Svavako i paragraf 3. je bolji nego tupavi Partijah Gavrilo Dozic sa crvenima....
slike i da se pojavljuju novi transparenti; „Živelo prijateljstvo sa Sovjetskim Savezom“, „Živeo Sovjetski Savez“, „Bolje grob, nego rob“… Komunisti su u podne ovladali demonstracijama. Oko podne u demonstracijama je učestvovalo oko 50 000 građana, što je za ono vreme bio vrlo velik broj. Đilas još kaže da parola „Bolje rat nego Pakt“ nije data od Komunističkog vođstva: “Mi Komunisti nismo odobravali tu parolu, ali joj se nismo ni suprotstavljali. Radije bi, pod vođstvom Sovjetskog Saveza, izbegli rat“.
Dok su Komunisti naturali masama svoje vođstvo i svoje parole, patrijarh Gavrilo, koga su demonstranti posle njegovog govora aklamirali, video je u svemu tome izliv nacionalnog oduševljenja: „Svetosavska deca“, napisao je on u svoji memoarima, „kao i inače prednjačila su svojim rodoljubljem … Naša svetosavska deca uvek su bila, kao i njihovi dedovi, odana do kraja svojoj crkvi, koja ih je uvek smatrala svojom utrobom. Masa naroda nosila je slike kralja Petra II. Tako isto i moje. Na traženje naroda morao sam više puta da se pojavim na prozoru Patrijaršije i da se zahvalim na njihovom patriotskom gestu i ljubavi prema Kralju i Otadžbini …“
Patrijarh Gavrilo nije mogao znati da među demonstrantima ima najmanje „svetosavske dece“, ako je uopšte bilo. Biće mu suđeno da iz neposredne blizine, iz manastira Ostrog, posmatra bezglavo bežanje pučističkih vođa i njihovih ministara, još uz to, podelu državnog blaga. Svoje iluzije patrijarh Gavrilo je platio tamničenjem u zatočeništvu za svo svreme rata dok su pučističke vođe živele van domašaja okupatora koga su doveli u zemlju.
stalno da krive neke druge za svoje gluposti....