Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Laura,
može li mi reći koji su vam rok dali da uradite lekarski?
I, kada se završi lekarski, da li postoji rok za uplatu naknade za vize ili mora da se plati odmah?
Još uvek nismo dobili MR a čekam i izveštaj FBI. Izgleda da ga neću dobiti pre Marta pa se plašim da će mi tražiti nove PCC pre nego što dobijem sve što mi treba.
S' druge strane, bilo bi dobro da dobijemo vize što pre. Muž treba da se licencira za električara i počeo je da se sprema ali ne ide sve tako glatko. Žali se da je jako teško i da nema veze sa našom praksom. Našla sam mu besplatan kurs pripreme i obuke u jednom od imigracionih centara koji se održava dva puta godišnje i sledeći počinje od Maja. Znači, do tada bi morao već biti tamo........... Uf, tek počinju problemi....

Hm, da, sve se tako uvek namesti. Ali bice sve ok, samo bez stresa :)
Od dana kada dobijete medical request imate dva meseca da ga odradite, znaci u principu ce ti to odgovarati. Posle petnaestak dana bi trebalo da ti stigne RPRF i eventualno zahtev za dopunom nekih dokumenata (ovde moze da stigne zahtev za slanjem vojne knjizice ili uverenja o nekaznjavanju ako je isteklo). Nama su samo trazili da uplatimo takse i posaljemo pasose i rekli su nam da imamo mesec dana za to. Tako da, sve u svemu, mislim da cete imati vremena da uradite to sto treba i verovatno i odete tad kad zelite. Samo da Beclije ponovo krenu u radni postpraznicni pogon :)

Imam jednu nedoumicu odnosno dve,u trenutku slanje aplikacije u CIC cerka je bila maloletna,u medjuvremenu je postala punoletna i ima jedan izlazak iz zemlje.Da li treba da saljem formular o istoriji putovanja za nju?
A druga nedoumica je ta da pasosi dece i moja licna karta istice u martu,da li da ih obavestim da je doslo da promene i da cekam dalja upustva ili da sama popunim formulare,kopije i prevode i posaljem sve to?

Imam jednu nedoumicu odnosno dve,u trenutku slanje aplikacije u CIC cerka je bila maloletna,u medjuvremenu je postala punoletna i ima jedan izlazak iz zemlje.Da li treba da saljem formular o istoriji putovanja za nju?
A druga nedoumica je ta da pasosi dece i moja licna karta istice u martu,da li da ih obavestim da je doslo da promene i da cekam dalja upustva ili da sama popunim formulare,kopije i prevode i posaljem sve to?
Ukoliko je aplikacija jos uvek u CIC, a poslata je dakle kad je cerka bila mloletna, nema potreba da im ista sad saljes. I nista nemoj da saljes dok ti ovi kasnije iz Beca ne budu trazili. E sad za te pasose trebalo je malo ranije misliti o tome i menjati ih pre slanja aplikacije, no sad sta da se radi. Nista nemoj da diras dok ne dodje PER i papiri ne dodju u Bec. Onda izvadis sve novo i posaljes kopije uz jedno propratno pismo ovima u Becu i to bi bilo to.

Ukoliko je aplikacija jos uvek u CIC, a poslata je dakle kad je cerka bila mloletna, nema potreba da im ista sad saljes. I nista nemoj da saljes dok ti ovi kasnije iz Beca ne budu trazili. E sad za te pasose trebalo je malo ranije misliti o tome i menjati ih pre slanja aplikacije, no sad sta da se radi. Nista nemoj da diras dok ne dodje PER i papiri ne dodju u Bec. Onda izvadis sve novo i posaljes kopije uz jedno propratno pismo ovima u Becu i to bi bilo to.

Pravo da vam kazem nisam ocekivala da ce tako dugo da traje.Aplikacija je vec u Becu i u procesu je od 17. decembra.5 decembra su trazili kopiju diplome,tanskripte i pismo od trenutnog poslodavca ,papire su prilili 15.decembra.Ocekivala sam da ce da traze vojnu knjizicu ili potpis cerke posto je sada punoletna ili potvrdu iz banke.Sta mislite da li ce mozda kasnije i to da traze?

Pravo da vam kazem nisam ocekivala da ce tako dugo da traje.Aplikacija je vec u Becu i u procesu je od 17. decembra.5 decembra su trazili kopiju diplome,tanskripte i pismo od trenutnog poslodavca ,papire su prilili 15.decembra.Ocekivala sam da ce da traze vojnu knjizicu ili potpis cerke posto je sada punoletna ili potvrdu iz banke.Sta mislite da li ce mozda kasnije i to da traze?
Prvo, pasos promenite i odmah ih o tome obavestite. Ostale stvari nemojte cackati ukoliko vam ne traze. Sto se tice vojne knjizice, predpostavljam vaseg supruga, to ce vam traziti u krajnjoj fazi . Naravno mozda to izbegnete al posto je vas suprug verovatno imao 18+ godina za vreme poslednjeg rata 1999 god onda ce sigurno traziti vojnu knjizicu kad budu radili security check, to dolazi posle medicala. No uvek postoji sansa da se nesto zabroje i zato nista vi nemojte slati dok vam oni ne budu trazili. Jedino ih obavestite o promeni pasosa ili o promeni adrese. No adresu mozete cak i online da odradite ;)
Pozdrav i sa srecom

Prvo, pasos promenite i odmah ih o tome obavestite. Ostale stvari nemojte cackati ukoliko vam ne traze. Sto se tice vojne knjizice, predpostavljam vaseg supruga, to ce vam traziti u krajnjoj fazi . Naravno mozda to izbegnete al posto je vas suprug verovatno imao 18+ godina za vreme poslednjeg rata 1999 god onda ce sigurno traziti vojnu knjizicu kad budu radili security check, to dolazi posle medicala. No uvek postoji sansa da se nesto zabroje i zato nista vi nemojte slati dok vam oni ne budu trazili. Jedino ih obavestite o promeni pasosa ili o promeni adrese. No adresu mozete cak i online da odradite ;)
Pozdrav i sa srecom

Ok ,hvala puno!!!

Jedno pitanjce: :)
Da li su vam ta dokumenta trazili iz Beca ili iz Sidneja?

Zbunilo me ovo "aplikacija je u Becu i u procesu je od 17." :zstidljivko:

Jedno pitanjce: :)
Da li su vam ta dokumenta trazili iz Beca ili iz Sidneja?

Zbunilo me ovo "aplikacija je u Becu i u procesu je od 17." :zstidljivko:[/QUOTE

Aplikaciju sam poslala u Sidney maja 2014.U julu su me obavestili da je sa aplikacijom i uplatom sve u redu.U avgustu sam dobila email da je moja aplikacija u Becu.Dokumenta su trazili iz Beca.Poslala sam postom i napovratnici sam videla da su primili 15. decembra.Posle nekoliko dana sam proverila na ECAs i status aplikacije se promenio u in process od 17. decembra z:)

Aplikaciju sam poslala u Sidney maja 2014.U julu su me obavestili da je sa aplikacijom i uplatom sve u redu.U avgustu sam dobila email da je moja aplikacija u Becu.Dokumenta su trazili iz Beca.Poslala sam postom i napovratnici sam videla da su primili 15. decembra.Posle nekoliko dana sam proverila na ECAs i status aplikacije se promenio u in process od 17. decembra z:)

Hvala na odgovoru :)
Nisam znala puno oko tog ECAs i statusa aplikacije posto je moja aplikacija tek pre 2 nedelje stigla u Sidnej, :zstidljivko: ali sad mi je sve oko toga vec mnogo jasnije...

A da li mozda znas zasto su ti trazili bas ta dokumenta?
Ja sam mislila da su kopija diplome i preporuka trenutnog poslodavca obavezne pa sam ih ubacila u aplikaciju. z:)

Problem oko izgubljene ili unistene Vojne knjizice.

Prvo se ide u zgradu BIGZ-a,preko puta sajma (BG) da se proglasi nevazecom u Sluzbenom glasniku. Izdaju vam potvrdu da je nevazeca i kosta 349 din. Sa potvrdom se ode u opstinski vojni odsek koji vam izda kopiju vojne knjizice.
Inace u VO (bez potvrde da je nevazeca) mogu samo da vam daju potvrdu datuma od-do vojne obaveze,nista vise.
Mozda neko naleti na problem kao ja pa eto ...

Hvala na odgovoru :)
Nisam znala puno oko tog ECAs i statusa aplikacije posto je moja aplikacija tek pre 2 nedelje stigla u Sidnej, :zstidljivko: ali sad mi je sve oko toga vec mnogo jasnije...

A da li mozda znas zasto su ti trazili bas ta dokumenta?
Ja sam mislila da su kopija diplome i preporuka trenutnog poslodavca obavezne pa sam ih ubacila u aplikaciju. z:)

ECAS to je on-line servis za proveru statusa aplikacije i to mozes da koristis tek kad dobijes UCI broj ili broj fajla iz Sidneja.Mi smo aplicirali za PNP i u check listi nisu trazili tu dokumentaciju...Iz Beca imaju pravo da traze sta im padne na pamet...A za Sidney sacekaj da prodje rok koji su dali na zvanicnom sajtu i odmah im salji emajl da ih pitas o statusu tvoje aplikacije.U mom slucaju je bilo 60 dana,61.poslala email i odmah su mi odgovorili da je sve u redu...inace znaju da se zaborave...

ECAS to je on-line servis za proveru statusa aplikacije i to mozes da koristis tek kad dobijes UCI broj ili broj fajla iz Sidneja.Mi smo aplicirali za PNP i u check listi nisu trazili tu dokumentaciju...Iz Beca imaju pravo da traze sta im padne na pamet...A za Sidney sacekaj da prodje rok koji su dali na zvanicnom sajtu i odmah im salji emajl da ih pitas o statusu tvoje aplikacije.U mom slucaju je bilo 60 dana,61.poslala email i odmah su mi odgovorili da je sve u redu...inace znaju da se zaborave...

Ja sam automatski zakljucila da si i ti za FSW pa otuda pitanje za dokumenta...:zstidljivko: ali hvala na korisnim pojasnjenjima!

Nazalost nisam primetila rok na zvanicnom sajtu (a taj deo sajta koji se odnosio na FSW je sad ugasen) ali citajuci forum i konsultujuci se sa prijateljima i poznanicima koji su ranije aplicirali sam dosla do zakljucka da treba da prodje oko 3-4 meseca da se aplikacija iz Sidneja prebaci u Bec.
Nisam znala da su oni iz Sidneja voljni da odmah odgovaraju na mailove ali iskreno se nadam da necu morati da im pisem... z:)

Ja sam automatski zakljucila da si i ti za FSW pa otuda pitanje za dokumenta...:zstidljivko: ali hvala na korisnim pojasnjenjima!

Nazalost nisam primetila rok na zvanicnom sajtu (a taj deo sajta koji se odnosio na FSW je sad ugasen) ali citajuci forum i konsultujuci se sa prijateljima i poznanicima koji su ranije aplicirali sam dosla do zakljucka da treba da prodje oko 3-4 meseca da se aplikacija iz Sidneja prebaci u Bec.
Nisam znala da su oni iz Sidneja voljni da odmah odgovaraju na mailove ali iskreno se nadam da necu morati da im pisem... z:)

Draga Bouns, za FSW im treba otprilike mesec dana da ti odgovore na mail, tako je bar bilo kada smo mi pratili desavanja dok smo cekali PER (dobili smo ga 06. novembra), plus ne mogu ti oni nista "pametno" odgovoriti ukoliko ti aplikacija jos nije stigla na obradu, a i ako je stigla, uputice te da cekas PER za detalje. U svakom slucaju, moj ti je savet da budes strpljiva, pratis na onom forumu sa Indijcima redosled naplate i slanja PER-a i da ih ne kontaktiras, sem ukoliko nemas kojim slucajem neki dodatni dokument da im saljes ili neku promenu, da samoj sebi ne bi zakomplikovala zivot. I ja sam par puta bila na ivici da pisem mail, medjutim, PER je ipak stigao, tako da je bolje sto se nisam petljala sa mailovima :)

@Emiiuki: Mi poceli malo da se "nervoziramo", sve se nadam da nece ispadati iz ritma sa kraja prosle godine, verujem da ce nam za koji dan stici poziv na Medical :))))))

Ehhh, šta da ti pričam kada znaš i sama, u istom smo loncu................
Kada sam dobila PER, rekla sam da će medicali biti između srske nove i Februara. Onda sam videla kao je Laura ekspresno prošla pa sam mislila da će biti tokom 2014. No, izgleda da sam ipak bila u pravu.
Mada, prateći indijski forum vidim da Beč nije počeo da radi ni Junske aplikante, ko će ih znati. Kada hoće da rade, rade kao zmajevi a kada stanu nikako da se mrdnu.

Sada mi treba savet starijih forumasa koji su sluzili vojsku i imali razne vojne vezbe devedesetih.Treba da popunim formu u vezi vojske i traze se podaci koje ne mogu da nadjem u vojnoj knjizici,a moj muz se ne seca bas svega.Iz vojnog odseka je dobio potvrdu samo za regularno sluzenje vojnog roka.A traze se tacne lokacije,datumi,imena nadredjenih...koju instituciju da kontaktiram?

Jesi li dobro izlistala vojnu knjižicu? Kod mog muža su upisane sve rezerve u kojima je bio - od/do, VP, jedino nema imena starešina, tu sam pisala n/a ili unknown.
Doduše, to je bilo u aplikaciji, nismo još dobili ništa od Beča.
Sada mi treba savet starijih forumasa koji su sluzili vojsku i imali razne vojne vezbe devedesetih.Treba da popunim formu u vezi vojske i traze se podaci koje ne mogu da nadjem u vojnoj knjizici,a moj muz se ne seca bas svega.Iz vojnog odseka je dobio potvrdu samo za regularno sluzenje vojnog roka.A traze se tacne lokacije,datumi,imena nadredjenih...koju instituciju da kontaktiram?

Draga Bouns, za FSW im treba otprilike mesec dana da ti odgovore na mail, tako je bar bilo kada smo mi pratili desavanja dok smo cekali PER (dobili smo ga 06. novembra), plus ne mogu ti oni nista "pametno" odgovoriti ukoliko ti aplikacija jos nije stigla na obradu, a i ako je stigla, uputice te da cekas PER za detalje. U svakom slucaju, moj ti je savet da budes strpljiva, pratis na onom forumu sa Indijcima redosled naplate i slanja PER-a i da ih ne kontaktiras, sem ukoliko nemas kojim slucajem neki dodatni dokument da im saljes ili neku promenu, da samoj sebi ne bi zakomplikovala zivot. I ja sam par puta bila na ivici da pisem mail, medjutim, PER je ipak stigao, tako da je bolje sto se nisam petljala sa mailovima :)

Hvala ti puno na savetima! :)

Ja do danas nisam cula da je neko slao mail u Sidnej cak sam mislila i da oni uopste ne odgovaraju, tj da je jedini njihov odgovor obavestenje o slanju aplikacije u Bec,
tako da sam se naoruzala strpljenjem i ocekujem PER za nekih 3-4 meseca ako sve bude bilo kako treba a nadam se da hoce... :)

A koliko ste vi cekali na PER?
Da li mozes da mi das link tog indijskog foruma? z:)

Problem oko izgubljene ili unistene Vojne knjizice.

Prvo se ide u zgradu BIGZ-a,preko puta sajma (BG) da se proglasi nevazecom u Sluzbenom glasniku. Izdaju vam potvrdu da je nevazeca i kosta 349 din. Sa potvrdom se ode u opstinski vojni odsek koji vam izda kopiju vojne knjizice.
Inace u VO (bez potvrde da je nevazeca) mogu samo da vam daju potvrdu datuma od-do vojne obaveze,nista vise.
Mozda neko naleti na problem kao ja pa eto ...

U vojnoj knjizici ne pise sve sto oni traze,sta sad da radim?Koga da pitam za to?

Mislim da @felix77 trebaju upisane vojne vezbe ako se dobro secam. Mislim da poziv na vojne vezbe dolaze iz vojnog odseka i da je tamo sve ubelezeno. Ja ih nisam imao jer sam sluzio septembar '99 do sep.'00. Mogu da pitam danas posto idem u vojni odsek.

Ovih dana sam oslepeo citajuci i skidajuci screenshotove :) Ok ... Ljudi pa vi ste svi sa fakultetima ili visim skolama. Ja kao Skilled IV stepen SS cu da rodim mecku jer nedostatak skolske spreme moram da nadoknadim IELTS-om i zato se bacam na turbo pripremu a morace i supruga ciji Engleski je (hmmm) losiji dosta od mog. Od Ace the IELTS,snimaka na YT-u,knjiga na Engleskom,online testova. Radicu i polagacu dokle god ne budem imao odlicne ocene (bodove). To mi je jedina sansa da online account EE lici na nesto.

Sad mogu da kazem,kada sam video propuste u skolovanju i godinama,sta sam i kad trebao- da pocnem dosta ranije sa imigracijom. Vaspitali me kao optimistu i ja se nadao i nadao,radio i radio al bolje ovde teeesko. Mislim,da sam dosao do odlicne plate ali nije mi novac motivacija prvenstveno. Nije toliko strasno ni mojih 37. i supruginih 35. god. pa da oko juna sve to izgleda kako treba. Mada,juce okrenemo "jednu zenu"-konsultant i kazemo godine a ona tajac,kao neverica,reakcija kao da zovem iz sanduka sa suzom oko vrata,svecom u ruci,familijom koja narice i zavrsenom 102 godinom zivota. Mozda jos kada sam spomenuo a smo IV SSS. Pih,demoralisala me al' provalim da traze "sigurica" klijente kako bi sebi posle prepisali zasluge. Makar tako mi proslo kroz glavu. Eto ...

Poslednja izmena:
Ja ne znam, nisam pametan, ako može savet?
Ja mogu lako da sakupim dovoljan br.poena (ili po ovoj novoj varijanti imam šanse da upadnem) očekujem eng da bude clb 9 ili više, mislim da master sa ftn-a priznaju u WES kao master, 6+ godina iskustva, 30 god... Trebalo bi da sam ok. Nisam oženjen, ali źivim sa devojkom duže vreme, pa nismo sigurni, da li da prvo zapalim ja kao solo, pa da se uzmemo i onda nju da na taj fazon prebacim ili da odmah navedem u aplikaciji da sam u common-law fazonu?

Ja mogu lako da sakupim dovoljan br.poena (ili po ovoj novoj varijanti imam šanse da upadnem) očekujem eng da bude clb 9 ili više, mislim da master sa ftn-a priznaju u WES kao master, 6+ godina iskustva, 30 god... Trebalo bi da sam ok. Nisam oženjen, ali źivim sa devojkom duže vreme, pa nismo sigurni, da li da prvo zapalim ja kao solo, pa da se uzmemo i onda nju da na taj fazon prebacim ili da odmah navedem u aplikaciji da sam u common-law fazonu?

koliko ja znam za common-law ti treba dokaz od min2 god zajendickog zivota ( adresa, žiro racun ..ili racuni na istoj adresi) a sa tim dobijas ako ona polozi IELTS sa svim ocjenam 5 ..ti ces dobit 5 bodova za njezin engleski ..pa mozda to pomogne ..bar je tako bilo po starom...a mislim da je tako i ponovom ( Provjeri !!!)

Moj savet ti je da odma radis common law. Jer posle to za nju ce da traje jaaaakoo dugo. Radi odma za oboje, i uvek ti mozes solo da odes za pocetak a ona u roku od godinu dana od medicala. Plus sto mozes na nju neke bodove da dobijes. ;-) ne treba ti puno za common law, menjajte adrese na iste u dokumentima. Ako ste podstanari ugovor o zakupu na vas dvoje. Racuni u banci da imate punomoc jedno od drugog. I cao. Ili naravno. Maticar jedan dan 5min posla i cao :-) ako treba neka pomoc pisi. Nekad je bolje na pp. To odma vidim.
Pozdrav

Back