Da,idemo bas u Winnipeg,bar se nadam da cemo jednog dana otici!Inace,moj brat i snaja su tamo bili i raspitali na koji nacin bi mi najbrze mogli doci,a oni su im rekli da je veliki plus to sto je on moj rodjeni brat i da ne moramo ici na varijantu da nam oni budu sponzori,ali izmedju ostalog su pomenuli i to da novac moramo imati 6 meseci unazad na racunu.To isto sam nasla i na njihovom sajtu!Ali dobro,sve cemo uciniti samo da dobijemo te vize!!! Mozda je to nesto od skoro,cim vama to nisu trazili.
Kakvi su vasi utisci nakon 4 meseca?
Pa utisci su odlicni za sada... Posla ima (stopa nezaposlenosti je medju najnizima u drzavi, izmedju 5 i 6%), i spram onoga sto znam od prijatelja koji zive u drugim provincijama, sve je mnogo jeftinije i jednostavnije nego npr u Ontariu ili BC.
Prvi dan kada dodjes vadis zdravstvenu knjizicu, tako da ne moras vaditi privatno osiguranje na 3 meseca (sto bi ti trebalo npr u drugim provincijama), programi za nove imigrante su solidno organizovani, imas besplatne casove za sve, od pisanja CV-ja, kurseva engleskog, prvih par meseci dobijas besplatnu clansku kartu za YMCA (bazeni, teretane) i biblioteke. Posla ima dosta, ako dobro stojite s jezikom i malo procackate po netu kako se pise Resume i Cover Letter i uzmete par preporuka, nesto ce vec naici u kratkom roku. Auto mozes odmah kupiti cim dodjes i registrovati na svoje ime, ne moras cekati da polozis... naravno s medjunarodnom dozvolom mozes da vozis samo 3 meseca od dolaska, ali dotle se da i poloziti. Polaganje pismenog testa je 10$, a polaganje prakticne voznje je 30$ i mozes da polazes svaki dan neograniceno puta ako hoces (naravno placas 30$ svaki sledeci put). Registracija za prosecan auto bez popusta izace te oko 100$, posle toga ako ne pravis prekrsaje svaake godine ti se smanjuje. Auta u voznom stanju imas od 1000$ na dalje, cene nekretnina su najnize u Kanadi (prosecna skromnija kuca moze se dobiti za 150.000), ali je zato stopa poreza na imovinu najveca (za luksuznije kuce moze da predje i 5000$ godisnje)...
Ima mnogo jezera u okolini a leti je toplo i moze se ici na kupanje. Ima i dosta festivala i koncerata, samo treba novaca da bi se sve to ispratilo, jel'da. Ove godine je Winnipeg dobio i NHL hokejaski tim, posle 15 godina odsustva, i to je glavna vest za lokalce ovde.
Sam grad, nije verovatno ni najlepsi a ni najbezbedniji u Kanadi, ali recimo da ima neki duh, za razliku od drugih gradova te velicine (nor Edmonton)... nekada je bio treci po velicini u Kanadi danas je 7-mi, dosta lepih starih zgrada je ostalo s pocetka 20-tog veka (zvali su ga mali Chicago), iz doba procvata zeleznice, ali puno toga je nazalost i sruseno i neplanski grajdeno ili jos gore pretvoreno u prakinge... recimo da imaju slicne urbaniste genijalce kao mi u SRB.
Elem, negde 70-tih ovde su se doselila 2 rezervata sa severa i drzava je kupila jedan kvart (North End) za njih, koji je blizu Downtowna i gde su inace ziveli stari Ukrajinski doseljenici. Od tada krece sve nizbrdo, problemi sa kriminalom i taj deo valja zaobilaziti nocu. Za koji mesec pocinje zima, e to je najtezi deo jer 6 meseci ne silazi iz debelog minusa... navikne se covek na sve, tako kazu i nasi koji su ovde 15-tak godina... Eto to ti je to ukratko...