Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Izvini Raci, ali malo si nejasan. Ako radiš u školi full-time zašto ti potrebna onda ta potvrda o dodatnim projektima? Samo u slučaju da nemaš full-time (pa čak i tada, jer se u CA full time smatra čini mi se 35h nedeljno), u tvom slučaju pun fond časova, onda moraš da nadomestiš dodatnim part-time jobom za koji takođe moraš imati plaćene doprinose. Nadam se da sada ja nisam bila konfuzna, ali ako ti je ova druga potvrda potrebna radi referenci-to se uopšte ne traži i ne boduje za PR.

Problem je sto oni ne smatraju kao validno radno iskustvo iz skole. Moram da im prikazem "strucnije" radno iskustvo, po NOC(civil engineer 2131). A znate kako je to ovde kod nas nezgodno, radite honorarno projekte,
a firme to uplacuju ko zna kako. Medjutim mogu od firmi da nabavim dokument koji bi me prikazao kao freelancera, posto stvarno jesam radio za te firme, ali ne vodim se nigde u radnim odnosima, i drzavnoj admin za te projekte.
Da li Kanadjani idu u duboku proveru i koliko? Da li uopste proveravaju prilozeno radno iskustvo?

Problem je sto oni ne smatraju kao validno radno iskustvo iz skole. Moram da im prikazem "strucnije" radno iskustvo, po NOC(civil engineer 2131). A znate kako je to ovde kod nas nezgodno, radite honorarno projekte,
a firme to uplacuju ko zna kako. Medjutim mogu od firmi da nabavim dokument koji bi me prikazao kao freelancera, posto stvarno jesam radio za te firme, ali ne vodim se nigde u radnim odnosima, i drzavnoj admin za te projekte.
Da li Kanadjani idu u duboku proveru i koliko? Da li uopste proveravaju prilozeno radno iskustvo?

Nabavi potvrdu/referencu od tih firmi sa tačnim opisom i periodom izvršenja posla, kao i kontakt osobu preko koje mogu da provere navode u referenci. E sad da li idu i koliko duboko u proveru, to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. To je njihovo pravo, pa sad da li će ili neće i koliko duboko da kontrolišu to je na njima.
Svi mi predajemo sve što se traži upravo da bi dokazali sve što navodimo u aplikaciji i njihov posao jeste da to sve provere da mi ti dali PR....zato sve toliko i traje.

Cao forumasi, predao sam pre 11 meseci aplikaciju za SINP za radnu dozvolu ( imam ponudu za posao, IELTS, potvrdu iz banke i sve slicne gluposti koje su trazili ) , evo do danas ni glasa iz Regine. Da je neko od vas predavao nesto slicno i da li je neko dobio radnu dozvolu u skorije vreme. Hvala svima.

Ja lično nemam iskustva sa radnim dozvolama, ali sve što je nekada trajalo 3 meseca sada traje godinu, a sve što je trajalo godinu traje 3, tako da mislim da smo svi u istom loncu:roll: iako smo mi FSW2.

Nabavi potvrdu/referencu od tih firmi sa tačnim opisom i periodom izvršenja posla, kao i kontakt osobu preko koje mogu da provere navode u referenci. E sad da li idu i koliko duboko u proveru, to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. To je njihovo pravo, pa sad da li će ili neće i koliko duboko da kontrolišu to je na njima.
Svi mi predajemo sve što se traži upravo da bi dokazali sve što navodimo u aplikaciji i njihov posao jeste da to sve provere da mi ti dali PR....zato sve toliko i traje.

Imam firme koje ce mi dati pisma sa sve mailom, br telefona direktora, na memorandumu...Jedino sto cu dobiti koji projekat vise nego, zbog godina iskustva. Jesam radio projekte, ali treba mi nekoliko vise.
E sad kako predstaviti projekte, po imenu i mesecima rada, posto je za sate nemoguce, ja radim nekad 3 sata a nekad 15. Zatim kazu da treba i zarada po projektu, ima li ko iskustvo sa tim.

Pozdrav svima sa ove teme.Nov sam ovde i imam za sada jedno pitanje.Ozenjen sam Kanadjankom i planiramo da na prolece zajedno odemo u Vakuver ili Kalgari,videcemo.Imam sva dokumenta,sad ih trenutno prevodim pred slanje sam istih takoreci.Posto nemam ponudu za posao tamo a ovde http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5540E.pdf pod stavkom 11 traze da obezbedim dokaz o nameri dolaska u Kanadu tj.u mom slucaju ponudu za posao koju kako rekoh nemam (planiram kad dodjem da trazim posao normalno),da li ce mi to predstavljati problem?Uzgred,supruga ce ici na univerzitet tamo,tako da se ona ne racuna kao donosioc prihoda.

Molim sve zainteresovane za polaganje TCF
Quebec testa da mi hitno na pp ostave ime i
prezime , kako bi sa francuskim kulturnim
centrom dogovorili o organizivanju ispita.
Trenutno ispit nije u planu jer misle da nema
zainteresovanih, rekli su mi da posaljem mail
sa imenima zainteresovanih, pa ce organizovati
polaganje.

pozz

Pozdrav svima sa ove teme.Nov sam ovde i imam za sada jedno pitanje.Ozenjen sam Kanadjankom i planiramo da na prolece zajedno odemo u Vakuver ili Kalgari,videcemo.Imam sva dokumenta,sad ih trenutno prevodim pred slanje sam istih takoreci.Posto nemam ponudu za posao tamo a ovde http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5540E.pdf pod stavkom 11 traze da obezbedim dokaz o nameri dolaska u Kanadu tj.u mom slucaju ponudu za posao koju kako rekoh nemam (planiram kad dodjem da trazim posao normalno),da li ce mi to predstavljati problem?Uzgred,supruga ce ici na univerzitet tamo,tako da se ona ne racuna kao donosioc prihoda.

Шта ће ти то кад си ожењен канађанком? :confused:

Zanimljivo je da su poceli sa resavanjem zaostalih aplikacija skoro u svim viza kancelarijama, samo ne u Becu. Kako sam video po ino forumuma, FSW2 koji su predali odprilike u nase vreme, polako dobijaju zahtev za lekarski i ujedno viziranje. A da nepricam da vec ima novih FSW2013 koji su dobili vize.. Zbog toga sam pitao, da neko od seniora ovde nije nekim slucajem pisao Becu ili mozda cak trazio CAIPS / GCMS?
No u svakom slucaju, bice kako biti mora. Strpljeni spaseni, sto vise cekamo vise ce nam biti draze sto odlazimo ;)
Poz svima!

Pozdrav svima na forumu
Vec duze vreme se prijavljujem na oglase za posao u kanadi i neki poslodavci su zainteresovani ali kad cuju lmo nisu bas srecni.Pa sam hteo da pitam da li je neko informisan o pilot projektu u alberti gde su poslodavci navodno oslobodjeni od procene trzista rada i mogu dovesti stranog radnika na osnovu njegovog radnog iskustva a mogu dokazati da imam devet godina i gomilu radnih sati.Voleo bih da izbegnem agencije i advokate jer oni uzimaju pare za popunjavanje aplikacija a mi maleni emigranti provodimo dane na kompjuteru i trazimo izlaz iz pakla
Hvala svima i puno srece

Pozdrav svima na forumu
Vec duze vreme se prijavljujem na oglase za posao u kanadi i neki poslodavci su zainteresovani ali kad cuju lmo nisu bas srecni.Pa sam hteo da pitam da li je neko informisan o pilot projektu u alberti gde su poslodavci navodno oslobodjeni od procene trzista rada i mogu dovesti stranog radnika na osnovu njegovog radnog iskustva a mogu dokazati da imam devet godina i gomilu radnih sati.Voleo bih da izbegnem agencije i advokate jer oni uzimaju pare za popunjavanje aplikacija a mi maleni emigranti provodimo dane na kompjuteru i trazimo izlaz iz pakla
Hvala svima i puno srece

http://www.albertacanada.com/immigration/working/temporary-foreign-workers.aspx

ovde ti sve pise o tome
taj pilot program i nije bas za nas sa balkana, jer ne treba lmo ali treba njihovo udruzenje zanatilija (da tako se izrazim) potvrdi da je tvoja diploma priznata u Kanadi, sto uglavnom nije....
nisam bas detaljno citao, ali ja kad sam radio papire u Alberti bilo je isto tako, morao sam za svoju diplomu (nema veze da li je zanat ili fakultet) da polazem neke testove, i tek kad to prodjes dobijes takozvani Red Seal

Hvala na odgovoru
vidis koliko sam ja shvatio potrebno je naci poslodavca koji je spreman dati pismo ponude posla pole toga zatrazis od AAIT pismo odobrenja,ako ti odobre imas sest meseci da polozis pismeni i prakticni deo nakon cega dobijas kvalifikaciju i mozes aplicirati za otvorenu radnu vizu na dve godine.Znam da je tesko dokazati ali vredi pokusati jer pilot traje do jula sledece godine.To je koliko sam ja shvatio ali ja sam ipak samo stolar pa ako bi neko sa boljim engleskim pogledao jer mozda gresim i nadam se za dzaba

Hvala na odgovoru
vidis koliko sam ja shvatio potrebno je naci poslodavca koji je spreman dati pismo ponude posla pole toga zatrazis od AAIT pismo odobrenja,ako ti odobre imas sest meseci da polozis pismeni i prakticni deo nakon cega dobijas kvalifikaciju i mozes aplicirati za otvorenu radnu vizu na dve godine.Znam da je tesko dokazati ali vredi pokusati jer pilot traje do jula sledece godine.To je koliko sam ja shvatio ali ja sam ipak samo stolar pa ako bi neko sa boljim engleskim pogledao jer mozda gresim i nadam se za dzaba

dobro si procitao..

sta sam ja hteo da ti kazem:
moras da ides u svoju skolu, pa da prevedes diplomu (stolarsku u tvom slucaju)
pa ce ti traziti spisak svih predmeta koje si imao u skoli
pa ce ti traziti da li si imao prakticnu nastavu
pa ce ti za radno iskustvo traziti za svakog poslodavca da ti daju sta si tacno radio (u detalje) i koliko casova

a kada ti odobre i dobijes tu vizu, onda ces morati da ides da polazes test kod njih...recimo 200 - 250 pitanja za 3-4 sata vremena

Ako mozes da obezbedis sva ta dokumenta svakako treba probati, nista spec ne mozes izgubiti
druga dobra stvar je ako dobijes vizu, mnogo je lakse posle naci na licu mesta poslodavca koji zeli da te zaposli (sa LMO) pa izbegnes test

Hvala ti na odgovoru mnogo mi znaci sad cu sigurno nastaviti jos bolje
sigurno nije lak posao treba videti sta sve tacno treba, naci i izvaditi sve te papire posle ih prevesti
Da geldao sam testove nisu ni malo laki ali sve se da nauciti kad se hoce
Ma da i to si upravu samo de iskoristim ovo da odem pa kad si tamo je lakse
Ja necu da gasim svetlo!

Pozdrav svima,
Interesuje me kada se overavaju kopije dokumenata da li ide obicna overa ili overa sa apostilom, i moze li se to uraditi u opstini ili mora u sudu?
Moje drugo pitanje se odnosi na evaluaciju diplome. Na fakultetu kada sam pomenula sta mi treba, teta iz studentske sluzbe je reagovala kao da joj trazim bubreg, ali izborih se ja sa njom i dala mi je spisak polozenih ispita sa ocenama, trajanje faksa u semestrima. Nije napisan fond casova. Da li je neophodno da i to bude napisano? Rekla mi je da izdaju i potvrde sa planom i programom svakog predmeta, ali tek posto mi je ovu potvrdu izdala i naplatila. Inace odlucila sam da saljem u WES jer je najpovoljnije i najbrze.

Pozdrav svima,
Interesuje me kada se overavaju kopije dokumenata da li ide obicna overa ili overa sa apostilom, i moze li se to uraditi u opstini ili mora u sudu?
Moje drugo pitanje se odnosi na evaluaciju diplome. Na fakultetu kada sam pomenula sta mi treba, teta iz studentske sluzbe je reagovala kao da joj trazim bubreg, ali izborih se ja sa njom i dala mi je spisak polozenih ispita sa ocenama, trajanje faksa u semestrima. Nije napisan fond casova. Da li je neophodno da i to bude napisano? Rekla mi je da izdaju i potvrde sa planom i programom svakog predmeta, ali tek posto mi je ovu potvrdu izdala i naplatila. Inace odlucila sam da saljem u WES jer je najpovoljnije i najbrze.

Cao,
ja sam overavala u opstini, lupe pecat i to je valjda obicna overa, nisam sigurna da li sam ti dobro odgovorila:roll:.
Sa faksa sam uzela spisak polozenih ispita sa ocenama a za svaki predmet je pisalo u kom semestru je slusan i koliko je bilo predavanja i vezbi. Ja sam slala u WES isto. Ako si promenila prezime treba i vencani list:) koji stavljas u obe koverte.

Hvala na brzom odgovoru.
Jos jedno pitanje: da li prvo da overim, pa da prevedem, da bi mi preveli i taj pecat?
Tebi su vec poslali odgovor? Da li je moguce da za 7 dana posalju odgovor kao to kazu?
P.S. Na mom "transkriptu" imam svoje podatke, podatke fakulteta, da je trajao 9 semestara, spisak predmeta i ocene koje sam dobila, ali samo nabrojane, potpis i pecat. I sramota sto kazem, na tako losem papiru, onom sto sa strane ima rupice, stapano na primitivnom stampacu.

Back