1.Radna dozvola se dobija ako dodjes sa trajnom boravisnom, ako imas turisticku vozu koja je vezana za studentsku V-1 (koju sam ja imao),znam neki tip sto je radio sa mnom iz Australije. On je dobio turisticku na dve godine i pravo da radi. To mogu i Amerikanci da dobiju, sada iz Srbije da li moze dobiti treba pitati ambasadu.
Inace poslovi na crno, sto su mi pricali ljudi ( sto su bili u skoli sa mnom sto traze izbeglicki status iz Sri Lanke, Bangladesa, Perua..resavaju statu,ali nemaju prava da rade jer nemaju radnu dozvolu) radili su na gradjevini , nosis dzak od tacke A do tacke B , ili pravljenja kutija dobijes 10 c$ na sat. Plati gazda sve, verovatno neko ima i negativna iskustva.
Zenidba za pare, zbog papira to ne bih nikome preporucivao. Znam jedan iz Meksika sto je radio sa mnom vencao se sa Meksikankom koja ima papire, i dil je bio 6000 c$. Pola pre, a pola posle.Kao zive zajedno.(Onda se ide na intervju, proveravaju vas odvojeno,ko sta voli da jede, pije, koja je omiljena knjiga)...Ona je uspela da mu izvuce sve pare jos pre intervjua i stalno kao je u frci treba joj jos 100 c$, jos 200 c$ on je otisao iz restorana i sta se desilo dalje ne znam. Ali nisam cuo nijedno pozitivno iskustvo da je tako dobio papire.
2. Bas gledam météo za danas MAX. - 8 C, a MIN. - 20 C. Ja danas kada sam isao na rucak bilo je - 10 C i padao je sneg. Sada je otoplilo, prosle nedelje je bilo sa vetrom - 33 C. Ja sam se navikao, a obicno ides iz kuce u autobusa iz busa u métro i na posao. Stalno imas neke ideje, pravis planove tako da nemas vremena da razmisljas kako je hladno.Sneg krece u novembru i traje do aprila,januar i februar su najhladniji.
3.Troskovi za dve osobe za mesec dana. Mi placamo rentu za stan 500 C$, struja,voda,internet,telefon sve zajedno ispod 200 C$. Dve karte za autobus i métro zona 1 65+65=130 C$. Hrana i potrebstine ( kucna hemija,paste za zube..) 400 C$ ( tu je ukljuceno odlazak jedamput nedeljno u kineski restoran dve porcije pirica,povrca i tofe 19 C$, ali ne mozes da pojedes celu kako je velika). Sve ukupno 1230 C$. Naravo mi ne pusimo,ali ko pusi pakla cigareta je 10 C$, tako da svakom savetujem da batali cigarete.
Izlasci zimi ili neko od prijatelja dodje kod tebe ili ti ideskod njega. U bioskop se ide utorkom jer je cena onda 5 C$, a leti svaki kvart ima neke priredbe,nadjes listu gde su konceri,pozorista,filmovi... i sve je besplatno.Znaci mesecno troskovi su da zaokruzimo 1300 C$. A perac sudova radi za 10 C$, mada na nekim mestima placaju 11 C$, za 40 sati nedeljno , pet dana radis dva slobodno. Nedeljno je cek 10 C$ na 40 sati,kada se plate takse izadje 320 C$. Sto je za jedan mesec oko 1300 C$. Plus imas jedan obrok koje se pretvori u dva,tri i da pijes soka, i tu ustedis na hrani, Tako da sa tom hranom imas 12 C$. Recimo dodje bracni para iz Sri Lanke on radi kao perac sudova 1300C$, zena radi u Megabloksu sklapa igracke za 10 C$. Imaju 2600, a troskovi da im budu 1500,svaki mesec mogu da ostave u banku 1000. Mada se i oni pale da rade 50,60 sati. To je kategorija imigranata izbeglice, nisu obrazovani,ali su jako vredni. Ko uci,usavrsava se tako i plata ide gore.
4.Zdravstveno osiguranje. Svaki kvart ima svoj CLSC (to je kao lokalni dom zdravlja) imas zdravstvenu karticu dodjes tamo i imas dva saltera ko ima zakazano i ko nema. Mi imamo porodicnog lekara iz Vijetnama, jako fina zena. Ti pregledi i vadjenje krvi je besplatno, a ostalo zavisi od osiguranja.Recimo perac sudova sa tom platom nema bas neko osiguranje(moze da uplacuje extra za sebe ako hoce) ima ravne taban i treba mu ulosci od ortopeda,e to drzavno osiguranje ne pokriva.To on plati na odlozeno placanje na cetiri rate i prezivi taj extra trosak. Sa drzavnim osiguranjem placas sve,neko radi u nekoj firmi oni placaju pola,a pola ti,a neko radi u jako dobroj firmi koja pokriva sve.( ne mislim tu na neke specijalne hiruske zahteva ) Zubar je skup ko djavo,ako nemas osiguranje.Cuo sam price ima zubara koji recimo dodje pacijent i usluga kosta 120 C$ zubar to ne prijavi za porez,nego naplati 70 C$,a ti ti si ustedeo 50 C$.
Evo u danasnjim novinama 24 heures oglasi za posao
Mécaninicien za Urgences-santé Québec polazis sa 19,56 na kada odes na taj sajt idi na carriéers
Agent de service a la clientele 15.38
Agent de vente par téléphone 13.00 ta dva zanimanja su za manpower.ca
Cuvar carrieres.garda.ca traze 80 agenata da cuvas uslovi srednja skola,da imas 18 godina,da imas dozvolu za voznju i da si dostupan 24/7.Krece sa 13 C$ stize se do 22 to je maksimalno.
Traze igracice,ali to je prostitucija, restrarane da da ne spominje toga uvek imas .Zimi se sve uspori,a leti biras gde ces radis.
Drago mi je da na forumu ima pravih ljudi kojima trebaju informacije za Kanadu, i koji ce ustedeti pare i bolje se spremiti za odlazak u El Dorado. Sta god vas zanima samo pitajte,a ja kada budem imao vremena napisacu sta sam sve doziveo i preziveo.
Mojoj ekipi veliki pozdrav.
Za Jugoslava : ako postoji taj program preko provincije, objasni ljudima kako funkcionise da sto pre stignu u Kanadu. Jer ako tako moze da stigne u rekordnom roku, onda nije bitno u koji se grad ide. Zasto onda neki i dalje cekaju i po 4 godine ?