kakav je zivot u SAD-u?

Sto se tice provoda................. lepo je i u Srbiji, imas svoje prijatelje i mesta gde izlazis, ali Bgd sada i pre recimo 15 godina i nije za poredjenje.

Kada bih bas morala da izaberem glasala bih za provod u USA, imas vise mogucnosti, sve je nekako opustenije, ne znam, meni je bar bilo super!

Nisam nikada bila u USA,cak stavise ,jos sam maloletna,ali mi je to najveca zelja.Nadam se da cu dobiti stipendiju,jer mogu da se izborim,ali samo ako ova vec jadna i bedna drzava ne propadne jos vise.u USA mozes super da zivis ako radis.Tamo nije kao ovde odes na posao citas novine i pijes kafu po ceo dan.Tamo stvarno moras da radis.Tako da ako bi mi se ikada ukazala prlika da odem,ne bih je propustila nizasta na svetu!!!!!!!!!!!!!!!

klika:
Moze da bidne a i ne mora da znaci .........sta cu ja brate sa platom od 200 eura u Srbiji i sa prilicno ogranicenim mogucnostima, da mi je pored ne znam ko, slaba vajda i od Angeline Dzoli, Monike Beluci i ne znam koga.........
pa nije poJenta u Andzelini ni monici, vetj drushtvo koje je samo tvoje... ni ja ne bih mogla sa edijem marfijem da uzivam, pa ni da sam najbogatija zena na svetu... al sa svojim drushtvom mogu i sa 120 dinara [dakle 2 dolarchitja] da se provedem vrhunski...

:
Citat:
Original postavio TAB
Ama pricajte vi sta hocete ali najaci je provod u srbiji
----------------------------
Kad bi se jos samo od provoda moglo ziveti i platiti racune ...
pa to i jeste najvetji problem u srbiji... niko o rachunima ni ne razmishlja dok ga ne drmnu u mozak...

klika:
Moze da bidne a i ne mora da znaci .........sta cu ja brate sa platom od 200 eura u Srbiji i sa prilicno ogranicenim mogucnostima, da mi je pored ne znam ko, slaba vajda i od Angeline Dzoli, Monike Beluci i ne znam koga.........

Ih ja bih u najjebenijoj drzavi ziveo samo kada bih pored mene bila Angeline Dzoli

bigsister:
pa nije poJenta u Andzelini ni monici, vetj drushtvo koje je samo tvoje... ni ja ne bih mogla sa edijem marfijem da uzivam, pa ni da sam najbogatija zena na svetu... al sa svojim drushtvom mogu i sa 120 dinara [dakle 2 dolarchitja] da se provedem vrhunski...

Suvise si bukvalno shvatila one moje reci..........a sto se tice provoda za 120 dinara....hmmm........pa dobro ako ti tako kazes........samo trebalo mi mi jedno 10-tak gusto kucanih A4 stranica da ti navedem sve razlike provoda u Srbiji za 120 din........i onoga sto recimo imam ovde u Kanadi..........zalosno je uospte i porediti te dve stvari........

hehe... pa dobro, gospodine kanadjanine, vi i ja smo odavno skontali koliko su nam razlichiti pogledi na nachine zivota, i odkud ta razlika [nedostatak iskustva sa moje strane], tako da shvatite me i ovaj put zashto i dalje navijam za srbiju, i pored svih njenih mana...

a ja sam gore mislila na drushtvo, sa kojim bi mi i na tibetu bio odlichan provod jer su meni oni prijatni i zanimljivi, a 120 din je jedno solidno pivo chisto da se sedi u nekom kafitju i zanima nekim bitnim i potpuno nebitnim temama... ;)

Hej Dumi?!
Ma najiskrenije se nadam da si do sada otisao za SAD!
Moje iskustvo je fantasticno! Promijenilo mi je cjelokupno shvatanje SEBE kao jedinke u ovom nasem kosmosu, da ne pricam o nekim globalnim stvarima! Ali, opet, to sam samo ja....
Samo jedan savjet, ne predaji se predrasudama, otvori vrata novim iskustvima! Malo rizika... Uzivaj!!!!

bigsister:
hehe... pa dobro, gospodine kanadjanine, vi i ja smo odavno skontali koliko su nam razlichiti pogledi na nachine zivota, i odkud ta razlika [nedostatak iskustva sa moje strane], tako da shvatite me i ovaj put zashto i dalje navijam za srbiju, i pored svih njenih mana...

a ja sam gore mislila na drushtvo, sa kojim bi mi i na tibetu bio odlichan provod jer su meni oni prijatni i zanimljivi, a 120 din je jedno solidno pivo chisto da se sedi u nekom kafitju i zanima nekim bitnim i potpuno nebitnim temama... ;)

Meni je odavno ispiajanje piva, kafa, i tome slicno prestalo da bude zabava.......ima mnogo, mnogo, ali stvarno mnogo interesantijih stvari u zivotu od sedenja ui gubljenja vremena u kafani............da ih sada ne nabrajam jer kao sto rekoh, trebalo bi mi mnogo vremna da sve to nabrajam............

Sto se tice nedostatka iskustva........problem je u tome sto ti celu stvar posmatras iz drugacijeg ugla, zivis na racun roditelja i sve ti je jos uvek lepo, ali voleo bih da se cujemo za koju godinu, ili kada se vec osamostalis, da li ces i dalje imati tako visoko misljenje o Srbiji, tj o zivotu u istoj............hmmmm..........pitam se pitam......ne zaboravi sa je 120 dinara nekome sa platom od 100-150 eura kao kila zlata!

klika:
Meni je odavno ispiajanje piva, kafa, i tome slicno prestalo da bude zabava.......ima mnogo, mnogo, ali stvarno mnogo interesantijih stvari u zivotu od sedenja ui gubljenja vremena u kafani............da ih sada ne nabrajam jer kao sto rekoh, trebalo bi mi mnogo vremna da sve to nabrajam............

Sto se tice nedostatka iskustva........problem je u tome sto ti celu stvar posmatras iz drugacijeg ugla, zivis na racun roditelja i sve ti je jos uvek lepo, ali voleo bih da se cujemo za koju godinu, ili kada se vec osamostalis, da li ces i dalje imati tako visoko misljenje o Srbiji, tj o zivotu u istoj............hmmmm..........pitam se pitam......ne zaboravi sa je 120 dinara nekome sa platom od 100-150 eura kao kila zlata!
ok... mozda sve jeste tako... i mozda za koju godinu budem u fazonu da bih zivela bilo de osim u ovoj 'rupi od srbije'...
a dalje netju komentarisati jer tju previshe pobetji od teme... to je to...
poz

Evo mene posle dve i vise godina opet na krstarici. Sada pisem iz USA tacnije iz Chicaga. Moram da priznam da sam se ja lako navikla i da mi ova zemlja definitivno odgovara. Kao sto sam rekla otisla sam da zivim u Crown Point Indijana gde imam rodjake, zivela kod njih 4 meseca a onda smo decko i ja iznajmili stan. Za to vreme provedeno u Indijani nista nisam uradila. Jednostavno niko nece da te zaposli bez papira, niko ne moze da ti da neki korisatan savet jer su tamo skoro svi legalno, dosli su pre 20, 30, 40 godina i vise, ili su novije izbeglice kojima su vec papiri bili sredjeni u Srbiji. Tako da ti ljudi nisu bili u toku oko trenutnog nacina dobijanja papira (jer se sve promenilo posle 11.septembra)Odmah sam shvatila da u Indijani ne mozes da funkcionises bez kola i iako u Bg nisam vozila brzo sam savladala voznju i skapirala kako sve ovde funkcionise. Vozila sam na internacionalnu dozvolu i na kraju iskopala da u Indijani dok si u legalnom statusu sa I-94 mozes da dobijes njihovu dozvolu. Naravno to niko nije znao da mi kaze od nasih, nego ja nadjem u njihovoj knjizi za ploaganje testova koju sam tek onako malo citala. To je bukvalno jedan pasus od tri recenice i sa tim odem da trazim da polazem, kad ni sluzbenici nista ne znaju o tome.

Nastavak...
I na kraju posle konsultacija sa sefom, i zvanja glavne filijale u Idijanapolisu oni mi se izvine i kazu da mogu da zakazem polaganje testova. Nisam prvo napisala da su me prethodno dva puta vratili i rekli da nemam prava na to. Tako sam dobila njihovu regularnu dozvolu na 6 god. i to mi je bas znacilo da imam neku vrstu identifikacije. OVO MOZE DA BUDE KORISNO ZA SVE KOJI SU BLIZU INDIJANE, KOJI SU JOS U LEGALNOM STATUSU DA IMAJU PRAVO NA POLAGANJE ZA VD. Samo su potrebna neka dva racuna ili pisma sa potvrdom adrese sa vasim imenom.(nadam se samo da se nesto nije menjalo skoro)
Naravno da sam prvi posao nasla u Chikagu, 4 meseca putovala 45 milja u jednom pravcu i na kraju shvatila da nemam sta da trazim u takvoj sredini i resili smo da treba da se selimo. Tacno sam progledala. Nasla se u sredini gde je hiljade nasih ljudi ilegalno, uvek nesto pametno cujes, neko te posavetuje i na kraju sve se svede da papire ne mozes drugarcje da sredis nego samo udajom.
I tako se ja udam u septembru 2007 i sad cekam socijalni broj i polako se spremam za intervju.
Juce sam postavila novu temu..... Intervju za zelenu kartu- pitanja koja ste imali.......
Nisam mnogo opsirno pisala, ali ako vas bude nesto zanimalo detaljnije slobodno pisite.
Pozdrav svima!!!!!

Pa sve je jednostavo kad imas SSN i dva dokumenta, a ja sam naglasila da se tako mogu dobiti dva americka dokumenta sa slikom (vozacka i ID) bez SSN , samo sa pasosem i sa I- 94 dok ne istakne. Pa posle i ako ostanes da budes ilegalno, mozes opustenije da zivis kad imas ta dva dokumenta...

Biljka hteo bih nesto da te pitam nesto.Ja treba da dodjem u USA za mesec dana dobio sam J-1 vizu i dobijam taj socijalno broj(jer je viza radna),nemam vozacku dozvolu pa me zanima da li bi ja imao prava da polazem.Inace planiram da ostanem tamo pa ako neko zna neki nacin na koji mogu neka napise .hvala

Back