Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Hej, ciao svima... Zeleo bih da saznam nesto vise o gradu Ottawa, stoga, bio bih jako zahvalan ukoliko bi mi neko napisao nesto iz svog licnog ugla... Pronasao sam jednu interesantnu poslovnu ponudu, pa bih mozda i aplicirao za nju, ali pre toga bih zeleo da se raspitam o socijalnom zivotu u tom gradu... Plus, ukoliko neko moze da mi kaze o odnosu cena i plata u gradu, bilo bi super (uskoro cu biti vrlo visoko edukovan u oblasti hemijsko-procesnog inzenjerstva - PhD)... Hvala unapred i nadam se odgovorima... Pozz iz Kopenhagena... :)

Pozdrav svima na temi.

Bio bih jako zahvalan ako bi neko od ljudi, koji su otisli za kanadu sa iseljenickom vizom, mogao da me informise o tome koliko je vremena proteklo od ulaska u istu do dobijanja svih potrebnih dokumenta.
U takvoj sam situaciji da moram da se vratim nazad za srbiju, pa me znanima koliko moram da planiram da ostanem tamo dok regulisem status i sva dokumenta (pretpostavljam PR card, SIN card..)

Hvala

Darko

^^
Ja sam 3 meseca u Kanadi i pre nedelju dana sam dobio CareCard (~zdr. knjizica) cime se nadam da sam zatvorio proces dobijanja esencijalnih dokumenata.

1) SIN card se dobija vrlo brzo, oko nedelju-dve nakon prijavljivanja
2) PR card se dobija 37 radnih dana nakon ulaska u Kanadu (podatak sa zvanicnog sajta) a u praksi je to posle 2-2.5 meseca. Obavezno treba ostaviti neku adresu imigracionom sluzbeniku na aerodromu jer ce tada oni podneti zahtev za PR card. Ako ne ostavis adresu, moras sam aplicirati za PR card.
3) CareCard - zavisi od provincije do provincije. U Alberti i SK se dobija odmah po dolasku dok se u BC i ON dobija nakon 3 meseca boravka. Za ostale provincije nemam podataka. Ako budes isao u BC ili ON, na aerodromu ces dobiti formular (ili ga mozes skinuti sa neta) koji popunis i posaljes u provincijalno Ministarstvo zdravlja. Nakon 3 meseca stizu kartice.

Vazna napomena je da sve kartice stizu postom na kucnu adresu.

Poslednja izmena:
Vrachar hvala na odgovoru!

Da li znas koja je uloga PR card prilikom ulazka i izlaska iz kanade? Jel moze bez tog dokumenta da se izadje iz kanade?
Ukoliko za recimo dva meseca ne stigne taj dokument da li je moguce da se ostavi adresa nekog prijatelja pa da mi on kad stigne posalje to za srbiju?

Hvala jos jednom!

^^
Molim, i drugi put!

Koliko znam, PR card ti je potreban da bi se vratio u Kanadu. Za izlazak iz zemlje nije potreban. Ipak, proveri na zvanicnom sajtu, trebalo bi da pise sve:

http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/about-pr.asp#prcard
http://www.cic.gc.ca/english/information/pr-card/index.asp

Moguce je ostaviti bilo koju adresu, tako da slobodno mozes dati prijateljevu. Imena se ne navode, samo adresa. Naravno, na toj adresi treba da bude neko pouzdan, ko ce ti proslediti karticu. :)
Racunaj da posta za Srbiju putuje oko 3 nedelje.

Kod nas nema ama bas nikakvih promena. Usli smo polako u 5 mesec a ni traga ni glasa od imig. odeljenja. :( Eto, resih da vam se pozalim, ko zna, mozda nas krene. :) BRAVO za sve koji su prosli kroz CILj, svaka cast, odlicno uradjen posao, srecan put i pisite nam. :) :D Pozdrav drugari, do kuckanja ...

Pitanje za one koji su u pripremama za polazak i one koji su vec tamo, da li ste nasli neku jeftinu varijantu slanja stvari/paketa za Kanadu a da nije kontejnerski prevoz, posto nemamo bas toliko toga za slanje.... Bavimo se logistikom da li nam je jeftinije da platimo extra kofer ili da nam posalju paket kasnije... ima li neko iskustva?

I cekamo, cekamo da oni uzasi u IOM posalju konacno lekarski u London vec 10 dana!

da javim da su nam posle 7 i po meseci skinuli novac iz Beca.Tacnije,stiglo nam je pismo da nisu uspeli da nam skinu novac jer je nasa banka dodelila neke sigurnosne kodove posle nekih problema sa karticama od prosle godine.Zavrsili smo to u banci za jedan dan,poslali pismo ponovo za Bec.Rekose da ce cim stigne pismo kod njih,uraditi transfer.Uhhhhhhh........

Pitanje za one koji su u pripremama za polazak i one koji su vec tamo, da li ste nasli neku jeftinu varijantu slanja stvari/paketa za Kanadu a da nije kontejnerski prevoz, posto nemamo bas toliko toga za slanje.... Bavimo se logistikom da li nam je jeftinije da platimo extra kofer ili da nam posalju paket kasnije... ima li neko iskustva?

I cekamo, cekamo da oni uzasi u IOM posalju konacno lekarski u London vec 10 dana!
Strpljenje je vrlina, tako da se cela ova igra oko viza svodi na cekanje!
Ja sam radio lekarski 2. Novembra, poslali su ga za London tek 14. Novembra, a stiglo je i potpisano 16. Novembra, sto je najbitnije. Sada cekanje na ostatak procesa.
Ovo za kofere je uvek uvek bolje platiti extra kofer ako nije nista lomljivo... Jedna moja prijateljica mi kaze da za oko 100kg se placa jako puno, nisam mogao da verujem koja je cifra u pitanju, tako da ce i ona isto doplatiti za jos dva kofera, a jedan naknadno poslati. Ovo je doduse slanje za USA ali ne verujem da se mnogo razlikuje, mozda se javi neko sa iskustvom ko je slao za CA.. :)

Strpljenje je vrlina, tako da se cela ova igra oko viza svodi na cekanje!
Ja sam radio lekarski 2. Novembra, poslali su ga za London tek 14. Novembra, a stiglo je i potpisano 16. Novembra, sto je najbitnije. Sada cekanje na ostatak procesa.
Ovo za kofere je uvek uvek bolje platiti extra kofer ako nije nista lomljivo... Jedna moja prijateljica mi kaze da za oko 100kg se placa jako puno, nisam mogao da verujem koja je cifra u pitanju, tako da ce i ona isto doplatiti za jos dva kofera, a jedan naknadno poslati. Ovo je doduse slanje za USA ali ne verujem da se mnogo razlikuje, mozda se javi neko sa iskustvom ko je slao za CA.. :)

Ja sam dodatni kofer sad skoro kad sam iso za Kanadu, platio nesto vise od 50 eura, a kad sam se vracao oko 70 dollara. Oba su oko 20kg, mislim da ti je to dovoljno... 40kg stvar je bas brdo stvari.

da javim da su nam posle 7 i po meseci skinuli novac iz Beca.Tacnije,stiglo nam je pismo da nisu uspeli da nam skinu novac jer je nasa banka dodelila neke sigurnosne kodove posle nekih problema sa karticama od prosle godine.Zavrsili smo to u banci za jedan dan,poslali pismo ponovo za Bec.Rekose da ce cim stigne pismo kod njih,uraditi transfer.Uhhhhhhh........

Mi treba uskoro da pošaljemo dokumenta za Beč, pa nas interesuje da nisu slučajno ti problemi sa karticom i plaćanjem vezani za ona 3 sigurnosna broja na poleđini kartice?

Back