kakav je zivot u SAD-u?

• Začetnik teme Začetnik teme dumi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
a ko je,i gde uporedjivao zivot u Srbiji i USA??..............zar nisi primetio da sam ja poredio neke stvari u USA i u zemljama EU?...(evropske unije).......narocito onim najrazvijenijim evropskim zemljama....Nemacka,Francuska,Italija....

naravno da je mnogo bolji standard zivota(i bilo koji drugi standard) u USA nego u Srbiji.........sto se tice nasih ljudi,problem je sto u USA postoji SISTEM na koji nasi ljudi nisu navikli.......hajde sad ti objasni nekom prosecnom srbinu da ce mu biti oduzeta kuca ako,maletene,u tacno predvidjen minut ne uplati ratu kredita...............to je samo jedan banalan primer....

inace,ako ima 1-2-3 miliona MILIONERA u SAD,ne moze se samo na osnovu toga tvrditi da su SAD izuzetno bogata zemlja.........sta je sa ostalih 200 i vise miliona ljudi?..........da li su i oni tako bogati?..............i u Srbiji imas jedno 200.000 IZUZETNO bogatih ljudi,od ukupnog broja stanovnika(oko 7 miliona),pa ne mozes na osnovu toga reci da je Srbija izuzetno bogata...

Tema je:Zivot u USA.Moj odgovor je da je to visokorazvijena zemlja,demokratska,koja pruza sirok spektar mogucnosti vrednim i sposobnim ljudima.Naravno,ko misli da ponese Srbiju sa sobom ne treba ni da ide,svaka zemlja ima svoj nacin zivota pa tako i USA.
Bogatih i siromasnih ima svuda,to si lepo primetio,ali ovde je rec o STANDARDU.

Sta je ovde tema?

Ako je tema da li je zivot u Americi bolji nego u Srbiji, onda je odmah zatvorite zato sto to nije ni za polemiku. Naravno da je bolji, to nije tesko.

Ako je tema kako Ameri trose pare koje nemaju, tu onda ima dosta da se pise.

Sta ja vidim ovde je samo neko prepucavanje.

U Srbiji su ljudi veoma razvijenih mozgova, kad su u stanju da ih jedna budala zavadi da se pokolju sa svima i uz to im pokrade 15 godina DBP-a i na kraju posle toga mu opet ljube sliku i idu na sahranu. Ljudi u Srbiji su prividno srecni zbog satro emocija, koje su uglavnom uvek totalno lazne...ali mi smo ipak boagat narod zato sto smo "VELIKI EMOTIVCI". U Srbiji ko uopste ima posao je srecan, zato sto u poslednjih godinu dana u proseku 2,7 ljudi dobijaju otkaz u minuti. Srbija je puna nacionalista i zbog toga je takodje bogata, a SRPSKI nacionalistia biti znaci biti COVEK KOJI RADI PROTIV SRPSKOG NACIONALNOG INTERESA. Srbija je jedna veoma pravna zemlja, cijim debiloidnim zakonima bi pozavidela cak i mozda neka nebitna Uganda. U Srbiji su inace svi bogati, zato sto je prosecna godisnja plata 3000 dolara... a ti Amerikanci jadni pate se u kreditima i placaju poreze ceo zivot i umiru od gladi a mi ovde lumpujemo uz pivo i rakiju i prasetinu svakog dana svi vozimo rols rojseve a niko nista ne radi niti kredite otplacuje...KAKVA BAJKA OD ZEMLJE. Ljudi sa zapada pokusavaju da imigriraju u Srbiju da bi zivot proveli u RAJU ali inace je tesko dobiti i turisticku vizu zato sto se mnogi posle ne vrate svojim zemljama. Svi inace zele Srpsko drzavljanstvo, posto u svetu kad cuju da si odatle, ponasaju se prema tebi kao prema svetcu i tako.... Morao sam da unesem malo Ironije da ne bude skroz negativno :)))... Sustina je da je smesno da covek iz 3rd WORLD COUNTRY kao sto smo mi, raspravlja o standardu ekonomski najace zemlje na svetu, to i nije smesno to je cak sta vise ironija. Daleko od toga da je Amerika totalno bajna ili da predstavlja neki raj na zemlji, ali jednostavno je glupo da mi koji zivimo u zemlji od 8 000 000 stanovnika i 16 000 000 ozbiljnih ekonomsko-socijalno-drustveno-bezbednosnih problema komentarisemo njihov sistem i jos da kazemo da je los i da jos i verujemo u to(svima koji tako misle, preporucujem prvo da se pogledaju u ogledalo pa onda da se obrate najblizoj psihijatriskoj ustanovi da probaju da im srede taj SUPER EGO ako je ikako moguce.)

:hvala:

Sta je ovde tema?

Ako je tema da li je zivot u Americi bolji nego u Srbiji, onda je odmah zatvorite zato sto to nije ni za polemiku. Naravno da je bolji, to nije tesko.

Ako je tema kako Ameri trose pare koje nemaju, tu onda ima dosta da se pise.

Sta ja vidim ovde je samo neko prepucavanje.

naravno da nije tema da li je zivot bolji u Americi ili Srbiji........ne znam zasto vam to pada na pamet?

tema je,kakav je zivot u SAD-u...........u sta,izmedjuostalog,spada i to sto si naveo:"kako ameri trose pare koje nemaju"..........tj kako oni tamo zive....

i kako imaju po 4 auta,3 kuce......:)

nego,stice se neki utisak da ovde mogu(odnosno najpozeljniji su) da postuju samo oni koji o USA i tamosnjem zivotu govore,manje-vise u superlativima......znaci,kako je super ovo,kako je dobro ono,kako je ovo bolje nego u Evropi itd............kada god neko pomene neke negativne strane zivota u SAD,javlja se neka vrsta "USA advokata" koji imaju(uglavnom) dve konstatacije: ili ti si USA video samo na filmu,ili ako ti se ne svidja zasto se ne vratis odakle si dosao...

po meni,ako neko zaista namerava da ode u USA,vise bi trebao da obrati paznju na one negativne strane zivota u SAD i da razmisli da li mu to odgovara i hoce li moci sa time da zivi tamo ili ne...

Poslednja izmena:
Bogatih i siromasnih ima svuda,to si lepo primetio,ali ovde je rec o STANDARDU.

pa naravno da je rec o standardu.....eto,npr uporedi standard siromasnih ljudi u USA,i standard siromasnih ljudi bilo gde u svetu,pa cak i u Srbiji....

sta ti siromasni ljudi,nezaposleni,beskucnici itd u USA(kojih ima vise desetina miliona i kojih ima sve vise i vise zbog aktuelne finansijske krize u USA) imaju od toga sto je amerika visoko razvije zemlja sa npr dobrim putevima i infrastrukturom?..........kako ce se to odraziti na njihov zivot?..........ako npr neko u USA nema novca za americki sistem zdravstva,tesko da ce mu biti primarna i najvaznija stvar u zivotu sto zivi u viskorazvijenoj zemlji i demokratskoj zemlji...

(mada,po mom misljenju,pojam demokratije u americi je relativan...........sto vise imas para,vise ces osecati tu demokratiju.........i obrnuto)

pa naravno da je rec o standardu.....eto,npr uporedi standard siromasnih ljudi u USA,i standard siromasnih ljudi bilo gde u svetu,pa cak i u Srbiji....

sta ti siromasni ljudi,nezaposleni,beskucnici itd u USA(kojih ima vise desetina miliona i kojih ima sve vise i vise zbog aktuelne finansijske krize u USA) imaju od toga sto je amerika visoko razvije zemlja sa npr dobrim putevima i infrastrukturom?..........kako ce se to odraziti na njihov zivot?..........ako npr neko u USA nema novca za americki sistem zdravstva,tesko da ce mu biti primarna i najvaznija stvar u zivotu sto zivi u viskorazvijenoj zemlji i demokratskoj zemlji...

(mada,po mom misljenju,pojam demokratije u americi je relativan...........sto vise imas para,vise ces osecati tu demokratiju.........i obrnuto)

A u kojoj zemlji nije tako,daj jedan primer.
Nema!

[/B]

A u kojoj zemlji nije tako,daj jedan primer.
Nema!

onda i ti ovim potvrdjujes da su te silne americke demokratije,ljudska prava,slobode itd neka vrsta sarene laze,iluzije?...............mislim,sve je to tako lepo i fino u teoriji i nekom americkom ustavu,ali u praksi i realnom zivotu pare su najvaznije?...............dolari vrte gde americka demokratija nece?

mozda paradoksalno zvuci,ali u Srbiji i mnogim drugim zemljama treceg sveta nije takva situacija,jer stvari nisu tako perfidne kao u USA..............znaci,npr ovde u Srbiji nigde ne "prsti" nista od nikakve demokratije i ljudskih prava i gotovo niko na to i ne obraca paznju...........zna se,gotovo i zvanicno da ljudi nisu jednaki pred zakonom,da Srbija nije pravna drzava,da mnoge stvari mozes postici samo mitom i korupcijomitd,itd..............tacno je da ces bolje ziveti ako imas vise para,mada i to je relativno,jer onaj ko u Srbiji ima puno novca stalno zivi u strahu da ne bude opljackan,prevaren i slicno...

naravno,ovo ne znaci da je standard bolji u Srbiji nego u USA,niti da se bolje zivi u Srbiji,samo kazem neke stvari nisu tako perfidne kao u americi

http://www.telegraph.co.uk/finance/...-playing-into-Chinas-hands.html#disqus_thread

(deo texta sa linka):

"No one here wants to turn America back into the Wild West but the current paralysis of US governance is the single biggest mistake America is making and the single biggest competitive advantage being enjoyed by China"

mozda USA u dogledno vreme postanu raj za ljubitelje westerna LIVE,samo sto ce sada umesto crvenokozaca kao negativaca protivnici kauboja da budu zutokozci(kinezi)?...:)

Hah,Amerika,pa u nju ko ode moze da je dozivi kako mu pase i odgovara,jer tamo je sve sasavo i blesavo,suludo za svaku diskusiju i suvisno jer NAJBOLJI SU i tako se smatraju i kad pred kamerama placu sto nema veze sa darezljivoscu i sokom,i sve odgovara kako god da okrenes,sve pase i uklapa se :) slaze se kao nafta u Mexickom Zalivu,za sve ima novaca BEZ POKRICA! Jednostavno mi nije jasna politika njihova,a nije mi jasna jer ono kao IZVOZIMO DEMOKRATIJU a imamo SMRTNU KAZNU,senlucimo kako se nama dopada a branimo onom cije je pravo da ostvari to sto zeli! Blesavo,sasavo,sumanuto,glupo,neobjasnjivo! A inace ako cu Ameriku gledati mimo politike,onad cu da naglasim da je to jedna izuzetno lepa SELJACKA PROSTA DRZAVA,sa prelepim ravnicama,visokim planinama,cistom prirodom,jedinstvenim pejsazima,nesto sto se samo kod njih doziveti i umom opipati moze,ma jednostavno nekako sve je na mestu i prija,u pojedinim mestima USA zive kao da nikad civilizaciju nisu videli,al tako zive i oni bogatiji,kao da imaju jednu od Svajcarskih banaka u posedu! Zanimljivo je kod njih koliko se primecuje onaj sto ima i onaj sto nema,a primecuje se jer socijalni zakon im je nula nazalost,zastita i ljudska prava pod upitnikom! To je moj dojam kad sam tamo boravio,opet cu da naglasim,NIJE NA CELOJ TERITORIJI USA ISTO,pa to moze da razocara posetioca na kraju ako ima u planu USA na duze staze da pohodi,jer drzava je ogromna.,al opet fine uspomene nosim iz USA,i drago mi je i poredtoga sto mi mnoge stvari ne odgovaraju!

Poslednja izmena:
E, evo sada pogled na Ameriku iz mog ugla. Moja zena ( sada bivsa) je amerikanka (jer smo se razveli pre par nedelja).
Ja sam ziveo u Kenoshi, State of Wisconsin, znaci na oko 50 ak milja od juzno od Chicaga...to je blizu autoputa I-94 koji povezuje Chicago i Milwaukee..dva mocna grada.... Svima savetujem da se klone manjih mesta. Ja sam cekao green card 4-5 meseci, administracija u Wisconsinu je gora od srpske administracije...zena mi je popizdela sto ne radim ,pa mora da me izdrazava 4 meseca..haha..ne voli da mi pomaze, zato sa je i otkacio..( a zakleli smo se da cemo se pomagati " i u bolesti i u nevolji"....)..da ga pljugas, mala amerikanko.

- Najruzniji narod koji sam u zivotu video ( proputovao sam celu Evropu, i mislio sam da su nemci najruzniji)..svi su debeli, naduveni...ovo sto gledate na TV-u je cista propaganda....nase devojke koje vidite u GSPu. mogu da se kandiduju za MISS Amerike...

Sve sto ti se nudi u malom mestu su..ili da radis u Walmartu ( 200-250 $ nedeljno, biras smenu), ili da vozis School bus..oko 12 $/per hour..ili da beres kukuruz na njivi sa Meksikancima 7$/per hour....ili neki automehanicar ili neko sranje od posla..... Oni se druze po nekim barovima ..nema sedenja i blejanja po kaficima,...kao kod nas po ceo dan u Beogradu ...druzenje je rezervisano za vecernje sate...fish,'n' fries and beer, gotovo svi voze Harley Davidson ili Honda Goldwing motore........PONAVLJAM,TAKO JE U WISCONSINU ( City of Kenosha), NE KAZEM DA JE OVO AMERIKA ( OVO JE SAMO PROMIL AMERIKE) ali moram priznati da se sve ovo brise ako zivite u Chicagu ili u Milwaukiju....moj savet je klonite se sela i sl mesta..ako zelite da uspete, jer ce te uvek da se vrtite u krug. Licno sam razgovarao na Universtity of Wisconsin (Parkside) sa profesorom socijologije i evo rezultata gde da odete u SAD-u ako zelite da uspete..stavicu drzave i gradove prema njihovim merilima....naravno stvar uspeha je individualna stvar.

Evo i liste...

1. State of California ( Sacramento, Los Angeles)...veoma prosperitetna drzava i klima je savrsena..izuzetno bogata drzava, tehnoloski najnaprednija drzava. Verovatno najbezbrizniji zivot u SADu je u Kaliforniji, prema izjavama mnogih amera...broj 1 destinacija za beg iz Srbije..ujedno ovo je jedna od najskupljih drzava, ali i visokih satnice..sve se na kraju sve na slicno..

2. State of Texas ( gradovi pre svega Austin, Dallas i Houston)..u koja god od ova tri grada da odete necete imati problema sa zaposlenjem , veoma bogata drzava i najveci proizvodjac nafte u SAD-..sve vam je sada jasno...izuzetno mocni obrazovni centri, univerziteti i sl. Lepa klima..Sediste NASA- svemirske agencije...

3. State of Washington ( Seattle ), super grad na krajnjem zapadu SAD-a, sediste Majkrosofta, prosperitetan biznis grad, pada dosta kise u toku godine, ali za posao i zaradu je izuzetan,

4. State of Illinois ( pre svega grad Chicago - Najveci srpski grad pored Beograda..veoma bogat - drzava u drzavi...bez problema cete u Chicagu naci posao, veze sa Srbijom i nasim ljudima i crkvom...mnogo srpskih restorana.., ako zelite da zivite u tom stilu..drugi najjaci ekonomski i biznis centar u SADu ,odmah posle NJujorka...one bedroom stan ( citaj 2-soban po srpskim standardima ) kosta oko 900 $/per month

4a. Najvece plate i satnice u Americi su u State of New Jersey prema najnovim informacijama...najmanji procenat siromasnih je upavo u ovoj drzavi.

5. AKo zelite da radite na crno, imate samo turisticku vizu, i planirate da nadjete neku amerikanku ili amerikanca da se ozenite tj.udate...moja preporuka je New York, Austin,Houston, Dallas, Seattle, Chicago, Los Angeles...samo veci gradovi...bice Vam nogo zanimljivije dok cekate green Card.

Evo i savet za sve koji zude da odu u SAD i ostanu tamo.

- Kao prvo neverujte nikome ko Vam kaze "..ma samo odes u Ameriku ,dodjes i tamo dobijes Socijalni broj i gotovo... mozes da radis sta hoces"...TO NIJE ISTINA..TO JE MOGLO PRE 20-30 godina...sada je druga prica i da biste dobili SOCIAL NUMBER prvo morate da dobijete Adjusting status form I 485 i form I 765 radnu dozvolu...tek kada ovo donesete na uvid ,onda dobijate socijalni broj....TAKO JE BAREM U WISONSINU..ovo je subjektivno!

Boravak u Americi mozete dobiti na sledeci nacin:
- Zenidba, odnosno udaja ( najbolji nacin..te price kao da se nesto proverava desi se ako vi imate 30 godina..a zena ima 60 godina i sl situacije....ako ste slicno godiste..nikom nista..mene nije niko nikada proveravao)
- Ako imate kompaniju pa je premestate u SAD ( prema zakonu, morate da imate promet godisnji od 500 000 $, da biste aplicirali za Green Card i premestate kompaniju)
- Mozete da odete kao crkveni radnik i da radite u srpskoj crkvi..i nigde vise nego tamo..i da cekate boravak i to...

Najslobodniji ste ipak..ako se udate tj. ozenite...mislim najslobodniji da dobijete Green Car ;-)

Nakon zenidbe Green Card se ceka minimum 2-3 meseca..ovo je dokumentacija koja ce Vam trebati da biste postali legalni u SADu..nema price ,nema prevare..licno sam iskusio pre 4 nedelje

IdSve forme mozete skinuti sa sajtova USCIS.gov ( United States Citizen and Immigration Service)

- I 485 Application for Permanent Resident or Adjusting Status ( to je ta zelena karta) sa biometrijom kosta ( 930 $ + 80 $ biometrija) ....cena: 1010 $
- I 765 Employment Authorisation ( prijava za radnu dozvolu).....................cena: 340 $ ( ako se podnosi u kompletu sa I 485..onda neplacate nista znaci samo placate 1010 $ )
- I 130 Petition for Alien Relative..................355 $
- Application for Travel document ( ovo vam sluzi kao multi viza na neodredjeni period, mozete bezbroj puta da ulazite i da izlazite iz Amerike OBAVEZNO!!!.................305 $
- I 690 Health form..ili tako se nekako zove....FREE of CHARGE...tu formu odnesete kod lekara i on Vas ispita da li ste bolesni i kompletnu istoriju vaseg zdravlja...ali kod cika doktora ce te da platite za sistematski prgled..oko 600 $.....ali kada sa tom formom odete u Immigration, makar tamo neplacate nista.

Znaci brat bratu...spremi za svaki slucaj 2500 $ pa navise, ..i normalno ispitajte vaseg partnera, da li ce biti strpljiv(a) da ceka da vi ovo dobijete i da bude spremna da vas izdrzava...da vas ne izbaci napolje i kaze " mrs tamo..necu ja da te izdrzavam"..;)

Ako se pitate sta da radite u Americi i kako da pocnete..moj savet..poslovi koji se traze:

DEVOJKE..NE BRINITE, NECE VAS GAZDA UCENJIVATI NA SEKSUALNI ODNOS DA BI SE ZAPOSLILI

- Auto mechanic ( rad u radionici na popravkama automobila i menjaca, menjanje guma isl)
- Konobar ( pored plate od oko 11-12 $ per hour..imate i tip.napojnicu..uglavnom 10 % od cene pica po osobi..znaci..samo u vecim gradovima preko 300 000 stanovnika)....

- Rad u supermarketu..gotovo bez problema dobijate posao..8 $/per hour..Walmart, Sam's club, Woodman's, Menards..i sl.
- Izbacivanje smeca..gradska cistoca..prljav posao..dobra plata !
- Prodavac novina na aerodromu i zel. stanici..morate da znate dobro engleski..
- fizikalija na aerodromu, zel. stanici i sl.
- Cisscenje kuca, asfalta, zgrada sa masinama pod visokim pritiskom... High Pressure Washer...oko 10 $/satu..kada ima posla..
- Perac prozora..ko se ne boji visine...oko 15 $/per hour
- Perac u autoperionici...oko 8-10 $/ po satu..ukoliko nemaju masine koje automatski peru
--..ima jos milion poslova po americi,ali ne mogu da sve nabrojim....

Moja prepurka..idite i radite u restoranu...ali tek kada dobijete Socijalni broj...osim ukoliko vas neko neprimi na crno..ali vrlo retko.

Toliko od mene...zelim Vam svima lep dan !

Poslednja izmena:
42456880443a4bcfa5d5o.jpg

To je zacarani krug kome nema kraja. Svi ti poslici za 10$ na sat su samo za prezivljavanje. 80% emigranata ostaje na tim poslovima ceo zivot. Sirotinja tamo
sirotinja ovamo. Znaci treba koledz da se zavrsi ali i tu postoji kvaka 22.

Naravno nasi ljudi vole da lazu o njihovom uspehu u inostranstvu.

Znam ja nase devojke koje rade kao konobarice po usa i cekaju po 5-6 godina da se udaju za bogatasa ali nema.

Srbi su zaludjeni amerikom mozda vise nego ijedan narod na svetu.
Zahvaljujuci americkim filmovima.

- Najruzniji narod koji sam u zivotu video ( proputovao sam celu Evropu, i mislio sam da su nemci najruzniji)..svi su debeli, naduveni...ovo sto gledate na TV-u je cista propaganda....nase devojke koje vidite u GSPu. mogu da se kandiduju za MISS Amerike...

pa sta ako su amerikanci debeli i ruzni?...:).....eno,vidi zato kako je kalifornikacija lepa...:)

ruznoca amerikanaca u realnom zivotu mora da se nadomesti lepotom zgrada,neonka koje sljaste,automobila itd....:)........i naravno americkim filmovima i serijama u kojima su svi ljudi lepi i zgodni...

:) :) :)

(a na kraj krajeva,amerikanci uvek mogu da uvezu nase lepotice iz GSP-a)

5. AKo zelite da radite na crno, imate samo turisticku vizu, i planirate da nadjete neku amerikanku ili amerikanca da se ozenite tj.udate...moja preporuka je New York, Austin,Houston, Dallas, Seattle, Chicago, Los Angeles...samo veci gradovi...bice Vam nogo zanimljivije dok cekate green Card.

Posle sredjivanja papira, ljudi koji nemaju koledz tamo, ostace na low wage jobs.

E, evo sada pogled na Ameriku iz mog ugla. Moja zena ( sada bivsa) je amerikanka (jer smo se razveli pre par nedelja).
Ja sam ziveo u Kenoshi, State of Wisconsin, znaci na oko 50 ak milja od juzno od Chicaga...to je blizu autoputa I-94 koji povezuje Chicago i Milwaukee..dva mocna grada.... Svima savetujem da se klone manjih mesta. Ja sam cekao green card 4-5 meseci, administracija u Wisconsinu je gora od srpske administracije...zena mi je popizdela sto ne radim ,pa mora da me izdrazava 4 meseca..haha..ne voli da mi pomaze, zato sa je i otkacio..( a zakleli smo se da cemo se pomagati " i u bolesti i u nevolji"....)..da ga pljugas, mala amerikanko.

Sve sto ti se nudi u malom mestu su..ili da radis u Walmartu ( 200-250 $ nedeljno, biras smenu), ili da vozis School bus..oko 12 $/per hour..ili da beres kukuruz na njivi sa Meksikancima 7$/per hour....ili neki automehanicar ili neko sranje od posla..... Oni se druze po nekim barovima ..nema sedenja i blejanja po kaficima,...kao kod nas po ceo dan u Beogradu ...druzenje je rezervisano za vecernje sate...fish,'n' fries and beer, gotovo svi voze Harley Davidson ili Honda Goldwing motore........PONAVLJAM,TAKO JE U WISCONSINU ( City of Kenosha), NE KAZEM DA JE OVO AMERIKA ( OVO JE SAMO PROMIL AMERIKE) ali moram priznati da se sve ovo brise ako zivite u Chicagu ili u Milwaukiju....moj savet je klonite se sela i sl mesta..ako zelite da uspete, jer ce te uvek da se vrtite u krug. Licno sam razgovarao na Universtity of Wisconsin (Parkside) sa profesorom socijologije i evo rezultata gde da odete u SAD-u ako zelite da uspete..stavicu drzave i gradove prema njihovim merilima....naravno stvar uspeha je individualna stvar.

Evo i liste...

1. State of California ( Sacramento, Los Angeles)...veoma prosperitetna drzava i klima je savrsena..izuzetno bogata drzava, tehnoloski najnaprednija drzava. Verovatno najbezbrizniji zivot u SADu je u Kaliforniji, prema izjavama mnogih amera...broj 1 destinacija za beg iz Srbije..ujedno ovo je jedna od najskupljih drzava, ali i visokih satnice..sve se na kraju sve na slicno..

2. State of Texas ( gradovi pre svega Austin, Dallas i Houston)..u koja god od ova tri grada da odete necete imati problema sa zaposlenjem , veoma bogata drzava i najveci proizvodjac nafte u SAD-..sve vam je sada jasno...izuzetno mocni obrazovni centri, univerziteti i sl. Lepa klima..Sediste NASA- svemirske agencije...

3. State of Washington ( Seattle ), super grad na krajnjem zapadu SAD-a, sediste Majkrosofta, prosperitetan biznis grad, pada dosta kise u toku godine, ali za posao i zaradu je izuzetan,

4. State of Illinois ( pre svega grad Chicago - Najveci srpski grad pored Beograda..veoma bogat - drzava u drzavi...bez problema cete u Chicagu naci posao, veze sa Srbijom i nasim ljudima i crkvom...mnogo srpskih restorana.., ako zelite da zivite u tom stilu..drugi najjaci ekonomski i biznis centar u SADu ,odmah posle NJujorka...one bedroom stan ( citaj 2-soban po srpskim standardima ) kosta oko 900 $/per month

4a. Najvece plate i satnice u Americi su u State of New Jersey prema najnovim informacijama...najmanji procenat siromasnih je upavo u ovoj drzavi.

Evo i savet za sve koji zude da odu u SAD i ostanu tamo.

- Kao prvo neverujte nikome ko Vam kaze "..ma samo odes u Ameriku ,dodjes i tamo dobijes Socijalni broj i gotovo... mozes da radis sta hoces"...TO NIJE ISTINA..TO JE MOGLO PRE 20-30 godina...sada je druga prica i da biste dobili SOCIAL NUMBER prvo morate da dobijete Adjusting status form I 485 i form I 765 radnu dozvolu...tek kada ovo donesete na uvid ,onda dobijate socijalni broj....TAKO JE BAREM U WISONSINU..ovo je subjektivno!

Boravak u Americi mozete dobiti na sledeci nacin:
- Zenidba, odnosno udaja ( najbolji nacin..te price kao da se nesto proverava desi se ako vi imate 30 godina..a zena ima 60 godina i sl situacije....ako ste slicno godiste..nikom nista..mene nije niko nikada proveravao)
- Ako imate kompaniju pa je premestate u SAD ( prema zakonu, morate da imate promet godisnji od 500 000 $, da biste aplicirali za Green Card i premestate kompaniju)
- Mozete da odete kao crkveni radnik i da radite u srpskoj crkvi..i nigde vise nego tamo..i da cekate boravak i to...

Najslobodniji ste ipak..ako se udate tj. ozenite...mislim najslobodniji da dobijete Green Car ;-)

Nakon zenidbe Green Card se ceka minimum 2-3 meseca..ovo je dokumentacija koja ce Vam trebati da biste postali legalni u SADu..nema price ,nema prevare..licno sam iskusio pre 4 nedelje

IdSve forme mozete skinuti sa sajtova USCIS.gov ( United States Citizen and Immigration Service)

- I 485 Application for Permanent Resident or Adjusting Status ( to je ta zelena karta) sa biometrijom kosta ( 930 $ + 80 $ biometrija) ....cena: 1010 $
- I 765 Employment Authorisation ( prijava za radnu dozvolu).....................cena: 340 $ ( ako se podnosi u kompletu sa I 485..onda neplacate nista znaci samo placate 1010 $ )
- I 130 Petition for Alien Relative..................355 $
- Application for Travel document ( ovo vam sluzi kao multi viza na neodredjeni period, mozete bezbroj puta da ulazite i da izlazite iz Amerike OBAVEZNO!!!.................305 $
- I 690 Health form..ili tako se nekako zove....FREE of CHARGE...tu formu odnesete kod lekara i on Vas ispita da li ste bolesni i kompletnu istoriju vaseg zdravlja...ali kod cika doktora ce te da platite za sistematski prgled..oko 600 $.....ali kada sa tom formom odete u Immigration, makar tamo neplacate nista.

Znaci brat bratu...spremi za svaki slucaj 2500 $ pa navise, ..i normalno ispitajte vaseg partnera, da li ce biti strpljiv(a) da ceka da vi ovo dobijete i da bude spremna da vas izdrzava...da vas ne izbaci napolje i kaze " mrs tamo..necu ja da te izdrzavam"..;)

Ako se pitate sta da radite u Americi i kako da pocnete..moj savet..poslovi koji se traze:

DEVOJKE..NE BRINITE, NECE VAS GAZDA UCENJIVATI NA SEKSUALNI ODNOS DA BI SE ZAPOSLILI

- Auto mechanic ( rad u radionici na popravkama automobila i menjaca, menjanje guma isl)
- Konobar ( pored plate od oko 11-12 $ per hour..imate i tip.napojnicu..uglavnom 10 % od cene pica po osobi..znaci..samo u vecim gradovima preko 300 000 stanovnika)....

- Rad u supermarketu..gotovo bez problema dobijate posao..8 $/per hour..Walmart, Sam's club, Woodman's, Menards..i sl.
- Izbacivanje smeca..gradska cistoca..prljav posao..dobra plata !
- Prodavac novina na aerodromu i zel. stanici..morate da znate dobro engleski..
- fizikalija na aerodromu, zel. stanici i sl.
- Cisscenje kuca, asfalta, zgrada sa masinama pod visokim pritiskom... High Pressure Washer...oko 10 $/satu..kada ima posla..
- Perac prozora..ko se ne boji visine...oko 15 $/per hour
- Perac u autoperionici...oko 8-10 $/ po satu..ukoliko nemaju masine koje automatski peru
--..ima jos milion poslova po americi,ali ne mogu da sve nabrojim....

Moja prepurka..idite i radite u restoranu...ali tek kada dobijete Socijalni broj...osim ukoliko vas neko neprimi na crno..ali vrlo retko.

Toliko od mene...zelim Vam svima lep dan !

@Eureka777

Baš pitanja koja sam mislio postaviti, dobio sam odgovor u ovom postu.

Kolko sam shvatio, najbolji put za proć tamo je oženit amerikanku, jel tako?

Još pitanje- kako je sa VSS-elektrotehnika, strojarstvo i računarstvo (jel ima posla za to, plaće, najviše me zanima za elekt. i stroj)-išao bi u Cikago, Sj. Karolina, i gore Njujork...

E da, kako je s priznavanjem hrv. diploma, ili diplomama eu, ako uđemo do tada!

Hvala unaprijed!

Mene zanimaju tri stvari
Pitanje za Eureku777 i one koji mogu da mi odgovore (nadam se oni koji su vec u USA)
-Kako si otisao u Ameriku pre dobijanja Green Card? Preko turisticke pa si ilegalno ostao?
-Kako tece procedura za crkvenog radnika,da li posle dobijanja green card moze neko da radi neke druge poslove?
-Da li priznaju diplome iz Srbije?

Back