Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Pa evo prva dilema je upravo ovo poslednje. Da li ja mogu da udjem u proceduru i pre polaganja IELTS-a i akcije oko WES-a ili moram i jedno i drugo prvo pa onda otvaranje naloga na CIC sajtu? Ovako mi ne gine jedno 3 do 4 meseca da pripremim IELTS pa da ga prijavim za recimo april... i tek u maju da apliciram??

Pozz

Mislim da si na linku koji smo okacili pronasao odgovore, ali evo da ti i ovako odgovorim:
IELTS je svakako obavezan. Ti konkurises na FSW, sto znaci da ti je i ECA obavezna da bi usao u EE pool.

Da, priprema za sam pool je 2-3-4 meseca, plus cekanje na ITA koje moze, a ne mora da se desi, plus 2 meseca dok pripremis i posaljes aplikaciju, plus do 6 meseci dok oni rese predmet, i onda tek ide tvoja odluka kada ces biti spreman i napraviti imigraciju... Ukoliko si siguran u dobre bodove, i da ce se ITA resiti u pristojnom roku (jos uvek se ne znaju pragovi, ali citajuci forume moze se izvuci neki zakljucak), realno je da ce proces trajati oko godinu dana.

Ako ti je za utehu - mi smo pre par meseci resili da definitivno zelimo da emigriramo, i od tada vrsimo pripreme dokumentacije i zatvaramo repove ovde. Profil cemo moci napraviti tek sredinom februara, ukoliko bas ne izbrljamo IELTS (polazemo 29.01., dve nedelje se cekaju rezultati), a ukoliko se slucajno istremiramo i ne odradimo test kako treba, onda moramo ponovo i to ce sve da se odlozi jos na nekoliko nedelja.

I uvek imaj na umu da je sve ovo sto se mi stresiramo i upadamo u frku na pocetku procesa, u stvari samo jedan mali deo price oko emigracije - mogu tek da zamislim kako je Laura86, emiiuki, orange i ostalim koji su nedavno dobili RPRF i vize - tek su oni sada u realnim problemima, a ne mi koji ni jezik nismo polozili :)

Moze li neko da napise svoje iskustvo vezano za PNP program ukoliko je aplicirao za isti. Koliko sam video u ovom programu kandidat se opredeljuje za određenu provinciju i nakon toga ceka odgovor da li ce ga prihvatiti na osnovu stecenog iskustva. U pregledu zahteva nisam nigde video da se trazi "proof of funds" koji se trazi za FSW program. Inace sto se tice usluga advokata za svoje usluge traze poko 2000 CAD $ hiljadu dolara na potpisivanju ugovora o zastupanju i hiljadu nakon ulaska aplikacije u proceduru, s tim sto vam oni pomazu u roku od godinu dana od podnosenja prijave.

Moze li neko da napise svoje iskustvo vezano za PNP program ukoliko je aplicirao za isti. Koliko sam video u ovom programu kandidat se opredeljuje za određenu provinciju i nakon toga ceka odgovor da li ce ga prihvatiti na osnovu stecenog iskustva. U pregledu zahteva nisam nigde video da se trazi "proof of funds" koji se trazi za FSW program. Inace sto se tice usluga advokata za svoje usluge traze poko 2000 CAD $ hiljadu dolara na potpisivanju ugovora o zastupanju i hiljadu nakon ulaska aplikacije u proceduru, s tim sto vam oni pomazu u roku od godinu dana od podnosenja prijave.

PNP program je samo jedan od nacina imigracije. U tom slucaju, federal government se ne mesa u izbor kandidata koji ima nominaciju u smislu poznavanja engleskog jezika, godina i obrazovanja, ali je neophodno ispuniti ostale uslove koji su Police check, medical check.

e sad - od provincije do provincije, uslovi su razliciti.Ontario te nece ni pogledati ako nemas 2 miliona na racunu, dok ce ti Nunavut dati 2 miliona da zivis tamo (salim se, naravno, ali svaka od provincija ima svoje potrebe i uslove). Vecina popularnih provincija zahteva ili proof of funds, ili job offer... pritom, to je i dalje LMIA job offer, koji i na federalnom nivou iskljucuje proof of funds.

Mi smo PNP Manitoba, i dobro si razumeo treba prvo da te nominuje provincija, pa onda aplikaciju saljes u Sydney pa ako je sve ok oni proslede u Bec i onda.....osedis cekjuci da oni urade zavrsnicu! E sad se samo nadam da nece vise biti tako jer su poceli da rade normalno, ali ja konkretno od januara 2013.godine sam u proceduri, kada sam poslala aplikaciju za Manitobu. A proof of funds je takodje potreban isto kao i za FSW.

I ja sam aplicirala za NOC 5125 i prevodim sa srpskog na engleski i obratno. Mada, nasa aplikacija je stigla u CIO 2.12. tako da jos uvek nemam nikakvu provratnu informaciju :) Kao sto Laura rece, ne pise u listi eligible occupations na koje se prevodioce misli.

Hvala puno na informacija! Oh Boze, kako sam pogresila. Mislila sam da su mi male sanse da mi prime aplikaciju preko tog NOC-a zato sto imam svoj posao tj. Centar za strane jezike, pa sam mislila da necu uspeti da ih ubedim da sam se bavila i prevodjenjem, osim predavanja. A sad vidim da se sve moze pokriti pismom preporuke. A imam IELTS score 8.5 overall i mislila sam da konkursiemo prekoo muza (njegovo zanimanje je isto na NOC-u) a evo i danas smo dobili njegove IELTS rezultate (jedna ocena mu nedostaje- writing je opet bio 5.5 :( i necemo stici na vreme. :dash: jer ja nisam nostrifikovala svoju diplomu u WESu, vec njegovu.
Nista, ostaje nam EE. Mislim da cu poslati sad i ja diplomu u WES i da bi zbog dobrog IELTS score-a i svih ostalih stavki koje su visoko bodovane trebalo da imam dosta visoke poene. Mada bi svakako FSW ovaj stari bio mnogo laksi.

U svakom slucaju, hvala puno na savetu!!!

Mi smo PNP Manitoba, i dobro si razumeo treba prvo da te nominuje provincija, pa onda aplikaciju saljes u Sydney pa ako je sve ok oni proslede u Bec i onda.....osedis cekjuci da oni urade zavrsnicu! E sad se samo nadam da nece vise biti tako jer su poceli da rade normalno, ali ja konkretno od januara 2013.godine sam u proceduri, kada sam poslala aplikaciju za Manitobu. A proof of funds je takodje potreban isto kao i za FSW.

Pa da osim ako se nema poslovna ponuda koju neces sigurno dobiti dok si u Srbiji posto za posao moras proci intervju ili razgovor telefonom sa poslodavcem... barem ja tako mislim... hvala ti na odgovoru i na osnovu toga na taj program se dosta ceka mada mozda se nesto i promeni od 2015 ali opet je to stvar od provincije do provincije. Posto je takva situacija na osnovu mog iskustva mislim da je najbolje ici u mom slucaju na FSW. E sad mozes li mi reci da li su ti trazili proof of funds odmah pri apliciranju i kako si ga prilozila kao overen izvod iz banke ili postoji i drugi nacin?

Hvala puno na informacija! Oh Boze, kako sam pogresila. Mislila sam da su mi male sanse da mi prime aplikaciju preko tog NOC-a zato sto imam svoj posao tj. Centar za strane jezike, pa sam mislila da necu uspeti da ih ubedim da sam se bavila i prevodjenjem, osim predavanja. A sad vidim da se sve moze pokriti pismom preporuke. A imam IELTS score 8.5 overall i mislila sam da konkursiemo prekoo muza (njegovo zanimanje je isto na NOC-u) a evo i danas smo dobili njegove IELTS rezultate (jedna ocena mu nedostaje- writing je opet bio 5.5 :( i necemo stici na vreme. :dash: jer ja nisam nostrifikovala svoju diplomu u WESu, vec njegovu.
Nista, ostaje nam EE. Mislim da cu poslati sad i ja diplomu u WES i da bi zbog dobrog IELTS score-a i svih ostalih stavki koje su visoko bodovane trebalo da imam dosta visoke poene. Mada bi svakako FSW ovaj stari bio mnogo laksi.

U svakom slucaju, hvala puno na savetu!!!

Da li je obavezno da i suprug polozi test IELTS za imigraciju? Znam da je to bitno za posao i zaposlenje tamo ali mislim da je samo to bitno za principal applicant-a osim ako on nije principal.

Pa da osim ako se nema poslovna ponuda koju neces sigurno dobiti dok si u Srbiji posto za posao moras proci intervju ili razgovor telefonom sa poslodavcem... barem ja tako mislim... hvala ti na odgovoru i na osnovu toga na taj program se dosta ceka mada mozda se nesto i promeni od 2015 ali opet je to stvar od provincije do provincije. Posto je takva situacija na osnovu mog iskustva mislim da je najbolje ici u mom slucaju na FSW. E sad mozes li mi reci da li su ti trazili proof of funds odmah pri apliciranju i kako si ga prilozila kao overen izvod iz banke ili postoji i drugi nacin?

Mislim da za FSW, kao stari FSW, vise nije moguce konkurisati - vremena je malo, cak i da je cela aplikacija spremna - sanse da stigne na vreme i da je obrade ne postoje.

Ostaje EE program, koji je filter ispred FSW... Kao FSW kandidat, moras ispunjavati sve uslove za FSW program - obrazovanje, engleski, iskustvo, police check, medical check, proof of funds ili LMIA job offer.
Za kreiranje EE profila bi trebalo da su potrebne samo 2 stvari - IELTS test rezultati, work experience proof za NOC na koji konkurisete. ECA nije obavezna, ali bez ECA se bodovi za obrazovanje racunaju kao 0, i skill transferability sekcija koja je dostupna ljudima koji su obrazovani je 0 - samim tim sansa da se dobije ITA se meri u promilima.
Nakon dobijanja ITA, izabrani kandidati imaju 60 dana da njihova KOMPLETNA aplikacija bude poslata, dostavljena, i obradjena od strane CIC-a, inace se ITA povlaci. Ovde treba obratiti paznju jer sama ECA traje 3-4 nedelje, i gotovo je izvesno da ako se tek tada krene u dobijanje ECA-e, rok od 60 dana ce biti probijen. Kompletna aplikacija koju sam naveo mora da sadrzi proof of funds, o tome kako to izgleda je vec dosta pisano na ovom forumu.

Ono kako smo mi odlucili da radimo je sledece:
1. Pratimo indijski spreadsheet sa bodovima koje kandidati dele. To je slucajan uzorak, ali bas zato moze da posluzi kao referenca. Vrlo je vazan median score - tj score koji pokazuje koja je granica u bodovima iznad koje se nalazi 50% kandidata.
2. Zakazali smo IELTS i za suprugu i za mene, iako sam ja principal applicant. Odradio sam par testova listeninga online, i pregledao kako izgledaju ostali testovi, i samo-ocenio se - to znaci da ciljam odredjenu ocenu koja mislim da je realna, umanjena za 0.5 na tremu. Ukoliko kiksamo, polazemo ponovo. CLB9 iz obe oblasti je minimum na koji bi kreirali profil (zbog skill transfearability bonusa), mada se ja iskreno nadam i pojedinim vecim ocenama - videcemo...
3. Spremamo papirologiju za WES za oboje, posto zelimo da prikupimo maksimalan broj bodova. Da, kosta malo vise, ali svaki bod na pijaci kakva je EE je zlata vredan.
4. Spremamo sve prevode dokumenata, medjunarodne izvode, isl...
5. Odradili smo medicinske nalaze i par testova, cisto da proverimo u kakvom smo stanju, da ne bude neprijatnih iznenadjenja posle praznika. Deluje da necemo skoro umreti. :)
6. Vadimo police check za oboje. Ja u januaru idem u Bosnu, posto sam i tamo ziveo, i moram dostaviti za obe zemlje u kojima sam boravio.

Tek kada budemo imali svih 5 stavki (2-6) POTPUNO kompletiranih - oboje WES, oboje IELTS CLB9+, sve dokumente prevedene, police checks - kreiracemo EE profil. Proof of funds se moze vaditi posle ITA-e, jer ne traje mnogo, medical se radi na kraju, i popunjavanje formulara ce da sleduje posle ITA-e, naravno pod uslovom da je ikada dobijemo.

Prateci stvari koje se desavaju, a pratim i citam svaki dan, verujem da ce 450+ kandidati biti pozivani odmah u prvom sledecem draw-u, a da ce 420+ kandidati prolaziti u nekom od ovogodisnjih izvlacenja. Upravo to misljenje, tj predosecaj koji imam, je uticao na to da unapred uplatimo IELTS, WES i ostalo... To je samo nas izbor, to ne pise nigde, i niko ne moze da zna kako ce draw izgledati na kraju januara, pa onda posle svake 2 nedelje.

Ja vise necu iznositi svoje procene i misljenje na ovom forumu - ovde treba da se dele informacije koje su proverene, tj nalaze se na CIC web stranici. Moj savet vam je da citate sto vise, dok ne steknete neki osecaj, i onda da delujete u skladu sa tim osecajem.

eto, raspisah se... :)

Morali smo odmah priloziti proof of funds, ja sam prilozila u vidu potvrde iz banke da na racunu imamo toliko para koliko treba i to je to, isto tako sam prilozila potvrdu za Sydney.

Evo jos jedna informacija za EE saborce, a to je jucerasnja konferencija za stampu u CICu povodom EE programa...
Posto je samo audio, a spremamo se svi za IELTS - eto lepe prilike da se vezba listening - https://instaud.io/4dB

Najjaci utisak na mene je ostavio podatak da je do sada na FSW (verovatno u 2014) apliciralo 1200 ljudi koji imaju LMIA job offer, naspram 80-100k ljudi koje treba da prime. Oni ocekuju da ce na pocetku EE programa taj odnos da bude upravo takav, znaci 1-2% ljudi sa dodathih 600 poena na job offer, ali da teze tome da se taj broj poveca. Job bank nece biti spreman do aprila, sto znaci da tek od aprila treba ocekivati olaksanja u dobijanju LMIA, a do tada ce Core/ Human capital factors da budu presudni. :)

Da li je obavezno da i suprug polozi test IELTS za imigraciju? Znam da je to bitno za posao i zaposlenje tamo ali mislim da je samo to bitno za principal applicant-a osim ako on nije principal.

Nije neophodno da suprug/supruga polazu IELTS ako ste imali dovoljno bodova za FSW bez njihovih bodova za jeyik. Problem je sto smo mi gledali supruga kao principal applicant-a, a ne mene. Mislili smo da moje zanimanje nije na listi, a u stvari sam i ja mogla da konkurisem. Moji rezultati na IELTSu su 8.5 prosek. U svakom slucaju, imamo sad svu dokumentaciju spremnu (osim nostrifikacije moje diplome) pa cemo biti spremni za EE od januara.

Mislim da za FSW, kao stari FSW, vise nije moguce konkurisati - vremena je malo, cak i da je cela aplikacija spremna - sanse da stigne na vreme i da je obrade ne postoje.

Ostaje EE program, koji je filter ispred FSW... Kao FSW kandidat, moras ispunjavati sve uslove za FSW program - obrazovanje, engleski, iskustvo, police check, medical check, proof of funds ili LMIA job offer.
Za kreiranje EE profila bi trebalo da su potrebne samo 2 stvari - IELTS test rezultati, work experience proof za NOC na koji konkurisete. ECA nije obavezna, ali bez ECA se bodovi za obrazovanje racunaju kao 0, i skill transferability sekcija koja je dostupna ljudima koji su obrazovani je 0 - samim tim sansa da se dobije ITA se meri u promilima.
Nakon dobijanja ITA, izabrani kandidati imaju 60 dana da njihova KOMPLETNA aplikacija bude poslata, dostavljena, i obradjena od strane CIC-a, inace se ITA povlaci. Ovde treba obratiti paznju jer sama ECA traje 3-4 nedelje, i gotovo je izvesno da ako se tek tada krene u dobijanje ECA-e, rok od 60 dana ce biti probijen. Kompletna aplikacija koju sam naveo mora da sadrzi proof of funds, o tome kako to izgleda je vec dosta pisano na ovom forumu.

Ono kako smo mi odlucili da radimo je sledece:
1. Pratimo indijski spreadsheet sa bodovima koje kandidati dele. To je slucajan uzorak, ali bas zato moze da posluzi kao referenca. Vrlo je vazan median score - tj score koji pokazuje koja je granica u bodovima iznad koje se nalazi 50% kandidata.
2. Zakazali smo IELTS i za suprugu i za mene, iako sam ja principal applicant. Odradio sam par testova listeninga online, i pregledao kako izgledaju ostali testovi, i samo-ocenio se - to znaci da ciljam odredjenu ocenu koja mislim da je realna, umanjena za 0.5 na tremu. Ukoliko kiksamo, polazemo ponovo. CLB9 iz obe oblasti je minimum na koji bi kreirali profil (zbog skill transfearability bonusa), mada se ja iskreno nadam i pojedinim vecim ocenama - videcemo...
3. Spremamo papirologiju za WES za oboje, posto zelimo da prikupimo maksimalan broj bodova. Da, kosta malo vise, ali svaki bod na pijaci kakva je EE je zlata vredan.
4. Spremamo sve prevode dokumenata, medjunarodne izvode, isl...
5. Odradili smo medicinske nalaze i par testova, cisto da proverimo u kakvom smo stanju, da ne bude neprijatnih iznenadjenja posle praznika. Deluje da necemo skoro umreti. :)
6. Vadimo police check za oboje. Ja u januaru idem u Bosnu, posto sam i tamo ziveo, i moram dostaviti za obe zemlje u kojima sam boravio.

Tek kada budemo imali svih 5 stavki (2-6) POTPUNO kompletiranih - oboje WES, oboje IELTS CLB9+, sve dokumente prevedene, police checks - kreiracemo EE profil. Proof of funds se moze vaditi posle ITA-e, jer ne traje mnogo, medical se radi na kraju, i popunjavanje formulara ce da sleduje posle ITA-e, naravno pod uslovom da je ikada dobijemo.

Prateci stvari koje se desavaju, a pratim i citam svaki dan, verujem da ce 450+ kandidati biti pozivani odmah u prvom sledecem draw-u, a da ce 420+ kandidati prolaziti u nekom od ovogodisnjih izvlacenja. Upravo to misljenje, tj predosecaj koji imam, je uticao na to da unapred uplatimo IELTS, WES i ostalo... To je samo nas izbor, to ne pise nigde, i niko ne moze da zna kako ce draw izgledati na kraju januara, pa onda posle svake 2 nedelje.

Ja vise necu iznositi svoje procene i misljenje na ovom forumu - ovde treba da se dele informacije koje su proverene, tj nalaze se na CIC web stranici. Moj savet vam je da citate sto vise, dok ne steknete neki osecaj, i onda da delujete u skladu sa tim osecajem.

eto, raspisah se... :)

Hvala na informacijama. Mislim da su vrlo relevantne i najbolje moguce potkovane, s obzirom na to koliko se trenutno zna o EE. Ja isto iscitavam i mogu da potvrdim sve ovo sto si ti napisao. Srecno na IELTSu. I drzim fige za EE. Mi imamo sva dokumenta spremna sem mog WESa i police checks iz Nemacke i Amerike, gde sam provela jedno vreme kao student. Kad to skupimo, otvaramo profil.

Hvala na informacijama. Mislim da su vrlo relevantne i najbolje moguce potkovane, s obzirom na to koliko se trenutno zna o EE. Ja isto iscitavam i mogu da potvrdim sve ovo sto si ti napisao. Srecno na IELTSu. I drzim fige za EE. Mi imamo sva dokumenta spremna sem mog WESa i police checks iz Nemacke i Amerike, gde sam provela jedno vreme kao student. Kad to skupimo, otvaramo profil.

Jeste li vec trazili police check iz US? Mislim da sam nedavno procitao na forumu da to traje par meseci, i mislim da ne bi bilo lose, ako vec niste, da sto pre to trazite. Za Nemacku nisam siguran, ali trebalo bi da ide brze.
WES bi trebao da ide glatko - pu pu pu, da ne ureknem... :)

Za FSW su oglasili kvotu od 25.000 aplikanata (bez članova porodice). Poslednji update je 12.000. Ako je sa job offerom 1.200 ljudi to dođe 10% a ne 1-2%.

Evo jos jedna informacija za EE saborce, a to je jucerasnja konferencija za stampu u CICu povodom EE programa...
Posto je samo audio, a spremamo se svi za IELTS - eto lepe prilike da se vezba listening - https://instaud.io/4dB

Najjaci utisak na mene je ostavio podatak da je do sada na FSW (verovatno u 2014) apliciralo 1200 ljudi koji imaju LMIA job offer, naspram 80-100k ljudi koje treba da prime. Oni ocekuju da ce na pocetku EE programa taj odnos da bude upravo takav, znaci 1-2% ljudi sa dodathih 600 poena na job offer, ali da teze tome da se taj broj poveca. Job bank nece biti spreman do aprila, sto znaci da tek od aprila treba ocekivati olaksanja u dobijanju LMIA, a do tada ce Core/ Human capital factors da budu presudni. :)

Za FSW su oglasili kvotu od 25.000 aplikanata (bez članova porodice). Poslednji update je 12.000. Ako je sa job offerom 1.200 ljudi to dođe 10% a ne 1-2%.

Ono sto je spomenuto u toj konferenciji, jeste 1200 LMIA ljudi u 2014, na ukupan broj od 80-100k imigranata kroz EE sistem. To je sa clanovima porodice...
Upravo pratim debatu vezanu za LMIA na indijskom forumu, i moje tumacenje je vrlo slicno tumacenju koje cu citirati:
"I once talked to a very nice Canadian HR and offered to pay all LMO costs out of my own pocket.
Her response was that their major concerns are legal related, but not on the cost/timing side. There are so many catches in the whole procedure that employers can be easily pulled into a fierce legal battle. For example a domestic candidate who did not make it through the interview can easily put the employer to court with all these tricky terms and create a great amount of troubles.
Unless removing the step of justifying "no qualified citizen/PR was found", the LMIA/LMO policy will be junk. In the legal world it is one the most challenging job to prove something does not exist, and unfortunately both LMO and LMIA are requiring this in a naive way."

Takodje, ovo je zanimljivo za moju struku, mada moram proveriti:
"IBM, RBC, SAP Canada, BMO, CIBC -> These companies do not endorse any immigration support. I've interviewed with them, received offers from them and have friends working in a few of these companies.
A friend in IBM says that its stated in the offer letter. Now if companies are outright saying "sorry no immigration support" that means they aren't gonna touch LMIA with a 10 foot pole. LMIA is only going to seen for very very few jobs."

Ono sto je spomenuto u toj konferenciji, jeste 1200 LMIA ljudi u 2014, na ukupan broj od 80-100k imigranata kroz EE sistem. To je sa clanovima porodice...
Pa, to ti i kažem - 1200 je 10% aplikanata pošto se podrazumeva da članovi porodice nemaju job offer inače bi i sami bili aplikanti. Pretpostavljam da je ovo EE greška u kucanju pošto taj program nije u postupku u 2014.

Pa, to ti i kažem - 1200 je 10% aplikanata pošto se podrazumeva da članovi porodice nemaju job offer inače bi i sami bili aplikanti. Pretpostavljam da je ovo EE greška u kucanju pošto taj program nije u postupku u 2014.

Pokusacu da citiram to sto se iznosi kao podatak u konferenciji od strane CIC senior officera, vezano na pitanje koliki broj ljudi sa job offerom ocekuju u EE sistemu u 2015.:
"ne ocekujemo da ce znacajan broj ljudi imati job offer. Npr, prethodnih godina je taj broj bio oko 3000, a u 2014. je 1200. Naspram 80-100 hiljada imigranata koji ce dobiti PR u 2015. kroz EE program, to je zanemarljiva cifra. Nadamo se da ce u kasnijim mesecima ove godine, kada poslodavci pocnu aktivno da koriste EE sistem i JobBank broj job offera da se poveca".

meni deluje da ce borba da se vodi na 400+ poena, ali su sve bas spekulacije dok ne vidimo prvi draw. Da - napominje se da ce biti 15-25 draws u 2015. godini, i da je prvi pomeren za kraj januara dok se EE pool malo ne popuni.
Emiiuki - znam da ste vi prelezali ove decje bolesti, ali stvarno mislim da je korisno za EE kandidate da preslusaju ovu konferenciju.

Mene zanima sljedece. Po bodovanju ima sa suprugom ili samostalno. Posto zivim sa djevojkom dugo da li mogu prijaviti with spouse i kada me i ako pozovu onda se vjencamo?

Pozdrav Adi,

Evo prvo mislim da treba da pogledas ovo - http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=346&t=14 . Tu se nalazi objasnjenje common law partnera, pa je moguce da ni ne morate da se vencate ukoliko ispunjavate te uslove.

Ukoliko ne ispunjavate, tj nije lako da dokazete da ste u vezi koja lici na brak, mislim da morate da se vencate da bi aplicirali zajedno. Razlika je velika - u slucaju da aplicirate zajedno, OBOJE dobijate PR. U slucaju da apliciras sam, PR dobijas samo ti, a onda ide potpuno odvojena procedura za dovodjenje supruznika u Kanadu. O toj proceduri ne znam mnogo, to bolje da ti objasni neko ko je upucen.

Bas me interesuje cime se to dokazuje. Drugo razmisljao sam da u aplikaciji za EE prijavim spouse a ako bi slucajno dosao na invite onda bi se uzeli i gotova stvar. Eh sad mene zanima da li se to priznaje?

Mi smo imali zajednicku adresu u pasosima i nista drugo...niko nista drugo nije ni trazio ni proveravao
Nije zgoreg da otvorite jedan zajednicki baknovni racun (koji cete i koristiti, jer moze da vam traze izvod)
a tu su uvek i fotografije kao dokaz...

Naravno obavezno moras da je navedes u formularu kao common-law

U mom pasosu ne pise adresa. To mi je malo problem jer nismo nikad se zezali oko promjene adrese. Zajednicki racun nece biti problem. A kakve slike im trebaju?

Konkretne... LOL...
Pa verovatno sa zajednickih letovanja, zimovanja, putovanja, proslava, rodjendana - sve ono sto ukazuje na to da ste u common law odnosu, tj ozbiljnoj vezi duzoj od godinu dana.
Iskreno - mislim da bez cvrstog dokaza - zajednicke adrese ili nekih izvoda iz kojih se vidi da planirate buducnost tipa zajednicki kredit, ili nesto tako, sve zavisi od dobre volje tog cinovnika koji ce procenjivati da li se to smatra vezom kako su je oni zamislili.

Back