Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Dragi saborci, hvala svima na čestitkama i lepim željama!:) Još smo podaleko od cilja, ali, što reče Viktoria, za korak bliži!
OnajTamo, , na sreću, beše tvoja prognoza tačna!:klap:
Nikola&Nina, bićemo presrećni ako budemo imali prolazno vreme kao vi. Puno sreće u Torontu! Ako sve bude po planu, i mi ćemo tamo za vama:)

Dragi saborci, hvala svima na čestitkama i lepim željama!:) Još smo podaleko od cilja, ali, što reče Viktoria, za korak bliži!
OnajTamo, , na sreću, beše tvoja prognoza tačna!:klap:
Nikola&Nina, bićemo presrećni ako budemo imali prolazno vreme kao vi. Puno sreće u Torontu! Ako sve bude po planu, i mi ćemo tamo za vama:)

barni, sve najbolje i da sto brze prodjete kroz proces :)

Dr Pepper Sta da ti kazem.Imas puno toga ovde na forumu,cesto nema nikakve logike,ali u svakom slucaju procedure moraju da se ispostuju.Trebace ti jos puno vise zivaca i puno manje trazenje logike.U prevodu,radi kako ti se kaze i ne trazi logiku:D

Nikola&Nina Neka vam je sa srecom,zelim vam puno uspeha mada,vec je sam uspeh sto ste dobili vize :lol:

orange juice ako je to slucaj sa vasim zanimanjem,nema koristi da aplicirate,cekajte sledeci reset :(

Vrachar Kad polecete?

Bas niko ne ide za manitobu,winnipeg?!
inace mi kao sto rekoh tek krecemo u akciju,polaganje ielts-a,prikupljanje silnih papira...a opredelili smo se za winnipeg zato sto je moj rodjeni brat sa porodicom tamo vec 4 god.,i njima su tamo u imigracionom rekli da mi njima posaljemo sve papire jer bi to bio neki program spajanja porodice koji ima samo manitoba i cini mi se alberta,pa ce navodno oni dati odobrenje (ako im se svidimo!) i onda saljemo za bec papire.navodno u tom slucaju sve ide jako brzo i za nekih 6 meseci je moguce dobiti vizu.naravno,sve mi to zvuci fantasticno,prosto ne verujem kad vidim da na forumu ima ljudi koji jako,jako dugo cekaju,pa me interesuje ima li iko da je isao na ovaj nacin?
cestitke svima koji putuju i sve najbolje,a sumnjam da moze biti gore od ovoga ovde! :D

Dr Pepper Sta da ti kazem.Imas puno toga ovde na forumu,cesto nema nikakve logike,ali u svakom slucaju procedure moraju da se ispostuju.Trebace ti jos puno vise zivaca i puno manje trazenje logike.U prevodu,radi kako ti se kaze i ne trazi logiku:D

Hvala ti! Što više poruka sa foruma iščitavam taj zaključak je sve izraženiji. I naravno uz očigledan nedostatak logike, sigurno je da je prisustvo sreće, i to u znatnoj meri, neophodno! Pa puno sreće i tebi i svim ostalima i zbog izrečenog u prethodnoj rečenici, a i povodom tog što su moje poruke "ugledale svetlost dana" na forumu!

I naravno još jedan veliki pozdrav svima!

canadainmydreams Ja sam novi na forumu, ali kao sto sam vec napisao dosta toga sam procitao iz prethodnog perioda i na neki način se upoznao sa svima vama. Naravno da sam ispratio i ono ste vi pisali, pa pošto je sad odprilike mesec dana kako ste TAMO mislim da bi za sve nas bilo vrlo interesantno da cujemo malo opširnije o utiscima i desavanjima u prvih mesec dana. Pa ako imate vremena i mogućnosti, please!

Čestitke za 1. mesec u Kanadi i sve najbolje u Novom Svetu!

Vrachar Kad polecete?

Hvala Vrachar:) Kada vi putujete?

To je još uvek nepoznanica, nažalost. U našem slučaju se čeka prvo prodaja stana, a stanje na tržištu nekretnina u Beogradu je katastrofalno loše (po nas prodavce). Naiđoh na podatak da je tokom prethodnog meseca (jula) u celom Beogradu prodato svega 3 (tri!) stana, što je valjda nezabeležen slučaj u novijoj istoriji.

Dali su nam Kanađani rok za ulazak do aprila 2012, pa ćemo do tada valjda nešto uraditi.

Pozdrav. :bye:

Postovani forumasi,
potrebna nam je pomoc.Radi se o sledecem:Vredi li aplicirati kao Federal skill worker,na NOC 1122,ako je ,,cap reached'',ili u tom slucaju samo dolaze u obzir one aplikacije sa ponudom za posao(kako pise na sajtu)
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp?
Da li oni koji su poslali,a bilo je vec popunjeno, automatski otpadaju,ili ulaze u sledeci krug kad se obrade do tada pristigle aplikacije ?Ima li neko iskustvo sa tim,ili da li je cuo kako je neko prosao u takvom slucaju.Unapred vam se zahvaljujemo!

Dobro nam dosao orange juice,

,,cap reached'' znaci da ce sve sledece aplikacije odmah po prijemu u CIO poslati natrag. Ove aplikacije se uopste ne otvaraju,a vracaju ih obicnom postom i aplikanti ih cekaju mesecima (cak i 4 meseca).Nikako ne ulaze u sledeci krug. Sa obzirom da se radi o hrpi dokumenata koji se sakupljaju tesko i dugo ja vam ne preporucujem slanje aplikacije u slucaju ,,cap reached''. To nije lotarija vec siguran gubitak.Procitala sam mnogo takvih izkustva od ljudi koji su poslali aplikaciju,a nisu mogli da pretpostave da ce broj biti popunjen kad njihova dodze na red.

Ukoliko obezbedite ponudu za posao to je vec nesto drugo, onda vam drzim fige. i sa srecom.

Viktoria

:
Drugari dragi, gotovo je, juce su nas pozvali da dodjemo do Kanadske ambasade da preuzmemo pasose s avizama, Nina ih je danas preuzel ai to je to!!

Oprostite na neazurnosti ovih nedelja poslednjih, imali smo smrtni slucaj u porodici i bili smo u autu, i dalje smo....

Eto, dakle, definitivno, odosmo 16. oktobra ;) Sretno svima!

Cestitamo i puno srece ...:klap::maramica:

Cao svima,

Dugo se vec kanim da napisem par redova, posto je danas mesec dana od kada smo dosli, iskoristicu to kao povod. :)
Sve sto budem pisala je samo nas slucaj i ne mora da vazi za bilo koga drugog.
Kao sto znate, u Guelph-u smo. I dalje nam se dopada gradic, veoma je bezbedan, i na ceni, kuce su ovde jako skupe, u dobrim delovima Guelph-a (ili da kazem u boljim, posto ovde nema loseg kraja) kuce idu i do milion dolara. Za grad koji ima oko 120000 stanovnika to je prilicno mnogo.
Ne zelim nikoga da obeshrabrujem, ali za posao je stvarno tesko i verovali ili ne, treba vam veza iliti preporuka. Ja sam tako dobila posao, u jednom lancu prodavnicica, nesto poput naseg DM-a ili Lily-ja. Imam celih $10.40 na sat. Sa dve ovakve plate, sa nekim full time -om od 40 sati nedeljno, moglo bi da se zivi, ali jako jako skromno. Za posao u struci, ako niste inzenjeri, ne znam sta da vam kazem. Ja sam biolog, i verujte mi, da na nivou Ontaria izadje par oglasa (2 ili 3), ali za senior pozicije, gde ti je potrebno bar 10 godina iskustva. Sve vise mi deluje da cu upisati neki master, samo dok jos malo proucim trziste. Nadam se da ce svako od vas imati vise srece sa svojom strukom. Moj decko, zavrsio je finansije i bankarstvo - poslao je vec ne znam koliko rezimea i jos uvek nista. Nama je jedino super sto smo kod rodjaka i sto nemamo trosak oko placanja stana, sto uopste nije malo. U Guelph-u konkretno, one bedroom apartment kosta oko 800$.
Voznju polazemo u sledece 2 nedelje. Da biste polagali voznju (govorim za Ontario), potreban vam je sertifikat iz naseg konzulata u Torontu da je dozvola "prava". Time cete potvrditi vase vozacko iskustvo i tako moci da polazete za full G. To zadovoljstvo kosta 53$ po osobi, placa se na licu mesta. Inace Konzulat sa strankama radi od 10-13h. Uz taj sertifikat, potreban vam je i prevod vozacke dozvole, i to kosta 40$ po jednom prevodu (nismo nigde nasli jeftinije). Bitno je to da moraju biti prevodioci iz njihove neke asocijacije. Ne znam sad tacno cene za written test i za driving test, kad to obavimo napisacu. Preporucuje se da se uzme 2 casa, jer te provedu ulicama kojima se vozi na dan polaganja i malo ti objasne neke cake, i to kosta 45$ po casu. Kola smo gledali, i u sustini, bez 5000$ ne moze se uzeti neki dobar auto. Kada kazem dobar (koliko se kao zensko razumem), mislim na neki brend koji vazi za slabo kvarljiv, tipa Volkswagen. To nas tek ceka, tako da necu da duzim o tome.
Health card ce stici za 3 meseca od datuma kad udjete u Kanadu (mada mislm da to znate).
Moj utisak je, generalno, da je ovde sve prilicno skupo. Pogotovo, recimo, u odnosu na Ameriku i neke evropske zemlje u kojima sam bila. Takse ubijaju, ali zato je standard dobar. Upoznali smo par porodica koji su dosli ovde 1993. ili 1994. i svi imaju isti stav, mora proci vreme dok se ne stane na noge i dok se ne dobije dobar posao. Mesto zivljenja se bira po poslu, a ne po tome gde vam se svidja. I svi govore da je taj period izmedju 3 i 5 godina, Videcemo...
Ono sto daje nadu, i cini neke stvari laksim, je to sto je ovo jedno uredjeno i civilizovano drustvo. Sto se osecate kao covek i sto nema neljubaznih salterskih radnika. :) Cak i neko "mucenje" na pocetku sa losijim poslicima, isplatice se na duze staze. Cinjenica je da vam za zaposlenje (bilo koje) ako nemate vezu (preporuku) treba kanadska skola ili kanadsko radno iskustvo. Deluje smesno, ali meni i ovaj posao znaci u tom pogledu.
Sve u svemu, zadovoljni smo za sada. Moj predlog je da dobro sve proucite o mestu u koje dolazite. Stanovi se uglavnom iznajmljuju na godinu dana, ali to vec sami vidite (vi koji nemate ovde nekog).
Malo sam udavila sa ovim postom, ali sta sad, nisam dugo pisala... :)
Sve vas puno pozdravljam. Ko planira u ovaj kraj, neka se javi. :)

Poslednja izmena:
@canadainmydreams

Hvala na gomili detalja koji nas sada toliko zanimaju!!! Pisite sve, i ono sto vam se cini nevaznim, koristice nam veoma!!! Ima tu otreznjujucih detalja, ali boze moj, tako i treba da bude ;)

Sto se tice vozacke, dakle ne vredi ovde prevoditi, mora tu da se uradi?

Uh, kako nas hvata frka kako se primice :)))) pozitivna frka uglavnom, ali svest da se dize sidro i odlazi tako daleko, pomera zeludac malkice ;)

Drzimo fige svima!!! :)

Hvala na odgovoru.
Znaci li to da treba sacekati sledeci reset,koliko se to cesto radi i da li se npr. za NOC 1122 popunjava veoma brzo(tako mi se cini).Sto se tice ponude za posao,da li je HDRC tesko odobrava,ili je u pitanju dobra volja i prava argumentacija poslodavca da ste mu bas vi potrebni.Koliko znamo konsultuje se i trziste rada,ali ukoliko se nadje ponuda poslodavca,koliko je realno da HDRC odbije ili je prihvati?

@canadainmydreams

Hvala ti na ovako detaljnom opisu! :ok: Što kaže Nikola - deluje otrežnjujuće, i sve nas koji se spremamo za odlazak upozorava da se što ozbiljnije pripremimo za tako veliki korak. Koji je minimum novca prema tvojoj proceni koji treba poneti, tj. bez koga ne treba ni sesti u avion, uzimajući u obzir da nemaš nikoga tamo i da treba da iznajmljuješ stan, kao i neko standardno vreme do pronalaska prvog posla?

Nadam se da i pored početničkih muka uživate u Kanadi.

Da vas pitam onda nesto drugo, da li je neko od svih vas imao neki kredit ovde, i da li su vam trazili da prilozite i to iz banke, mislim da nemate nikakvih dugova? :huh:

To ti niko neće tražiti i ne moraš prilagati. Ja imam stambeni kredit ovde u Beogradu i niko me za to nije pitao, niti sam igde (u formularima) pomenuo. Kao iznos novca koji planiram da unesem u Kanadu naveo sam samo onoliko koliko imam na računu što je bilo za 2000 EUR više nego što su oni tražili. Da imam stan u vlasništvu nisam nigde pomenuo, šta to koga treba da zanima. I evo me sa vizama u pasošima.

@canadainmydreams

Hvala ti na ovako detaljnom opisu! :ok: Što kaže Nikola - deluje otrežnjujuće, i sve nas koji se spremamo za odlazak upozorava da se što ozbiljnije pripremimo za tako veliki korak. Koji je minimum novca prema tvojoj proceni koji treba poneti, tj. bez koga ne treba ni sesti u avion, uzimajući u obzir da nemaš nikoga tamo i da treba da iznajmljuješ stan, kao i neko standardno vreme do pronalaska prvog posla?

Nadam se da i pored početničkih muka uživate u Kanadi.

To ti niko neće tražiti i ne moraš prilagati. Ja imam stambeni kredit ovde u Beogradu i niko me za to nije pitao, niti sam igde (u formularima) pomenuo. Kao iznos novca koji planiram da unesem u Kanadu naveo sam samo onoliko koliko imam na računu što je bilo za 2000 EUR više nego što su oni tražili. Da imam stan u vlasništvu nisam nigde pomenuo, šta to koga treba da zanima. I evo me sa vizama u pasošima.

Pojavilo se pitanje u novom setu formulara na tu temu, tj treba navesti imovinu i dugovanja i onda izvuci razliku kao settlement funds. Tako da smo mi za svaki slucaj prilozili i papir o auto kreditu a na racun uplatili taman toliko vise. Verovatno i nece proveravati ali ko zna....
Mada ne znam sta bi radili da smo imali neki ozbiljniji kredit :(

Poslednja izmena:

Back