Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Hmmm pa mijate, ako si proverio onda sa srecom, samo to sto nemas upis staza u radnu knjizicu, to je najveci problem, tako da ces to morati prvo da resis... Za zenu ce ti priznati ako je Bachelor (sto je najverovatnije ) 3 poena, jedino ako joj u diplomi ne pise master ili magistar pa da dobije max 5 poena.

Pozdrav i sa srecom!

PS. Najpre se izboduj pre nego ista krenes, min je 67 poena!!!

Ako bi neko mogo da mi odgovori na par pitanja, bio bi mi od velike pomoci :)
1. Da li zavrsene master studije garantuju maksimalan broj poena u procesu za iseljenicku vizu. Ako ne, od cega zavisi?
2. Da li se prave neke razlike izmedju fakulteta, npr, ovaj je zavrsio etf, on moze, a ovaj sto je zavrsio u cacku, on ne moze(konkretno za informacione tehnologije)

1. Max borj poena zavisi od radnog iskustva min je 1 godina, medjutim najboljeje da imas 3 gde dobijas 19 posena ili 4 godine iskustva onda dobijes 21 poen. Ova radna iskustva se boduju iz onih poslova koji se nalaze na NOC listi, znaci ne bilo koja vec samo ona koja su tamo navedena. Fakultete priznaju kao Bachelor degree eventualno ako nemas magistraturu ili ti na diplomi izricito pise master degree. Znaci nemoj da mudrujes da onu na kojoj pise dipl ing smatras kao master i tom slicno, jer su ovi nasi zakoni malo sve pobrkali, pa su neki to pogresno shvatali a kada su odbijeni na osnovu ovoga onda kuku lele.

2. Ovo nema nikakve veze gde si i sta zavrsio, bitno je da imas radno iskustvo i visoko obrazovanje a da li si zavrsio u BG ili Cacku ili Kragujevcu totalno je nebitno. Visa se dobija na osnovu radnog iskustva.

Ako bi neko mogo da mi odgovori na par pitanja, bio bi mi od velike pomoci :)
1. Da li zavrsene master studije garantuju maksimalan broj poena u procesu za iseljenicku vizu. Ako ne, od cega zavisi?
2. Da li se prave neke razlike izmedju fakulteta, npr, ovaj je zavrsio etf, on moze, a ovaj sto je zavrsio u cacku, on ne moze(konkretno za informacione tehnologije)

za kanadu, za ovaj proces, nije bitno koji si fakultet zavrsio - to moze kasnije biti vazno, tj. ne konkretno fakultet kao fakultet vec predmeti koje si slusao, programi po kojima je radjeno, itd. ako je za tvoje zanimanje potrebno da dobijes neku vrstu licence ili nesto slicno. posto je za mene it spansko selo, ne mogu ti vise od ovoga reci. ali, to je neki princip. nije kao za australiju gde se prvo radi assessment da li tvoje kvalifikacije minimalno pariraju njihovim.
zavrsene master studije ne garantuju max. broj poena a evo zasto: gleda se i koliko ti je godina trebalo da do diplome dodjes, pa ne samo ni to nego i koliko sati aktivne nastave (ne onaj broj sati koji se izracunavam na osnovu ESPB bodova jer tu ulaze i sati koje ulazes tokom citanja literature, ucenja, vezbanja, bla, bla, bas aktivna nastava je u pitanju, sedis u klupi i kao nesto radis;)) si imao tokom master studija. imas to u onom guide za popunjavanje application, onaj veliki gde ide korak po korak kako se prijava popunjava, mozes da skines sa cic sajta, zaboravila sam kako se zove dokument tacno, ali mozda se neko drugi seca. taj minimum sati tesko ces, koliko ja znam, skupiti ovde u srbiji jer, ponovo, koliko ja znam, master studije su kod nas vikend studije i po predmetu nema vise od dvanaestak casova po semestru. neka me neko ispravi ako gresim, mozda nije tako na svim fakultetima ali nesto me ne greje sunce. da bi ti priznali master moras da prilozis program itd. ako prodjes prvi krug, sydney, i traze ti papire iz beca. tu se vidi koliko je nastave bilo. ako imas diplomu a nemas te godine, to verovatno imas, ali sati ce pre biti problem, onda sebi das poene za kategoriju direktno ispod toga, sto je ja mislim, koliko se secam 22 poena umesto 25. jako komoplikovano, znam. a tri poena za baciti nije. pa sad ti vidi:) ili ja mozda gresim? nisam se previse unosila u problematiku jer imam phd ali na srecu ne i ovu vrstu problema.

Proverio sam na listi i treba im kuvara. Zato sam se i odlučio da probam tako i da konkurišem. Mada, izgleda da mi je bolje da sačekam ženu da diplomira i odradi jednu godinu u struci pa da apliciramo preko nje. Iskreno, plan nam je da žena tamo nostrifikuje diplomu. Dosta sam sa pročitao o tome što sa zvaničnih sajtova što na forumima i mogu vam reći da situacija nije ni malo bezazlena. Ima da se pomučiš dobrano da bi dobio licencu. Ali, kad je dobiješ vredi svaki minut uloženog truda, neprespavanih noći, razbijanja od posla itd. Plan nam je da ja radim, a ona da uči te dve godine koliko treba za "training and residency" (to mu dođe stažiranje) i za polaganje kojekakvih ispita. Pitanje za ljude koji su već u Kanadi. Da li ima šanse da ja samo radim i da izdržavam nas troje 2-3 godine? Ne biram šta ću da radim i nije mi strano da radim dva posla tj. 12-13 sati dnevno 6 dana u nedelji.Već sam tako radio u Engleskoj 2006. godine. Odrao sam se od posla ali sam i zaradio lovu.

P.S. Jedino što me brine je to što postoji određena kvota ljudi, na godišnjem nivou, koji mogu da stažiraju. Npr. u British Columbia-i je kvota 35, a prijavi se 120 ljudi. Onda se ide sistemom elimincije. Od tih 35 ostane 15 i od tih 15 ljudi prime 6-7 da odrade praksu. Uglavnom teško do zla boga ali ne i nemoguće. BTW, ko kaže da se tamo ne može nostrifikovati diploma je, blago rečeno, neobavešten. MOŽE ali je proces težak i rigorozan.

Evo mog skromnog misljenja :)

Super je sto si radio kao kuvar, pa makar na crno. Jedino mislim da ti fali neka vrsta obrazovanja u kulinarstvu, jer mislim da to mora da se poklapa. Ako si spreman na cekanje, ja bih upisala nesto u trajanju od godinu dana (znam da ima u NS-u u srednjoj ekonomskoj nesto kao V stepen), a onda bih nekako nabavila dokaz da si radio, znam da traze sad te PIO i Radne knjizice, ali nekako mi zvuci neverovatno da ne priznaju rad na sivo/crno, kada znamo da u zemlji veliki broj, pogotovo mladih radi u toj zoni. Ali dobro, na tebi je da procenis rizik. Jel imas barem neku drugu vrstu radnog iskustva koja jeste upisana? Mislim da bi u tom slucaju ovo lakse progurao. Zar ne vaze ni oni cuveni Ugovori o delu? Kako onda priznaju da si radio honorarno? Ili vise ne priznaju? UF!

Dobro izanaliziraj, napravi plan i puuuno strpljenja, a na ovom forumu stvarno mozes naci razna iskustva, a na kraju, svako je slucaj za sebe.

Veliki pozdrav:bye:

Imam upisanih 13 meseci u radnu knjižicu kao komercijalista ali im takvi tamo ne trebaju. Ma ništa, čekam ženu da odradi godinu dana staža i to je to. Idem na sigurno. Ne bih da se zaletim i čekam 2-3 godine da bi me odbili. Mada mi je situacija sa bodovima dosta nategnuta. Tačno 67 pod uslovom da žena dobije 16 poena na engleski. Mislim da se medicinarima automatski računa da su master obzirom da im studije traju 6 godina ali sam ja u kalkulaciji stavio za nju bachelor, 22 boda i sebi bachelor three year university diploma, 4 boda.

Što se tiče foruma, forum je super. Stigao sam do 55 stranice one zaključane teme i kao da čitam knjigu. Život i priključenije ljudi koji su aplicilrali, čekali, nervirali se itd. Najbolje u svemu tome je što vidim da je dosta aplikacija rešeno pozitivno. Vidim da se čovek nervira, iščekuje i kida živce, a bacim pogled na profil, a ono piše Kitchener, Toronto, Vancouver. Znači da je otišao, samo što ja još nisam stigao da pročitam do te strane.

@Ginola
Za supružnika, ako je bachelor, se dobijaju 4 poena pod uslovom da je two year i three year university diploma. Ako je bachelor one year university diploma ondaK idu 3 boda.

@Ginola
Za supružnika, ako je bachelor, se dobijaju 4 poena pod uslovom da je two year i three year university diploma. Ako je bachelor one year university diploma ondaK idu 3 boda.
mmijatovic je trenutno na forumu Dodajte reputaciju korisniku mmijatovic Prijavite poruku Odgovorite sa citatom Višestruko citiranje Brz odgovor na ovu poruku

Kako god zelis, razmisljaj i sa srecom, samo mi smo skoro odbijeni za 1 bod i tacno nam je naznaceno od visa officer-a kako se boduje Bachelor a kako Master.Moja zena ima Bachelor a meni su dodali 5 poena za Master, posto samja magistrirao. znaci ili je 3 ili su 5 nista izmedju. A ti radi kako mislis!

Kako god zelis, razmisljaj i sa srecom, samo mi smo skoro odbijeni za 1 bod i tacno nam je naznaceno od visa officer-a kako se boduje Bachelor a kako Master.Moja zena ima Bachelor a meni su dodali 5 poena za Master, posto samja magistrirao. znaci ili je 3 ili su 5 nista izmedju. A ti radi kako mislis!
@ginola
znaci, ti si 'po starom'? znas sta me jako kopka, nasla u EG7 guide da pise

Points are awarded for earned educational credentials as well as the number of years of full-time studies or full-time equivalent studies. To be awarded points, you must meet both stated criteria.
Full-time studies: At least 15 hours of instruction per week during the academic year. This includes any period of workplace training that forms part of the course.
Full-time equivalent studies: If you completed a program of study on a part-time or accelerated basis, count the length of time it would have taken to complete the program on a full-time basis.

ali nemoguce je da si imao 15 sati nastave (instruction) tokom magistarskih nedeljno? to ne postoji nigde ako je u pitanju research degree??? nisu nista pravili pitanje? kakve si papire dobio od fakulteta sto se tice programa i sl., sta je tamo pisalo, jel' pisalo nesto a propos sati nastave i slicno? napisi ako imas vremena nesto detaljnije o tome, jako me zanima, a mozda ce pomoci nekom drugom ko se sprema da aplicira... iako nesto nema takvih ovde na forumu u poslednje vreme, da li su se ljudi uplasili ovih izmena noc liste (ko se boji vuka jos...) ili niko vise ne zeli, sem nas, za kanadu?;)

btw, jel' bio taj ielts? jel' ce biti :hvala::klap:?

Ovako ja sam diplomirao u roku, i to su mi priznali kao bachelor degree, fakultet je tehnicki i trajao je 5 godina. Zatim sam i post diplomske studije koje inace traju 3 godine, zavrsio u roku, a tamo sam imao samo 5 ispita, i zavrsni tj magistarski rad. Razlika u Bachelor je jedan zavrsni rad, dok magistratura ima jos jedan zavrsni rad tj magistarski, tako da su meni bez ikakvih problema priznali Master degree. Naravno sve ispite sa diplomskih i post diplomskih studija sa ocenama i brojem casova koje sam pohadjao nalaze se u dodatak siplomi to je ono u Appendix-u navedeno kao "transkript" koji saljes u originalu. Ja sam za svaki slucaj poslao i letter of recommendation sa potpisima mentora, sefa katedre i dekana i stavio njihove visit kartice.

Tako da sam ja kao spouse of principal applicant imao max broj poena 5 i to je jasno i precizno naveo visa officer. Kao i rodbina do kojeg kolena se priznaje i sta se od rodbine priznaje.

Ima dosta njih koji ovo ne razumeju, a ovo je jako dobro objasnio Paukman, pogotovu za sve one koji su lekari, farmaceuti i td. za njih je najbolje da overe diplome jos u Kanadskoj ambasadi u BG-u.

A za novu NOC listu nisam siguran da su se svi uplasili, po onome sto je bilo postirano, to znaci da ce oni tek nesto odlucivati i detaljnije ce biti odluceno preko leta itd. sto mislim da se moze aplicirati bez ikakvih problema.

Sve ostalo cemo videti :)

Mada, izgleda da mi je bolje da sačekam ženu da diplomira i odradi jednu godinu u struci pa da apliciramo preko nje.

mmijatovic, svaka cast na pozitivnim mislima, samo mi objasni kako vi to mislite da se tvoja zena odmah posle fakulteta zaposli u struci, jedino ako nemate neku vezu, posto znam mnogo mladih lekara koji su godinama trazili posao i jos uvek ih traze. jedino ako vam to nije dugorocni plan

da sam na tvom mestu, ja bih probala da nadjem ponovo posao kao kuvar i zamolila tog nekog, ako treba i da mi smanji platu, samo da me prijavi, na taj nacin vec sledece godine u ovo vreme bi mogao da konkursises.

Jedino mislim da ti fali neka vrsta obrazovanja u kulinarstvu, jer mislim da to mora da se poklapa. .... ali nekako mi zvuci neverovatno da ne priznaju rad na sivo/crno, kada znamo da u zemlji veliki broj, pogotovo mladih radi u toj zoni.

donivas, okud sad ovo, vecina nas ovde ide na foru da ima jedno radno iskustvo, a drugi fakultet?
sto se tice rada na crno, da svima nam je tesko sto to nece da priznaju, ali sta da se radi, takva su pravila, ja recimo imam oko 10 godina rada na cno, doduse ne full-time, a upisanih svega 3 meseca :(

A za novu NOC listu nisam siguran da su se svi uplasili, po onome sto je bilo postirano, to znaci da ce oni tek nesto odlucivati i detaljnije ce biti odluceno preko leta itd. sto mislim da se moze aplicirati bez ikakvih problema.

nismo se uplasili, samo ste bili dosadni :super:

cak smo u poslednje vreme sve vise in, sad vec govorimo "kad" umesto "ako", mada jos ni prijavu nismo poslali

pozdrav :D

nismo se uplasili, samo ste bili dosadni :super:

izvinjavam se sto smo bili dosadni:confused: i meni prija sto je ovaj forum uglavnom pozitivan jer ljudi koji ovde dolaze pozitivno razmisljaju. da nije tako, ne bi ni mene ovde bilo.
s druge strane ni ja, a koliko mogu da vidim, ni drugi nismo u fazonu 'kako cemo, lako cemo' :hahaha:pa smo osecali potrebu da prokomentarisemo, koliko smo smatrali da je potrebno, ono sto nas brine. forum i tome sluzi :)

Jel zna neko šta se dešava sa onim SINP programom? Jel prolaze ljudi ili i dalje ima dosta odbijenih? To mi nije loša varijanta , možda čak i najbrža ali moram SAMO da nađem poslodavca. Čuo sam za jednu ženu iz Ruskog Krstura koja je ljudima sređivala odlazak jer je imala nekog u Kanadi ali više to ne radi od kako su počeli sa odbijanjima. Jel znate možda vi nekog ko bi mogao da mi tamo sredi posao, naravno uz naknadu?

@Ginola
Ipak si u pravu, ja sam se malo prekontao.

@dzej dzej
Imamo vezu u mom rodnom gradu tako da bi žena odmah počela da radi.

mmijatovic, cisto smunjam da ces naci posao odavde, jer je njihova politika zaposljavnja stroga i kadrove prvenstveno traze u njihovom okrugu, zatim u saveznoj drzavi, pa onda po celoj zemlji. mogu da ti odmah kazu da ne rade sa Immigration i td. jer je njima to mnogo otezavajuca okolnost i dok tebe dovedu oni mogu vec da nadju idealnog kandidata za njihov vacant position.
ja sam licno stupio sa mnogo recruiters-a za oblasti rudarstav i td. i svi su rekli da ne rade sa immigration vec da kada dodjemo odmah da im se javim.
tu opciju mozes da otpises tj. Arranged employment iz vec razloga koje sam ti naveo.

o predlogu da ti supruga bude principal applicant, ne znam jer lekar, a kao sto znas lekari, farmaceuti i stomatolozi nisu priznati tamo, cak ni iz jedne zemlje a ne znam da li su tacno i na NOC listi!

Savet: pomuci se i odradi neko zanimanje sa NOC liste, regularno pokusaj, jer nisam siguran i kao kuvar da ces moci da prodjes 67 boda. jako su rigorozni i strogi, tako da su i doktori nauka odbijani sa po 10 godina iskustva i to sam cuo a kamoli ne pa kuvari. visu dobijas na osnovu radnog iskustva ako ides kao FSW class.

pozdrav i srecno svim saborcima :)

hvala echoes1978, grandic!

dzej dzej, znam da je bilo u sali:) a i jesmo bili malo opsesivni neko vreme:roll:. cini mi se, nakon sto sam procitala ovo sto je postovao echoes1978 da svi mozemo malo lakse da disemo, bar jos neko vreme dok ne smisle sta ce i kako dalje. umesto da im bude drago sto se tolikom broju ljudi kanada toliko dopada da zele da se isele bas tamo...;):D

Drustvo, opet smor na forumu, nista se ne desava :(

Sta je s ljudima koji su cekali medical, bilo kakve informacije, desava li se nasto kod vas?

Ja ne mogu da docekam dan kada cemo mi poslati aplikaciju, tako me sve vec nervira ovde :dash:

Pozdrav

P.S. Dragane, mislim da nema mnogo ljudi koji su odradili AEO odavde, zato se ne javljaju.

stvarno nam je malo mnogo miran forum. svi cekamo cekamo... a valjda nemamo vise pitanja jer nam je svima sve jasno;) a i u poslednje vreme nema nikoga da se javi ko samo sto je aplicirao, uglavnom se javljaju ljudi koji se tek spremaju da apliciraju... znaci, njima dupla porcija cekanja...:eek:
nista, samo treba ostati cool calm and collected:whistling:

@ginola: nista ne pricas, kako je prosao ielts, znam da rezultati nisu jos stigli ali kako vam se cini, jel' ce biti dovoljno?

dzej dzej, izvini verovatno ja zaboravljam, ali sta vas to sprecava da aplicirate?

Cekamo da suprug diplomira, godine radnog staza ima, ali mu fali fax. Pa kad to odradi bacamo se na ucenje engleskog.

Inace, danas sam slucajno srela zenu koja je 7 godina zivela u Kanadi, pa se vratila. Koliko sam ja skapirala vratila se zbog nostalgije, u svakom slucaju ima samo reci hvale za sve tamo i u fazonu je ja bih svima preporucila da idu. A bavila se i HRom, tamo i upoznata je vrlo sa NOC listom, naravno dugo nije u toku. Posto je to bilo poslovno poznanstvo, nisam sigurna da li cu ostati u kontaktu sa njom, ako ostanem probacu da izvucem sto vise informacija.

Nego, da li ste mozda istrazivali kakvo je stanje sa ovom krizom tamo...cula sam da se za prvi posao ceka po 3 meseca, da li je to stvarno tako, posto bih ja radila bilo sta kad stignem. Nekako se, jedino, nadam da cu umesto pranja sudova ili tepiha, moci da radim u cvecari, recimo :D.

Pozdrav

dzej dzej, super pa onda glavu gore i samo napred, a uporedo moze i engleski, jer sve se moze nauciti :)

hajde da prvo skocimo pa kazemo hop tj, da prvo mi dobijemo vise pa onda posao i ostalo sto sleduje po redu.

ma i 6 meseci nije strasno za cekanje posla, ovde se ceka godinama i decenijama i opet nista.:)

Back