Kako do Kanadske iseljeničke vize?

hvala ti..echeos1978,

sad cu ovde da pitam, iako je permanent visa topic, sorry mod:) ono sta me sad interesira i zasto se gubim vec danima u pitanjima..WORK PERMIT.

da li je neko isao na razgovor za work permit? kako izgleda, da li se moze proci? ( znam sta mi sve treba za work permit!)

Poslednja izmena:
Imam konkretno pitanje dobio sam ponudu iz Kanada na poziciju sous chefa u jednom hotelu ,nisam bas nikada razmisljao da bih isao tamo da zivim hladno ,nizak standard itd Ali sve je bolje od Srbije .U poslednje vreme radim na brodovima Dunavskim hoteli sa najvisom kategorizacijom .E sada zena, dete zelim da odemo na kopno i da zivimo .Vlasnik ovog hotela kada je video sta radim i kako radim odusevio se i odmah mi ponudio posao .U pocetku sam mislio da se sali pa sam ga odbio al on navaljuje elem pristao je na 22$ po satu plus stan da mi plati .Znaci zeli me jako . Na zalost nemam srca da mu kazem da proces emigracije traje jako dugo i da je pitanje mogu li ja uopste da emigriram .
Zavrsio sam srednju skolu za kuvare 3 godine plus godinu dana neke vojne skole dakle cetri godine srednje skole ukupno , kasnije sam zavrsio i neki fakultete ali to nema veze sa kuvanjem ama bas ni malo. Imam jedno 8 godina iskustva u kuhinji od pozicije kuvara do pozicije sefa .
Na brodovima sa podredjenim pricam Engleski sa nadredjenima Nemacki .Inace povremeno pisem na Engleskom jeziku za svoju dusu . Zelim da emigriram jer ocigledno tamo ima posla za mene .Emigrirao bih po federalnoj semi ili po provinciskoj bez ponude poslodavca .

Moje konkretno pitanje jeste sledece :
Sta znaci kuvar u Kanadi
Da li je to neko ko je zavrsio srednju skolu u trajanju od tri godine ili cetri ili je pak to neko sa fakultetom ?
Da li pre slanja papaira za vizu neko trazi nostrifikaciju moje diplome ?
Ja radno iskustvo nemam u radnoj knjizici ,imam samo preporuke od poslodavaca odavde i sa brodova da li to vredi ?
Taj test engleskog IELTS sam polozio iz nekog drugog razloga pre cetri godine jel to jos vazi i jel ostao isti ?
Postavljam konkretna pitanja jer na forumu nema konkretnih odgovora za moju situaciju verujem da ima puno kuvara koje interesuje isto .

Sta znaci kuvar u Kanadi
Da li je to neko ko je zavrsio srednju skolu u trajanju od tri godine ili cetri ili je pak to neko sa fakultetom ?
Ja radno iskustvo nemam u radnoj knjizici ,imam samo preporuke od poslodavaca odavde i sa brodova da li to vredi ?
Taj test engleskog IELTS sam polozio iz nekog drugog razloga pre cetri godine jel to jos vazi i jel ostao isti ?
Postavljam konkretna pitanja jer na forumu nema konkretnih odgovora za moju situaciju verujem da ima puno kuvara koje interesuje isto .

Ako ides na federal program, ne treba nostrificirati diplomu. IELTS vrijedi 2 godine za federal, a za provincijske programe ne znam, Bez upisanog radnog staza u radnu knjizicu, moglo bi biti problema jer ponekad ovi u Ambasadi u Becu traze kopiju radne knjizice. Ne treba poslodavac cekati 3 godine, neka te uzme na work permit, pa cete kasnije rijesavati ostalo iz Kanade. Pored toga, federalni program sada ide puno brze. Kod provincijskog programa, mislim da treba ponuda za posao. Nisam vidio nigdje da se provincijski program moze realizirati bez ponude za posao (osim family programa).

Nisam upucen u detalje za to radno mjesto, no evo na ovom linku ima opisano o kuharima, sto treba za zaposlenje, obrazovanje, radno iskustvo i sl., te prognoza o zaposlenju u tom zanimanju u sljedecih par godina http://www.workingincanada.gc.ca/re...48&keyword=cook&action=final&display=complete

a ovdje o Chefs http://www.workingincanada.gc.ca/re...59&keyword=cook&action=final&display=complete

Poslednja izmena:
Postovanje

Moj slucaj je sledeci.Supruga ima kanadski pasos,upoznali smo se u junu 2009,ja sam dosao u Kanadu sa hrvatskim pasosem,znaci bez vize u maju prosle godine,i od tada zivimo zajedno,vencali smo se u novembru prosle godine u Hamiltonu,Ontario,jos 15 dana bice od kako smo godinu dana u braku,a papire smo poslali pre 6 meseci na obradu.Da li neko zna koliko se u proseku ceka dok se to ne zavrsi.

Hvala

Imam konkretno pitanje dobio sam ponudu iz Kanada na poziciju sous chefa u jednom hotelu ,nisam bas nikada razmisljao da bih isao tamo da zivim hladno ,nizak standard itd Ali sve je bolje od Srbije .U poslednje vreme radim na brodovima Dunavskim hoteli sa najvisom kategorizacijom .E sada zena, dete zelim da odemo na kopno i da zivimo .Vlasnik ovog hotela kada je video sta radim i kako radim odusevio se i odmah mi ponudio posao .U pocetku sam mislio da se sali pa sam ga odbio al on navaljuje elem pristao je na 22$ po satu plus stan da mi plati .Znaci zeli me jako . Na zalost nemam srca da mu kazem da proces emigracije traje jako dugo i da je pitanje mogu li ja uopste da emigriram .
Zavrsio sam srednju skolu za kuvare 3 godine plus godinu dana neke vojne skole dakle cetri godine srednje skole ukupno , kasnije sam zavrsio i neki fakultete ali to nema veze sa kuvanjem ama bas ni malo. Imam jedno 8 godina iskustva u kuhinji od pozicije kuvara do pozicije sefa .
Na brodovima sa podredjenim pricam Engleski sa nadredjenima Nemacki .Inace povremeno pisem na Engleskom jeziku za svoju dusu . Zelim da emigriram jer ocigledno tamo ima posla za mene .Emigrirao bih po federalnoj semi ili po provinciskoj bez ponude poslodavca .

Sta znaci kuvar u Kanadi

Idi na turisticku, a posle ces srediti papire.

Za sve koji se spremaju za put u Kanadu, savet je da obavezno izvade medjunarodni karton imunizacije za dete, kako ga ne bi u Kanadi ponovo vakcinisali. Za odrasle nije potrebno.

Medjunarodni karton imunizacije se moze izvaditi u Institutu za epidemilogiju koji se nalazi na IV spratu Gradskog zavoda za zdravstvenu zastitu u Bulevaru Despota Stefana (ex 29. novembra) 54a.
Kosta 1180 din.

Ljudi, zakazali su nam intervju za 28. novembar!!!!!! Bice tacno godinu dana od kada smo poslali aplikaciju.:cool:

Hvata me frkica, ali neka... bice to ekskurzija Hladna jesen u Becu, vec se ljudi oko nas prijavljuju da i oni zele malo do Beca da "skoknu", a mogu i u tom terminu :D:lol:, delimo troskove za gorivo....

Cestitke svima koji se sigurnim koracima primicu bukiranju leta preko bare...:bye::klap:

Nasmejani pozdrav:super:

ALE,ALEEE, sta reci sem fe no me na lno :D zavidimo vam na osecaju :D ...puno srece na razgovoru. :D

Evo link na kojem se to moze izracunati. Kod prvog odaberes English kao prvi jezik u Kanadi, (u odnosu na Francuski). http://www.canadavisa.com/ielts/free-practice-tests.html

Ako iz svakog dobijes po 5,5 ili 6, to ce ti ukupno donjeti 8 bodova za Engleski (svaki po 2). Pazi samo da ne dobijes 2 BASIC, jer cak i da su ti druga 2 HIGH, neces moci aplicirati za Federal program.

super, ty na obavestenju...idem na to da bude srednji nivo sve, divna vest...:lol:
inace mi smo u previranju da li da pokusamo naci nego za work permit,pa da odande resavmo dalje, ili da idemo na federal program....
moj M bi WP, a ja bi federeal.....ima neko savet, zasto jedno, a ne drugo? ztnam da su sve to licne odluke, ali volim da cujem savete ljudi koji rade isto sta i mi..beze odavde:zper:

Juce sam bila na intervju. Sluzbenica iz Beca je htela da cuje koje su moje radne obaveze. Prepricala sam moju preporuku i dala dokument iz penziskog osiguranja kao dokaz mog radnog iskustva. Imala sam i druda dokumenta ali mi je rekla da je dovoljno ono sto sam dala.
Gospodza e bila ljubazna i veoma profesionalna. Na kraju mi je rekla da je cula ono sto je zeljela da cuje i da je intervju zavrsen. Pitala sam kakav je ishod mog intervjua,a ona mi je samo rekla da ce mi javiti naknadno.
Sada opet cekam........:dash:

inace mi smo u previranju da li da pokusamo naci nego za work permit,pa da odande resavmo dalje, ili da idemo na federal program....
moj M bi WP, a ja bi federeal.....ima neko savet, zasto jedno, a ne drugo? ztnam da su sve to licne odluke, ali volim da cujem savete ljudi koji rade isto sta i mi..beze odavde:zper:

A cuj, sa work permitom (ako imas ponudu za posao i odobren LMO) imas posao, no to je status na godinu dana, a ako poslodavac hoce da ti produzi, moze to da ucini jos maksimalno tri puta nakon toga. Permanent residence preko federal programa je trajno rjesenje boravka u Kanadi, pa onda posao trazis kad sletis tamo. Mozes ti i nakon 2 godine rada u Kanadi traziti permanent residence preko Canadian Experienced Class programa ako je posao koji si radila u razdoblju od 24 mjeseca bio u skilled grupi zanimanja. Postoje i provincijski programi gdje i neki tzv. low skilled poslovi ulaze u obzir za provincijsku nominaciju i to vec nakon 6 mjeseci boravka. Elektricari su trazeni u AB i SK, pa ako se u 6 mjeseci mozes certificirati, te usput raditi taj posao kod nekoga, mozes aplicirati i za provincial nominee.

Uglavnom, moje misljenje je da je federalna opcija sigurniji i brzi put do trajnog rjesenja, no ako to neide, ponuda za posao moze rijesiti problem, pa onda dalje kojim god putem da ide. Tako cemo i mi skoro. 1 godina work permit, pa onda snadi se druze za ponudu za posao za jos jednu godinu, pa cemo vidjeti sta dalje, da li direktno na federal sa ponudom ili preko AINP programa.

Poslednja izmena:
Juce sam bila na intervju. Sluzbenica iz Beca je htela da cuje koje su moje radne obaveze. Prepricala sam moju preporuku i dala dokument iz penziskog osiguranja kao dokaz mog radnog iskustva. Imala sam i druda dokumenta ali mi je rekla da je dovoljno ono sto sam dala.
Gospodza e bila ljubazna i veoma profesionalna. Na kraju mi je rekla da je cula ono sto je zeljela da cuje i da je intervju zavrsen. Pitala sam kakav je ishod mog intervjua,a ona mi je samo rekla da ce mi javiti naknadno.

Ma bit ce sve ok, ako je rekla da je cula sto je zeljela cuti, valjda je to to. Samo ne kuzim koja je svrha tog intervjua, Engleski se ionako dokazuje sa IELTS-om, a dodatni papiri o radnom iskustvu se mogu slati i postom. Ako misle da netko salje lazne job duties, tko im garantira da aplikant ne moze nauciti napamet ono sto pise u referencama. Mozda zele vidjeti aplikante uzivo he he :)

Znaci sve je dobro proslo! Mislim da odmah kazu ako nisu zadovoljni. Sad vam stize medical :super:

Ma bit ce sve ok, ako je rekla da je cula sto je zeljela cuti, valjda je to to. Samo ne kuzim koja je svrha tog intervjua, Engleski se ionako dokazuje sa IELTS-om, a dodatni papiri o radnom iskustvu se mogu slati i postom. Ako misle da netko salje lazne job duties, tko im garantira da aplikant ne moze nauciti napamet ono sto pise u referencama. Mozda zele vidjeti aplikante uzivo he he :)

echoes1978 hvala ti na poddrsci, ali druze sad si me vec zabrinuo, kod mene je dosla zena:D , valjda treba biti oburnuto ako je vec gledanje uzivo da salju muskarce kad su zene u pitanju:D:D.

Odlicno Viktorija :P sad kao sto rece Kali stize koverta sa medikalom :)

Dragi drugari,

evo da se prijavimo. Ovde smo vec dva dana, ponedeljak i utorak, stigli smo u nedelju vece.

Krenuli smo u nedelju, JATov avion do Londona je u startu kasnio sa poletanjem iz BG 2 sata, navodno magla u londonu, pa smo jedva uhvatili Britishov let London - Toronto. Mi smo trcali po Londonskom aerodromu, nas prtljag naravno nije, pa su torbe ostale u Londonu. Elem, stigle su u ponedeljak vece, tako d aje i to ok. Do sada smo otisli i dobili SIN number (Social Insurance Number) sto je osnovna stvar, nesto kao maticni broj kod nas, neophodan za ma sta dalje. Otisli smo do banke i otvorili racun i dobili Debitne kartice i Visa kartice sa po 1.000 $ kredita, sto ej prilicno iznenadjujuce za Newcomers, ali super. Naravno ne pada mi na pamet da se zaduzujem bez da zaradjujemo nesto, ali neka ;)

Dali smo vozacke da se prevode, bice u cetvrtak ujutru pa onda sa njima u konzulat nas da se izda atest, to zajedno za nas dvoje = 200 $ ali ajd, sto se mora mora se. Onda idemo da regulisemo G1 dozvolu, sto je prvi ID doc sa slikom, pa onda zdravstvenu knjizicu. Odusevljen sam cinjenicom da je kompletno zdravstvo free, zlu netrebalo...

Sta da vam kazem o prvim utiscima ne znam, divno je sve, mozda je to samo euforija, ali ljudi su tako rastereceni, veseli i usluzni tamo gde im je to posao. Sve je cisto, novo i sredjeno, prilicno smo odusevljeni, deluje da je ovo zaista sredjena zemlja,a li aj da se ne lozim unapred previse ;)

Od sutra krecem traziti posao, Nina takodje. Zelimo sto pre poceti raditi, ne trositi donete pare, mi smo sada kod rodjaka, sjajno su nas docekali, tako da iskoristimo povoljan vetar i napred!

Zelim vam srecu i ne odustajte, cini mi se d aje ovo veci bingo nego sto sam se nadao!

Back