Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Martina_p, ne mogu vam drugacije odgovoriti nego ovako. Da bi ste ovde redili kao Property Manager morate zavrsiti Kanadsku skolu za to ili 10 godina raditi u administraciji pa onda da vas unaprede. Meni je prica isla ovako. Ja sam se u Torontu zaposlila prvo kao Superintendent-Administrativni asistent proprti menadzera, posle nekog vremena izbrisali su mi ono superintendent jer su bili zadovoljni. Zakoni se jako razlikuju od jedne provincije do druge, ali je princip uvek isti. Prvo neka vam pomognu da napisete rezime (to mogu i ja da vam pomognem) za Rental property administrativnog asistenta. Onda pocnite da trazite taj posao. Budite strpljivi. Ako ste u torontu bice vam znacajno lakse jer mnogo ljudi s Balkana radi u toj grani. Gledajte live in oglase gde cete i vi i vas suprug moci da radite za pocetak zajedno. Znam da je plata bedna za pocetak je ok jer vam vecina Landlordova daje besplatan stan sa sve placenim troskovima. Iza toga ce vam sam Property Manager objasniti sta treba dalje da radite. U Kalgariju je prica drugacija. Ovde su suroviji. Ovde morate nekako da udjete kao Leasing agent ili kao Costumer Service representative, pa onda odatle da se borite. I u jednom i u drugom slucaju spremite se da radite vikendima i praznicima ( za pocetak). Sledeci ugovor ce vam biti bolji ukoliko vam Properti Manager da preporuke, jer preporuke iz otadzbine ih neinteresuju.
Ja sam imala srecu da mi prvi posao da jedna divna zena sa Balkana, pa me je naucila poslu i kasnije dala divne preporuke.

Evo,da se i ja prikljucim. Mozda ce moja iskustva nekome pomoci,a mozda cu i ja dobiti neku korisnu informaciju.
Prosle godine sam proveo godinu dana u Torontu i za to vreme sam odradio CELPIP test i dobio licencu za posao elektricara. Vratio sam se u Srbiju,po savetu advokata i kanadskih savetnika,sa nadom da cu lako dobiti PR vizu,kroz Federal Skill Trades Program,ali se ispostavilo da je ponuda za posao(job offer) jedini nacin da uspem u tome. Trenutno radim na tome i nisam siguran sta ce se desiti. Imam 45 godina i evo,moje prvo pitanje je,da li to moze da mi zasmeta u dobijanju LMIA,ako neko zna?
Ako neko zeli da me pita nesto,izvolite.
Svima zelim puno srece!

Evo,da se i ja prikljucim. Mozda ce moja iskustva nekome pomoci,a mozda cu i ja dobiti neku korisnu informaciju.
Prosle godine sam proveo godinu dana u Torontu i za to vreme sam odradio CELPIP test i dobio licencu za posao elektricara. Vratio sam se u Srbiju,po savetu advokata i kanadskih savetnika,sa nadom da cu lako dobiti PR vizu,kroz Federal Skill Trades Program,ali se ispostavilo da je ponuda za posao(job offer) jedini nacin da uspem u tome. Trenutno radim na tome i nisam siguran sta ce se desiti. Imam 45 godina i evo,moje prvo pitanje je,da li to moze da mi zasmeta u dobijanju LMIA,ako neko zna?
Ako neko zeli da me pita nesto,izvolite.
Svima zelim puno srece!

Evo odmah da te pitam - kako si uspeo da dobiješ licencu za električara i to bez PR? Mi se nadamo da ćemo dobiti vizu uskoro i muž je počeo da čita kodove za Red Seal i žali se da je užasno teško. On je električar preko 20 godina i zaista voli taj posao tako da, kada kaže da mu je teško, znam da nije od lenjosti i nezainteresovanosti.
Koju si literaturu koristio za pripreme i jesi li imao problema sa podnošenjem prijave strukovnom udruženju u Ontariju (mislim na reference naših poslodavaca i dokazivanje iskustva iz Srbije)?
Konačno jedan električar :worth:

Evo odmah da te pitam - kako si uspeo da dobiješ licencu za električara i to bez PR? Mi se nadamo da ćemo dobiti vizu uskoro i muž je počeo da čita kodove za Red Seal i žali se da je užasno teško. On je električar preko 20 godina i zaista voli taj posao tako da, kada kaže da mu je teško, znam da nije od lenjosti i nezainteresovanosti.
Koju si literaturu koristio za pripreme i jesi li imao problema sa podnošenjem prijave strukovnom udruženju u Ontariju (mislim na reference naših poslodavaca i dokazivanje iskustva iz Srbije)?
Konačno jedan

Priznali su mi diplomu i staz koji sam imao iz Srbije(dao sam im na uvid potvrdu iz firme) i dozvolili su mi da polazem za licencu.
Veoma je tesko,da se ne lazemo. Gomila novih strucnih reci,fraza i pravila. Isao sam na pripremu za taj ispit(dosta skola se bavi time,naravno,placa se) i polozio.
Koristio sam knjigu "Electrician Code Book 2012",koju sam tamo narucio preko interneta,ne znam da li moze da se nadje kod nas. Tu knjigu mozes da koristis i na ispitu.
Nisam imao nikakvih problema oko priznavanja diplome,zanimanja i izlaska na ispit za licencu,iako sam tamo boravio kao turista.

I ja sam radila police check iz USA. Jos uvek cekam da mi stignem. Trebalo bi pocetkom/krajem aprila, pa da konacno unesem podatke u EE pool. Necu nista da unosim dok ne budem imala sve papire na broju, ili dok mi bar ne skinu pare sa rkeditne kartice da znam da su procesuirali moje otiske i da ce uskoro stici izvestaj...Sta god te zanima u vezi sa procedurom, tu sam! Pozz!

Iako sam bio na turistickoj vizi tamo,sve je proslo bez problema. Odneo sam im na uvid moju diplomu i potvrdu sa posla i posle priznavanja diplome i iskustva dozvolili su mi da polazem za licencu.
Koristio sam knjigu "Electrician Code Book 2012" ,koju sam tamo kupio preko interneta. Na nesrecu,ostavio sam je u Kanadi,a eto,mogao sam je pozajmiti tvom suprugu. Ne znam da li moze kod nas da se nadje.

Iako sam bio na turistickoj vizi tamo,sve je proslo bez problema. Odneo sam im na uvid moju diplomu i potvrdu sa posla i posle priznavanja diplome i iskustva dozvolili su mi da polazem za licencu.
Koristio sam knjigu "Electrician Code Book 2012" ,koju sam tamo kupio preko interneta. Na nesrecu,ostavio sam je u Kanadi,a eto,mogao sam je pozajmiti tvom suprugu. Ne znam da li moze kod nas da se nadje.

Skinula sam tu knjigu sa neta, može da se nađe.
Kako to da nisi tražio posao dok si bio "na licu mesta", odavde to malo teže ide. Doduše, sada imaš licencu pa je to olakšavajuća okolnost.
Jesi li radio kao električar u Torontu (mada mi planiramo Kalgari) ili nešto drugo? I, jeli u pitanju samo trade certificat ili Red seal?
Poslala sam ti pp.

To sto imam licencu nije nikakva olaksavajuca okolnost za nalazenje poslodavca. Nisam radio kao elektricar zato sto nisam imao radnu dozvolu,snalazio sam se za posao.
U pitanju je Certificate of Qualfication 309A construction and maintenance electrician-interprovincial. Sa crvenim pecatom. :)
Pozvacu vas ovih dana,da ne pisem celu biografiju ovde.

Pozdrav svima, nov sam na ovom forumu i imam jedno pitanje.
Da li neko moze da mi kaze koliko dugo se ceka od dobijanja PER-a do MR-a?
Ja sam poslao sve papire 02.09.2014. kao FSW, odgovor sam dobio 22.12.2014. i sada jos uvek cekam MR pa me zanima koliko se to dugo ceka?
Hvala unapred na odgovoru.

Dragi forumaši, novajlija sam na forumu nadam se da ću se snaći... Naime, ja bih se, ako sam na pravom mestu, povezala sa ljudima koji će u EE, trenutno ima puno informacija I divno je što pratite jedni druge pre EE. Ima li nekoga ko je ušao u pool? mi smo zakazali IELTS za 28.Mart do tada ćemo se nadam odraditi WES I u aprilu ući u pool... Pozdrav svima :bye:
Pozdrav,
Ja sa otvorila profil u EE i sad cekam :)
IELTS sam polozila u novembru.
WES mi je poprilicno brzo stigao. Cim dobijete pdf mozete aplicirati ako vam je i IELTS gotov do tad.
Meni nisu trazili da upload-ujem dokumenta samo da upisem ref. no.
Nemam posao obezbedjen tako da nacekacu se da smanje poene :) ali doci ce i taj dan.
Pozdrav svima, i pitanje za one koji idu preko EE da li mislite da bismo mogli odvojiti temu za EE, meni je ovako sve zajedno poporilicno zbunjujuce. Mora dosta da se lista da se dodje do neke informacije koja je vezana za EE izvlacenje. Recite sta mislite?

Bravo ivizigot, meni se cini da je neucna fantastika prikupiti sve, imam par pitanja: da li si slala ugovore o radu, vezano za iskustvo ili samo reference letter-e? Kakve ocene si dobila na ielts-u, da li imas porodicu, ko je principal applicant, da li si samo sve radila ili mozda imas pomoc nekog advokata?... ako mozes malo vise o svemu... Pozdrav :think: Ah da slazem se da je ovde sve pomesano I dobra je ideja otvoriti posebnu temu za EE...

Pozdrav, muž i ja smo pre neki dan posetili ovde u Budvi tacnije na Miloceru HEC centar, ukratko oni imaju licencu koledža iz Otave, koledz se zove Algoquin, i oni su nam rekli da je to državna škola kod njih, da li je neko čuo za njih? Uglavnom ima tu raznih opcija, ovde skola traje dve godine i kad se završi dobije se i njihova i kanadska diploma, a odmah nakon toga 3 i 4 godinu možeš da nastavis na njihovom koledžu u Kanadi s tim sto je onda placas njihovu školarinu koja je oko 15000 dolara, a ovde je godina 2000 e. Kažu da je već par ljudi otišlo u Kanadu da nastavi školovanje i da su ostali u Kanadi da žive. E sad gledamo dve opcije da li da upišem i završim školu ovde i da na osnovu toga dobijem neke bodove za EE za te dve godine ako se uopšte i dobijaju bodovi na osnovu toga, da li neko zna?! A drugo je da se posle te dve godine na osnovu studija odemo preko studentske vize pa dalje tamo da sredjujemo, mada tu se dalje otvaraju neka druga pitanja, pa bi trebalo krajem aprila da se vidimo sa nekim covekom koji je više upućen u svu tu priču i doći će tada studenti i profesori iz Kanade na par nedelja.

Mili79 molim te ako mozes da podelis sa nam kako si prosla na IELTS-u, utisci, pitanja, oblasti :) Nestrpljivo ocekujemo izvestaj... Pozzz

Pozdrav, evo da vam se javim konacno. IELTS test mi nije bio nesto tezak mada, svi su se zalili da im je listening brzi na polaganju nego kad vezbaju kuci. Meni je bilo ok mada sam se negde na sredini listening-a malo izgubila ali sam onda lupila odgovor i nastavila. Prva tri teksta readinga su bila laka dok je zadnji bio dosta tezak. Prva tri su bila ovako iz zivota i svakodnevne situacije dok je cetvrti tekst bio nesto o nautici i njenim pocecima. Veci deo pitanja je bio da napises odgovore sa jednom, dve ili tri reci sto me je obradovalo samo u zadnjem telu je bilo cetiri pitanja sa true/false/not given i zadnjih 6 da povezes paragraf sa odredjenom recenicom. Prvi deo writinga je bilo da napises pismo kolegama, kao povredio si nogu pa im pises kako se oporavljas i da im zahvalis na poklonima a, drugi deo je bio da li ste za voznju auta po gradu ili bicikla. Da das razloge za i protiv i napises svoje misljenje. Na speaking-u te prvo pita da kazes nesto o sebi i gde zivis. Meni je drugi deo bio da kazem koji deo namestaja bih kupila i zasto i da opisem a, treci deo je bio o nacinima reklamiranja i kako to utice na potrosace i da li ljudi vise kupuju nego pre...

Sad je polaganje bilo u Holiday INN hotelu i ne morate brinuti za stvari dobijes svoj broj i stave ih u jednu prostoriju i zakljucaju.
Eto to je to otprilike.
Pozdrav

Pozdrav,
Ja sa otvorila profil u EE i sad cekam :)
IELTS sam polozila u novembru.
WES mi je poprilicno brzo stigao. Cim dobijete pdf mozete aplicirati ako vam je i IELTS gotov do tad.
Meni nisu trazili da upload-ujem dokumenta samo da upisem ref. no.
Nemam posao obezbedjen tako da nacekacu se da smanje poene :) ali doci ce i taj dan.
Pozdrav svima, i pitanje za one koji idu preko EE da li mislite da bismo mogli odvojiti temu za EE, meni je ovako sve zajedno poporilicno zbunjujuce. Mora dosta da se lista da se dodje do neke informacije koja je vezana za EE izvlacenje. Recite sta mislite?

Mislim da je to odlična ideja. EE je ipak znatno drugačiji proces i mislim da bi nam svima koristilo da se otvori posebna tema. Možemo prvi post staviti neka opšta pravila u vezi sa EE (kopirati i iskombinovati neke stare korisne postove sa ovog foruma), a odatle nastaviti već spontatno...Ja ulazim u pool (nadam se!) sredinom ili krajem aprila kada budem sigurna da mi police check iz Amerike stiže.

Sta se desava oko dokazivanja iskustva ako si radio recimo preko 10 godina u jednoj firmi i sada ocekujes da da popijes pedalu kao visak.... da li onda pada u vodu apliciranje za EE u ovoj godini??

poz

Dokle god mozes da dobijes potvrdu o radnom iskustvu od poslodavca u formatu koji je propisao CIC, i poslodavac je voljan da u slucaju provere potvrdi tacnost istih - nemas problem... iskustvo se gleda u poslednjih 10 godina, ne na trenutnom poslu, ali sve mora da se dokaze...

Back