Mislim da za FSW, kao stari FSW, vise nije moguce konkurisati - vremena je malo, cak i da je cela aplikacija spremna - sanse da stigne na vreme i da je obrade ne postoje.
Ostaje EE program, koji je filter ispred FSW... Kao FSW kandidat, moras ispunjavati sve uslove za FSW program - obrazovanje, engleski, iskustvo, police check, medical check, proof of funds ili LMIA job offer.
Za kreiranje EE profila bi trebalo da su potrebne samo 2 stvari - IELTS test rezultati, work experience proof za NOC na koji konkurisete. ECA nije obavezna, ali bez ECA se bodovi za obrazovanje racunaju kao 0, i skill transferability sekcija koja je dostupna ljudima koji su obrazovani je 0 - samim tim sansa da se dobije ITA se meri u promilima.
Nakon dobijanja ITA, izabrani kandidati imaju 60 dana da njihova KOMPLETNA aplikacija bude poslata, dostavljena, i obradjena od strane CIC-a, inace se ITA povlaci. Ovde treba obratiti paznju jer sama ECA traje 3-4 nedelje, i gotovo je izvesno da ako se tek tada krene u dobijanje ECA-e, rok od 60 dana ce biti probijen. Kompletna aplikacija koju sam naveo mora da sadrzi proof of funds, o tome kako to izgleda je vec dosta pisano na ovom forumu.
Ono kako smo mi odlucili da radimo je sledece:
1. Pratimo indijski spreadsheet sa bodovima koje kandidati dele. To je slucajan uzorak, ali bas zato moze da posluzi kao referenca. Vrlo je vazan median score - tj score koji pokazuje koja je granica u bodovima iznad koje se nalazi 50% kandidata.
2. Zakazali smo IELTS i za suprugu i za mene, iako sam ja principal applicant. Odradio sam par testova listeninga online, i pregledao kako izgledaju ostali testovi, i samo-ocenio se - to znaci da ciljam odredjenu ocenu koja mislim da je realna, umanjena za 0.5 na tremu. Ukoliko kiksamo, polazemo ponovo. CLB9 iz obe oblasti je minimum na koji bi kreirali profil (zbog skill transfearability bonusa), mada se ja iskreno nadam i pojedinim vecim ocenama - videcemo...
3. Spremamo papirologiju za WES za oboje, posto zelimo da prikupimo maksimalan broj bodova. Da, kosta malo vise, ali svaki bod na pijaci kakva je EE je zlata vredan.
4. Spremamo sve prevode dokumenata, medjunarodne izvode, isl...
5. Odradili smo medicinske nalaze i par testova, cisto da proverimo u kakvom smo stanju, da ne bude neprijatnih iznenadjenja posle praznika. Deluje da necemo skoro umreti.
6. Vadimo police check za oboje. Ja u januaru idem u Bosnu, posto sam i tamo ziveo, i moram dostaviti za obe zemlje u kojima sam boravio.
Tek kada budemo imali svih 5 stavki (2-6) POTPUNO kompletiranih - oboje WES, oboje IELTS CLB9+, sve dokumente prevedene, police checks - kreiracemo EE profil. Proof of funds se moze vaditi posle ITA-e, jer ne traje mnogo, medical se radi na kraju, i popunjavanje formulara ce da sleduje posle ITA-e, naravno pod uslovom da je ikada dobijemo.
Prateci stvari koje se desavaju, a pratim i citam svaki dan, verujem da ce 450+ kandidati biti pozivani odmah u prvom sledecem draw-u, a da ce 420+ kandidati prolaziti u nekom od ovogodisnjih izvlacenja. Upravo to misljenje, tj predosecaj koji imam, je uticao na to da unapred uplatimo IELTS, WES i ostalo... To je samo nas izbor, to ne pise nigde, i niko ne moze da zna kako ce draw izgledati na kraju januara, pa onda posle svake 2 nedelje.
Ja vise necu iznositi svoje procene i misljenje na ovom forumu - ovde treba da se dele informacije koje su proverene, tj nalaze se na CIC web stranici. Moj savet vam je da citate sto vise, dok ne steknete neki osecaj, i onda da delujete u skladu sa tim osecajem.
eto, raspisah se...