Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Pitanjce za one koji su prosli ovu fazu:Da li da formulari budu na engleskom ili francuskom, s obzirom da je ovo sada federalna viza?
Pozdrav svim forumasima

Mi smo na engleskom, upravo jer se šalje u Sidnej, štajaznam... Verujem da je sve jedno, s obzirom da su ostavili obe opcije kao moguće. Kako vam je lakše.

I da, čestitam još jednom..:klap: nadam se da vam neće kilaviti federalci kao nama, i da će prekinuti fckn' štrajk.

Detaljniji opis intervjua,
Spremite svu dokumentaciju, naravno originale jer to je u stvari provera da li su verodostojne kopije koje ste slali.Pored diploma fakulteta ili visih skola ponesite svedocanstvo iz srednje skole.Istampajte CV i proucite sajtove za trazenje poslova monter, jobboom, quebec-emploi,...i istampajte moguce poslove koje mozete tamo raditi.
Nas ispitivac je bio jako ljubazan, opusten tako da je sve proteklo u lepoj atmosferi.Moj muz ne prica francuski, tako da je sa njim komunicirao na engleskom i to uopste nije bio problem.Sa mnom na francuskom (bio je odusevljen mojim znanjem francuskog :) i pohvalio je akcenat - moram malo i da se hvalim ) a u toku razgovora postavio mi je nekoliko pitanja i na engleskom.
Po zavrsetku intervjua dali su nam Certificat de selection du Quebec i pozdravili se sa nama.Stvarno divno iskustvo.
Ja sam kao pravi panicar spremala istoriju, geografiju, cak i frankofonu knjizevnost dok je moj muz bio opusten, naravno nije bilo potrebno (streber).
Pitajte slobodno sta god vas interesuje.
Mi polako spremamo dokumentaciju za vizu.
Pitanjce za one koji su prosli ovu fazu:Da li da formulari budu na engleskom ili francuskom, s obzirom da je ovo sada federalna viza?
Pozdrav svim forumasima

Možeš li da izdvojiš par pitanja koja su ti se učinila najznačajnijim?

Puno sreće u federalnom delu i da se što pre završi!!!

Pre svega poštovanje svim članovima ovog foruma sa moje strane i čestitke svima onima koji su do sada uspeli i istrajali...Ovde sam da podelim sa vama moju situaciju i da zatražim pomoć ukoliko neko može da mi pomogne kako najbolje da pripremim i obogatim svoju aplikaciju za dobijanje privremene radne vize za Kanadu kako me ne bi odbili u ambasadi. Imam jako veliku želju za tom zemljom i već duže vreme pokušavam da obezbedim poslovnu ponudu (job offer) firme iz Kanade i konačno sam USPEO!!! :klap: Usredsredio sam svu svoju energiju ka tome, jer sam informišući se shvatio da sa poslovnom ponudom (job offer) najlakše i najbrže mogu da uspem u svojim namerama. Dakle, sve kriterijume te firme sam ispunio i za koji dan ću sa njom potpisati ugovor o zaposljenju i od njih dobiti LMO. Ako ne grešim sledeći moj korak je da uz LMO pribavim potrebna dokumenta iz moje zemlje (Srbija) i sa pasošem sve zajedno stavim u koverat i preporučenom povratnom pošiljkom (FEDEX) apliciram za dobijanje radne vize u ambasadi u Beču. Od dokumenata iz moje zemlje imam: potvrdu iz supa da sam krivično ne kažnjavan, potvrdu iz vojnog odseka da sam odslužio vojsku i urađen medicinski pregled. E sada bih molio sve vas koji imate iskustva da mi pomognete da obogatim tu svoju aplikaciju sa svim mogućim što bi po vama moglo da ide meni u prilog, odnosno što bi uticalo na njih da njihova odluka i odgovor budu pozitivni...Takođe bih zatražio i vašu ocenu da li sam na dobrom putu??, jer sam se biću iskren uplašio kada sam danas od jednog prijatelja čuo da je neki njegov poznanik odbijen i ako je imao (job offer) LMO...
Da upotpunim sliku reći ću da bi moj posao u toj firmi bio "vozač kamiona", ali da to nije moja struka...Završio sam srednju elektrotehničku školu, ali u zadnjih 10 godina imam 8 godina iskustva u vožnji kamionom, 4 godine zavedene u radnoj knjižici i 4 godine rada na crno kod jednog prevoznika koji ima registrovanu firmu, ali gde nisam bio prijavljen...Ipak taj prevoznik mi je izdao potvrdu da sam te 4 godine vozio i dao za mene preporuku...Tu preporuku je ta Kanadska firma prihvatila i svih 8 godina vožnje mi računala kao potrebno iskustvo na osnovu kojeg mi je uostalom i dala posao...

Eto to bi bila konkretno moja situacija i unapred se zahvaljujem svima vama koji budete spremni da pomognete...

Puno pozdrava svima od Miloša!

Najbitniji aspekt aplikacije za svaku vrstu tzv privremene vize (osim iseljeničke!), bilo da je radna, studentska ili posetilačka, jeste da se dokaže ambasadi da imaš nameru da se vratiš u svoju zemlju! Iako mnogi, naročito oni koji apliciraju za radnu vizu, nemaju takvu nameru, ali je bitno da oni steknu utisak da ideš da odradiš taj ugovor i da se vratiš nazad.

Kako dokazati to, pa najbolje sa nekretninom, porodicom (žena-deca koji ostaju kući), generalno sa značajnom nepokretnom imovinom koju imate u svojoj zemlji itd. Postoje i drugi nestandardni načini npr ugovori o izdržavanju, nasledstvu, možda neko pismo od lokalnog poslodavca da ti obećava zaposlenje kada se vratiš itd. Što više motiva za povratak imaš, to bolje!

Druga stvar, nikako ne prikazivati da imaš nekoga u Kanadi ko bi ti mogao pomoći itd. Mnogi studenti npr budu odbijeni ako imaju tamo tetku, strica itd, jer ih vide kao potencijalne imigrante! Imati rođake tamo je jedino prednost kod iseljeničke vize, nikako kod radne!

Ponavljam, fokus aplikacije treba da je na vezama sa matičnom zemljom i nameri da se vratiš!

Težak deo posla kada nisi u Kanadi, je naći poslodavca i obezbediti LMO. A još teži deo posla je dobiti vizu! Mnogi misle da su sa LMO završili stvar, ali se ispostavi da to nije baš tako, naročito u poslednje vreme, jer su zaoštrili situaciju oko toga, zbog zloupotreba nekih kanadskih poslodavaca sa LMO, pa sada rade duže provere tj čeka se na isti i preko 2-3 meseca. A potom još 3 meseca u Beču na radnu vizu, jer je rok obrade zbog štrajka službenika koji je u toku, produžen na oko 60 radnih dana! Sve to košta, i vremena i živaca.

Srećno!

Ljudi, dragi i ja, posle par meseci dubokog razmisljanja i hocemo-necemo, resili da se upustimo u problematiku sa papirima i probamo. :) Dok ne probamo, nema nista, tako da nemamo sta ni izgubiti, zivce smo odavno izgubili. :D Uglavnom, ova tema mi je dosta pomogla kao i Vrachar.com da steknem neki uvid o onome sto me ceka. Mi bismo da probamo kao Federal skilled workers, moje zanimanje je dostiglo kvotu 300+ tako da nam ostaje njegovo, koje jos uvek nije, nadam se da i nece. :) Imam jedno pitanje, a to je, gde ste se prpiremali za IELTS i kako se najbolje pripremiti i najjeftinije :) kao i gde ste i kako polagali ovaj test? Istrazila sam da ima dosta kurseva i kvazi skola jezika koje nude pripreme za ovaj test, ali su cene velike i to bas! Svakako nam treba prirema, ja odlicno govorim engleski ali dragi kao glavni aplikant bi trebao bolji da bude...

I zanima me, da li je neko probao ovaj besplatni immigration evaluation sa immigration.ca? cini mi se da svima odgovaraju da jesu kandidati za useljinicku vizu.

Želim da pozdravim sve, dugo nisam posećivao forum Krstarice. Od pre mesec dana smo supruga i ja, na insistiranje rođaka iz Kanade krenuli u prikupljanje podataka i dokumentacije za iseljeničku viz. Oboje imamo završene fakultete, ja mašinski ona inustrijski menažment, i po par godina radnog iskustva. Što se dokumentacije tiče manje više mi je jasno, ali ovde nisam uspeo naći da je neko spremao potvrdu iz banke o minimalnoj sumi (10000 CAD za jedno) a nama treba 17000CAD pošto imamo ćerkicu od godinu dana. Šta je suština, da li je taj novac potreban, radi se o povelikoj sumi, a još treba oko 5000 za papirologiju i aviokartu pa sam malo zatečen. Molim da bilo ko ko je isao na iseljeničku vizu da neko uputstvo šta i kako oko ovoga, ovo je za FSW program za koji sada može već i biti kasno da apliciramo.

Vama treba potvrda iz banke o 17000 CAD,sto ne znaci da te pare morate i imati:)Ukoliko ih nemate,pozajmite pare i stavite ih na vas racun u banci.Zatim uzmete potvrdu iz banke da na taj i taj dan imate toliko i toliko para na racunu,podignete pare iz banke i vratite ih onom od koga ste pozajmili ...Prosto,sve traje dva dana:)
Želim da pozdravim sve, dugo nisam posećivao forum Krstarice. Od pre mesec dana smo supruga i ja, na insistiranje rođaka iz Kanade krenuli u prikupljanje podataka i dokumentacije za iseljeničku viz. Oboje imamo završene fakultete, ja mašinski ona inustrijski menažment, i po par godina radnog iskustva. Što se dokumentacije tiče manje više mi je jasno, ali ovde nisam uspeo naći da je neko spremao potvrdu iz banke o minimalnoj sumi (10000 CAD za jedno) a nama treba 17000CAD pošto imamo ćerkicu od godinu dana. Šta je suština, da li je taj novac potreban, radi se o povelikoj sumi, a još treba oko 5000 za papirologiju i aviokartu pa sam malo zatečen. Molim da bilo ko ko je isao na iseljeničku vizu da neko uputstvo šta i kako oko ovoga, ovo je za FSW program za koji sada može već i biti kasno da apliciramo.

Poslednja izmena:
Hah, a gde da pozajmim 17000 CAD to je 15K EUR, nemam kod koga to da uradim. A ne znam kredit da podignem pa da se predomislim :neutral: ???
Kako je ko to ovde resavao?

Iskreno receno za preselenje u CA ili US ti stvarno treba dosta novca. Ja sam na primer za US ambasadu pokazao potvrdu od pozajmljenog novca. NIje bilo lako i mislim da velikoj vecini nije lako da nabavi tu potvrdu. Takodje sam cuo da ako poznajes nekoga u banci moze to isto da ti zavrsi. Komercijalna je ranije takve usluge naplacivala legalnim putem ali mislim da to vise ne rade (treba proveriti). Ja licno nikad nisam na takav nacin nabavio potvrdu vec nabavio stvarno novac pa vracao. Zeznuto je priznajem.

Vama treba potvrda iz banke o 17000 CAD,sto ne znaci da te pare morate i imati:)Ukoliko ih nemate,pozajmite pare i stavite ih na vas racun u banci.Zatim uzmete potvrdu iz banke da na taj i taj dan imate toliko i toliko para na racunu,podignete pare iz banke i vratite ih onom od koga ste pozajmili ...Prosto,sve traje dva dana:)

Veoma "dobar" savet, neprocenjivo.
Osim ako se ne zivi kod rodjaka (sto ne moze na dugo, niti za vecnost), za stan je samo nuzno u pocetku odvojiti $ 2000 (prva i poslednja renta). O hrani, autu, namestaju (moze se besplatno nesto pokupiti s ulice za ne daj Boze) da ne govorim. I naravno da je nuzno imati taj novac, zarad sigurnosti, zarad troskova, zarad neplaniraniih okolnosti.

P.S. Po dolasku su nam kod iznajmljivanja stana zbog nemanja trenutnog posla (niti radne istorije u Kanadi) a nuznosti neke garancije, bukvalno izbrojali gotovinu (nismo tada imali ni otvoreni bankovni racun). Reference za stan obavezne, podrazumive, kao i dodatni , obavezujuci potpis osobe koja ce garantovati da preuzima obavezu placanja stana u slucaju nemogucnosti da to sam iznajmljivac stana ne moze iz nekog razloga. Ova primedba tek toliko da se shvati koliko je stvar ozbiljna.

Poslednja izmena:
Veoma "dobar" savet, neprocenjivo.
Osim ako se ne zivi kod rodjaka (sto ne moze na dugo, niti za vecnost), za stan je samo nuzno u pocetku odvojiti $ 2000 (prva i poslednja renta). O hrani, autu, namestaju (moze se besplatno nesto pokupiti s ulice za ne daj Boze) da ne govorim. I naravno da je nuzno imati taj novac, zarad sigurnosti, zarad troskova, zarad neplaniraniih okolnosti.

P.S. Po dolasku su nam kod iznajmljivanja stana zbog nemanja trenutnog posla (niti radne istorije u Kanadi) a nuznosti neke garancije, bukvalno izbrojali gotovinu (nismo tada imali ni otvoreni bankovni racun). Reference za stan obavezne, podrazumive, kao i dodatni , obavezujuci potpis osobe koja ce garantovati da preuzima obavezu placanja stana u slucaju nemogucnosti da to sam iznajmljivac stana ne moze iz nekog razloga. Ova primedba tek toliko da se shvati koliko je stvar ozbiljna.

ja nisam imao takvo iskustvo...
renta + pola rente depozit
preporuka je trazena
za dodatni potpis osobe koja garantuje placanje..prvi put cujem da to u opste postoji

ja nisam imao takvo iskustvo...
renta + pola rente depozit
preporuka je trazena
za dodatni potpis osobe koja garantuje placanje..prvi put cujem da to u opste postoji

Gde god trazio stan moras platiti prvu i poslednju rentu - to je pravilo. Uzimanjem poslednje se stite od potencijalnog prekida ugovora kao i moguce bezanije.
Dodatni potpis je trazen iz razloga sto nismo imali prethodnu kanadsku adresu (imigranti koji po prvi put traze stan), nismo imali zvanican posao, nismo imali bankovni racun, niti auto na svoje ime, a ne moze se imati sve odmah...iluzorno je. Dakle, svakojaka iskustva postoje. Novac je nuzan, poprilicna svota za pocetak.

Shvatam ja to, OK, zar su svi imali taj novac na raspolaganju nemoguće da nema neka vrta za snalaženje?

PS. Mi smo pozvani da zivimo kod rodjenog ujaka od supruge, koji nam je ponudio smestaj u svojoj kući i svu podršku dok ne stanemo na noge. Tako da imamo te troškove života pokrivene dok se posao ne nadje i ne stanemo na noge.

Jel moguće dobiti iseljeničku vizu bez Arranged employment? Postoji li još neki način dobijanja iseljeničke vize osim FSW? Tipa spajanja porodica ili sponzorstva ili kako već, da je neko koristio?

O tome se radi.Naravno da niko nije blesav da ide sa decom,bez dovoljno para,a da nema neku vrstu pomoci prijatelja,rodjaka itd.Samo napred i ne kolebajte se.Ukoliko uspete izaci,sigurno vam nece biti teze nego ovde
Srecno!
Shvatam ja to, OK, zar su svi imali taj novac na raspolaganju nemoguće da nema neka vrta za snalaženje?

PS. Mi smo pozvani da zivimo kod rodjenog ujaka od supruge, koji nam je ponudio smestaj u svojoj kući i svu podršku dok ne stanemo na noge. Tako da imamo te troškove života pokrivene dok se posao ne nadje i ne stanemo na noge.

Jel moguće dobiti iseljeničku vizu bez Arranged employment? Postoji li još neki način dobijanja iseljeničke vize osim FSW? Tipa spajanja porodica ili sponzorstva ili kako već, da je neko koristio?

Potvrdu da imaš novac na računu moraš imati prilikom slanja aplikacije i to možeš izmuvati na načine koji su već objašnjeni. Međutim, prilikom ulaska u Kanadu te pare moraš stvarno imati i dužan si da ih prikažeš carinicima, u protivnom mogu vas vratiti odakle ste došli.

Viza se može dobiti bez ponude za posao, minimum 67 poena i da kvota u tvom zanimanju nije popunjena. Spajanje porodice važi samo za srodnike prvog reda, znači roditelji, deca i supružnici, ne mogu braća i sestre, a posebno ne neka dalja rodbina.

Većina provincijskih programa su zasnovani na ponudi za posao, izuzetak su, koliko je meni poznato Quebec i Manitoba, pogledaj njihove zvanične sajtove za imigraciju i dobro prouči da li bi mogli negde da se uklopite.

pozz

Moze li informacija, gde se gleda popunjenost kvota.
Sledeće pitanje je da li postoji kakva mogućnost da ujak napiše potvrdu da ćemo boraviti kod njega i da garantuje za nas da nećemo tražiti pomoć države, da će on da nas izdržava dok ne dobijemo posao, ili šta slično.
Već prikupljamo dokumentaciju, malo mi je kamen spoticanja IELTS što moram polagati, a znam super EN nego moram da se usmerim prema testovima a nešto nemam puno vremena, jel ko polagao, koliko je teško zaista ostvariti dovoljno bodova u BC kod nas?
Koliko je prosečno vreme obrade dokumentacije?
Neko mi je rekao da treba spisak svih predmeta sa fakulteta prevedeno kod tumača?

Inače hvala puno, već ste mi puno toga razjasnili.
Kad sam već krenuo, ne bih da stanem, samo ću dokumentaciju koja važi 6 meseci na kraju da skupljam. Kad se dobro sagleda šta treba od dokumentacije, malo se iskristališe sve.

zdravo svima.posle 2 i po godine sinoc mi je stigao mail iz Montreala.Naime,traze dopunu dokumenata(izmedju ostalog i neke koje smo mi poslali cim smo aplicirali ali ko zna sta su uradili sa njima)Anyway,imamo 90 dana da to posaljemo i uradicemo to.Medjutim,isto pise i da se ova promena tj dopuna mora platiti isto kao da ponovo apliciram?!780 cad aplikant+clanovi porodice!ne razumem to.Nigde ne pise da smo odbijeni,samo da posaljemo tih par papira u tom vremenskom rokum
ako neko ima slicno iskystvo,moze li mi objasniti sta i kako?thanks

nexus_kv, ovde mozes videti za kvote sto se tice zanimanja, koliko je popunjeno: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp
Mene takodje zanima to za IELTS kao i gde i kako se pripremiti, a da ne bude mnogo skupo i da, koliko kosta polaganje ovog testa? Neke skole jezika naplacuju ove pripreme i po 300e, a vise bi mi odgovaralo da ih sama spremim nego ne znam da li je moguce sam se spremiti za ovo...

Back