Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Da se i ja malo nadovežem na ovu priču oko letova. Muž i ja smo putovali za Kalgari početkom Septembra - Air Serbia do Amsterdama i KLM do Kalgarija. Mislim da su i naši malo kasnili u polasku ali smo KLM čekali sat vremena. Poleteo je par minuta pre punog sata pošto se plaćaju troškovi putnicima ako let kasni duže od 60 minuta. Kada smo se približili Kalgariju, stjuardese su preko razglasa čitale na koje konekcije su putnici kasnili i koje letove treba da nađu kao zamenu. Pretpostavljam da su sedišta bila obezbeđena.
Međutim, moj najveći šok je bio prilikom povratka (muž je ostao u Kanadi a ja sam se vratila posle deset dana) - stigla sam na aerodrom, kompletno spakovana, uplakana, već se ispozdravljala sa svima, da bih saznala da KLM štrajkuje i da su mi pomerili let za 24 sata. Odlepila sam! Deca su me čekala kući i spremali se da dođu na aerodrom u BG-u, prijatelj je uzeo slobodan dan da me dočeka, gazda u Kalgariju je pomerio neke svoje obaveze da bi me dovezao, kasnim na posao (moji u firmi pojma nemaju o Kanadi, navodno sam uzela godišnji zato što mi dete polazi u školu)... Mrtvi ladni su me poslalli kući uz komentar da je trebalo da dobijem mail sa obaveštenjem. Demonstrativno sam im napisala jedan besni mail (jedva sam dobila informaciju gde to da pošaljem), na koji su mi odgovorili posle nekoliko dana - žao im je i nadoknadiće mi sve vanredne troškove koje sam imala, samo da im pošaljem račune (koje ja nisam imala, naravno). Muž se valjao od smeha i pitao me šta sam očekivala. Onda sam se zainatila i počela malo da surfujem o pravima putnika. Dakle, ako avion kasni duže od sat vremena u polasku, dužni su da obezbede piće i iće za to vreme, dva telefonska poziva a, kako se vreme kašnjenja produžava, tako se produžava i spisak vaših prava. Osim toga, ako avion kasni duže od, zaboravila sam koliko sati, osim navedenog imate i pravo na novčanu nadoknadu u zavisnosti od kilometraže koju ste trebali da pređete. Naravno, ništa od toga nisu spomenuli u mailu koji su mi poslali te sam im odgovorila sa sve citatima iz tog pravilnika. Opet sam dobila mail pun izvinjenja, naravno, i ponudili su mi nadoknadu od 600 EUR u kešu ili 800 EUR na ime buduće kupovine karata kod njih. Uzela sam keš u nadi da se više nikada nećemo družiti. Nije to ni ispalo tako loše s' obzirom na činjenicu da sam povratnu kartu platila 625 EUR, tako da sam, realno, imala besplatan izlet do Kalgarija. Druga korisna stvar koju sam u svemu tome saznala ja da Air Canada (oni su preuzeli moj povratak) dozvoljava dva besplatna kofera u kargo, za razliku od većine avio kompanija koje daju samo jedan. Tako da znate, imate velika prava prilikom putovanja ali se kompanije baš i ne hvale time ako ne moraju.
Trenutno pratim karte za konačni odlazak na proleće i treba mi mala pomoć. Naime, slušajući muža da ne žurim sa kupovinom, propustila sam dobar deal za 5. April - dvoje dece i ja, jedan pravac, BG-Calgary preko Londona sa čekanjem od 4-5 sati za 950 EUR ukupno. Više nema tih ponuda već je čekanje 21 sat na Heathrow što je nemoguća misija uz malu decu bez spavanja u krevetu. Interesuje me da li ja mogu da prespavam u nekom aerodromskom hotelu bez vize, odnosno, da li se oni nalaze u okviru carinske zone (pošto UK nije u šengenu)? Pokušala sam da kontaktiram neki njihov viza centar ali su me samo vratili na linkove sa opštim informacijama.

Da se i ja malo nadovežem na ovu priču oko letova. Muž i ja smo putovali za Kalgari početkom Septembra - Air Serbia do Amsterdama i KLM do Kalgarija. Mislim da su i naši malo kasnili u polasku ali smo KLM čekali sat vremena. Poleteo je par minuta pre punog sata pošto se plaćaju troškovi putnicima ako let kasni duže od 60 minuta. Kada smo se približili Kalgariju, stjuardese su preko razglasa čitale na koje konekcije su putnici kasnili i koje letove treba da nađu kao zamenu. Pretpostavljam da su sedišta bila obezbeđena.
Međutim, moj najveći šok je bio prilikom povratka (muž je ostao u Kanadi a ja sam se vratila posle deset dana) - stigla sam na aerodrom, kompletno spakovana, uplakana, već se ispozdravljala sa svima, da bih saznala da KLM štrajkuje i da su mi pomerili let za 24 sata. Odlepila sam! Deca su me čekala kući i spremali se da dođu na aerodrom u BG-u, prijatelj je uzeo slobodan dan da me dočeka, gazda u Kalgariju je pomerio neke svoje obaveze da bi me dovezao, kasnim na posao (moji u firmi pojma nemaju o Kanadi, navodno sam uzela godišnji zato što mi dete polazi u školu)... Mrtvi ladni su me poslalli kući uz komentar da je trebalo da dobijem mail sa obaveštenjem. Demonstrativno sam im napisala jedan besni mail (jedva sam dobila informaciju gde to da pošaljem), na koji su mi odgovorili posle nekoliko dana - žao im je i nadoknadiće mi sve vanredne troškove koje sam imala, samo da im pošaljem račune (koje ja nisam imala, naravno). Muž se valjao od smeha i pitao me šta sam očekivala. Onda sam se zainatila i počela malo da surfujem o pravima putnika. Dakle, ako avion kasni duže od sat vremena u polasku, dužni su da obezbede piće i iće za to vreme, dva telefonska poziva a, kako se vreme kašnjenja produžava, tako se produžava i spisak vaših prava. Osim toga, ako avion kasni duže od, zaboravila sam koliko sati, osim navedenog imate i pravo na novčanu nadoknadu u zavisnosti od kilometraže koju ste trebali da pređete. Naravno, ništa od toga nisu spomenuli u mailu koji su mi poslali te sam im odgovorila sa sve citatima iz tog pravilnika. Opet sam dobila mail pun izvinjenja, naravno, i ponudili su mi nadoknadu od 600 EUR u kešu ili 800 EUR na ime buduće kupovine karata kod njih. Uzela sam keš u nadi da se više nikada nećemo družiti. Nije to ni ispalo tako loše s' obzirom na činjenicu da sam povratnu kartu platila 625 EUR, tako da sam, realno, imala besplatan izlet do Kalgarija. Druga korisna stvar koju sam u svemu tome saznala ja da Air Canada (oni su preuzeli moj povratak) dozvoljava dva besplatna kofera u kargo, za razliku od većine avio kompanija koje daju samo jedan. Tako da znate, imate velika prava prilikom putovanja ali se kompanije baš i ne hvale time ako ne moraju.
Trenutno pratim karte za konačni odlazak na proleće i treba mi mala pomoć. Naime, slušajući muža da ne žurim sa kupovinom, propustila sam dobar deal za 5. April - dvoje dece i ja, jedan pravac, BG-Calgary preko Londona sa čekanjem od 4-5 sati za 950 EUR ukupno. Više nema tih ponuda već je čekanje 21 sat na Heathrow što je nemoguća misija uz malu decu bez spavanja u krevetu. Interesuje me da li ja mogu da prespavam u nekom aerodromskom hotelu bez vize, odnosno, da li se oni nalaze u okviru carinske zone (pošto UK nije u šengenu)? Pokušala sam da kontaktiram neki njihov viza centar ali su me samo vratili na linkove sa opštim informacijama.

Koga si kontaktirala? Ja sa imala nekih pitanja u vezi sa UK vizom i kontaktirala sam agenciju koja radi u VAC-u (ranije je bio World Bridge, nisan sigurna kako se ovi novi zovu). Obicno odgovore u roku od 24h.Znam da britanska ambasada u Beogradu ne daje odgovore na pitanja u vezi sa vizom. Mozda vredi pokusati i sa aerodromom. Ja sam jednom prilikom kontaktirala i nas aerodrom i Heathrow, cisto da budem sigurna. Ljudi u njihovim sluzbama obicno znaju pojedinosti oko viznog rezima.

Kod mene pije, jer sam dobio radnu vizu bez ikakvog polaganja IELTS testa. :D Postoje određene radne vize kod kojih, za sada, traženje IELTS testa uopšte nije potrebno ili obavezno.

Zavisi, postoji taj useljenički program o kom ti je Boske83 pisao, a možda možeš sam da pronađeš neku kanadsku kompaniju u kojoj bi ti mogao da radiš u struci ili bar približno. Važno je da ti se poklopi škola i radni staž u radnoj knjižici sa onim što poslodavac tamo potrebuje. On ti šalje tzv. LMIA, i tu je reč o čisto radnoj vizi.

Molim te reci mi nesto vise o toj radnij vizi sta je sve potrebno,jer imamo ponudu za posao i gazda zeli da sve ucini da dodjemo ali mom suprugu 5 lvl jako tesko da polozi pa mozda mozmo ovako na ovu foru ..Sta ti mislis?Kad si ti predao za ovu vizu?Molim Vas ako neko ima neku informaciju bila bih vam zahvalna.:)

Ja ne vidim problem u tome sta se radi o honorarnom poslu, jer i honorarni posao moze bit full time. Razlika je jedino u ugovoru. Ako zadovoljavas kriterij od 30 sati sedmicno, svejedno je sta radis honorarno. Trebalo bi jos da cujem da su nekom proveravali poreznu i jesi li na crno ili prijavljena.

Ja nisam potpisala nikakav ugovor ali tamo radim vec dvije godine i za to primam novac. Princip je sljedeci, novac koji meni djaci uplacuju, nosim u racunovodstvo firme i od njih dobijam procenat sa priznanicom. Sto se tice uprave rekli su mi da mogu dobiti potvrdu da sam tu zaposlena na kojoj bi napisali koliko sati radim i koliko novca zaradjujem. Mene sada zanima da li je to dovoljno i validno jer bez toga uospte nemamo uslove da se prijavimo?

Hvala :D:D

Поздрав свима,
интересује ме које су обавезе канадског послодавца који би ми гарантовао запослење (у случају Arranged employment)? тј. да ли постоје неки пенали ако ме неко спонзорише за визу Arranged employment и ја по доласку дам отказ или ме отпусти? Колико дуга морам бити запослен код тог послодавца (да ли могу одмах тражити други посао)?
хвала унапред

ima penale druze sad su zakomplikovali od kada je LMIA,ceka se I do 6 meseci toliko sam I ja nazalost cekao...sve sto bude stavio u LMIA aplikaciji mora I da uradi,ima inspekcije na posao dolaze I proveravaju....ali ima dosta izbora oko toga sta ce uraditi moze da bira tako da ne bi trebao da mu bude problem

Dobar dan ..
Postovana emiiuki hteo bih da Vas pitam za pomoc ili neki savet .. Bio bih Vam mnogo zahvalan .. Izvini zbog srpski nikakav mi je zato sto sam iz MKD .. Mislim da sam vas dodao kao prijatelj ovde ali nisam siguran .. Molim Vas ako je moguce recite mi kako da Vas iskontaktiram .. Hvala Vam unapred .. Pozz Dare

Dobro vece svima,interesuje me polaganje IELTS.Koji nivo engleskog moras da imas da bi polozio bez problema.Mozda ima odgovora u ovu temu ali ja nisam mogao da nadjem.Hvala

Nema to veze jedno sa drugim. Mozes dobro da znasjezik ali ako se ne spemas za test (da se upoznas sa formom...)bice losi rezultati. A nije mi jasno ni sta ti znaci da polozis. To ti zavisi za sta ti treba i koja ocene su ti za to potrebne, negde traze pojedinacno odredjeni nivo ocena a negde moze da prodje i prosek. Nadam se da sam ti pomogao barem malo. Imas posebno temu za IELTS test pa vidi tamo sve sto ti treba, ima bas dosta korisnihinformacija i linkova za ucenje

Nema to veze jedno sa drugim. Mozes dobro da znasjezik ali ako se ne spemas za test (da se upoznas sa formom...)bice losi rezultati. A nije mi jasno ni sta ti znaci da polozis. To ti zavisi za sta ti treba i koja ocene su ti za to potrebne, negde traze pojedinacno odredjeni nivo ocena a negde moze da prodje i prosek. Nadam se da sam ti pomogao barem malo. Imas posebno temu za IELTS test pa vidi tamo sve sto ti treba, ima bas dosta korisnihinformacija i linkova za ucenje

Fala mnogu.Hvala druze.Meni su rekli da treba da imas odredjeni nivo poznavanja iz engleskog da bi se taj test uspesno prosao i da je to kao jedna vrsta ispita.Mozda nisam dobro napisao na srpski.Hvala ti puno potrazicu linkove da vidim sta se trazi.

Поздрав свима. Ја сам нов на форуму. Од пре пар дана размишљамо о исељењу у Канаду. Ја сам грађевински инжењер, супруга је архитекта. Имамо по 40 година. Положен ИЕЛТС. Радили смо проверу и имамо довољно бодова.
Да ли бих могао да замолим да ми напишете страну на којој је неко описао процес (која документа скупљам и коме шаљем). Само бих да убрзам ствар. Док не добијем одговор ја ћу, наравно, да тражим по форуму. Ако је неки грађ. инж. прошао ову процедуру у скорије време молио бих га да ми се јави.
Захваљујем се унапред.

Поздрав свима. Ја сам нов на форуму. Од пре пар дана размишљамо о исељењу у Канаду. Ја сам грађевински инжењер, супруга је архитекта. Имамо по 40 година. Положен ИЕЛТС. Радили смо проверу и имамо довољно бодова.
Да ли бих могао да замолим да ми напишете страну на којој је неко описао процес (која документа скупљам и коме шаљем). Само бих да убрзам ствар. Док не добијем одговор ја ћу, наравно, да тражим по форуму. Ако је неки грађ. инж. прошао ову процедуру у скорије време молио бих га да ми се јави.
Захваљујем се унапред.

Moj muz i ja upravo sakupljamo papire za Express Entery. Mozete mi napisati vas e-mail u poruci, pa cu vam poslati Documentation Guide koji smo mi dobili od advokata (malo je obinmiji, ali je sve opisano do detalja)
Ono sto vam je neophodno:

1. Proof of your language proficiency (IELTS)
2. Educational Credential Assessment (evaluacija diploma - koju radi World Education Service iliti WES http://www.wes.org/). Njima saljete overene kolor fotokopije diploma i svedocanstava srednje skole i diplomu fakulteta + transkripte ocena, prevedene od strane sudskog tumaca)
3. Proof of your work experience (mi smo uz reference letters prilozili i overene i prevedene fotokopije radnih knjizica)
4. Copy of your passports
5. Your NOC confirmation(s) - NOC je "sifra" vaseg zanimanja - naci cete je na CIC sajtu www.cic.gc.ca
6. Uverenje o nekaznjavanju (dobija se iz MUP-a u opstini na kojoj ste prijavljeni)
7. Adress history (takodje se dobija u MUP-u i to je spisak adresa na kojima ste bili prijavljeni poslednjih 18 godina)
8. Proof of Funds - u zavisnosti od velicine porodice - za nas kao cetvoroclanu porodicu je 22.500 CAD
9. Izvode iz knjige rodjenih

Naravno, sva dokumenta moraju biti prevedena od strane sudskog tumaca. Sva ova dokumenta morate x 2, tj i vi i vasa supruga.

Pozdrav!

Srednja trgovacka skola u Beogradu...Ne zele da popune jer nemaju pojma sta je WES niti zele da saslusaju da im objasnimo (u prevodu naleteli smo na budalu koju nemamo nacina da zaobidjemo)
Moj fakultet nije zeleo da overi direktno WES obrazac jer je na engleskom, vec smo ga kod sudskog tumaca prevodili na srpski, pa su oni overili srpski prevod, te smo taj srpski, zajedno sa svim pecatima i potpisima preveli ponovo na engleski.
Zatim je tumac sve to spojio i overio.......ne pitajte...

Glavni problem jeste to sto overavanje obrazaca koji nisu na srpskom jeziku nije definisano zakonom - nije ni zabranjeno ni dozvoljeno. Tako da na kraju, sve zavisi od dobre volje osobe kod koje je skolski pecat...Moja srednja skola i suprugov fakultet su overili odmah bez ikakvih pitanja - cak im je obrazac i poznat...

Back