Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
fancy_romanticna:
Cao Klika!:)

I citala sam, negdje si spominjao da znanje AutoCad-a moze pomoci, i on se jako dobro razumije u AutoCad (ja nikako) ali sa engleskim stoji poprilicno lose, a ja s druge strane odlicno govorim engleski, i zato smo i mislili da ja budem ta koja ce aplicirati. Dakle, on nazalost ima osnovno znanje engleskog i nema mi druge nego da mu sjednem na grbacu da pocne da uci, mada iskreno i imao je u zadnje vrijeme u planu da se malo ozbiljnije posveti ucenju engleskog.
Ako bi bio toliko ljubazan i ako ti nece oduzeti mnogo vremena, da li bi mi mogao objasniti tu neku pocetnu proceduru- dakle, sta je potrebno PRVO da se uradi, prvi korak. Ako sam dobro shvatila to je polaganje IELTS-a pa onda apliciranje, zar ne?
I naravno, novac na racunu bi nam mogao predstavljati problem...moras priznati da nije lako danas naci toliku sumu, jos ako supruznici imaju poprilicno mizerne plate sa kojima jedva uspijevaju skrpiti kraj s krajem.
Neizmjerno ti hvala i veliki pozdrav iz Banja Luke:)

On je masinac, zna AutoCad, odlicno, ja radim kao autocad crtac mada sam gradj. ing, svejdeno, na isto se svodi. Ako je dobar moze naci relativno lako posao, mada , nemojte da se nadate nekom cudu u samom pocetku, ice tesko ali vremenom sve dodje na svoje mesto, znanje, iskustvo donosi rezultate kad-tad.

Pazi, mozes i ti biti nosilac liste ali u tom slucaju tih 5 bodova manje na skolu moras da namaknes na IELTS test, sto ce reci, ti bi morala da imas 14 bodova na testu, mozda i manje jer bi na njegov Master mogli najverovatnije da dobijete 5 bodova na skolu, to je relativno, na CIC sajtu kaze da se na supruznika sa visom/visokom skolom dobija 3-5 bodova, to sad niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze, ali nekom logikom bi moglo da se dobiej svih 5 bodova. Druga stvar, koliko tebi treba vremena da izguras i tu 4-tu godinu radnog staza, jer bi tu namakla jos 2 boda, na 4+ godine se dobija 21 bod. U tom slucaju ti na IELTS testu treba samo 11-12 bodova sto za tebe ne bi trebao da bude nikakav problem. Znaci, strpi se malo dok ne nabacis tu godinu staza, u medjuvremenu pomalo uci i spremaj test, iako znas engleski moras se pripremiti za test, nemoj ici onom logokom, ja to znam, znam da znas ali ........

Da, cim odradis test onda sledi aplikacija, e sad ovo sa novcem ti ne mogu pomoci, to moras nekako da se snadjes. U svakom slucaju, mislim da imate relativno lagan prolaz, samo pametno, ne glavom kroz zid. Jos jedna olaksavajuca okolnost , ne samo u vasem slucaju, uospteno , mladi bracni parovi, visoko obrazovani pa jos sa malom decom uvek imaju prednost u odnosu na samce, to se naravno en boduje ali znaci.

Samo napred i krenite polako u proceduru, pripremaj test i recimo 2-3 meseca pre nego sto ces doci do te 4 godine staza, polazi test, taman ces dobiti rezultate i sve srediti sto ti treba do tog momenta, kada predas aplikaciju imaces taj 21 bod na radno iskustvo.
Samo jos jednom proveri da li si na listi zanimanja, imas na www.cic.gc.ca , mislim da jesi ali svakako proveri.

Koliko ja znam samo se u BG-u moze polagati IELTS test, sto se tice Srbije, za Bosnu ne znam, to moras proveriti, idi na njihov sajt, mora biti neka informacija ili ih zovi telefonom, u BG-u se nalaze u Knez Mihjlovoj 8 cini mi se, to je Britanksi konzulat ako se ne varam, oni ce ti dati sve informacije potrebne za polaganje testa. Kosta cini mi se 80 funti u protivdinarskoj vrednosti, ako nisu podizali cenu, to ne znam.

Da li jos neko zna to za izdavanje potvrde o posedovanju novca? Koliko sam ja shvatio, ta potvrda bi trebalo da ima i datum kad je taj novac stavljen u banku. U trenutku slanja aplikacije, po pravilima, novac vec tada mora biti na racunu. Posle xy meseci nas pozovu iz ambasade i traze dokaz o posedovanju novca, znaci treba im poslati neki izvod iz banke na kome stoji da je novac polozen jos pre slanja aplikacije, a ne samo izvod sa tekucim datumom. Da li je neko konkretno ovo radio i u kojoj banci?

Klika, zaista veliko hvala sto si se javio sa tako opsirnim informcijama, kao i ostalima…

Nazalost, ja i moj suprug smo razgovarali i mislim da bi jedino rjesenje bilo – da ja apliciram jer nema sanse da on za ipak relativno kratko vrijeme savlada engleski jezik u toj mjeri da moze da izadje na takav jedan test koji nije nimalo naivan.
Opet ja, s druge strane, ne kazem da ga poznajem kao maternji, ali radim taj posao i fakticki ga i vjezbam svaki dan – i u govornom i u pisanom obliku i mislim da bih mogla da navucem te bodove.
Da, raspitala sam se, taj test se na ovim prostorima polaze samo u Beogradu za sada.
Ja sam savrseno svjesna da nam tamo u pocetku nece biti med i mlijeko i to sam prihvatila i nemam problem sa tim, ne letim visoko i ne idemo glavom kroz zid ni ja ni muz jer na kraju krajeva ni ovdje nismo navikli na neki super zivot. Jeste da imamo kancelarijski posao ali su plate i ostali uslovi jednostavno nedovoljni za iole normalan zivot. Apsurdno je i pomisljati da ce nasa djeca ovdje sutra imati bolji zivot…mozda neko ima osiguranu buducnost ovdje ali ja je za sebe i svoju porodicu nazalost jednostavno ne vidim.
Sto se tice novca – ja jednostavno trenutno ne vidim drugo rjesenje osim da dignem kredit i polako ga otplacujem jer koliko sam ovdje procitala potrebno je da novac lezi jedno vrijeme na racunu. A na kraju bi mogli kola da prodamo da otplatimo zaostale rate. Ne vidim drugu soluciju. A i ne bi bilo smisla sa malim djetetom ici sa par stotina dolara u dzepu.
Sto se tice radnog staza – tek napunih 3 godine prije par dana, ali ionako pocetak citave ove procedure i sve pripreme ce potrajati poprilicno dugo i svjesna sam da to ne ide preko noci.
Hvala jos jednom na obilju informacija i tebi i ostalima pa se cujemo kroz neko vrijeme…javljam Vam kako idu pripreme!:)
Wish me luck!:)

P.S. Jos jedno pitanje...ja radim kao prevodilac, ali nisam zavrsila engleski jezik vec turizam, pa mi je malo nejasno – pod listu zanimanja da li da trazim svoje trenutno radno mjesto – translator ili ono sto sam zavrsila – dipl.geograf - turizmolog, mada nazalost pod tom listom nigje ne vidim svoje zanimanje, cak ni odvojeno, ni geografa ni turizmologa:)

Prvi put cujem da je moguce u banci dobiti potvrdu da imas novac na racunu a da ga nikad nisi imao. To mi je nekako logicno samo ako je u pitanju neko muvanje. Ja sam dobio potvrdu tako sto sam stavio novac na racun, uzeo papir i posle 3 danas skinuo novac sa racuna. U nekim bankama novac moze da se skine sa racuna odmah ali u mojoj je novac morao minimalno da bude 3 dana na racunu. Potvrda je kostala 300 dinara i bila je ispisana na engleskom jeziku, znaci, nije bilo potrebe za prevodjenjem.

Nama su stigli pasosi i nisu nam trazili ponovo potvrde o novcu, mislim da to nikome ne traze. Ali, morate imati neki dokaz da imate novac prilikom ulaska u Kanadu. Tu nema zezanja, morate imati ili izvod iz banke, cekove ili kes. Uostalom, ako vec ulazite u Kanadu onda je stvarno besmisleno da ulazite bez novca jer vam je on neophodan.

GMan:
Ako si uspela da nadjes svoje zanimanje u spisku na CIC sajtu, ako si prebacila passmark na CIC sajtu, onda su vam sanse veoma velike, ja licno neznam nikoga koga su odbili za vizu a da je imao preko passmarka. Slobodno saljite... Neverujem da ce procedura trajati 4 godine, mislim da ce sada trajati nekih 18 meseci.

Izvini, GMan, ja juce uopste ne primjetih tvoj komentar, nadam se da se ne ljutis.
E pa problem je u tome, sto ja na toj listi jesam nasla svoje trenutno zanimanje, ali ono sto sam zavrsila, kako rekoh gore - zvanje geograf-turizmolog, ili bar samo geograf nigdje ne nadjoh. Ako nema mog zanimanja na spisku, kakve su mi onda sanse?

Pozdrav

za fancy

Predlazem vam da razmotrite varijantu iseljenja preko Quebec nomination programa. Nekoliko strana unazad na ovoj diskusiji razmenio sam par postova sa Klikom, ali sam prekinuo jer se stvar svela na nagadjanje i sa moje i sa njegove strane. Oni sto mnoge navodi da ovu mogucnost u startu odbace je francuski jezik. Proverio sam u statistici koju je objavila imigraciona sluzba Quebeca (oni imaju svoju sluzbu nezavisno od Kanade) i tamo stoji da gotovo 40% skilled imigranata primljenih u prosloj godini nisu imali "poznavanje" francuskog jezika. Znaci znanje francuskog nije uslov da bi se dobila nominacija od Vlade Quebeca da se tamo emigrira. Njihov bodovni sistem koji je drugaciji od ovog federalnog o kome se ovde najvise prica prednost daje mladim osobama sa obrazovanjem u odredjenim oblastima, medju kojima je i masinstvo. Iz ovoga sto ste napisali cini mi se da vasa mala porodica, ako muz bude nosilac aplikacije ima gotovo stopostotnu sansu da bude nominovana.
Predlazem vam da proucite sajt www.quebec-immigration.gouv.qc.ca (pa prebacite na engleski, ako ne znate francuski). Tamo je sve detaljno objasnjeno, postoje tabele sa obrazovnim profilima kojima oni dodeljuju dodatne bonus poene, takodje i vrlo precizan i dobar preliminarni test o tome da li zadovoljavate uslove, odnosno da li imate dovoljno bodova za nominaciju.

O ovome naravno pricam kao o jednom nacinu da se udje u Kanadu. Onog trenutka kada dobijete PR card (a to traje oko mesec i po dana od dolaska) vase je pravo da birate gde cete ziveti i sta raditi.

Moja porodica bila je u slicnoj situaciji kao vasa (stim sto mi nismo magistri vec sa obicnim fakultetskim diplomama). Tih 9 bodova (ili vise) koje treba da dobijes na IELTS testu nije uopste tako lako osvojiti jer to podrazumeva da makar u jednojh od cetiri kategorije moras imati ocenu 7 i vise. Moja supruga je polagala test i to nije uspela dobila je u tri kategorije 5.5 i za govor 6. Pritom ona uopste ne poznaje lose engleski. Posle toga smo krenuli na ovu drugu varijantu. Za najdalje mesec dana znacemo rezultate, odnosno da li smo dobili nominaciju od Quebeca pa cu o tome ovde da izvestim. Tada cemo moci da pricamo na osnovu "opipljivih dokaza".

Prilicno sam ovo oduzio pa da zavrsavam...
Ukoliko nekoga jos nesto interesuje neka pita jer mnogo je detalja...
Pozdrav

GMan:
Prvi put cujem da je moguce u banci dobiti potvrdu da imas novac na racunu a da ga nikad nisi imao. To mi je nekako logicno samo ako je u pitanju neko muvanje. Ja sam dobio potvrdu tako sto sam stavio novac na racun, uzeo papir i posle 3 danas skinuo novac sa racuna. U nekim bankama novac moze da se skine sa racuna odmah ali u mojoj je novac morao minimalno da bude 3 dana na racunu. Potvrda je kostala 300 dinara i bila je ispisana na engleskom jeziku, znaci, nije bilo potrebe za prevodjenjem.

Nikakvo muvanje. Kad god mi je bila potrebna potvrda o posedovanju novca uz aplikaciju za vizu, znate ono broj dana x 20-30eur, to sam radio tako jer mi je bilo jednostavnije.( npr u Komercijalnoj banci )
A dok ne krenes u Kanadu, snaci ces se za pare.

fancy_romanticna:
P.S. Jos jedno pitanje...ja radim kao prevodilac, ali nisam zavrsila engleski jezik vec turizam, pa mi je malo nejasno – pod listu zanimanja da li da trazim svoje trenutno radno mjesto – translator ili ono sto sam zavrsila – dipl.geograf - turizmolog, mada nazalost pod tom listom nigje ne vidim svoje zanimanje, cak ni odvojeno, ni geografa ni turizmologa:)

Hmm....evo gledam onaj Occupation List, i stvarno nema turizmologa, vrlo cudno. Bogami ti onda neces moci biti nosilac liste. Ti mozes dobiti bodove na radni staza prevodioca iako ti to nije struka ali tvoja skola se boduje , ali posto nije na ovoj listi, ne vrede ti nista svi ti bodovi koje imas.

Morace muz da krene sa engleskim, spremaj ga ti , nema ti druge.

pseudonimo:
za fancy

Predlazem vam da razmotrite varijantu iseljenja preko Quebec nomination programa. Nekoliko strana unazad na ovoj diskusiji razmenio sam par postova sa Klikom, ali sam prekinuo jer se stvar svela na nagadjanje i sa moje i sa njegove strane. Oni sto mnoge navodi da ovu mogucnost u startu odbace je francuski jezik. Proverio sam u statistici koju je objavila imigraciona sluzba Quebeca (oni imaju svoju sluzbu nezavisno od Kanade) i tamo stoji da gotovo 40% skilled imigranata primljenih u prosloj godini nisu imali "poznavanje" francuskog jezika. Znaci znanje francuskog nije uslov da bi se dobila nominacija od Vlade Quebeca da se tamo emigrira. Njihov bodovni sistem koji je drugaciji od ovog federalnog o kome se ovde najvise prica prednost daje mladim osobama sa obrazovanjem u odredjenim oblastima, medju kojima je i masinstvo. Iz ovoga sto ste napisali cini mi se da vasa mala porodica, ako muz bude nosilac aplikacije ima gotovo stopostotnu sansu da bude nominovana.
Predlazem vam da proucite sajt www.quebec-immigration.gouv.qc.ca (pa prebacite na engleski, ako ne znate francuski). Tamo je sve detaljno objasnjeno, postoje tabele sa obrazovnim profilima kojima oni dodeljuju dodatne bonus poene, takodje i vrlo precizan i dobar preliminarni test o tome da li zadovoljavate uslove, odnosno da li imate dovoljno bodova za nominaciju.

O ovome naravno pricam kao o jednom nacinu da se udje u Kanadu. Onog trenutka kada dobijete PR card (a to traje oko mesec i po dana od dolaska) vase je pravo da birate gde cete ziveti i sta raditi.

Moja porodica bila je u slicnoj situaciji kao vasa (stim sto mi nismo magistri vec sa obicnim fakultetskim diplomama). Tih 9 bodova (ili vise) koje treba da dobijes na IELTS testu nije uopste tako lako osvojiti jer to podrazumeva da makar u jednojh od cetiri kategorije moras imati ocenu 7 i vise. Moja supruga je polagala test i to nije uspela dobila je u tri kategorije 5.5 i za govor 6. Pritom ona uopste ne poznaje lose engleski. Posle toga smo krenuli na ovu drugu varijantu. Za najdalje mesec dana znacemo rezultate, odnosno da li smo dobili nominaciju od Quebeca pa cu o tome ovde da izvestim. Tada cemo moci da pricamo na osnovu "opipljivih dokaza".

Prilicno sam ovo oduzio pa da zavrsavam...
Ukoliko nekoga jos nesto interesuje neka pita jer mnogo je detalja...
Pozdrav

Ja stvarno ne poznajem imigracioni postupak za Quebec, mada mi iz ovoga zvuci da oni uopst ene traze nikakav dokaz o poznavanju bilo kog jezika, to mi je malo cudno, mada mozda je i moguce, ne znam. Znam da je bodovni sistem nesto drugaciji. Kazes da ste vi aplicirali, je su li trazili poznavanje jezika?
A sto se tice IELTS testa, bicu iskren, 5,5 je prilicno los rezultat, sa prosecnom ocenom 6,5-7 se moze dobiti sigurnih 11 bodova ako ne i 12. Zato sam predlozio Fancy da ona odradi taj test jer kao prevodiocu ne vidim razlog da ne dobije neku 7-cu, to je ovde na forumu ostvario dobar broj ljudi. Samo sto je kod nej problem ovaj Occ. List na kojem se ona ne nalazi.

Na zalost, ja na onom sajtu nista znacajno nisam nasao, nikakve konkretne informacije za imigraciju, sistem bodovanja itd.............ili mozda nisam nasao pravi link. Bas me zanima kako sve to izgleda.

Pozdrav

Evo ga pravi sajt sa informacijama za Quebec http://www.canadavisa.com/quebec-skilled-worker-immigration.html

e sad, tamo opet postoji Language proficiency samo sto je obrnuta situacija, na franuski se dobija maximum 16 bodova a na engleski samo 6.
Prema tome, ne vidim iz ovoga da je ista lakse proci Quebec imigraciju pogotovu za ljude koji ne znaju francuski. Jedino ako mogu da namaknu bodove na drugoj strani ali to bas sada gledam...........

.........pa kaze ovako:

U konkretnom slucaju za Fancy, tj. njenog muza, on bi imao negde oko 52 boda, e sad ovde mi dve stvari nisu jasne , u prvom delu ima Areas of Training koji nosi maximum 12 bodova, i Adaptibility faktor nosi maximum 8 bodova, ne znam koliko bi tu on bodova imao.
Pass mark za Quebec je 60 za single aplikanta i 68 za porodicu, znaci iz ove dve stavke mu treba 16 bodova. Postoji sansa da nabaci jos koji bod, u prvom delu Training, postoji Second area, ako jos nesto zna da radi osim svoje struke.
Sve u svemu , takodje, vrlo cupavo.

E ovako stoje stvari u konkretnom slucaju porodice g-dje Fancy...

Njen suprug, bez bodova za poznavanje jezika, ostvaruje 51 poen - area of trening 18 (13 + 5), godine 18, radno iskustvo 7, plus adaptibiliti odnosno employabiliti 8 poena. (Oko ovog poslednjeg - postoji takodje mini assessment za ovo i odnosi se na one kandidate koji nemaju poslovnu ponudu koja inace nosi 12 bodova, neznam kako ovde da postiram tu semu, ali moze se naci ako u pretrazivac ukucate "quebec selection grid").
Na to se dodaju bodovi za suprugu, u ovom slucaju 7 (3 godine + 3 obrazovanje + 1 radno iskustvo), 2 boda za dete mladje od 12 godina i 1 za financial self sufficiency koji je u ovom slucaju mnogo nizi nego sto trazi federalna vlada (za dvoje odraslih i jedno dete ispod 4 000 CAD, preciznije je navedeno na sajtu).
Znaci fancy's family ukupno ostvaruje 61 bod bez da ostvare i jedan poen na znanje jezika. Sto se ocenjivanja nivoa poznavanja jezika tice kebecani su zadrzali onaj stari sistem koji su kanadjani koristili do 2002. godine, cini mi se. To je skala od 0 do 12, znaci od potpunog nepoznavanja jezika do fluentnog poznavanja, s tim sto se za svaki nivo moze ostvariti odredjeni broj poena (za razliku od bodovanja na osnovu IELTS - a gde ako ostvaris ispod 4 ne dobijas bodove). Znaci ako u aplikaciji navedes da ti je nivo znanja francuskog 1, dobijes 2 - 4 poena, odnosno 1 poen za engleski . Postoji opis koliko poznavanje jezika svaki nivo tacno podrazumeva i mislim da se jos uvek moze naci na netu. Znanje jezika moze da se dokaze zvanicnim testovima, a moz i da ga proceni immigration officer na intervjuu.

Tacno je da je prag 68 bodova za porodicu, ali sa vec 58 bodova se potencijalni imigranti kandiduju za intervjuu u Becu. Imigracioni agent raspolaze sa 10 bodova koje moze da dodeli po sopstvenoj proceni. Bitno je da kandidati imaju razradjen, kako oni kazu projekat za svoje uspesno uklapanje u drustvo. Bitno je da imaju predstavu gde idu, sta ih ceka, da predoce plan sta prvo misle da rade, kako da dodju do posla u struci u perspektivi i sl., a to sve se moze fino razraditi prikupljanjem informacija putem interneta, cak su na njihovom sjatu ostavljeni razni linkovi. Takodje, moguce je stupiti u kontakt sa nasim ljudima tamo jer ima onih koji hoce da pomognu npr. da te sacekaju na aerodrumu, povezu sa nastojnicima zgrada koji izdaju stanove i sl. To, moje je misljenje takodje treba predociti imigracionom agentu... U Serbrooke - u gradu udaljenom stotinak kilometara od Montreala postoji veca kolonija izbeglica iz Bosne, pa eto nacina da se dodje do kontakta (pored toga prednost je ako navedes da imas nameru da zivis u nekom mestu sto nije Montreal).

Da ne duzim dalje o ovome, mislim da pomenuta porodica ima dobre sanse da na ovaj nacin dodje do vize, a da li sam u pravu znacemo, kao sto sam pomenuo, uskoro jer je moja porodica slicnih karakteristika, a usli smo u sve to.

Sto se IELTS - a tice, te ocene od 5.5 svakako nisu nesto narocito. mene su iznenadile jer moja supruga prilicno dobro komunicira na engleskom sa strancima, prati film bez titla i sl. Doduse shvatili smo da test trazi posebnu pripremu, odnosno da treba obratiti paznju na "cake" kako se ne bi gubilo vreme, kao i kod svakog drugog testa. A mozda je tada bio komplikovaniji nego obicno jer su mnogi koji su tada polagali dobili nize ocene nego sto su se nadali (primera radi tekst za citanje bio je o nekim australijskim zabama, njihovim navikama, nacinu parenja..., mnogo izraza koji se vrlo retko koriste u svakodnevnom zivotu).

Pozdrav svima, nadam se da sam nesto pomogao...

pseudonimo:
E ovako stoje stvari u konkretnom slucaju porodice g-dje Fancy...

Njen suprug, bez bodova za poznavanje jezika, ostvaruje 51 poen - area of trening 18 (13 + 5), godine 18, radno iskustvo 7, plus adaptibiliti odnosno employabiliti 8 poena. (Oko ovog poslednjeg - postoji takodje mini assessment za ovo i odnosi se na one kandidate koji nemaju poslovnu ponudu koja inace nosi 12 bodova, neznam kako ovde da postiram tu semu, ali moze se naci ako u pretrazivac ukucate "quebec selection grid").
Na to se dodaju bodovi za suprugu, u ovom slucaju 7 (3 godine + 3 obrazovanje + 1 radno iskustvo), 2 boda za dete mladje od 12 godina i 1 za financial self sufficiency koji je u ovom slucaju mnogo nizi nego sto trazi federalna vlada (za dvoje odraslih i jedno dete ispod 4 000 CAD, preciznije je navedeno na sajtu).
Znaci fancy's family ukupno ostvaruje 61 bod bez da ostvare i jedan poen na znanje jezika. Sto se ocenjivanja nivoa poznavanja jezika tice kebecani su zadrzali onaj stari sistem koji su kanadjani koristili do 2002. godine, cini mi se. To je skala od 0 do 12, znaci od potpunog nepoznavanja jezika do fluentnog poznavanja, s tim sto se za svaki nivo moze ostvariti odredjeni broj poena (za razliku od bodovanja na osnovu IELTS - a gde ako ostvaris ispod 4 ne dobijas bodove). Znaci ako u aplikaciji navedes da ti je nivo znanja francuskog 1, dobijes 2 - 4 poena, odnosno 1 poen za engleski . Postoji opis koliko poznavanje jezika svaki nivo tacno podrazumeva i mislim da se jos uvek moze naci na netu. Znanje jezika moze da se dokaze zvanicnim testovima, a moz i da ga proceni immigration officer na intervjuu.

Sve je ovo ok, to sam video na sajtu, ali problem je sto on bez jezika ima 61 bod, a na engleski moze dobiti maximum 6, sto je opet u krajnjem zbiru ispod praga, a tesko je da ce dobiti svih 6 bodova. Vrlo tesko da se moze proci.

Problem je sto supruga nije na listi, imace bi glatko imali prolaz jer bi njoj trebalo na ILETS testu laganih 6,5-7 prosek i sigurnih 67 bodova. Ali ......nema je na Occupation listi.

Znanje jezika je preporucljivo dokazivati putem testa, ne bih se oslanjao na ovu drugu varijantu, to je kockanje jer kako ce visa officer da oceni tvoje znanje ako te nikad u zivotu nije video.
Pazi, kad aje moja sestra radila intervju tamo jos 2001., tada je postarom zakonu postojao intervju a ti si u aplikaciji samo navodio kakvo ti je znanje jezika ali si zato morao da radis intervju, to vise ne postoji, zato je i uveden IELTS test kao dokaz , tj. TEF test za francuski. Visa officer moze da ti dodeli bodove na jezik samo u slucaju da zivis i radis odredjen broj godina uenkoj frankopanskoj drzavi, ili sa engleskog govornog podrucja i da dostavis potvrdu da si radio u nekoj kompaniji, sto ce reci, morao si znati jezik da bi za njih radio.
A ovako da ti napises u palikaciji, ja znam odlicno engleski a radim u Srbiji ili Bosni, to ne prolazi i ja se sa time ne bih igrao, ko hoce, njegova stvar.

Sto se tice testa, to sto neko komunicira ne znaci i da pravilno komunicira, hocu reci, gramatika je osnova svakog jezika a nasi ljudi ne znaju gramatiku, generalno. TOEFL i ILETS testovi su ozbiljna stvar i zahtevaju visemesecne pripreme.

Ne vredi sada o tome da nagadjamo. Kao sto rekoh uskoro cu (u narednih mesec dana) na licnom primeru da znam kako sve to funkcionise i da li sam u zabludi.
Sto se jezika tice kod quebec immigration zaista jos uvek stvari funkcionisu kao i pre 2002. znaci nije obavezno priloziti rezultate testa. Mi smo prilozili taj IELTS koji pominjem (ostvarili 4 boda) i kod pitanja o poznavanju francuskog zaokruzili 1, najnizi nivo poznavanja i kao dokaz dostavili potvrdu o zavrsenom tromesecnom kusrsu uz kratki prevod sadrzaja kursa. U potvrdi o prijemu aplikacije i otvaranju dosijea imigracioni agent koji nas "obradjuje" dodao je rukom "vas fajl je perfektan, hvala" (to otprilike znaci da smo sve sto smo naveli u aplikaciji i dokumentovali dokazima). Sta ce na kraju da bude videcemo. Mi bi trebalo da imamo 65 bodova i ocekujemo poziv na intervju, a onda je na nama da ih ubedimo da nam na osnovu "licnih karakteristika" dodele jos ta tri boda. Inace ko ostvari 68+ bodova i ne biva zvat na intervju, nego automatski dobija sertifikat o nominaciji.

A sto se zanimanja g-dje facy tice, da li ona bas radi kao turizmolog ili nesto drugo. Da bi ostvarila bodove na radni staz ona treba da navede zanimanje kojim se bavi, a ne sta joj pise u diplomi. Hocu da kazem nije obavezno se te dve stvari podudare, ali je naravno bitno da budu u vezi, odnosno da sa stecenim obrazovanjem moze da obavlja poslove iz zanimanja koje nominuje. Koliko sam shvatio sva zanimanja iz Grupa O, A i B prema NOC skali su prihvatljiva, a to su sva menadzerska, professional i technical occupations, sto za ova dva poslednja znaci da je neophodno univerzitetsko ili koledz obrazovanje da bi se obavljala.
Banjalucanka, ovo treba bolje da proverite...

GMan:
Ako si uspela da nadjes svoje zanimanje u spisku na CIC sajtu, ako si prebacila passmark na CIC sajtu, onda su vam sanse veoma velike, ja licno neznam nikoga koga su odbili za vizu a da je imao preko passmarka. Slobodno saljite... Neverujem da ce procedura trajati 4 godine, mislim da ce sada trajati nekih 18 meseci.

Odkud ti to da traje 18meseci,, pa valjda su sada ZARIBALI.... evo meni rekli da cekam 4 godine samo da mi se jave.. I onda josh jednu godinu da se sve sredi tj da dobijem vizu.... AUHH PLACE MI SE
hahahha

ovako
moja devojka(1970 godiste) je diplomirani tehnolog (inzinjer), ne znam kako se ovo kaze na engleskom i ne znam gde da trazim to. nema radno iskustvo po fakultetu. imam srednju farmaciju i godinama radi kao direktor apoteke. engliski prica solidno(ucila u skoli tokom obrazovanja)
ja sam(1970 g) diplomirani pravnik, imam srednju ekonomsku, nezaposlen, ceo zivot ucio ruski, a engleski zavrsio 4 stepena u skolu za jezike.
imam druga u torontu koji jos nema licnu kartu i socijalni broj, ali uskoro ce da ih dobije.kaze mi da sta mi treba da cu dobiti od njega9garantno pismo bilo sta)
on stanuje kod tetke koja mu je pomogla. mislim da ima iseljenicku vizu, on je sa zenom tamo.skoro je otisao
koje su mi sanse za kanadu da se iselim ,kako moze drug da mi pomogne i sta da kazem da smo.
inace sa devojkom nisme vjencani a planiramo.daj mora da smo meried ili je dovoljno svrseni
hvala
--------------------------------------------------------------------------------

rikizver:
ovako
moja devojka(1970 godiste) je diplomirani tehnolog (inzinjer), ne znam kako se ovo kaze na engleskom i ne znam gde da trazim to. nema radno iskustvo po fakultetu. imam srednju farmaciju i godinama radi kao direktor apoteke. engliski prica solidno(ucila u skoli tokom obrazovanja)
ja sam(1970 g) diplomirani pravnik, imam srednju ekonomsku, nezaposlen, ceo zivot ucio ruski, a engleski zavrsio 4 stepena u skolu za jezike.
imam druga u torontu koji jos nema licnu kartu i socijalni broj, ali uskoro ce da ih dobije.kaze mi da sta mi treba da cu dobiti od njega9garantno pismo bilo sta)
on stanuje kod tetke koja mu je pomogla. mislim da ima iseljenicku vizu, on je sa zenom tamo.skoro je otisao
koje su mi sanse za kanadu da se iselim ,kako moze drug da mi pomogne i sta da kazem da smo.
inace sa devojkom nisme vjencani a planiramo.daj mora da smo meried ili je dovoljno svrseni
hvala
--------------------------------------------------------------------------------

Tvoj drug nemoze da ti posalje nikakvo garantno pismo vezano za iseljenicku vizu, to je besmisleno.

Imas sansi za prolaz ali prvo d ase ozenis i da ti zena bude nosilac liste, ti nemas sansi za prolaz s srednjom skolom. Nemora ona da ima iskustvo u svojoj struci, bitno je da je to sto je do sada radila na spisku zanimanja , tj Occupation list, to ces naci na ovom dole pomenutom sajtu.

www.cic.gc.ca tu mozes sve procitati i izbodovati se.

Au Yugoslave, mogu misliti kako ti je. Iskreno kad bih morao da cekam 4 godine nikad ne bih predao... u stvari mozda bih da imam 20 godina.

Mislim da nesto nisi razumeo dobro, nemoguce je da nakon samo nekoliko meseci od prelaska na novi sistem apliciranja oni mogu da procene da ce procedura samo za odgovor trajati 4 godine. Moj prijatelj koji je predao u junu prosle godine (neposredno pre uvodjenja novog sistema) je dobio odogovor da nije realno da ocekuje odogovor iz Beca do juna 2007, znaci godinu dana samo za odgovor.

Neverovatno mi je da prihvatim cinjenicu da ce se samo za odgovor cekati 4 godine jer bi to znacilo da je Bec od najbrze ambasade za izdavanje imigrantskih viza na svetu postao najsporija. Da li je neko dobio zvanican odogovor iz Beca koji bi mogao da copy/paste ovde na sajt kako bi ostali mogli da se uvere u njihove planove?

GMan:
Da li je neko dobio zvanican odogovor iz Beca koji bi mogao da copy/paste ovde na sajt kako bi ostali mogli da se uvere u njihove planove?

Evo sta je dobio jedan od ucesnika foruma, pre par meseci, meni takodje deluje nestvarno, ne znam zasto su tako produzili ceo proces. Inace aplikacija se radi po novom zakonu od 1. septembra.

Please be informed that our processing times have increased, may vary
between 18-36 months.
we will advise you about the further steps in your application in due
course (presumably in 2-3 months)

Yours sincerely,

Immigration Section / Service des visas
Canadian Embassy/ Ambassade du Canada
Laurenzerberg 2/ 3
A-1010 Vienna/ Vienne
Austria/Autriche

Ja mislim da su to cirkularna pisma koja oni salju bez nekog narocitog uvida u ceo slucaj.
Evo ja sam pre par nedelja poslao zahtev za CAIPS notes, pa se nadam da cu tu videti sta se dogadja sa mojim slucajem. Kazu da tu moze da se vidi datum kada nameravaju da nastave rad na predmetu i jos po nesto. Ocekujem odgovor za par nedelja, pa cemo videti.

Pa mogu biti cirkularna pisma ali ovo se konkretno odnosi na sve aplikante, znaci kaze se da postupak traje od 18-36 meseci, oni su se tu odmah ogradili jer neko resi ranije neko kasnije ceo slucaj.

Secam se kada je sestra za vreme onog bombardovanja `99 dobila pismo iz Beca u kojem je stajalo nesto u stilu, Vas slucaj se zbog novonastale politicke situacije odlaze za 18 meseci, i pazi sad ovo, tacno posle tih 18 meseci ona dobija obavestenje u kojem se poziva na intervju u BG ambasadu (tada je to bio poslednji korak do dobijanja vize). A predala aplikaciju septembra `97, cekala godinu i po dana i onda dobije ovo pismo u kojem se slucaj odlaze za jos toliko.

Znam, ovo zvuci obeshrabrujuce, ali ne bi oni to pisali bez razloga. Nadam se jedino da nece bas u vecini slucajeva trajati svih 36 meseci, 18 je jos i podnosljivo.

Samo mi nije jasno zasto su od ovog Simplified procesa napravili ovakvu zbrku, kao, olaksali smo vam aplikaciju, ne morate nista sada da saljete ali cete da se nacekate. Bolje da je bilo obrnuto.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back