Ajde da i ja pokusam da dam odgovor na ono sto sam licno video i proziveo.Sticajem okolnosti imam i njihovo drzavljanstvo tako da necu pisati ono sto ne znam.
Konkretno odgovor na pitanje kakav je zivot u SAD-u ne bih mogao da dam,iz prostog razloga sto je to individualno,ali ipak evo nesto iz mog ugla.
Definitivno Amerika je zemlja mogucnosti,ali cete do uspeha verovatno da se pomucite kao Isus,sto je i normalno.Puno mojih poznanika koji su otisli tamo nisu nista narocito uradili.U smislu,vrlo skroman stan,uglavnom pod kirijom,vecinu zaradjenog novca slali u Srbiju(zidanje velikih kuca) da imaju kad se jednom vrate a tamo zive na ivici bede.vrlo skroman auto,nikada nisu mrdnuli iz svog mesta.Ovo se odnosi na vecinu nasih sunarodnika koji su kako je to vec neko u prethodnim postovima napisao,grbavi radnici.Ipak,imam i neku rodjaku,koja je zaista lepo uspela tamo.Ali radi i svaku subotu a ni nedelja nije bas da digne sve cetiri u vis.Meni to vec nije zivot.
Sto se tice ovih sto su zavrsili skolu tamo i zaposlili se,nemam neku informaciju pa i ne zelim da lupam.
Srbija je zaista specificna zemlja i ovde i samo ovde postoje neke stvari sto je u svetu potpuno nezamislivo.Vecina mladih ovde nista ne radi,ne svi ali vecini ni ne pada na pamet tako nesto.Tamo tinejdzer mora odmah da shvati sta i koliko vredi novac.Nema odmah,ej tata aj kupi mi Air Max od 100Eura.Nema sansi,prvo ih zaradi pa vidi da li ces odmah setati tako nesto.
Drugo.
Blejanje po kaficima u bilo koje doba dana,nema gotovo nigde na svetu.Mi smo ovde tako navikli i nama je to normalno.Da li je to u redu ili nije,nije na meni da sudim.Ja se sa tim ne slazem,ali svako radi kako mu volja.
Trece.
Nas covek voli da se neobavezno druzi.Bas puno da se druzi.Naravno,onako spontano se dolazi kod nekoga na kafu i poslepodnevno ogovaranje.Na zapadu toga nema.Vecina tamo radi do 17h,nema on posle volje i zelje da se sa nekim vidi.Jednostavno zeli da se odmori i malo provede vremena sa svojom porodicom.
Ne bih vise davio svojim postom,ali kao generalni neki moj zakljucak jeste da u SAD-u ipak imate daleko vece sanse za uspehom nego ovde.Ali,za to cete se itekako pomuciti.
Pozdrav svima
Sve je to tacno,ali se mladima kod nas to ne svidja.
Zasto?!
Pa kad sam video prvo interesovanje buduceg studenta,"kakav je provod tamo"dobio sam ospice.Pa ne ides u provod vec da studiras,interesuj se za predmete,univerzitete,smestaj,kako da prezivis i placas skupe skolarine...ma kakvi,sve to treba neko drugi da misli i obezbedi a ona da se provodi!!!
kakav bre provod,pa otac sinu pozajmi pare za studije,ili mu kaze da uzme kredit.Pare su zaradjene tesko i jako se cene,to je minuli rad,ne daj boze da se razbolis ode sve u ...
Kod nas mladi shvataju studentski zivot kao zabavu,provod,zezanje...koja zabluda.Ustvari i nije zabluda,zato prosek studija traje preko 10 godina,placaju roditelji a :studenti"se provode i "studiraju".
Studiranje je muka,bas muka,ima da se namucis i diplomiras u roku sa dobrim prosekom.To je studiranje.
Amerika je divna zemlja,tu svako moze sebe da nadje.Nije Amerika samo NY,LA.i ostali megapolisi.Ima svako da nadje sta hoce pa i seosku idilu ako mu to odgovara,znaci imas sve,bas sve,a narocito sanse za uspeh.Ako vredis,ako ne vredis ima da lipses ko pas i nikoga nece biti briga.Tako i treba!!!