meseca pre nego sto ces doci do te 4 godine staza, polazi test, taman ces dobiti rezultate i sve srediti sto ti treba do tog momenta, kada predas aplikaciju imaces taj 21 bod na radno iskustvo.
Samo jos jednom proveri da li si na listi zanimanja, imas na
www.cic.gc.ca , mislim da jesi ali svakako proveri.
Koliko ja znam samo se u BG-u moze polagati IELTS test, sto se tice Srbije, za Bosnu ne znam, to moras proveriti, idi na njihov sajt, mora biti neka informacija ili ih zovi telefonom, u BG-u se nalaze u Knez Mihjlovoj 8 cini mi se, to je Britanksi konzulat ako se ne varam, oni ce ti dati sve informacije potrebne za polaganje testa. Kosta cini mi se 80 funti u protivdinarskoj vrednosti, ako nisu podizali cenu, to ne znam.