Pozdrav za Krampusa,
to su stvarno vrlo korisne informacije. Htela sam da pitam one kojima su deca skolskog uzrasta, sta ste i kako radili po pitanju skola?
To me jako zanima, mislim da nam je to svima koji imamo decu u skoli vazno vazno i kako se oni snalaze u novoj situaciji.
Hvala i molim vas dajte jos informacija o zivotu tamo, narocito pocetci, sto detaljnije to cemo vam biti zahvalniji.
Mi imamo dva sina koji su bili 2 i 4 godine uzrasta kad smo sleteli u kanadu. Stariji sin je odmah krenuo u predskolsko (Kindergarten Junior). U godini u kojoj dete puni 4 godine moze se upisati u predskolsko Junior posle cega ide u Senior odeljenje i onda naravno prvi razred. Za stariju decu ne znam ali mislim da se odmah salju u skolu u odgovarajuce odeljenje po godinama.
Sto detaljnije? Uh, ne znam dali me zelis slusati "sto detaljnije"?
Na aerodromu nas je docekala moja sestra od ujaka koja nas je uputila u neke osnovne stvari o kanadi u tim prvim danima. Ono sto je nama bilo bitno je da se sto pre osamostalimo i pocnemo da zivimo svoj zivot zato smo, mozda malo i prenaglo, odmah nakon 10-ak dana potpisali lease na godinu dana u obliznjim zgradama.
Mi zivimo u Guelph - u tako da sve cene koje budem spominjao se odnose na zivot u ovom gradicu.
Mi smo taj 1 bedroom stan placali $835 mesecno, poprilicno skupo. U tu cenu su ukljucene sve komunalije tako da nema nikakvih drugih troskova. Internet, telefon i kablovsku smo uzeli u kompletu od jednog provajdera jer onda imas neke popuste. Prvu godinu dana smo placali oko $80 mesecno. Takodje smo uzeli long distance provajdera tako da jednom provajderu placas pretplatu i troskove lokalnog razgovora a drugom placas long distance cenu razgovora. Imaj u vidu da je long distance ako zoves drugi grad, tako da nema razlike u ceni ako zoves obliznji grad i drugu provinciju, sve je long distance. Mi smo uzeli taj paket od drugog provajdera jer je bio znatno jeftiniji, cena razgovora sa Srbijom je sada 7.5 centi po minutu ako zoves fiksni.
Ja sam ubrzo nasao posao da radim preko agencije, u tom trenutku nisam puno birao, bilo je bitno da pocnem sto pre jer ti novac treba a i gradis kanadsko iskustvo. Kada radis preko agencije za zaposljavanje imaj u vidu da su satnice znatno manje nego ako te kompanija zaposli direktno. Radio sam u distributivnom centru auto delova. Tu sam radio godinu dana nakon cega me je kompanija uzela pod svoje, svejedno sam morao da idem na intervju za posao iako su me svi znali tamo, ali procedura se mora postovati. Plata je naravno odmah porasla za nekih 40% i stavili su me na probno tri meseca nakon cega bi, da sam ostao tamo, poceo dobijati kompanijske benefite, za pokrivanje troskova lekova, zubara (vrlo bitno) itd.
Dok sam radio tamo preko agencije stalno sam trazio druge poslove i slao rezime. I narvno to se isplatilo jer su me zvali na intervju u kompaniju gde sada i radim i to bas u onom trenutku kada se moj probni period zavrsavao u distributivnom centru. Tako da je sve krenulo ispocetka, ali ne zalim se jer je plata opet porasla a posao je zanimljiviji.
U medjuvremenu moja supruga je dobila posao kao superintendent tako da vise ne placamo stan i naravno komunalije, ne placamo ni kablovsku ona dobija platu pored toga. Vrlo dobra kompanija jer imamo zaposlene domare tako da mi ne radimo nikakve popravke imamo cistacicu koja cisti zgrade tako da nije lose i mi smatramo da smo imali puno srece.
Posle par meseci smo kupili auto jer se ovde nigde ne mozes kretati ako nemas auto. Auto sam nasao na Kijiji - ju i ovde su auti jeftiniji nego u Srbiji tako da se moze naci solidan polovnjak za male pare. Na hranu mi kao cetveroclana porodica trosimo 600 - 800 dolara mesecno, auto osiguranje je 150 dolara mesecno a od skora 240 jer smo kupili jos jedan auto za moju suprugu.
U pocetku kad smo tek dosli osecaj je bio super sve je bilo super, ubrzo smo poceli raditi i onda malo drugacije sagledavs situaciju i makar nama nije bilo tako super vise. Ali jednom kada i ta faza prodje zivot udje u normalu i mi smo zadovoljni, presretni i volimo sto smo ovde. Nasoj deci smo u stanju da pruzimo mnogo vise a to je ono sto nas i pokrece.
Nadam se da nisam bio previse detaljan.
Sve sto sam izeno ovdje deo je naseg iskustva, mozda neko drugi placa i manje ili vise za svoju hranu ili auto osiguranje ali ovako smo mi prosli i naravno uvek gledamo da li negde drugde ima jeftinije.
Do sledeceg javljanja!!!
Sretno svim aplikantima i forumasima.