kakav je zivot u SAD-u?

Volela bi da mi se javi neko iz Indiane ( Hobart, Merrillville, Crow Point i šira okolina ) ko bi mi dao neke korisne savete. Naime, već od proleća nameravam da idem u ovaj region na šest meseci turistički gde bi iskoristila da bolje savladam jezik. Ja sam već dva puta bila po tri nedelje, a ovaj put bi tražila neplaćeno od banke u kojoj radim. Interesuje me da li neko zna da li postoji neka škola, kurs gde bi ja kao turista mogla da učim jezik i čak neka sugestija čime bi još mogla da se bavim. Za to vreme bi mogla da ocenim da li ću tu da nastavim život, ali moram priznati da me ništa nije impresioniralo u toj Americi osim sam grad Chicago sva ostala navedena mesta u Indiani su obična sela za nas koji dolazimo iz Beograda. Naravno da je važno da imaš nekog ko će ti pomoći za početak a kasnije ko se kao snađe, Amerika je velika i mislim da svako može da nađe odgovarajući grad za sebe.

JaBiljka:
Volela bi da mi se javi neko iz Indiane ( Hobart, Merrillville, Crow Point i šira okolina ) ko bi mi dao neke korisne savete. Naime, već od proleća nameravam da idem u ovaj region na šest meseci turistički gde bi iskoristila da bolje savladam jezik. Ja sam već dva puta bila po tri nedelje, a ovaj put bi tražila neplaćeno od banke u kojoj radim. Interesuje me da li neko zna da li postoji neka škola, kurs gde bi ja kao turista mogla da učim jezik i čak neka sugestija čime bi još mogla da se bavim. Za to vreme bi mogla da ocenim da li ću tu da nastavim život, ali moram priznati da me ništa nije impresioniralo u toj Americi osim sam grad Chicago sva ostala navedena mesta u Indiani su obična sela za nas koji dolazimo iz Beograda. Naravno da je važno da imaš nekog ko će ti pomoći za početak a kasnije ko se kao snađe, Amerika je velika i mislim da svako može da nađe odgovarajući grad za sebe.

Pomalo sam alergican na izjave tipa, "mi iz BG-a smo gradjani, svi ostali su seljaci".......pa sta ti je BG nego jedno veliko selo, ljudi ga cine selom a ne to da li je neko mesto malo ili veliko.

Po tome bi tebi u USA odgovarali samo veci gradovi za zivot.........ako tako budes razmisljala nikada neces otici u USA da zivis. Ne kazem da je tamo sve idealno, mene USA ne privlaci iz nekih drugih razloga a ne to da li je neki grad mali ili veliki.
Ja bih se na tvom mestu vise zabrinuo o zivotu u velikim USA gradovima i kriminalu koji je dostigao neverovatne razmere.
Ako imas nameru da odes u USA i zivis tamo, moj ti je savet, nemoj gledati na to da li te neki grad ocarava svojom grandioznoscu, ima bitnijh stvari u zivotu.........razmisli malo o tome.

Mene samo zanima ovaj gospodin "klika" koji svima popuje i kritikuje, a nikako da udeli neki pametan savet (kao čovek poznavalac života u Americi) čime se bavi i šta radi u životu kad ima toliko vremena da zaviri u svaku temu i naširoko se raspiše. Očigledno je uspeo, i ljubomorno čuva tajnu svog upeha a ljudima staje na muku kritikujući svaki pokušaj ili ideju da neko, nešto promeni u svom životu. Zato ubuduće očekujem "neku pametniju", jer nije svim ljudima ovo samo vid zabave već neko iskreno traži pomoć ili savet.

Pa ovako, iskustva nasih ljudi u Americi se razlikuju od osobe do osobe. Ono sto mogu sa sigurnoscu da kazem je da je provod drugaciji nego kod nas. Ako ste navikli da izlazite po gradu minimum tri puta nedeljno i da dzabalebarite sa drustvom po kaficima i splavovima, definitivno bih vam savetovao da zaobidjete ovu zemlju. Takodje bih se slozio sa nekim prethodnim komentarima i potvrdio da su ovde ljudi stvarno ovisni o automobilu. Sve se svodi na voznju od jednog mesta do drugog i to se dosta razlikuje od situacije kod nas. Javni prevoz je dosta los (autobus dolazi na svakih sat vremena) izuzev u gradovima tipa New York. Ali citava poenta ovog mog pisanja nije da se zalim kako je ovde sve lose vec da ukazem da se Amerika i Srbija definitivno razlikuju. Najbitnija stvar je da ljudi koji planiraju da dodju ovde to shvate i da te razlike prihvate a ne da se stalno zgrazavaju nad njima. Verujte mi kada ih jednom prihvatite bice vam mnogo lakse.
Ja sam u Americ vec tri godine i mogu sa sigurnoscu da kazem da sam dobio ono sto sam i ocekivao. Video sam iz primera drugih ljudi da je ovde uspeh moguc i zato se i radujem sto sam uspeo da dodjem ovde. Kao primer cu dati jednog mog druga koji je ovde od svoje petnaeste godine a inace je rodom iz Sapca. On je zavrsio prve dve godine studija na community college(nesto tipa visa skola) koji je dosta jeftin i moze se priustiti. Kada je zavrsio te dve godine osnovnog obrazovanja aplicirao je za transfer na cetvorogodisnji privatni koledz i "izvukao" punu STIPENDIJU za nastavak skolovanja. Samo da napomenem da se radi o nekih $22,000 po godini. Ovo je dobi kao rezultat svog rada i truda a ne neke srece ili ne daj boze veze. Eto cisto sam ovo napisao da bih dokazao da je uspeh u ovom drustvu moguc i da je taj "Americki san" ipak mozda java.

JaBiljka:
Mene samo zanima ovaj gospodin "klika" koji svima popuje i kritikuje, a nikako da udeli neki pametan savet (kao čovek poznavalac života u Americi) čime se bavi i šta radi u životu kad ima toliko vremena da zaviri u svaku temu i naširoko se raspiše. Očigledno je uspeo, i ljubomorno čuva tajnu svog upeha a ljudima staje na muku kritikujući svaki pokušaj ili ideju da neko, nešto promeni u svom životu. Zato ubuduće očekujem "neku pametniju", jer nije svim ljudima ovo samo vid zabave već neko iskreno traži pomoć ili savet.

Evo da ti se javi gos`n klika.

Kao prvo, ako si citala sve moje postove na forumima o zivotu u Kanadi/USA, mogla si da vids da sam dao dosta konkrtetnih saveta. Kada bi ova tvoja tvrdnja o ljubomornom cuvanju tajne nekakvog uspeha bila tacna, pa zar ne mislis da bi bilo suludo pisati sve ove postove kojih ima poprilicno u forumu o Severnoj Americi.

Tebi sam takodje dao najiskreniji savet da se manes nekih nebitnih stvari i da ima mnogo toga sto je mnogo vaznije od stvari tipa, "ja bih zivela samo u Chikagu, ne znamijau me sela" ......itd.........

Drugo, lutko moja draga, ako se niko od nas odave ne bi raspisao na ovu temu, pa kako bi ti i svi ostali dosli do potrebnih informacija na zadatu temu? To sto ja pisem nasiroko i nadugacko ne znaci da nista drugo u zivotu ne radim, mada je to ovde potpuno sporedna stvar cime se ja bavim, ne vidim da bi to nekoga ovde zanimalo.

Dacu ti jos jedan savet, ako hoces da ga prihvatis, najprijateljskiji sto moze da bude, a glasi:
Okani se mangupisanja da si riba/frajer ako si iz BG-a, to ti ovde u belom svetu nista nece pomoci. Shvati da si ti ovde, jednog dana kada krocis na tlo Severne Amerike, jedna VELIKA nula, bez uvrede, ne samo ti nego svi ostali. Sve predrasude koje imas, ostavi kod kuce, nikakve diplome ni doktorske disertacije ti ovde ne znace mnogo, to moras vremenom da pokazes u praksi i da zaradis poverenje buduceg poslodavca kojeg ama bas ni malo ne briga sta si ti zavrsila od skole. To je , na zalost, surova realnost. Gledam ovde svakodnevno u Torontu masu ljudi iz raznih krajeva sveta, inzenjeri, doktori, itd.....godinama rade kao taxisti, raznosaci pizza i tome slicno.
Postoje velike predrasude u Srbiji o tome da smo mi najpametniji na svetu i da svakog inzenjera ovde cekaju rasirenih ruku, sto nema veze sa stvarnim prilikama. Videces jednog dana ako dodjes u neku od ovih zemalja kako sve to funkcionise.

Da rezimiram, fokusiraj svu svoju energiju na bitne stvari koje te ocekuju u USA.
Sve ovo ti pricam iz licnog iskustva jer sam proputovao i video dosta toga u zivotu, i lepog a bogami i ruznog.

JaBiljka:

Pozdrav za Biljku....:)).....
Ja trenutno zivim u Illinoisu,Chicagu....na granici sa drzavom Indijanom...Naime ,posto je indijana tu blizu mene ,ja i radim tamo....U malom gradicu koji se zove Daer......Nalazi se 5 min voznje od Merrilville-a koji si ti spomenula....U principu ,sto se iskustava i impresija tice...potpuno si u pravu ,jedina prava impresija je Chicago ,barem na prvi osecaj....Kasnije kada upoznajes nacin zivota i kulturu skapiras da ima jos mnogo interesantnih mesta za videti ,bas u okolini Chicaga i u samoj Indijani....Merriville ima puno srba ,u stvari taj deo indijane koji se granici sa IL ,tj juznim Chicagom....to su mahom porodice doseljenika iz Srbije i Bosne koji su dosli krajem drugog i ovog novog rata koji je zahvatio nase prostore....Mozes lako naci ljude koji pricaju nas jezik ,cak i u prodavnicama..javnim objektima i bilo gde na ulici ,pa to daje neki osecaj "kao kod kuce"....Mada ,generalno stil i nacin zivota je mnogo drugaciji.Ovde se samo radi....,ali ne zato sto su amerikanci kao nacija radni ,zapravo oni su jako lenji.....vec zato sto ima puno emigranata koji bi radili za bilo kakvu platu ,pa se radi i vise poslova od jednom....Generalno samo emigranti ovde i uspevaju....Ameri su prilicno nesposobni i pasivni....Sam centar grada Chicaga je prica za sebe......Sto bih ja rekla Najlepsi grad na svetu ...i to bez preterivanja.....Zaljubila sam se u njega na prvi pogled ....Sto se tebe tice ,mislim da bi mogla da nadjes neki poslic za pocetak ,to bar ne bi bio neki problem,mislim u vecini slucajeva nije....jedino ako si neki baksuz:)))Ako budes odlucila da zivis ovde sigurna sam da bi ti bilo lako da se zaposlis u banci ,posto rece da se time i bavis....Engleski bi lako naucila,jer bi bila primorana da ga koristis:)) ,sto i nije tako lose.....i da pogresis nema veze,posto je vecina ljudi bila u sitaciji da nekada dodje ovde i da ne zna jezik.......tako da je to pozitivna varijanta..:))
Sve u svemu ,kad vec imas mogucnost dodji pa vidi.....Sigrna sam da ces uz pravog vodica zavoleti ameriku....ili bar deo nje.......U svakom slucaju jedno zivotno iskustvo vise:))

JaBiljka:
Cao Biljka!
Imas isti problem sa Klikom kao i ja kad sam nedavno postavila temu "Kako do iseljenicke vize". Ja sam prepuna optimizma zelela da cujem od nekog iz prve ruke kako mi sa srednjom ili u najboljem slucajem visom mozemo preko..Iz neposrednih iskustava mojih prijatelja sam znala da su isti otisli preko sa diplomama kuvara, stolara itd..jer su ti zanati na bodovnoj listi nosili isti broj poena kao neko fakultetsko zanimanje itd pa sam se ponadala da bih i ja na isti nacin moglado papira.Medjutim kriterijumi su se promenili u odnosu na to vreme kada su oni aplicirali (pre par god) sad se vise ne boduju zanimanja vec nivo obrazovanja, pa sada bez vise skole ne mozes ni da pomislis na aplikaciju , onda ti je bio dovoljan skraceni kurs engleskog sada moras dobro da zagrejes stolicu..Dzabe se ljutis na Klika on makar ucestvuje na ovom forumu (rekoh ti da sam nedavno postavila temu i verovala ili ne niko se od nasih iseljenika nije javio osim Klika). Veruj mi da kad hocu da budem sama sa sobom ja odem na temu "Kako do iseljenicke vize".Bilo je tu nekih postova podrske tipa: samo napred, srecno, ali nesto konkretno - NISTA! Kakva crna zabava pretresam internet uzduz i popreko ne bih li dosla do nekih konkretnih pouka tipa test iz jezika izgleda ovako i ovako, potrudi se oko toga i toga, obrati paznju na to i to, izbegavaj to i to,kod visa officera pitanja su ta i ta,znamo ili ne znamo nekog ko je u proceduru usao sa cifrom manjom od 67, sta moze uticati na licnu procenu visa officera u nasu korist iako mozda svi faktori nisu ocenjeni bas naj naj ali nista ! Sve se svodi na "savete": idi na taj i taj sajt , izboduj se pa vidi imas li prolaz itd, ko da to vec sve nisam uradila!? I fali tih nekoliko, uvek fali ! I zbog tih nekoliko su sva ta nasa pitanja i nedoumice ljudi shvatite! Pitamo se kako ih namaci za boga mologa!!! Onaj ko ima prolaz ne bakce se po forumima, on lepo preda aplikaciju i ceka. Ko moze nek pomogne i nemojte vise da nas ladite ..ja bar necu da odustanem!!!

Sve je OK ne ljutim se ja ninakoga, nemam ja ni neka iskustva u ovome prvi put sam se prijavila da učestvujem na nekom forumu, moram priznatii da mi je baš simpatično. Nisam ja ni mislila da ću nešto ovim dobiti (osim možda nekog novog prijatelja), niti da će me neko pokolebati u mojim namerama, nego sam ja trenutno okupirana ovim temama jer se spremam za mart, april da palim definitivno, pa natrčah na ove priče slučajno. Ja sam sama po sebi veliki optimista u svim svojim pohodima u životu, tako da mislim da me očekuje jedan lep život u Americi. Ustvari ja nikada nisam ni razmišljala o životu negde „preko“, nije meni loše ovde, čak mislim da živim veoma pristojno i da napuštam nešto što tamo u nekom narednom periodu neću imati. Male su šanse da ću ikada imati ovakv posao u banci, u najmodernijoj zgradi u Beogradu, gde me ujutru čeka kafa na stolu, sve je čisto i mirisno, niko mi ne stoji nad glavom, dođem u 8-16, imam 3 prosečne Srpske plate, mogu sebi da priuštim razna putovanja, i sitne lukzuze ( redovno frizere, kozmetičare, masere) itd.....
Ali sve to nije bitno kad ja osećam da se meni otvaraju putevi i pružaju šanse za nešto novo, što ne želim da propustim da bi se posle celog života kajala. Idem pa šta bude da bude. Prvi put sam posle 10 poziva od moje rodbine rešila da odem dobila sam vizu bez problema na 6 meseci. Već sam rekla da me ništa nije previše oduševilo ali upoznajući neke naše ljude i iz ragovora sa njima uvidela sam da se svakom pruža šansa, a pitanje je koliko ti želiš, koliko si vredan i ambiciozan da učiniš nešto sa sobom. Još jedno moram da napomenem a to je da sam se ja tamo zaljubila i da sad planiram zajednički život sa tim dečkom, ali on je tamo tek 2,5 god. i još 1.5 god. treba da bude u braku sa Amerikankom zbog papira. Ne mogu da kažem da se nešto fenomenalno snašao, ali ima zelenu kartu uvek neki poslić i stalno neke nove ideje, tako da uz neko njegovo uskustvo i neka poznanastva mislim da ću nešto da nađem za sebe.
Kad sam drugi put tražila vizu dobila sam je na 3 god. tako da sam sad za početak mirna i mogu dok mi to ne istekne da budem po 6 meseci pa da se vraćam i opet odlazim(jer toliko najduže može da se boravi). Ove godine sam se prijavila i za lutriju pa sam i tu optimista, sve se nešto nadam da ću biti izvučena.
Sve u svemu za početak biću u tom srpskom delu Indijane gde se skoro i ne oseća Amerika, jer naših ima baš, baš puno. Ali moj cilj je definitivno Čikago jer uvek sam sanjala da živim u gradu pored mora (sada će biti izgleda jezero!!!) a ovaj grad kad sam videla to je bilo to, osetila sam ga i videla sebe tu.
Eto malo da i ja podelim neke svoje planove i neka iskustva sa svima vama. A isto tako želim da se izvinim dragim „kliki“ što sam možda bila pregruba ali isto tako mislim da imamo nešto zajedničko a to je taj avanturistički duh i želja za putovanjima i mislim da je to pravo bogatstvo sa takvim ljudima uvek ima o čemu da se popriča . Želela bih takođe da pozdravim i „simple things“ koja takođe obožava Chicago, i sa kojom ću se možda u budućnosti sresti, a „okano“ želim puno sreće i da ne odustaje, samo pozitivno da razmišlja i da ne dozvoli da je neko pokoleba.
Veoma je tužno što mi jedni druge hrabrimo u pokušajima da napustimo našu predivnu zemlju, ali i ja optimista odustajem, jer u ovoj zemlji još dugo nema napretka.

Biljka, ako imas dovlljno avanturistickog duha, a kazes da ga imas, onda probaj ovo sa USA, nije bitno kako ce se cela ta prica zavrsiti , ali mogu da ti kazem da ce ti to biti jedna od najboljih zivotnih lekcija koje se ne uce ni na najboljim univerzitetima, jedno neverovatno iskustvo, da osetis na sopstvenoj kozi kako funkcionise zivot na zapadu, onaj realni, u Srbiji ( ex YU) smo uvek ziveli u nekekoj virtuelnoj realnosti.

To sto kazes da ti je dobro u BG-u, ok, ali reci cu ti jednu stvar, moja sestra je 5 godina zivela u BG-u, bila direktor u jednoj jako uspesnoj privatnoj firmi, zaradjivala pocetkom ove decenije, za ono vreme neverovatnih DEM 1100 ( deset i vise puta od prosecne srpske plate koja nije dosezala ni citavih DEM 100) , i kada je u februaru 2002. godine otisla za Kanadu svi su se krstili levom rukom ne mogavsi da poveruju da je neko napustio takav posao i platu i otisao u nesto sasvim nepoznato i na kraju krajeva neizvesno.
Danas, posle cetiri godine zivota u Kanadi , njoj ni na pamet ne pada da se vrati u Srbiju, Torotno smatra za svoj dom. A da ti ne pricam da je bivsi gazda pre godinu dana zvao da se vrati u firmu za platu od celih 1500-2000 eura. Ni govora o povratku. Ali radi se o drugoj stvari, pare nisu najbitnije u zivotu.

Problem sa Srbijom u ovom trenutku nije u tome da li te na stolu ceka kafa i tri puta veca plata od prosece, problem je u jednoj letargiji, bezizlaznoj situaciji za mlade ljude koji ne vide buducnost, a da ne pricam o prostakluku i zaostalnosti u mentalnom smislu celokupne nacije. Ok, mozda to nekome ne smeta u Srbiji, meni licno da, i to je razlog zbog koga sam ja napustio zemlju, novac nije bio presudan.

Da ne duzim, sve najbolje u nastojanjima da se dokopas USA, ali isto tako nemoj se nadati da ces izvuci srecku na lutriji, moj ti je savet, pokusaj sama da dodjes do papira, nece ti tako lako isti pasti sa neba.

Dali neko od vas koji zivite u Americi mozete da mi odgovorite na jedno pitanje?Ovde u SCG zivim i radim kao medicinski tehnicar,radim vec 4-god.Ovo sam vam rekao zato sto sam na vise mesta cuo i procitao da Ameri imaju problkem sa manjkom zdravstvenih radnika!!!Stvarno bih voleo ako bilo ko od vas moze da mi pomogne informacijama kako kao zdravstveni radnik iz Srbije moze da doje (na legalan nacin) i da radi poso za koji oni ionako imaju manjak radnika!!!Zvao sam USA ambasadu u kod nas(SCG) ali oni nemaj pojima o tome!!!!Unapred sam svima vama zahvalan!!!!Pozdrav iz SCG!!!!

klika, u potpunosti te podrzavam...
ovo je sasvim druga prica od bg, i ljudima koji nisu ovde nikad bili ne mozes da dokazes neke stvari.
ljudi, prvo sto treba da shvatite jeste da ovde mozes da radis i da zivis od svog rada! svoj si! i ovde moras da radis - nema mamina penzija ili neka mucka, zvaka pa kinta s neba... mora da se radi, ali se od tog rada i zivi, pa sad koliko radis toliko imas. sto je sasvim fer.
kao primer housekeeper moje drugarice je samohrana majka sa dvoje dece (ilegalno je ovde, sto joj onemogucuje neki napredak) nedeljno zaradi oko $500, ima auto, hrani decu. malo li je???
by the way, ona ne moze da priusti nanny!!!! znaci radi dok su deca u skoli!!!!!
a koliko moze da bude tesko nekome ko zna jezik, ima papire, sam je i sposoban??? inace, rec je o jednoj vrlo prostoj i neobrazovanoj zeni.
dalje, sve te zalopojke kako ovde nisu izlasci "kao kod nas"... ha! pa naravno! ovo nije srbija! i ne treba da bude kao kod nas! a ako neko bas ne moze da se kultivise nego mora da izlazi u opancima - konkretno ovde, u new york-u, postoji deo grada koji se zove queens. e u tom queens-u postoje dva srpska sela "astoria" i ridgewood", pa patriote mogu da izlaze tamo! koncerti od zdravka colica do ne znam mikija i koje kakvih.... drustvo? srbi! ne vidim problem...
poenta je u tome sto ovde postoji organizovano drustvo! nista nije za "dzaba", ali je zato to sto imas tvoje.
da se razumemo nemam nista protiv bg ili srbije, odrasla sam tamo i ja sam sama prosla kroz celu tu nostalgicnu pricu "hocu kuci", zavisi kolike su vase licne ambicije... i bez ikakvog odricanja drustva! ja i ovde izlazim svaki dan!
ps: neka devojka iz la je rekla da nema provoda, cini mi se da si ti nemas 21... kako onda mozes da znas kakav je ovde zaista provod kad te na najbolja mesta nece pustiti da udjes???
pss: klika ti si u totontu???

Livija, ne pokusavam nista da dokazem ljudima, jednostavno se trudim da im kazem surovu realnost, e sada da li se to nekome svidja ili ne.....to je druga prica. Da lazem i govorim nesto sto bi ljudi hteli da cuju, nema nikakvog smisla......no, nije ni bitno uostalom, tu smo da izmenjamo misljenja i iskustva, nadam se da ce nekome ovi postovi pomoci.

Da, ja sam u Torontu, dobro je ovde, ne mogu se pozaliti.......
Sta ima u NY?

klika:
Livija, ne pokusavam nista da dokazem ljudima, jednostavno se trudim da im kazem surovu realnost, e sada da li se to nekome svidja ili ne.....to je druga prica. Da lazem i govorim nesto sto bi ljudi hteli da cuju, nema nikakvog smisla......no, nije ni bitno uostalom, tu smo da izmenjamo misljenja i iskustva, nadam se da ce nekome ovi postovi pomoci.

Da, ja sam u Torontu, dobro je ovde, ne mogu se pozaliti.......
Sta ima u NY?

'ladno, al' standard.... ;) :lol: :roll:
poz.

Zdravo svima!
Izvinjavam se ukoliko cu malo skrenuti temu.
Molim, ukoliko neko zna, nesto vise u vezi Kanadske imig. vize.inace, ovi forumi su mi zaista pomogli oko sagledavanja situacije, u stvari ima svega i svacega...Neko je rekao da ima samo srednju skolu i da za Kanadu prolaze samo fak. obrazovani sto i nije istina jer znam lika koji je otisao pre dva meseca, i on i supruga imaju samo srednju skolu a otisli su sa radnom ponudom cini mi se da je on bio kuvar...sto znaci da ima nade ...
Moj muz i ja nismo vencani imam sina od 5 godina, po zanimanju sam inzenjer grafike, imam 6 godina radnog iskustva u struci i jos dve godine rada u restoranu (kuvarica). Engleski mi je solidan ali to cemo videti na ispitu.
99% dobijam radnu ponudu i neku vrstu garancije iz Kanade. Interesuje me da li je ipak bolje vencati se ili to nema veze, da li ce mi se uopste bodovati ta vrsta radne ponude jer nece proci kroz taj njihov centar u Kanadi, da li ce mi racunati samo moju skolu ili mi je, nadam se, neki plus i to kuvanje...
Kao sto neko rece nikada nista nije potpuno jasno, jer citajuci sve ove forume, taman pomislim to je to kad ono ...
Ako se bodujem minimalno imam negde oko 65 bodova engleski racunam nekih 8 poena, bez radne ponude...
Da li postoji jos nesto sto moze da mi izvuce koji bod...
Hvala unapred i srecno svima!

oni tamo ispiraju mozak ljudima... a ozbiljno... i meni su, sretja nisam dugo ostala... to ono veoma kratke emisije nekih propagandi, ono shto oko ne registruje a um pamti... kao volim ameriku i slichno... da vam kazem - nije to losha ideja... :?

Back