Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo sam iznenadjena tvojim komentarom,iz više razloga.Ali obzirom da ne dolazim redovno,da sam od nedavno član,za te grupe i grupice ne znam,kao ni potrebu obraćanja na pp.Ne nalazim da sam ponizila,niti mi je to namera bila,jer nije u mojoj prirodi,već sam bila iritirana sumnjama u regularnost,i gore već navedene upotrebe reči,a samo sam čitalac,ne i učesnik,te nema razloga za dalju sumnju i prepisku.Zašto su vode pomućene ,da bi izgledale dublje?To vi kojima je moja primedba zasmetala najbolje znate i postavljate se u arbitere.Sa srećom vam bilo!

Napisala sam iz razloga sto si znala da je luna-luna banovana i da ne moze da ti odgovori. Nisam pristalica pisanja o onima koji ne mogu u datom momentu da se brane. Ne znam o kakvim pomucenim vodama pricas, napisala sam glasno i jasno: NE UCESTVUJEM vise niti cu ni na jednom konkursu.

I, kad smo vec krenuli u sitna crevca (sto mi tada nije bila namera, sada jeste jer si tu, nisi u nemogucnosti da se javis), da li mislis da ti nisi napravila kardinalnu gresku u pravopisu, a skrenula si paznju luni-luni upravo na to?
Ne postoji ARBITER da bi mnozina mogla glasiti ARBITERI!
Postoji arbitAr koji moze biti i glagol i imenica, mnozina je u oba slucaja ARBITRI!
Kad je arbitar imenica?
Kad je je u pitanju OSOBA koja je izabrana...
Kad je glagol?
Kad ta osoba ARBITRIRA(radi) u nekom sporu, nesuglasici itd.itd.
Sta je onda ARBITRAZA?

Sasvim jednostavno: Prebrojive ali i beskonacne MNOZINE!

Ne pisem ovo zbog tebe SAMO (inace bih ti poslala na PP) i radi nekih kojima moze znaciti. Mada, u sustini, ako se vec bacamo na nekoga drvljem i kamenjem, mozemo i za sebe ostaviti poneko, ustreba.

Nadam se da se ne ljutis, ako se ljutis, necu se izvinjavati, znas zasto?
Zbog insinuacije na nekakvo "mućenja vode"ali ne napisa KO muti i za cije babe zdravlje!

Kao sto kaze ona narodna: "Sam je zagazio, vodu zamutio"...Musko, zensko- obican forumaš, moderator!
Kad-tad, mutivode popiju sto zamute.

Pametan se iz (od) mutljavine sklanja, Bezanje nije uvek poraz, nekad je jedini izlaz.
Kako moze korisnik koji nije moderator da zna da se sa iste IP-adrese javljaju dve osobe i pisu ovde i drugde?

Ima za prijatelja ili sta vec, nekog moderatora. I dalje ostaje i opstaje kao moderator, stiti prijatelje (ne mislim na jednog koji je otisao, zao mi je zbog toga, neka mu je sa srecom gde god da se ukotvio, lako ce se snaci), a ja cu da pitam TAB-a, da li je kaznjivo kad neko nekome zapreti da "pazi kako glasaš:evil:", i ne bude kaznjen od strane modeatora,iako je to zakonom kaznjivo, zadiranje u licne i gradjanske slobode? Odnosi se na Blogove s kojih su me proterali. Trebalo je i pre, ali ranije je to bilo lepo mesto za druzenje, sad je najcrnji politicki poligon (cast izuzecima koji u tome ne ucestvuju), mada ja ni p od politike tamo nisam postirala, samo sam odgovorila na NAPAD!

Znam da mi ne gine vitamin C, mozda i celih 10, ali, bas me briga, iskreno!
Rekoh i dusu spasoh:cool:

Poslednja izmena:
Izgleda da je za domaću govornu praksu karakterističniji oblik "arbitar" dok je "arbiter" latinski orginal, prisutniji u inostranoj govornoj praksi.

http://onlinerjecnik.com/rjecnik/strane-rijeci/arbitar

Etiološko značenje reči arbitraža vezuje se za latinsku reč per arbiter, što u prevodu znači
izabrani sudija, odnosno reč arbitare, koja znači presuđivanje
u svojstvu izabranog sudije

Стални избрани суд (арбитража)
Правилник о Сталном избраном суду (Арбитражи)
при Привредној комори Србије
(„Сл. гласник РС”, бр. 28/2011)
Листа арбитара

Арбитри

Члан 7.
Арбитар може бити свако физичко лице које је пословно способно и које има својства
која су странке споразумом утврдиле.
Листу арбитара (у даљем тексту: Листа) утврђује Управни одбор Коморе, с тим да
арбитри који се налазе на Листи могу бити поново бирани.
Мандат арбитара траје 4 године, односно за време важења Листе на којој су изабрани.
Председник арбитражног већа и арбитар појединац може да буде само арбитар са
Листе.
Свака странка, поред именовања арбитра са Листе, може именовати и једног арбитра
ван Листе, у ком случају ће се његова писана изјава о прихватању дужности приложити
уз тужбу или уз одговор на тужбу.
Странка која је за арбитра предложила лице које није на Листи, дужна је да достави
његово име, адресу и квалификације.........................

http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/Arbitraza pravilnik.pdf

Arbitar ne mora da arbitrira samo u sudu, moze u svim oblastima zivota gde se za to ukaze potreba.
Ja sam slusala srpske komentatore koji dok komentarisu neku utakmicu, za fudbalskog sudiju kazu arbitar, pa ima toga u umetnosti, modi, gotovo u svim sferama zivota gde se trazi neko ko ce da "presudi" ili prosudi.

Nije poenta moje teme ARBITAR, ali postade, da bi se skrenula paznje sa nekih drugih stvari, ali nebitno i ne zanima me vise, uopste!
Uostalom, i Tab je arbitar kao sto vidimo, i moderatori su, a podforum je u vek onakav kakvim ga oblikuju moderatori. Nekima se dozvoljava sve, nekim ništa, nekima se gleda kroz prste, nekima ne priskace u pomoc ni kad mu (ZA)PRETE!
No, nije to moj problem, kad je postao, ja sam ga resila sama! Kad ne budem mogla , postoje drugi načini!!!

Poslednja izmena:
Чекај, олади мало. Износиш свашта овде, а јеси ли гледала у речник? Електрони свашта трпе. Тако је и др Милосављевић показао неки лист у електронском облику који је наводно из Вукове књиге, па на основу њега тврдио како је Вук смислио и латиницу. Кад сумњивци отишли у архив и погледали, кад тамо, лист у тој књизи не постоји! После га нашли у некој другој књизи што потпуно мења ствар.
Ево, ја гледам у Вујаклију и видим да има арбитража, то је дакле тачно, али нема арбитар, само арбитер (л. arbiter). Шта о томе каже онај лингвиста, како се оно зваше, онај са немачким презименом, који је израдио Правопис, и који је, у суштини, нама у србском језику арбитар/арбитер? То ти мени кажи.

Nije poenta moje teme ARBITAR, ali postade, da bi se skrenula paznje sa nekih drugih stvari, ali nebitno i ne zanima me vise, uopste!
Uostalom, i Tab je arbitar kao sto vidimo, i moderatori su, a podforum je u vek onakav kakvim ga oblikuju moderatori. Nekima se dozvoljava sve, nekim ništa, nekima se gleda kroz prste, nekima ne priskace u pomoc ni kad mu (ZA)PRETE!
No, nije to moj problem, kad je postao, ja sam ga resila sama! Kad ne budem mogla , postoje drugi načini!!!

ne znam šta je poenta teme, ali ti si se prvo u'vatila za arbitra/arbitera
pa reko da malo proanaliziramo tu reč :)

ne znam šta je poenta teme, ali ti si se prvo u'vatila za arbitra/arbitera
pa reko da malo proanaliziramo tu reč :)[/QUOTE

Korisnica kojoj sam se obratila, javno je ismejala lunu-lunu (ova je bila u banovini i nije mogla da odgovori) zbog jedne pogresne reci, odnosno pogresnog izraza iste reci.
Onda se ista obratila meni sa nekakvim "mucenjem vode" pa sam odreagovala.
Skrenula sam paznju da nije u redu,a onda sam postirala dokaz da je i ona (ta korisnica) u istom postu napravila pravopisnu (gramaticku) gresku, otuda to "vatanje" za ARBITRA:cool:

- - - - - - - - - -

Bilja biljira,Nautilus nautilira,a Dragoljub drago ljubi...Pa ti vidi...:mrgreen:

Sta znaci biljirati, nikad cula:eek:

Što se mene tiče, ti si uradila sasvim ok stvar. Korisnica koja je ismevala/ismijavala nekog zbog načina na koji govori više je rekla o sebi nego o Luni. Lepo od tebe što si ustala u njenu odbranu, ali nisi našla dobar primer. Arbiter nije nepravilan oblik, mada nije uobičajen. Ali što se svega ostalog tiče, to je ok. I opusti se. Ovde smo radi zabave.

To meni ić ne pomaže...Ostajem pogubljen jako...
Recimo...Ceo dan sam kući,a pita me drugar telefonom šta radim s one dve u kafiću...
Ili me zove piljarica telefonom da se vratim i platim one breskve...I konačno ručamo
ribe koje sam pre podne upecao...A nisam mrdao od kuće...Pogubljen-eto ti...:manikir:

Pomislio sam da su kucane-psići u pitanju...No nema veze-kao-glasao sam nešto...:mrgreen::cool:

a bre Dragče promeni tastaturu već jednom pa ćeš znati :rtfm:

kbd_shs_qwertz.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back