Cao svima,
Dugo se vec kanim da napisem par redova, posto je danas mesec dana od kada smo dosli, iskoristicu to kao povod.

Sve sto budem pisala je samo nas slucaj i ne mora da vazi za bilo koga drugog.
Kao sto znate, u Guelph-u smo. I dalje nam se dopada gradic, veoma je bezbedan, i na ceni, kuce su ovde jako skupe, u dobrim delovima Guelph-a (ili da kazem u boljim, posto ovde nema loseg kraja) kuce idu i do milion dolara. Za grad koji ima oko 120000 stanovnika to je prilicno mnogo.
Ne zelim nikoga da obeshrabrujem, ali za posao je stvarno tesko i verovali ili ne, treba vam veza iliti preporuka. Ja sam tako dobila posao, u jednom lancu prodavnicica, nesto poput naseg DM-a ili Lily-ja. Imam celih $10.40 na sat. Sa dve ovakve plate, sa nekim full time -om od 40 sati nedeljno, moglo bi da se zivi, ali jako jako skromno. Za posao u struci, ako niste inzenjeri, ne znam sta da vam kazem. Ja sam biolog, i verujte mi, da na nivou Ontaria izadje par oglasa (2 ili 3), ali za senior pozicije, gde ti je potrebno bar 10 godina iskustva. Sve vise mi deluje da cu upisati neki master, samo dok jos malo proucim trziste. Nadam se da ce svako od vas imati vise srece sa svojom strukom. Moj decko, zavrsio je finansije i bankarstvo - poslao je vec ne znam koliko rezimea i jos uvek nista. Nama je jedino super sto smo kod rodjaka i sto nemamo trosak oko placanja stana, sto uopste nije malo. U Guelph-u konkretno, one bedroom apartment kosta oko 800$.
Voznju polazemo u sledece 2 nedelje. Da biste polagali voznju (govorim za Ontario), potreban vam je sertifikat iz naseg konzulata u Torontu da je dozvola "prava". Time cete potvrditi vase vozacko iskustvo i tako moci da polazete za full G. To zadovoljstvo kosta 53$ po osobi, placa se na licu mesta. Inace Konzulat sa strankama radi od 10-13h. Uz taj sertifikat, potreban vam je i prevod vozacke dozvole, i to kosta 40$ po jednom prevodu (nismo nigde nasli jeftinije). Bitno je to da moraju biti prevodioci iz njihove neke asocijacije. Ne znam sad tacno cene za written test i za driving test, kad to obavimo napisacu. Preporucuje se da se uzme 2 casa, jer te provedu ulicama kojima se vozi na dan polaganja i malo ti objasne neke cake, i to kosta 45$ po casu. Kola smo gledali, i u sustini, bez 5000$ ne moze se uzeti neki dobar auto. Kada kazem dobar (koliko se kao zensko razumem), mislim na neki brend koji vazi za slabo kvarljiv, tipa Volkswagen. To nas tek ceka, tako da necu da duzim o tome.
Health card ce stici za 3 meseca od datuma kad udjete u Kanadu (mada mislm da to znate).
Moj utisak je, generalno, da je ovde sve prilicno skupo. Pogotovo, recimo, u odnosu na Ameriku i neke evropske zemlje u kojima sam bila. Takse ubijaju, ali zato je standard dobar. Upoznali smo par porodica koji su dosli ovde 1993. ili 1994. i svi imaju isti stav, mora proci vreme dok se ne stane na noge i dok se ne dobije dobar posao. Mesto zivljenja se bira po poslu, a ne po tome gde vam se svidja. I svi govore da je taj period izmedju 3 i 5 godina, Videcemo...
Ono sto daje nadu, i cini neke stvari laksim, je to sto je ovo jedno uredjeno i civilizovano drustvo. Sto se osecate kao covek i sto nema neljubaznih salterskih radnika.

Cak i neko "mucenje" na pocetku sa losijim poslicima, isplatice se na duze staze. Cinjenica je da vam za zaposlenje (bilo koje) ako nemate vezu (preporuku) treba kanadska skola ili kanadsko radno iskustvo. Deluje smesno, ali meni i ovaj posao znaci u tom pogledu.
Sve u svemu, zadovoljni smo za sada. Moj predlog je da dobro sve proucite o mestu u koje dolazite. Stanovi se uglavnom iznajmljuju na godinu dana, ali to vec sami vidite (vi koji nemate ovde nekog).
Malo sam udavila sa ovim postom, ali sta sad, nisam dugo pisala...

Sve vas puno pozdravljam. Ko planira u ovaj kraj, neka se javi.