Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Pozdrav sivma i čestitke sretnicima koji su završili uspešno ovu celu proceduru i dokopali se viza. Zanima me ima li još ljudi iz stare generacije koja je predala zahtev za imugraciju po takozvanoj navodnoj pojednostavljenoj proceduri a od tad je prošlo već 4. godine. Ima li kakvih vesti iz Beča?

Da,idemo bas u Winnipeg,bar se nadam da cemo jednog dana otici!Inace,moj brat i snaja su tamo bili i raspitali na koji nacin bi mi najbrze mogli doci,a oni su im rekli da je veliki plus to sto je on moj rodjeni brat i da ne moramo ici na varijantu da nam oni budu sponzori,ali izmedju ostalog su pomenuli i to da novac moramo imati 6 meseci unazad na racunu.To isto sam nasla i na njihovom sajtu!Ali dobro,sve cemo uciniti samo da dobijemo te vize!!! Mozda je to nesto od skoro,cim vama to nisu trazili.
Kakvi su vasi utisci nakon 4 meseca?

Pa utisci su odlicni za sada... Posla ima (stopa nezaposlenosti je medju najnizima u drzavi, izmedju 5 i 6%), i spram onoga sto znam od prijatelja koji zive u drugim provincijama, sve je mnogo jeftinije i jednostavnije nego npr u Ontariu ili BC.
Prvi dan kada dodjes vadis zdravstvenu knjizicu, tako da ne moras vaditi privatno osiguranje na 3 meseca (sto bi ti trebalo npr u drugim provincijama), programi za nove imigrante su solidno organizovani, imas besplatne casove za sve, od pisanja CV-ja, kurseva engleskog, prvih par meseci dobijas besplatnu clansku kartu za YMCA (bazeni, teretane) i biblioteke. Posla ima dosta, ako dobro stojite s jezikom i malo procackate po netu kako se pise Resume i Cover Letter i uzmete par preporuka, nesto ce vec naici u kratkom roku. Auto mozes odmah kupiti cim dodjes i registrovati na svoje ime, ne moras cekati da polozis... naravno s medjunarodnom dozvolom mozes da vozis samo 3 meseca od dolaska, ali dotle se da i poloziti. Polaganje pismenog testa je 10$, a polaganje prakticne voznje je 30$ i mozes da polazes svaki dan neograniceno puta ako hoces (naravno placas 30$ svaki sledeci put). Registracija za prosecan auto bez popusta izace te oko 100$, posle toga ako ne pravis prekrsaje svaake godine ti se smanjuje. Auta u voznom stanju imas od 1000$ na dalje, cene nekretnina su najnize u Kanadi (prosecna skromnija kuca moze se dobiti za 150.000), ali je zato stopa poreza na imovinu najveca (za luksuznije kuce moze da predje i 5000$ godisnje)...
Ima mnogo jezera u okolini a leti je toplo i moze se ici na kupanje. Ima i dosta festivala i koncerata, samo treba novaca da bi se sve to ispratilo, jel'da. Ove godine je Winnipeg dobio i NHL hokejaski tim, posle 15 godina odsustva, i to je glavna vest za lokalce ovde.
Sam grad, nije verovatno ni najlepsi a ni najbezbedniji u Kanadi, ali recimo da ima neki duh, za razliku od drugih gradova te velicine (nor Edmonton)... nekada je bio treci po velicini u Kanadi danas je 7-mi, dosta lepih starih zgrada je ostalo s pocetka 20-tog veka (zvali su ga mali Chicago), iz doba procvata zeleznice, ali puno toga je nazalost i sruseno i neplanski grajdeno ili jos gore pretvoreno u prakinge... recimo da imaju slicne urbaniste genijalce kao mi u SRB.
Elem, negde 70-tih ovde su se doselila 2 rezervata sa severa i drzava je kupila jedan kvart (North End) za njih, koji je blizu Downtowna i gde su inace ziveli stari Ukrajinski doseljenici. Od tada krece sve nizbrdo, problemi sa kriminalom i taj deo valja zaobilaziti nocu. Za koji mesec pocinje zima, e to je najtezi deo jer 6 meseci ne silazi iz debelog minusa... navikne se covek na sve, tako kazu i nasi koji su ovde 15-tak godina... Eto to ti je to ukratko... :ok:

Poslednja izmena:
Markow,hvala ti za ove informacije,znas kako je to,sve nas interesuje.zelela sam da cujem i tvoje utiske jer jedini izvor informacija iz prve ruke mi je brat i oni su prezadovoljni,takodje imaju prilicno velik krug prijatelja sa nasih prostora sa kojima se bas druze,pa klinke idu na folklor pa i tu ima jedan odredjen broj ljudi sa kojima se druze i svi su oni uglavnom zadovoljni i svi su se snasli,neko pre neko kasnije.jako me ohrabruje cinjenica da jos nisam cula da je nekom lose,mada odakle mi dolazimo tesko da tamo moze biti gore! a mislim da je i ta zima podnosljiva,sve je podredjeno tome,zatvorene autobuske stanice,trzni centri...ako nista drugo oni se ne stekaju za grejanje kao mi!ma kako god bilo iskreno se nadam da cemo sledece zime biti tu pa neka je i hladno! :bye:

redapple svaka cast za band 8 i 9 sto si dobila ja se trudim da naucim za 7 pa shvatam koliko je tesko stici do toga a ne i do vece ocene, zahtevan je test. koliko si se ti spremala za IELTS?[/QUOT

kratko sam pripremala, ali ja sam poznavala te testove od prije, jer sam vec prije polagala nesto slicno,,, jednom kad udjes u fazon ond anije nimalo tesko...i sustina je samo da udjes u fazone testa, a svi savjeti su u knjigama i na netu... to je sve sto ti treba.... kao sto rekose, trebas da na to gledas kao na ucenje za test, a ne ucenje stranog jezika, mada iz licnog iskustva, najbolje je kad znas oboje...

Zdravo svima.... puno cestitaka svima koji su stigli do cilja, a i onima sa pozitivnim pomakom u procesu!!! :klap: :klap: :klap:

..... Da li nezavisno od toga na kojoj si vizi , mozes posle 3 godine boravka tamo da zatrazis njihovo drzavljanstvo a samim tim ik ostanes zauvek tamo? ...
Generalno potrebno je da imas "Permanent resident status" - po kom procesu si dobio taj status (FSW, Quebec, Provincial nominees...) mislim da nema veze... Za drzevljanstvo ne mozes da apliciras ako imas studentsku ili radnu vizu, prvo moras da ostvaris t.j postanes permanent resident, t.j da apliciras za 'imigransku' vizu, da je dobijes, ispunis ostale uslove (broj dana provedenih u kanadi kao permanent resident itd) pa onda apliciras za drzavljanstvo
Kako mozes da dodjes permanent resident status-a -pogledaj malo ovde: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp pa vidi koja ti kategorija najvise odgovara, t.j koju najbolje ispunjavas...
na istom sajtu imas dosta informacija i o dobijanju drzavljanstva: http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/become-eligibility.asp

Markow,hvala ti za ove informacije,znas kako je to,sve nas interesuje.zelela sam da cujem i tvoje utiske jer jedini izvor informacija iz prve ruke mi je brat i oni su prezadovoljni,takodje imaju prilicno velik krug prijatelja sa nasih prostora sa kojima se bas druze,pa klinke idu na folklor pa i tu ima jedan odredjen broj ljudi sa kojima se druze i svi su oni uglavnom zadovoljni i svi su se snasli,neko pre neko kasnije.jako me ohrabruje cinjenica da jos nisam cula da je nekom lose,mada odakle mi dolazimo tesko da tamo moze biti gore! a mislim da je i ta zima podnosljiva,sve je podredjeno tome,zatvorene autobuske stanice,trzni centri...ako nista drugo oni se ne stekaju za grejanje kao mi!ma kako god bilo iskreno se nadam da cemo sledece zime biti tu pa neka je i hladno! :bye:

Da... puno toga ovde nije kao tamo... ipak, kada budete dosli i kada prodje pocetni sok/odusevljenje/sta vec, videcete i mracniju stranu... u nekim stvarima cak i Srbija izgleda uredjenije, putevi ovde znaju biti i gori nego kod nas, usluge mobilnih operatera su besmisleno skupe i lose, od flajera i zivkanja kojekakvog telemarketinga se ne moze opstati, bilo kakve usluge (automehanicari, gradjevinci) i sl. su neverovatno skupe za nase pojmove - naravno ukoliko ne poznajes pravu osobu, po ulicama narocito u Downtownu ima svakavih klosara, prosjaka i sl., pesacka zona u centru ne postoji... I to je tako manje ili vise u celoj Kanadi. To nije onaj Zapad koji sretnes kada odes u turisticka mesta po Evropi gde je centar uvek skockan i nasminkan sa ocuvanim starim jezgrom... Tako nesto ovde postoji mozda samo u Quebec City-ju... Vecina gradova amercikog kontinenta ipak izgleda kao jedan veliki betonski parking po kome se smenjuju zapustene ili pak pretrpane urbane zone, staklene 50-spratnice, tipske montazne kuce, lanci identicnih fast food restorana, skladista i megamarketi. Winnipeg u tom smislu nije neki izuzetak... definitivno nije najruznije mesto u Americi/Kanadi, ali sasvim sigurno ne lici ni na Bec ni na Pariz.
S druge strane, ovde krenuti od nule u novi zivot definitivno zna biti mnogo lakse i bezbolnije nego u Becu ili Parizu, a i za razliku od Evrope, stranac/imigrant se ovde uglavnom oseca dobrodosao.

U medjuvremenu, dok ne stigne viza, pregledaj...
http://www.manitobaphotos.com/

Imas ovde stare razglednice Winnipega...
http://www.manitobaphotos.com/postcards.htm

Poslednja izmena:
Drugari dragi, gotovo je, juce su nas pozvali da dodjemo do Kanadske ambasade da preuzmemo pasose s avizama, Nina ih je danas preuzel ai to je to!!

Oprostite na neazurnosti ovih nedelja poslednjih, imali smo smrtni slucaj u porodici i bili smo u autu, i dalje smo....

Eto, dakle, definitivno, odosmo 16. oktobra ;) Sretno svima!

CESTITAMO!!! :vatromet::orkestar::vatromet:

Pa da se nadjemo tamo u Torontu i da se ispricamo uzivo :D

P.S. I primite nase saucesce :(

Ne znam da li je ovo pitanje povezano s ovim forumom, ali posto vidim da ste svi morali da polazete IELTS pa imam pitanje... posto ucimo iz kjniga (2 kom) koji su namenjeni ACADEMIC nivou, ali i GENERAL knjiga je univerzalna , tako da u sustini bi trebao test biti laksi za general ..ili? koja je tezina testa da li kao i u knjizi ili je na ispitu nesto lakse? da li ste se i vi pripremali sa tim knjigama od PETER MAY??? pozdravvv

Ne znam da li je ovo pitanje povezano s ovim forumom, ali posto vidim da ste svi morali da polazete IELTS pa imam pitanje... posto ucimo iz kjniga (2 kom) koji su namenjeni ACADEMIC nivou, ali i GENERAL knjiga je univerzalna , tako da u sustini bi trebao test biti laksi za general ..ili? koja je tezina testa da li kao i u knjizi ili je na ispitu nesto lakse? da li ste se i vi pripremali sa tim knjigama od PETER MAY??? pozdravvv

Cao mallecka,vidim da si kao i ja pocetnik! :lol: sto se testa tice nije naivan,u principu ako dobro vladas engleskim jezikom,mozes i sama da se spremis,ima na sajtu british councila sve,a ja sam jos sto sta nasla,razne primerke testova...procesljaj malo i po forumu pa ces naci svasta.e sad,posto je moj engleski na nivou da eto mogu da se sporazumem,ali daleko je od dobrog,ja cu ici prvo na privatne casove,i bas cu dosta da radim pa se nadam da cu zakazati test za 07.11 i ako bog da poloziti!!! :worth:

Markow,mozes li mi reci da li si nasao posao?nama su moji rekli da ce nam oni odmah naci posao i da ne brinemo,jer mi idemo na varijantu da radimo bilo sta za pocetak,a ja prosto ne mogu da verujem da je tako lako naci posao,pa makar i za 9,5$ po satu.mozda je to zato sto ovde trazim posao pola godine :think:
:bye:

mallecka9,

Poslala sam ti linkove za materijale za IELTS. Imas citavu biblioteku.

Poslednja izmena:
Markow,mozes li mi reci da li si nasao posao?nama su moji rekli da ce nam oni odmah naci posao i da ne brinemo,jer mi idemo na varijantu da radimo bilo sta za pocetak,a ja prosto ne mogu da verujem da je tako lako naci posao,pa makar i za 9,5$ po satu.mozda je to zato sto ovde trazim posao pola godine :think:

Da, nasli smo poslove i zena i ja. Radim kao programer, plata je solidna kao i benefiti. Uspeo sam da se pronadjem posao nakon mesec i po otkad smo dosli.... slao sam rezime na sve strane i imao sam par intervjua... desilo mi se da sam dobio tada dve ponude istog dana od dve razlicite firme, pa sam morao ljubazno da odbijem jednu. Zena se zaposlila otprilike u isto vreme, radi u jednom supermarketu trenutno part time, jer s engleskim slabije stoji, ali od sledece nedelje prelazi u drugu firmu gde ce raditi ono sto je i u Srbiji na full time i za bolju platu... we'll see how that goes. ;)

Poslednja izmena:
VictorEcho
Iz potpisa vidimo da ste iz junske ''klase'' lekarskih i da cekate poziv za viziranje. Da li ste mozda slali neki upit u Bec i da li nameravate, ako niste do sada?

bas tako... uradili lekarski 02.06, a poslat je 16.06... Slali smo Case Specific Enquiry pre nedelju dana (25.08), ali jos uvek nema nikakvog pomaka - ni odgovor na CSE niti PPR-a....
pretpostavljam (vodjena nekim postovima na drugim forumima) da je razlog to sto zivimo van Srbije, pa nas proveravaju u obe zemlje (kazu, opet po forumima, da rade security check kad prime medical, i u slucaju da si malo vise putovao provera traje duze)... ma nemam poima sta da mislim....
povremeno me hvata ocaj :sad2:, imam utisak da su svi drugi iz junske "klase" medicala su vec dobili PPR (i stvarno, iskreno delimo njihovu srecu, i jako nam je drago zbog svih koji su na putu ostvarenja svojih ciljeva :klap:), samo mi jos nista.
Zelim da budem pozitivna, i nadam se da ce mo uskoro da se pridruzimo "imigrantima".
Pozdrav i 'pozitivni talasi' svima vama u kojoj god fazi procesa se nalazili... a da je strpljenje umetnost, jeste vala! - samo sta ja bas nisam neki umetnik

p.s. hvala za interesovanje - znaci nam podrska :)

Poslednja izmena:

Back