kakav je zivot u SAD-u?

• Začetnik teme Začetnik teme dumi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ajde da i ja pokusam da dam odgovor na ono sto sam licno video i proziveo.Sticajem okolnosti imam i njihovo drzavljanstvo tako da necu pisati ono sto ne znam.

Konkretno odgovor na pitanje kakav je zivot u SAD-u ne bih mogao da dam,iz prostog razloga sto je to individualno,ali ipak evo nesto iz mog ugla.

Definitivno Amerika je zemlja mogucnosti,ali cete do uspeha verovatno da se pomucite kao Isus,sto je i normalno.Puno mojih poznanika koji su otisli tamo nisu nista narocito uradili.U smislu,vrlo skroman stan,uglavnom pod kirijom,vecinu zaradjenog novca slali u Srbiju(zidanje velikih kuca) da imaju kad se jednom vrate a tamo zive na ivici bede.vrlo skroman auto,nikada nisu mrdnuli iz svog mesta.Ovo se odnosi na vecinu nasih sunarodnika koji su kako je to vec neko u prethodnim postovima napisao,grbavi radnici.Ipak,imam i neku rodjaku,koja je zaista lepo uspela tamo.Ali radi i svaku subotu a ni nedelja nije bas da digne sve cetiri u vis.Meni to vec nije zivot.

Sto se tice ovih sto su zavrsili skolu tamo i zaposlili se,nemam neku informaciju pa i ne zelim da lupam.

Srbija je zaista specificna zemlja i ovde i samo ovde postoje neke stvari sto je u svetu potpuno nezamislivo.Vecina mladih ovde nista ne radi,ne svi ali vecini ni ne pada na pamet tako nesto.Tamo tinejdzer mora odmah da shvati sta i koliko vredi novac.Nema odmah,ej tata aj kupi mi Air Max od 100Eura.Nema sansi,prvo ih zaradi pa vidi da li ces odmah setati tako nesto.
Drugo.
Blejanje po kaficima u bilo koje doba dana,nema gotovo nigde na svetu.Mi smo ovde tako navikli i nama je to normalno.Da li je to u redu ili nije,nije na meni da sudim.Ja se sa tim ne slazem,ali svako radi kako mu volja.
Trece.
Nas covek voli da se neobavezno druzi.Bas puno da se druzi.Naravno,onako spontano se dolazi kod nekoga na kafu i poslepodnevno ogovaranje.Na zapadu toga nema.Vecina tamo radi do 17h,nema on posle volje i zelje da se sa nekim vidi.Jednostavno zeli da se odmori i malo provede vremena sa svojom porodicom.

Ne bih vise davio svojim postom,ali kao generalni neki moj zakljucak jeste da u SAD-u ipak imate daleko vece sanse za uspehom nego ovde.Ali,za to cete se itekako pomuciti.

Pozdrav svima

Sve je to tacno,ali se mladima kod nas to ne svidja.
Zasto?!
Pa kad sam video prvo interesovanje buduceg studenta,"kakav je provod tamo"dobio sam ospice.Pa ne ides u provod vec da studiras,interesuj se za predmete,univerzitete,smestaj,kako da prezivis i placas skupe skolarine...ma kakvi,sve to treba neko drugi da misli i obezbedi a ona da se provodi!!!
kakav bre provod,pa otac sinu pozajmi pare za studije,ili mu kaze da uzme kredit.Pare su zaradjene tesko i jako se cene,to je minuli rad,ne daj boze da se razbolis ode sve u ...
Kod nas mladi shvataju studentski zivot kao zabavu,provod,zezanje...koja zabluda.Ustvari i nije zabluda,zato prosek studija traje preko 10 godina,placaju roditelji a :studenti"se provode i "studiraju".
Studiranje je muka,bas muka,ima da se namucis i diplomiras u roku sa dobrim prosekom.To je studiranje.
Amerika je divna zemlja,tu svako moze sebe da nadje.Nije Amerika samo NY,LA.i ostali megapolisi.Ima svako da nadje sta hoce pa i seosku idilu ako mu to odgovara,znaci imas sve,bas sve,a narocito sanse za uspeh.Ako vredis,ako ne vredis ima da lipses ko pas i nikoga nece biti briga.Tako i treba!!!

Mislim da se ovde puno generalizuje.Svuda ima i maminih i tatinih sinova,ali ima i vrednih mladih ljudi studenata koji rade i uce mukotrpno kako bi zavrsili svoje studije.
Sto se tice zivota u SAD-u sve zavisi od toga sta neko hoce da ostvari u zivotu i po koju cenu.
Moj primer je sledeci radno vreme od 5 sati dnevno pet dana u nedelji,primanja dovoljna za sasvim solidan zivot koji u ovom delu CA i nije bas jeftin.Imam vremena i novca da putujem makar jednom mesecno negde dalje,jednom nedeljno se uvek nadje neko drustvo na rostilju i tako.Da se razumemo,ako hocete da radite vredno,onda mozete da sebi priustite i dva auta i kucu sa bazenom,pet lcd tv-a i stosta toga,ali ja mislim da ipak sve to nije vredno toga,dovoljan je i jedan sasvim prosecan auto i da ostane puno slobodnog vremena za druzenje,jer Ameri su ipak druzeljubiv narod,i vole da se druze i nemaju bas puno predrasuda u vezi toga,tipa on je srbin ili kinez i sl.Ako je osoba komunikativna onda se vrlo lako uklopi u americki sistem druzenja.
Dosta zavisi i od toga u kojem delu SAD-a zivite,jer je velika razlika od states do states i od county do county.Ovde u CA se vise potencira bezbriyan stil zivota,plaza sunce,surf druzenje itd dok u NYC je to verovatno dosta drugacije.
Ma i zivot u Srbiji nije los,pogotovo sad kad nema Slobe i *********.
Pozdrav!

ako hocete da radite vredno,onda mozete da sebi priustite i dva auta i kucu sa bazenom,pet lcd tv-a i stosta toga!

Ne ide to tako bas: amerikanci zive pod stalnim pritiskom i stresom jer
uvek nad glavom visi cinjenica da to sto imaju sve ocas posla moze da nestane...

Na primer: decko sleteo sa puta,prevrnuo volvo ,proveo 12 sati u hitnoj pomoci
na posmatranju i za to dobio racun od 19 hiljada dolara i jos je obavezan da ide
na sud zbog bezobzirne voznje ,da ide u auto skolu 3 meseca i da ponovo polaze
vozacki ispit. A samo je zaspao za volanom i nikog nije povredio pa ni sebe ali
kad nekog docepa sistem pa kad ispostavi racun...

ili, zena otisla u posetu muzu u Iraku i zaboravila da uplati "maintenance fee"
za kucu od par stotina $, udrezenje stanara joj prodalo kucu na aukciji za 3 puta
manju cenu nego sto je ona platila tu kucu.Izgubila je 200 hiljada dolara, nema tu
milosti.

malo ima amerikanaca koji mogu da se opuste i zaborave sveopsti pritisak i
nesigurnost i neizvesnost.
Ili da su jako bogati, ili mocni ili slavni.

Ne ide to tako bas: amerikanci zive pod stalnim pritiskom i stresom jer
uvek nad glavom visi cinjenica da to sto imaju sve ocas posla moze da nestane...

Na primer: decko sleteo sa puta,prevrnuo volvo ,proveo 12 sati u hitnoj pomoci
na posmatranju i za to dobio racun od 19 hiljada dolara i jos je obavezan da ide
na sud zbog bezobzirne voznje ,da ide u auto skolu 3 meseca i da ponovo polaze
vozacki ispit. A samo je zaspao za volanom i nikog nije povredio pa ni sebe ali
kad nekog docepa sistem pa kad ispostavi racun...

ili, zena otisla u posetu muzu u Iraku i zaboravila da uplati "maintenance fee"
za kucu od par stotina $, udrezenje stanara joj prodalo kucu na aukciji za 3 puta
manju cenu nego sto je ona platila tu kucu.Izgubila je 200 hiljada dolara, nema tu
milosti.

malo ima amerikanaca koji mogu da se opuste i zaborave sveopsti pritisak i
nesigurnost i neizvesnost.
Ili da su jako bogati, ili mocni ili slavni.

Ne razumem,da li je ovaj jadni decko trebao da pobije neku celu porodicu,sreca da nije a mogao je,pa da onda po tebi bude kriv?
A guska koja je "zaboravila" na svoje obaveze treba to i da plati,nema "lako cemo",to je nas i upropastilo.Moras da se sam staras o sebi,ako se ne staras ti starace se sistem,tudja ruka svrab ne cese,onda si nayebao!I treba tako!!!

Uh uh,pa nije ovo tiranija.Ta ista zena nije otisla u Irak u posetu muzu godinu dana pa joj odmah prodaju kucu.Mislim da je preteca ovog ipak bilo nesto drugo...

Tiranija je kad ti ne postujes svoje obaveze pa onda neko mora da te opominje,da te poziva,da sa tobom razgovara i gubi vreme,da drugi ne mogu na vreme da izvrsavaju svoje obaveze, da trpe i gube svoje zivce i vreme...
Sistem je takav da mozes da ptplatis 90% kuce i da je izgubis i sve sto si do tada otplatio.Takav je sistem i ti to znas.Kad ne postujes sistem onda ne postuje ni on tebe,ali uvek gubis,sistem ne poznaje nesto sto se zove dusa,osecanja,ljubav...to cuvaj za sebe i svoju porodicu,prijatelje...masina je hladna i radi kako je programirana.
Podvlacim: Ti to znas unapred!!!

Poslednja izmena:
Ja nisam neki ekspert ali sam cuo da je Amerika toplija od Kanade.

Naime, vi mozete lepo da pobegnete od svojih obaveza (kao na primer mortgage) dok ja ovde u K e n j a d i moram da crncim sledecih 25 godina da je otplatim posto mi banka nece oprostiti cak i da deklarisem bankrotstvo :)

Zar nije tako?

Sistem je takav da mozes da ptplatis 90% kuce i da je izgubis i sve sto si do tada otplatio.Takav je sistem i ti to znas.Kad ne postujes sistem onda ne postuje ni on tebe,ali uvek gubis,sistem ne poznaje nesto sto se zove dusa,osecanja,ljubav...to cuvaj za sebe i svoju porodicu,prijatelje...masina je hladna i radi kako je programirana.
/B]

a da li je ta masina( US sistem) bila programirana tako da dovde do jedne od najvecih finansisjkih kriza ikada 2008 godine i koja jos nije zavsena?.....da sistem gotovo urusi samog sebe?

zanimljivo je NEKO programirao taj sistem....:).....u svakom slucaju,od tog programiranja ce vrlo mali broj ljudi u SAD imati koristi,a ogromna vecina obicnih gradjana ce imati samo stete i zivot ce im biti tezi

a da li je ta masina( US sistem) bila programirana tako da dovde do jedne od najvecih finansisjkih kriza ikada 2008 godine i koja jos nije zavsena?.....da sistem gotovo urusi samog sebe?

zanimljivo je NEKO programirao taj sistem....:).....u svakom slucaju,od tog programiranja ce vrlo mali broj ljudi u SAD imati koristi,a ogromna vecina obicnih gradjana ce imati samo stete i zivot ce im biti tezi

Nije nista novo da kapitalizam ima ciklican razvoj.pa i krize.Daleko od toga da je taj sistem dobar,samo sto nema boljeg.Cim neko izmisli bolji i pravedniji sistem Ameri ce da ga uvedu,odmah.Samo sto ga jos nema.
Komunizam je bio lepo zamisljen samo sto nije za ljude,ljudi su losa bica.
Nema idealnog sistema,imas jedan zivot pa biraj gde ces da zivis,ali kad izaberes taj sistem moras da postujes inace ce ti se olomiti o glavu.Svaki!

A ona je bila u poseti muzu dve godine?
To su cista foliranja,ne moze bas tako brzo nista da se uradi,a posebno da se donese odluka,oglasi,proda...kuca je to,nije kutija bombona! Bajke!!!

otisla je na 3 meseca kod muza koji je major americke vojske na sluzbi u Iraku i kad se
vratila kuca vise nije bila njena.OK?

A evo jos malo bajki: Bivsa zvezda NBA Williams je spao na to da spava u pokverenom autu u slepoj ulici na Floridi iako
nema nikakvih poroka. Trazi pomoc od NBA...Sta da ocekuje obican amerikanac?

http://www.boston.com/sports/basketball/celtics/articles/2010/07/02/desperate_times/

otisla je na 3 meseca kod muza koji je major americke vojske na sluzbi u Iraku i kad se
vratila kuca vise nije bila njena.OK?

A evo jos malo bajki: Bivsa zvezda NBA Williams je spao na to da spava u pokverenom autu u slepoj ulici na Floridi iako
nema nikakvih poroka. Trazi pomoc od NBA...Sta da ocekuje obican amerikanac?

http://www.boston.com/sports/basketball/celtics/articles/2010/07/02/desperate_times/

Kakva bre pomoc za bivseg milionera,zasto? Zavrsice kao Tajson,i treba.Budala je budala i nek propadne.Svakoga dana propadaju firme,ljudi ostaju bez posla,otvaraju se nove,ljudi se zaposljavaju...to je kapitalizam.I sta me briga ako je neki,pazi molim te igrac NBA,propao?! Pa sta! Nikola tesla je umro u hotelu koji su placali drugi,nije imao para,a zaduzio covecanstvo.Nije znao sa parama i to je to.

Nije nista novo da kapitalizam ima ciklican razvoj.pa i krize.Daleko od toga da je taj sistem dobar,samo sto nema boljeg.Cim neko izmisli bolji i pravedniji sistem Ameri ce da ga uvedu,odmah.Samo sto ga jos nema.
Komunizam je bio lepo zamisljen samo sto nije za ljude,ljudi su losa bica.
Nema idealnog sistema,imas jedan zivot pa biraj gde ces da zivis,ali kad izaberes taj sistem moras da postujes inace ce ti se olomiti o glavu.Svaki!

tesko da ce se ameri ikada odrici "dobrog starog" i SUROVOG kapitalizma.........samo je to sistem na kojem SAD kakva je danas i zadnjih decenija moze da opstane...........ali,kao sto se videlo iz prilozenog zadnjih par godina,taj sistem umalo da se urusi sam od sebe...............videcemo sta ce dalje biti......:)

uostalom svi drustveni sistemi,od kako je sveta i veka(kapitalizam,komunizam,feudalizam itd),pomalo lice jedni na druge i imaju nesto zajednicko.....a to je da vrlo mali procenat(par %) populacije upravlja i kontrolise ostalih 90 i kusur % ljudi...

danas u USA se to radi najperfidnije,pod maskom i iluzijom demokratije,ljudskih prava,potrosackog drustva itd.....

a u praksi je situacija ta da vecina populacije SAD predstavlja neku vrstu potrosne robe i "modernih robova" koji zavise od kolicine $ koje imaju(ili nemaju) na raspolaganju.....(i u zavisnosti od toga ce biti primenjivana prema njima demokratija,ljudska prava i ostale blagodeti...)

Svakom savremenom drzavom upravlja elita,drugacije i ne moze,samoupravljanje je zabluda.
Masa je dobra da pogura kola,da vlada ne moze,niti je mogla,niti ce moci!

ali nisu u svim zemljama iste elite,a narocito nisu iste mase......:)

eto,npr u mnogim evropskim zemljama.......u Francuskoj elita(vlast) hoce da uvede starosnu granicu za odlazak u penziju na(valjda) 67 god za muskarce,masi se to ne svidja i eno Francuska je vec nekoliko dana blokirana strajkovima i protestima,a preti i da dodje do masovnih nemira................elita(vlast) u Grckoj prosle godine resila da donese neke ostre mere stednje,koje znacajno smanjuju standard gradjana,masi se to ne svidja i ta ista masa polomila pola Atine i Grcke,i elita se onda zamislila da li to moze bas tako i od vise mera stednje odustala...

ocigledno mase u evropskim zemljama mogu vise da uticu na odluke svojih elita nego sto je to slucaj u SAD....kaubojska elita je stvorila sistem koji najbrutalnije drzi u pokornosti svoju masu.........ili plati ratu kredita tacno u sekundu ili postani beskucnik i crkni.....USA elitu to ne zanima,jer ce te ionako zameniti neki novi afrikanac,istocnoevropljanin,hispanac,azijat.....

Mesas babe i zabe.Zakon je u svim kapitalistickim zemljama Sv.Pismo i mora da se postuje.Naravno da se zakoni razlikuju.
Protesti ljudi su demokratsko nacelo koje se postuje izuzev u diktaturama,tako i treba da bude.Nekad se popusti,nekad ne popusti,zavisi od situacije,to je politika.
Sustina je da se u uredjenim drustvima zna ko kosi a ko vodu nosi.Sve ostalo su nijanse.
Grci,neradnici i dzabolebarosi,jos nisu svesni sta znaci evro.To ti znaci isti kvalitet rada u npr.Nemackoj i Grckoj za jedan evric.Nikad to oni nece moci i zato su nahebali.Nemci su pokusali u zadnja dva svetska rata da osvoje Evropu,da ne idem dalje,nisu uspeli.Sad ce to da kupe,zaradice zato sto su pametan,radan i stedljiv narod.Dao Bog more i sunce,ali to nije dovoljno ako mislis da imas standard kao Nemac,Svajcarac,Danac...a oni bi hteli sve to a da po vaskoli dan piju uzo i igraju sirtaki uz buzuki.Moze i to dok se zaduzujes,kad treba da vratis onda da strajkujes.Protiv koga?!

Poslednja izmena:
da,u svim kapitalistickim zemljama postoji zakon koji jeste sveto pismo,ali SAM kapitalizam nije isti u svim (demokratskim) zemljama....:)

uostalom,nije slucaj samo sa grcima da strajkuju u EU.....tu su i Francuzi,Italijani koji strajkovima blokiraju citavu zemlju i sistem.....

kada se zadnji put u SAD desilo da je neka masa ljudi blokirala celu zemlju,ili bar deo zemlje?.......mislim,masa ljudi koji su necim nezadovoljni u SAD,kao npr sto su francuzi nezadovoljni tim predlogom da odlaze u penziju u skoro 70oj godini?......npr masa ljudi koji su postali beskucnici zato sto nisu pratili ratu kredita tacno u minut kada je trebalo?...:)

Ocigledno je da ti nisi boravio u USA,ne moze se obijasniti zivot.Izadju i Ameri na ulicu,sad su skoro izasli u NY,i obustavili gradnju islamistickog centra.
Kome se ne svidja,bira gde ce da zivi,svet je otvoren,a idealna zemlja ne postoji.Nema idealnih ljudi,nema idealne zemlje.Kakvi ljudi takva i zemlja!

boravio sam u USA i tacno je da ima demonstracija,ali u kojima ucestvuje uglavnom 10,20,50,100,500 ljudi od kojih skoro svako nosi neki transparant ili parolu,i svi se vrte u krug ili tako nesto.......(bar sam ja tako nesto video i to mi deluje kao neka parodija)

ja pricam o protestima koje oragnizuju uglavnom sindikati radnika koji broje na STOTINE hiljada ljudi,nekada i vise i koji blokiraju CELU zemlju......znaci,mnoge firme ne rade,saobracaj se ne odvija,skole ne rade itd......zemlja na neki nacin bude paralisana i nista ne funkcionise zbog tih protesta....shvatas?

kada se tako nesto desilo u USA?

to pitam zato sto samo tako masovnim protestima i paralisanjem cele zemlje moze MASA da prisili ELITU na nesto.......na neki krupnu drustveno-socijalnu stvar koja ide u korist toj masi............neki sitni i individulani protesti imaju najcesce simbolicno znacenje...........npr zasto se u USA ne oragnizuju MASOVNI protesti protiv zdravstvenog sistema zemlje sa kojim,opste je poznato,vecina amerikanaca nije zadovoljna?

Poslednja izmena:
boravio sam u USA i tacno je da ima demonstracija,ali u kojima ucestvuje uglavnom 10,20,50,100,500 ljudi od kojih skoro svako nosi neki transparant ili parolu,i svi se vrte u krug ili tako nesto.......(bar sam ja tako nesto video i to mi deluje kao neka parodija)

ja pricam o protestima koje oragnizuju uglavnom sindikati radnika koji broje na STOTINE hiljada ljudi,nekada i vise i koji blokiraju CELU zemlju......znaci,mnoge firme ne rade,saobracaj se ne odvija,skole ne rade itd......zemlja na neki nacin bude paralisana i nista ne funkcionise zbog tih protesta....shvatas?

kada se tako nesto desilo u USA?

Pametni ljudi vlast biraju i smenjuju na izborima a ne na ulici.Ne podrzavam anarhiste niti me odusevljavaju,nista se na ulici ne postize,mozda privremeno.Na ulici se rusenjem,paljenjem,neradom,drekom i vikom samo gubi zato sto sve to mora neko da plati.I uvek plati narod zato sto nema ko drugi,osim dok ne nahvatamo marsovce pa da plate oni.Te budalastine po ulicama nicemu ne sluze osim da zaglupljuju.

Pametni ljudi vlast biraju i smenjuju na izborima a ne na ulici.Ne podrzavam anarhiste niti me odusevljavaju,nista se na ulici ne postize,mozda privremeno.Na ulici se rusenjem,paljenjem,neradom,drekom i vikom samo gubi zato sto sve to mora neko da plati.I uvek plati narod zato sto nema ko drugi,osim dok ne nahvatamo marsovce pa da plate oni.Te budalastine po ulicama nicemu ne sluze osim da zaglupljuju.

to nisu protesti anarhista vec cesto radnika i obicnih ljudi koji se bore za svoja prava ili se bore za nesto sto im je uskraceno....

znaci taj ISTI narod koji mora da plati te nemire zapravo i protestvuje.......sada u Francuskoj protiv reforme penzionog sistema.....u tim protestima su sigurno i ljudi koji su glasali za aktuelnu francusku vlast.....i sad ta ista vlast hoce da reformise penzioni sistem sto ce ljudima zivot uciniti TEZIM....

i NORMALNO,narod se sa tim ne slaze i nece tako nesto prihvatiti..........i JEDINI nacin na koji mogu uveriti vlast da ne reformise taj penzioni sistem su upravo ovakvi MASOVNI protesti.......koliko cujem za sada su uspeli u tome,jer usvajanje tog zakona u francuskom parlamentu je odlozeno na neodredjeno vreme...:)

da cekaju sledece izbore,proslo bi jos nekoliko godina,penzioni sistem bi bio reformisan a oni bi radili do skoro 70te godine.....i sta bi time dobili?

to nisu protesti anarhista vec cesto radnika i obicnih ljudi koji se bore za svoja prava ili se bore za nesto sto im je uskraceno....

znaci taj ISTI narod koji mora da plati te nemire zapravo i protestvuje.......sada u Francuskoj protiv reforme penzionog sistema.....u tim protestima su sigurno i ljudi koji su glasali za aktuelnu francusku vlast.....i sad ta ista vlast hoce da reformise penzioni sistem sto ce ljudima zivot uciniti TEZIM....

i NORMALNO,narod se sa tim ne slaze i nece tako nesto prihvatiti..........i JEDINI nacin na koji mogu uveriti vlast da ne reformise taj penzioni sistem su upravo ovakvi MASOVNI protesti.......koliko cujem za sada su uspeli u tome,jer usvajanje tog zakona u francuskom parlamentu je odlozeno na neodredjeno vreme...:)

da cekaju sledece izbore,proslo bi jos nekoliko godina,penzioni sistem bi bio reformisan a oni bi radili do skoro 70te godine.....i sta bi time dobili?

Ne znam da li ti uopste znas sta pises?!
Penzije mogu da budu onolike koliko ima para.Ne moze babaqrana da napuni fond pa da se dele pare.Grci su imali sistem da drzavni cinovnici sa 50g zivota idu u penziju,prosecna penzija 1600 evra.A u nemackoj 800 evra.Isto i Francuzi,ne bas tako ali slicno.Nema ko to da plati i mozes da strajkujes koliko hoces.Ne strajkuju svi u Evropi ,skandinavske zemlje,Svajcarska,Britanija...O svetu i da ne govorim,Australija,severna Amerika,islamske zemlje ni jedna,Kina,Indija...Evropa je previse "socijalisticka" bila dok su imali kolonije i drugi radili za njih.Nema vise,matora Evropa,zivotni vek duzi,komformisti sve veci...nema ko to da plati.
I tata bi sine...:)

Back