Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Dragi moji,molim vas da mi pomognete oko jedne za mene veoma vazne informacije.Zanima me koliko vreme je potrebno da prodje od slanje dokumenata za emigracijsku vizu za Canadu do dobijanje prvog odgovora?Kolko traje ta procedura,ako se uzme u obzir da ni ja ni suprug nemamo nadjeno posao u doticnoj zemlji.Suprug je Doktor nauka informatike i ima polozeno IELS.Puno vam hvala unapred<3

Sto se tice popunjenosti kvota,pogledajte ovde http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who-instructions.asp?expand=jobs#jobs
Moze li informacija, gde se gleda popunjenost kvota.
Sledeće pitanje je da li postoji kakva mogućnost da ujak napiše potvrdu da ćemo boraviti kod njega i da garantuje za nas da nećemo tražiti pomoć države, da će on da nas izdržava dok ne dobijemo posao, ili šta slično.
Već prikupljamo dokumentaciju, malo mi je kamen spoticanja IELTS što moram polagati, a znam super EN nego moram da se usmerim prema testovima a nešto nemam puno vremena, jel ko polagao, koliko je teško zaista ostvariti dovoljno bodova u BC kod nas?
Koliko je prosečno vreme obrade dokumentacije?
Neko mi je rekao da treba spisak svih predmeta sa fakulteta prevedeno kod tumača?

Inače hvala puno, već ste mi puno toga razjasnili.
Kad sam već krenuo, ne bih da stanem, samo ću dokumentaciju koja važi 6 meseci na kraju da skupljam. Kad se dobro sagleda šta treba od dokumentacije, malo se iskristališe sve.

Poslednja izmena:
nexus_kv, ovde mozes videti za kvote sto se tice zanimanja, koliko je popunjeno: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp
Mene takodje zanima to za IELTS kao i gde i kako se pripremiti, a da ne bude mnogo skupo i da, koliko kosta polaganje ovog testa? Neke skole jezika naplacuju ove pripreme i po 300e, a vise bi mi odgovaralo da ih sama spremim nego ne znam da li je moguce sam se spremiti za ovo...

Pročitaj ovu temu: http://forum.krstarica.com/showthre...i-odgovori?p=26253527&viewfull=1#post26253527

Dragi moji,molim vas da mi pomognete oko jedne za mene veoma vazne informacije.Zanima me koliko vreme je potrebno da prodje od slanje dokumenata za emigracijsku vizu za Canadu do dobijanje prvog odgovora?Kolko traje ta procedura,ako se uzme u obzir da ni ja ni suprug nemamo nadjeno posao u doticnoj zemlji.Suprug je Doktor nauka informatike i ima polozeno IELS.Puno vam hvala unapred<3

Ako mislite na federalni FSW program, za koji jedino NE treba job offer (za razliku od svih ostalih emigrantskih programa), pogledajte sledeće: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp
Ako mu se zanimanje nalazi na listi, a da nije još uvek dostignuta kvota od 300 aplikacija, kvalifikovan je da pošalje aplikaciju. Treba dosta papira a najviše vremena oduzima upravo IELTS (general modul, ne academic!), a s obzirom da kažeš da je to položio ne treba da se bavi time. Druga stvar za koju treba vreme (min 1-2 meseca) je procena ekvivalentnosti njegovog nivoa obrazovanja od strane nadležne kanadske institucije. Ostale papire o radnom iskustvu, prevode kod sudskog tumača itd može relativno brzo da obavi.

A od slanja kompletne dokumentacije do željenog dobijanja PR vize proći će minimum godinu dana (a može da traje i godinama!). Prosečno vreme obrade ambasade u Beču za FSW aplikacije je 19 meseci, što možete videti ovde: http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm/skilled-fed.asp
A naravno može se desiti i da vam vrate (odbiju) aplikaciju za nekoliko meseci od momenta slanja. Onda znate na čemu ste....

p.s. Svim novim članovima savet da pročitaju makar poslednjih 50ak strana ove teme, jer za preko 90% pitanja postoje odgovori na ovoj temi! Ako je neko čvrst u nameri da emigrira u Kanadu, može bar toliki napor da učini.

Poslednja izmena:
Sledeće pitanje je da li postoji kakva mogućnost da ujak napiše potvrdu da ćemo boraviti kod njega i da garantuje za nas da nećemo tražiti pomoć države, da će on da nas izdržava dok ne dobijemo posao, ili šta slično.
Već prikupljamo dokumentaciju, malo mi je kamen spoticanja IELTS što moram polagati, a znam super EN nego moram da se usmerim prema testovima a nešto nemam puno vremena, jel ko polagao, koliko je teško zaista ostvariti dovoljno bodova u BC kod nas?
Neko mi je rekao da treba spisak svih predmeta sa fakulteta prevedeno kod tumača?

Kad sam već krenuo, ne bih da stanem, samo ću dokumentaciju koja važi 6 meseci na kraju da skupljam. Kad se dobro sagleda šta treba od dokumentacije, malo se iskristališe sve.

Pitaš jako puno stvari, koje su sasvim lepo objašnjene na zvaničnom sajtu za imigraciju. Po novom programu, prvo moraš da uradiš evaluaciju studija, to je prvi korak, a za to ti treba dokumentacija od fakulteta, sve overeno da je verno originalu i prevedeno kod ovlašćenog tumača: diploma, spisak položenih ispita i plan i program fakulteta (Sylabus). Ako ti potvrde da tvoja diploma odgovara profesijama koje su na listi deficitarnih zanimanja, tek onda možeš da šalješ zvaničnu aplikaciju (osim ako imaš ponudu za posao, tada diploma ne mora da ti bude na listi deficitarnih zanimanja).

Ne može niko da ti garantuje da će da te izdržava, to može samo u slučaju turističke vize, od imigranata traže da imaju dovoljno sopstvenih sredstava da se izdržavaju u prvih 6 meseci, dok se ne snađu i da podmah ne iskorišćavaju državnu pomoć. Rodbina u Kanadi može ti doneti samo koji bod prilikom obrade aplikacije, nisam siguran da li su ujaci na spisku rodbine koja se boduje, proveri na sajtu, ja nemam rodbine, pa me nije interesovalo.

IELTS je standardizovan test engleskog jezika, nije bitno u kojoj ga zemlji polažeš. Od roka do roka različite su teme, neka može da ti više legne, a neka ne, ako nisi siguran u svoje znanje prijavi dva uzastopna termina, pa pošalji rezultat koji je bolji. Za IELTS se pripremaj tako što ćeš vežbati na konkretnim testovima, vežbaj slušanje, piši eseje na razne teme, spemaj se za speaking. Na netu imaš gomilu materijala.

Na sajtu takođe imaš processing times, pogledaj koje je sadašnje vreme za obradu.

Imigracija je jako ozbiljan proces, potrebno ga je prvo dobro istražiti, zatim se dobro pripremiti, pa na kraju u neizvesnosti dosta čekati, košta puno novaca, vremena i živaca. Ako na to u startu nisi spreman, nemoj ni počinjati.

pozz

@djolens1
Jedna stvar koja se moze pogresno shvatiti ovde na forumu, kazes da trebas cariniku pokazati tih 17.000 $? To je cista glupost. Potvrdu saljes da bi pravno dokazao da imas dovoljno sredstava da se samostalno izdrzavas u pocetnom periodu boravka u Kanadi i da im neces traziti socijalnu pomoc. Ako li budes trazio socijalnu pomoc po dolasku oni ce pitati a gde ti je onih 17.000$ koje si nam prijavio da imas. Dace ti oni socijalno ali ako samo mozes racunima pokriti da si tih 17.000$ vec potrosio u Kanadi...A za glupost da cariniku treba pokazati 17.000$ u kesu, sta ako mu pokazem moju karticu. Ona je vezana na moj racun na kojem imam npr 100.000$. Moja je privatna stvar koliko imam para na racunu, sta mislis da moram ici sa carinikom u neku banku da bih vadio izvestaj iz banke i pokazao mu tacno stanje na racunu. Da li ti to ne lici malo na krsenje ljudskih prava. Pa ne idemo mi u Banglades nego u Kanadu!!

@djolens1
Jedna stvar koja se moze pogresno shvatiti ovde na forumu, kazes da trebas cariniku pokazati tih 17.000 $? To je cista glupost. Potvrdu saljes da bi pravno dokazao da imas dovoljno sredstava da se samostalno izdrzavas u pocetnom periodu boravka u Kanadi i da im neces traziti socijalnu pomoc. Ako li budes trazio socijalnu pomoc po dolasku oni ce pitati a gde ti je onih 17.000$ koje si nam prijavio da imas. Dace ti oni socijalno ali ako samo mozes racunima pokriti da si tih 17.000$ vec potrosio u Kanadi...A za glupost da cariniku treba pokazati 17.000$ u kesu, sta ako mu pokazem moju karticu. Ona je vezana na moj racun na kojem imam npr 100.000$. Moja je privatna stvar koliko imam para na racunu, sta mislis da moram ici sa carinikom u neku banku da bih vadio izvestaj iz banke i pokazao mu tacno stanje na racunu. Da li ti to ne lici malo na krsenje ljudskih prava. Pa ne idemo mi u Banglades nego u Kanadu!!

Очигледно је да ниси ни свестан где идеш:D

Po novom programu, prvo moraš da uradiš evaluaciju studija, to je prvi korak, a za to ti treba dokumentacija od fakulteta, sve overeno da je verno originalu i prevedeno kod ovlašćenog tumača: diploma, spisak položenih ispita i plan i program fakulteta (Sylabus). Ako ti potvrde da tvoja diploma odgovara profesijama koje su na listi deficitarnih zanimanja, tek onda možeš da šalješ zvaničnu aplikaciju (osim ako imaš ponudu za posao, tada diploma ne mora da ti bude na listi deficitarnih zanimanja).
Gde pise da se prvo radi evaluacija studija? Sta je sa radnim iskustvom? Sta je u slucaju ako diploma nije konkretno to zanimanje sa liste, vec slicno, a iskustvo je bas to koje oni traze? Ako vec traze po odredjenim zanimanjima, zar nije logicno da se posalje i dokaz o iskustvu?
Tamo lepo pise za FSW:
"We assess them on their:
English and/or French skills,
education,
work experience, and
other factors that have been shown to help them prosper in Canada."
Ne mogu da nadjem nigde da se samo obrazovanje prvo proverava...
Milansel. hvala za link. :)

@djolens1

Ako ti kažeš tako...

When you arrive in Canada, you will be greeted by an officer from the Canada Border Services Agency (CBSA).

The officer will ask to see your passport and other travel documents. Make sure they are not packed in your luggage, and that you have them with you. This will help speed up your entry to Canada.

When you arrive, you must have:

Your valid passport and/or travel documents. Your passport must be a regular, private passport. You cannot immigrate to Canada with a diplomatic, government service or public affairs passport.
Your valid permanent resident visa and your Confirmation of Permanent Residence (COPR). The officer will make sure you are entering Canada before or on the expiry date shown on your visa. Please note that this document cannot be extended; therefore, you should make sure to use it before it expires.
Proof that you have the funds to support yourself and your family after you arrive in Canada.

Mogli ste uložiti bar malo napora da pročitate zvaničnu stranicu imigracionog...

zdravo svima.posle 2 i po godine sinoc mi je stigao mail iz Montreala.Naime,traze dopunu dokumenata(izmedju ostalog i neke koje smo mi poslali cim smo aplicirali ali ko zna sta su uradili sa njima)Anyway,imamo 90 dana da to posaljemo i uradicemo to.Medjutim,isto pise i da se ova promena tj dopuna mora platiti isto kao da ponovo apliciram?!780 cad aplikant+clanovi porodice!ne razumem to.Nigde ne pise da smo odbijeni,samo da posaljemo tih par papira u tom vremenskom rokum
ako neko ima slicno iskystvo,moze li mi objasniti sta i kako?thanks

To su počeli da rade sa aplikantima iz 2011 godine, dosta aplikanata sa Cohen-ovog foruma to prijavljuje. Mislim da ima veze sa novim pravilima imigracije, koja su retroaktivno primenili na sve stare aplikante koji još čekaju na CSQ.

Što se tiče novca, moguće su dve opcije. Prva je da nisi dobro razumeo tekst, pošto u svakom mail-u koji sam ja od njih dobijao piše da uplatimo novac ukoliko je došlo do promena u porodici (brak, deca,...).

Druga opcija je da su ti tačno naznačili cifru od 780 cad koju moraš da platiš, to je verovatno razlika takse koju si već uplatio i novog cenovnika, zato što ulaziš pod nova pravila. Mi smo za nas četvoro plaćali 1.230 cad.

Ako je tako, uplati i pošalji dokumenta, to ti je jedina opcija.

Pozz

Gde pise da se prvo radi evaluacija studija? Sta je sa radnim iskustvom? Sta je u slucaju ako diploma nije konkretno to zanimanje sa liste, vec slicno, a iskustvo je bas to koje oni traze? Ako vec traze po odredjenim zanimanjima, zar nije logicno da se posalje i dokaz o iskustvu?
Tamo lepo pise za FSW:
"We assess them on their:
English and/or French skills,
education,
work experience, and
other factors that have been shown to help them prosper in Canada."
Ne mogu da nadjem nigde da se samo obrazovanje prvo proverava...
Milansel. hvala za link. :)

evo imas ovde
http://www.cic.gc.ca/english/department/media/backgrounders/2013/2013-04-18.asp#educ

biras jednu od navedenih institucija, saljes dokumentaciju i cekas odgovor
poslace ti ekvivalent tvog obrazovanja
na osnovu toga odredjujes koliko imas poena na obrazovanje
ranijih godina je dosta bilo zabune kako se racunaju nase 5-ogodisnje studije, da li su master ili bechelor, koliko poena da racunas za to i tako...sad nema dileme
papir koji dobijes saljes original sa ostalom dokumentacijom

pozz

To su počeli da rade sa aplikantima iz 2011 godine, dosta aplikanata sa Cohen-ovog foruma to prijavljuje. Mislim da ima veze sa novim pravilima imigracije, koja su retroaktivno primenili na sve stare aplikante koji još čekaju na CSQ.

Što se tiče novca, moguće su dve opcije. Prva je da nisi dobro razumeo tekst, pošto u svakom mail-u koji sam ja od njih dobijao piše da uplatimo novac ukoliko je došlo do promena u porodici (brak, deca,...).

Druga opcija je da su ti tačno naznačili cifru od 780 cad koju moraš da platiš, to je verovatno razlika takse koju si već uplatio i novog cenovnika, zato što ulaziš pod nova pravila. Mi smo za nas četvoro plaćali 1.230 cad.

pozdrav Djolens1.
Hvala ti na odgovoru.

Pogresan je bio prevod.Svaka promena kod aplikanta se naplacuje,tako da je izgleda sve ok.Moguc problem mi je sto traze demande formular 0540AF za suprugu u kome treba popuniti polja za IELTS i DELF.2011.godine nisu trazili to,promene su nastale 2012.godine.Ako to polje ostavim prazno,nema bodova.Mogu li im negde naznaciti da se to nije trazilo tada?
Dokle ste vi stigli?
Pozz

pozdrav Djolens1.
Hvala ti na odgovoru.

Pogresan je bio prevod.Svaka promena kod aplikanta se naplacuje,tako da je izgleda sve ok.Moguc problem mi je sto traze demande formular 0540AF za suprugu u kome treba popuniti polja za IELTS i DELF.2011.godine nisu trazili to,promene su nastale 2012.godine.Ako to polje ostavim prazno,nema bodova.Mogu li im negde naznaciti da se to nije trazilo tada?
Dokle ste vi stigli?
Pozz

Pazi sad, situacija je sledeća:

Za sve koji do 01.08.2013. nisu dobili poziv za interviju, mail da su na listi čekanja za interviju, mail da njihova aplikacija čeka na odluku ili nisu dobili direktno CSQ podležu novim pravilima (to smo i ti i ja)!!!

Nova pravila odnose se u principu na 3 stvari, promenjena je lista zanimanja i izmenjena su bodovanja za francuski i engleski. Najveća promena je kod francuskog, gde sada ništa ispod B2 nivoa ne donosi poene!!! Da bi bio pozvan na intervju moraš imati 57 poena za porodicu, 63 da bi dobili CSQ (max 6 poena možeš dobiti na interviju). Sve ovo znači da moraš ponovo da se izboduješ i vidiš gde si sa poenima po novim pravilima.

Ukoliko ti fale poeni, moraš polagati francuski i engleski da bi poboljšao svoju situaciju. Naznačili su da neće slati pozive, već da svako ko i dalje želi da bude u proceduri polaže i pošalje rezultate testa kao dopunu. Juče su dve imigracione advokatske kancelarije poslale tužbu vrhovnom sudu Quebec-a pritiv retroaktivne primene pravila, ali ko zna kako će to proći.

Konkretno u našem slučaju mi smo izgubili 4 poena na francuski (oboje imamo DELF A1). Pre neki dan smo od njih dobili mail gde kažu da još nismo na listi čekanja za intervju i da naša aplikacija još čeka na obradu i da će nas obavestiti čim je budu obradili. Mi se sada spremamo da izađemo na TCF Quebec u martu u BG, postoji odluka da će se ljudima koji su ispod crte sa poenima, a imaju minimum nivo francuskog A2/B1 dati 18 meseci fore da polože B2.

Pogledaj njihov sajt i vidi nove uslove i novu listu zanimanja, koliko vam fakulteti sada nose poena.

Pozz

Poslednja izmena:
Treba mi savet u vezi sledeceg. Naime, verenik i ja hocemo da apliciramo ali nismo jos u braku. Zivimo zajedno vec 3 godine, zajedno smo 5, ali vencanja nije bilo jer kao ima vremena, taj trosak nam sad nije potreban, i onako zivimo zajedno. Sad me zanima, da li moramo biti u braku da bi aplicirali kao porodica? Ili bi mozda vece sanse imao on kad bi aplicirao sam, posto je njegovo zanimanje na listi zanimanja? Sta vi mislite?

Ili da odemo i vencamo se samo u opstini, ali onda ja moram da prevodim sva dokumenta zbog prezimena, jel da? Nemam pojma sta je pametno... bas me zanima i vase misljenje u vezi toga kako je bolje.

Najjednostavniji nacin, vencate se u opstini i oboje zadrzite svoje prezime i nema nikakvih menjanja dokumenata. A takodje mozete da potpisete izjavu da ste u vanbracnoj zajednici, i za to vam treba isto 2 svedoka, no medjutim kasnije vam mogu traziti neki dokaz da li ste vi stvarno u zajednici. Npr zajednicke racune u banci, racune momilnih na istoj adresi u polsednjih pola godine, mozda neke zajednicke fotografije.. Vencanje resava sve ;)
Treba mi savet u vezi sledeceg. Naime, verenik i ja hocemo da apliciramo ali nismo jos u braku. Zivimo zajedno vec 3 godine, zajedno smo 5, ali vencanja nije bilo jer kao ima vremena, taj trosak nam sad nije potreban, i onako zivimo zajedno. Sad me zanima, da li moramo biti u braku da bi aplicirali kao porodica? Ili bi mozda vece sanse imao on kad bi aplicirao sam, posto je njegovo zanimanje na listi zanimanja? Sta vi mislite?

Ili da odemo i vencamo se samo u opstini, ali onda ja moram da prevodim sva dokumenta zbog prezimena, jel da? Nemam pojma sta je pametno... bas me zanima i vase misljenje u vezi toga kako je bolje.

Za kvote su ti već odgovorili, a što se tiče polaganja IELTS-a mogu ti samo odgovoriti da je suprug imao manje bodova nego što se nadao, naročito jer je njemu native language English i to u delu Listening-tu mu je najveći problem bio (a i ostali su se žalili) da tekst koji slušaš ide dosta brzo i da ima jako puno informacija, koje bukvalno sa slušanjem (i razumevanjem) moraš paralelno da ponpunjavaš odgovore na pitanja. Ukoliko iole izgubiš nit i koncentraciju-"ode mast u propast". Lično mislim da je to stvar vežbe i koncentracije, ali kako se on nije nešto preterano spremao sve prošlo dosta dobro. Evo još nekih korisnih sajtova:
www.examenglish.com/index.php
www.international.holmesglen.vic.edu.au/ie.cfm

www.aippg.com/ielts
www.ielts.org/
www.ielts-exam.net/
www.aippg.net/forum/viewtopic
www.ieltshelpnow.com/
http://livemocha.com/

Što se tiče potvrde od ujaka, mislim da vam ne može mnogo pomoći osim ukoliko ne planira da te zaposli. Ali to je moje lično mišljenje...

Vreme obrade aplikacje...hmmmm....ne znam jel pitaš ozbiljno ili se šališ, ali si me za srce ujeo....pa da li primećuješ da nas ima već poluludih ovde čekajući...:dash:

Složiću se sa Artisticom da je bolje da se venčate nego da vam traže da dokazujete kroz raznorazne gluposti da ste u vanbračnoj zajednici 3 godine. Ukoliko niste preveli dokumenta (a svakako moraš vaditi ne starija od 6 meseci) onda je bolje uzeti i zajedničko prezime. Ukoliko ste već preveli neka dokumenta i to vam predstavlja problem, onda možete, kao što reče Artistic, svako zadržati svoje. Veće šanse su vam svakako kao porodica, nego da on aplicira sam, naročito jer oni računaju da ćete tamo proširiti porodicu i roditi nove Kanađane;)

Ne premišljajte se previše dok mu je zanimanje traženo na listi:whistling:

Što se IELTS testa tiče, polaže se u BG u Britis Councile negde na Terazijama čini mi se, ima sajt i td. Kako mi se čini oko 18500 din je polaganje, a knjige su oko 4000 din sa CD-om.
Ja sam skinu sa neta IELTS 1-7 sa sve audio fajlova pa sa tim vežbam.

Što se puno pitanja tiče, nemojte se ljutiti, pročitao sam gomilu stvari, krenuo spremati dokumentaciju, ali pojedine stvari nisam našao nigde. A vidim da se i procedure menjaju tako da...
Ja sam našao da se ta stvar oko obrazovanja sredjuje samo slanjem diplome, i ništa više i usaglašavanje košta oko 250 CAD a ovde sam dobio nove informacije.

Pitaš jako puno stvari, koje su sasvim lepo objašnjene na zvaničnom sajtu za imigraciju. Po novom programu, prvo moraš da uradiš evaluaciju studija, to je prvi korak, a za to ti treba dokumentacija od fakulteta, sve overeno da je verno originalu i prevedeno kod ovlašćenog tumača: diploma, spisak položenih ispita i plan i program fakulteta (Sylabus). Ako ti potvrde da tvoja diploma odgovara profesijama koje su na listi deficitarnih zanimanja, tek onda možeš da šalješ zvaničnu aplikaciju (osim ako imaš ponudu za posao, tada diploma ne mora da ti bude na listi deficitarnih zanimanja).

Ne može niko da ti garantuje da će da te izdržava, to može samo u slučaju turističke vize, od imigranata traže da imaju dovoljno sopstvenih sredstava da se izdržavaju u prvih 6 meseci, dok se ne snađu i da podmah ne iskorišćavaju državnu pomoć. Rodbina u Kanadi može ti doneti samo koji bod prilikom obrade aplikacije, nisam siguran da li su ujaci na spisku rodbine koja se boduje, proveri na sajtu, ja nemam rodbine, pa me nije interesovalo.

IELTS je standardizovan test engleskog jezika, nije bitno u kojoj ga zemlji polažeš. Od roka do roka različite su teme, neka može da ti više legne, a neka ne, ako nisi siguran u svoje znanje prijavi dva uzastopna termina, pa pošalji rezultat koji je bolji. Za IELTS se pripremaj tako što ćeš vežbati na konkretnim testovima, vežbaj slušanje, piši eseje na razne teme, spemaj se za speaking. Na netu imaš gomilu materijala.

Na sajtu takođe imaš processing times, pogledaj koje je sadašnje vreme za obradu.

Imigracija je jako ozbiljan proces, potrebno ga je prvo dobro istražiti, zatim se dobro pripremiti, pa na kraju u neizvesnosti dosta čekati, košta puno novaca, vremena i živaca. Ako na to u startu nisi spreman, nemoj ni počinjati.

pozz

Da li ja šaljem svu dokumentaciju o visokom obrazovanju ili fakulete, pošto sam razumeo da WES traši da se pošalje od strane institucije gde sam pohađao obrazovanje pa mi razjasnite kako je ko od vas ovo rešavao?

Pozdrav.
Ako moze par pitanja i saveta od iskusnijih imigranata ili buducih :)
Cekam rezultate IELTS sad u petak, pa cu videti da li tu prolazim sa 6.
Imam drugi problem ,radno iskustvo, radim u skoli 7 godina, kao saobracajni inzenjer, predajem saobracajne predmete i praksu,
ali radim i kao freelancer projekte iz saobracajne signalizacije. Problem je kako da im predstavim to kao radno iskustvo, kada to nije full-time posao?
Da li da idem na varijantu da mi svaka firma napise da sam radio za njih razne projekte, kao ugovor o autorskom delu, ili da sredim za jednu od firmi da su me vodili
kao part-time zaposlenog?
Molim vas nek mi neko odgovori.
Hvala.

Izvini Raci, ali malo si nejasan. Ako radiš u školi full-time zašto ti potrebna onda ta potvrda o dodatnim projektima? Samo u slučaju da nemaš full-time (pa čak i tada, jer se u CA full time smatra čini mi se 35h nedeljno), u tvom slučaju pun fond časova, onda moraš da nadomestiš dodatnim part-time jobom za koji takođe moraš imati plaćene doprinose. Nadam se da sada ja nisam bila konfuzna, ali ako ti je ova druga potvrda potrebna radi referenci-to se uopšte ne traži i ne boduje za PR.

Back