Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А шта је на тој теми питање? Да су то друге боје ти би је одмах затворио.

Nije forum kviz, pa da se na njemu postavljaju pitanja.
Čovjek je dao dobar uvod za raspravu o politički angažovanom piscu oko koga su se mnoga koplja lomila.
Ni jednu temu otvorenu na sličan način ne bih zatvorio, bez obzira na boju.

: Istina je da ovaj pdf ima retko rigorozan tretman i da svaka konstruktivna rasprava koja nije usko vezana za književnost biva isečena u startu

Ovde se često i oko književnih tema pokrene žustra polemika. Ako bi se uvelo više dnevne politike ceo pdf bi mogao da ode do đavola. Basara se može analizirati i na politici. Mogla bi se pokrenuti tema "Književnici- izdajnici" pa udri po Basari, Arsenijeviću itd. Eventualno bi se mogla i ovde pokrenuti tema "Književnost i politika", ali bi politička tematika sigurno počela da klizi i u druge teme. Meni ovakav pdf sasvim odgovara. I sam imam ideju za nekoliko tema, ali čekam da mi prođu poslovne obaveze. Već sam spomenuo, ali opet ću. Ovo je miran udoban deo Krstarice. bila bi šteta promeniti ga.

Možda bi se nekako mogle grupisati teme tipa:Najbolja pesma za vaš senzibilitet, Vaša omiljena latinska izreka ili citat, Najlepše ljubavne poruke, misli....., Stih(ovi) koji liči(e) na mene, Aforizmi, Izreke i Mudrosti, Najtužniji stih/pesma...u neki podforum (tipa Jezik). Mislim da bismo tako dobili mnogo jasniju sliku na ovoj našoj ''glavnoj strani''.

Ovo je dobar predlog.
Ima dosta tema koje mogu ići u jednu. Odlomci knjiga koje volimo - Stihovi koji liče na mene, npr... sve je to slično...

Treba dorasti temi. Lakše je kritikovati u prazno, a kad se krene konkretno, svi junaci nikom ponikoše...
A kaj vi mislite da ste dorasli kritizirat Miru?
Ili nekaj naskribovat o glembajštini?
Morete pisat,ali kaj vam morem reč na to skribovanje? Nikaj.Moj komentar sam pridal
k vašem topiku-ne bumo se raspravljali ...
Vaš Basara je v svojej komendiji o Krleži i Titu...Jebal ga vragec v rit...Ali more se čitat...
Jako je interesantan taj vaš Blesara...Dok je pedalil biciklete bil je champion...:hahaha:

Ja lično kao moderator nikad nisam video problem u tome da tema ode u off ako je dobra priča. I obično je teško držati se u jednom uskom okviru jer su stvari obično povezane, primer Basare je odličan. Jedan Sent-Bev je smatrao da je rasprava o čoveku nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, a što ne bi prosečan forumaš.

Neću da vam solim pamet, vi radite kako mislite da treba i postoji velika razlika između načina na koji modovi vode svoje pdfove, ali je moj lični stav da, pogotovo kod jednog ovakvog pdfa, imate suviše rigorozan pristup. Ionako diskusije nigde nema, ja bi pevo da se povede priča o bilo čemu.

- - - - - - - - - -

Baš sam hteo da uzmem Filozofiju kao odličan primer dobrog pdfa :lol:
Hajdmo tamo,nismo završili ono oko repki...Ovde si sve rekao...Cors...

Dobar dan vama i prvom jesenjem danu!:)
Vidiš li kao mi se život krati,kako mi dani okraćali,kako ni snove više ne stignem
složiti u onu moju kutiju koju kao vergl trošim od mladosti...
Sviram stalno druge aranžmane kao "Godišnja doba" ili kao "Vltavu" Zlaćanog mi grada
u čijim sam pivaren pokoji stih i priču sastavljao...Lament za Čehom? Lament mi je za
svime,a za letom ponajviše...
Smrznuću se ko klošar osim ako se poslednjom snagom ne zaljubim u jesenje boje
kakvog akvariste na Varadinskoj Tvrđavi koja moje korake tako dobro poznaje da joj već
i dosadno brojati ih...
Laku noć leto moje pozno i laku noć Novi Sade s ove terase osvetljene tvojim noćnim
Suncima od kojih sjaj zvezda nestaje,laku vam noć jesenji prijatelji -sanjajte da ste
na otvaranju Luna parka moje duše koju vam ,eto,nesebično večeras poklanjam!
(Brišite ovaj post dok me niste rasplakali bolesnog od sujete i od čežnje za dobrim šankom
i još boljim društvom-za njim...)

A propo price o mesanju politike i knjizevnosti, tacno je da postoji velika opasnost da politicko prevlada i to treba spreciti. Medjutim, ostajem pri starom stavu - valjda sva velika knjizevna imena kroz svoju knjizevnost provlacila su - sistem. Jednostavno, i logicki je nemoguce opisati neka desavanja, bez doticanja sistema u kom se radnja odigrava. To je moguce samo kada je u pitanju tandara-broc literatura. Primera radi, prvi koji mi pada na pamet, ciji bismo ceo opus morali da izbacimo sa Knjizevnosti, je Orvel.

Otud, moj mali doprinos ovom podforumu bio bi predlog da o politickom u knjizevnosti govorimo samo u slucaju pisaca koji su se preselili na onaj svet.

Savremene pisce bismo svi, valjda, gledali kroz prizmu njihove politicke angazovanosti i struje koju podrzavaju, bez obzira na kvalitet njihovog rada.

A propo price o mesanju politike i knjizevnosti, tacno je da postoji velika opasnost da politicko prevlada i to treba spreciti. Medjutim, ostajem pri starom stavu - valjda sva velika knjizevna imena kroz svoju knjizevnost provlacila su - sistem. Jednostavno, i logicki je nemoguce opisati neka desavanja, bez doticanja sistema u kom se radnja odigrava. To je moguce samo kada je u pitanju tandara-broc literatura. Primera radi, prvi koji mi pada na pamet, ciji bismo ceo opus morali da izbacimo sa Knjizevnosti, je Orvel.

Otud, moj mali doprinos ovom podforumu bio bi predlog da o politickom u knjizevnosti govorimo samo u slucaju pisaca koji su se preselili na onaj svet.

Savremene pisce bismo svi, valjda, gledali kroz prizmu njihove politicke angazovanosti i struje koju podrzavaju, bez obzira na kvalitet njihovog rada.

Pa vidi šefe...Nismo mi pangle da ne vidimo i ne znamo kad neko ,kao Basara,sere niz vodu nekoj političkoj liniji koja služi krugu od desetak
njuški najviše da budu neka pol.elita...
O tome mogu,a i ne moram...A najpre neću jer mu time dižem rejting te knjige ili skribovštine druge vrste...Može da mi duva
u tom pogledu...Pazi ,kad je i to ,a i ono neangažovano politički,već samo društveno-kulturno-krađa bogu zanata...Vežba za oboženje
-za stvaranje novih svetova...Izkuliraj mu politički angažovano da nas ne bi pratilo na našem putu kreacija i pravilo nam smog (s tvog,
s njegovog...) te smrad u talozima ukraj magistralnog pravca...Bogovi će nam čukun unuci postati,samo ako matićne ćelije i matićne misli uspemo skupiti
u kritičnu masu itd...Znaš več dalje šta mi sve na pameti...
(Kakav Basara-yebo ga Marko...:mrgreen:)

Izvinjavam se moderaciji,ali meni selji ,kad me pritisne,zgodno ukraj svakog puta...
Ybg...Učili me malog da ne držim muku u sebi,nego da izbacim iz sebe...Šta na umu...
Tako da ,ako i na nekoj temi,na kojoj to baš i ne pripada,istovarim neke sadržaje,znajte da me
pritislo grdno i da sam morao na brzinu pored staze....Pazite samo da ne ugazite u "cara":(
(Da sam na vašem mestu-pobrisao bih ovaj post-ne miriše na dobro...:hahaha:)

Da, narocito ako su iz naseg malog sveta.
Nije cudno da se Dragoljub uFatio bas za Basaru.
Neka se uFati za Krlezu, Andrica, Selimovica., ali ne na ovom topiku.

Polako se stice utisak da je dosao samo da bi slusao i divio se sam sebi, a to nije dobro za PDF.

Kritika političkog sistema i njegovih opskurnih vrednosti kroz jednu univerzalnu prizmu bilo sarkazmom i ironijom ili onim kafkijanskim pristupom kojim su se koristili mnogi veliki pisci, je nešto što je potpuno normalno i nema nikakve potrebe upuštati se u neku ozbiljniju raspravu o opravdanosti takvog metoda pisanja.

Međutim, kada pišeš tekstove sa jednom perverznom dozom mržnje i izvrtanja istoriografskih podataka o svom narodu, kao i jednim bolesnim animozitetom prema određenim, aktuelnim, političkim ličnostima, a neskrivenom divljenju prema nekim, političarima koje on doživljava kao antipodove tim omraženim apostatima, to nije književnost, nego obično šarlatanstvo, pamfletizam, demagogija i zbog toga ti više nisi književnik, nego običan politikant, pa usled toga gubiš onu komociju koju književnik ima, a to je da se o njegovom delu raspravlja isključivo sa aspekta književne kritike.

Temelj Basarinog dela (koje sam imao nesreću da pokušam da čitam) su istorijski događaji, u koje on, postepeno uvodi toliko ogavno, falsifikovane podatke koje može da proguta samo onaj koji se apsolutno ne zanima za istoriju sopstvenog naroda, ili se nalazi na onoj ,,self-hate" strani, pa mu čitanje takvih bahanalija predstavlja zadovoljstvo. Neko će reći, nema veze, to je fikcija. Ali, kada se pisac upusti u pisanje ,,istoriografskog" romana, on mora biti prvorazredni poznavalac istorije datog razdoblja, mora uložiti enorman trud kako bi došao do relevantne građe za roman i mora pokazati odgovornost na taj način što neće napisati ništa što nije u skladu sa običajima vremena koje opisuje. Dakle, ja sam, kao i mnogi mnogo veći autoriteti od mene, u njegovim škrabotinama prepoznao dozu autošovinizma koja prevazilazi okvire normalnog i dobija patološke obrise. Kada prepoznam takvu intenciju, zlu nameru, falsifikatorsku i površnu interpretaciju realnih političkih događaja, ja se zaista ne mogu praviti nem, gluv i slep na takve bljuvotine, jer su one običan zli pokušaj da se jedna bogata istorijska građa i motivi svedu na izvrgavanje ruglu nosioca istorijskih procesa u Srbiji iz datog vremena. Kada tako gledamo na istoriju, hipotetički je moguće da neka slična budaletina, napiše ,,roman" o realnim istorijskim događajima o Jasenovcu u kome su Srbi ubijali i klali nevine Paveliće i Luburiće. Što da ne? Kad se kreteni igraju istoriografijom, sve je moguće.

Neću da pričam za dela koja nisam čitao, ali ovo što sam video i previše je. I ostajem pri tvrdnji je alkohol njegovo najveće dostignuće.

Kritika političkog sistema i njegovih opskurnih vrednosti kroz jednu univerzalnu prizmu bilo sarkazmom i ironijom ili onim kafkijanskim pristupom kojim su se koristili mnogi veliki pisci, je nešto što je potpuno normalno i nema nikakve potrebe upuštati se u neku ozbiljniju raspravu o opravdanosti takvog metoda pisanja.

Međutim, kada pišeš tekstove sa jednom perverznom dozom mržnje i izvrtanja istoriografskih podataka o svom narodu, kao i jednim bolesnim animozitetom prema određenim, aktuelnim, političkim ličnostima, a neskrivenom divljenju prema nekim, političarima koje on doživljava kao antipodove tim omraženim apostatima, to nije književnost, nego obično šarlatanstvo, pamfletizam, demagogija i zbog toga ti više nisi književnik, nego običan politikant, pa usled toga gubiš onu komociju koju književnik ima, a to je da se o njegovom delu raspravlja isključivo sa aspekta književne kritike.

Temelj Basarinog dela (koje sam imao nesreću da pokušam da čitam) su istorijski događaji, u koje on, postepeno uvodi toliko ogavno, falsifikovane podatke koje može da proguta samo onaj koji se apsolutno ne zanima za istoriju sopstvenog naroda, ili se nalazi na onoj ,,self-hate" strani, pa mu čitanje takvih bahanalija predstavlja zadovoljstvo. Neko će reći, nema veze, to je fikcija. Ali, kada se pisac upusti u pisanje ,,istoriografskog" romana, on mora biti prvorazredni poznavalac istorije datog razdoblja, mora uložiti enorman trud kako bi došao do relevantne građe za roman i mora pokazati odgovornost na taj način što neće napisati ništa što nije u skladu sa običajima vremena koje opisuje. Dakle, ja sam, kao i mnogi mnogo veći autoriteti od mene, u njegovim škrabotinama prepoznao dozu autošovinizma koja prevazilazi okvire normalnog i dobija patološke obrise. Kada prepoznam takvu intenciju, zlu nameru, falsifikatorsku i površnu interpretaciju realnih političkih događaja, ja se zaista ne mogu praviti nem, gluv i slep na takve bljuvotine, jer su one običan zli pokušaj da se jedna bogata istorijska građa i motivi svedu na izvrgavanje ruglu nosioca istorijskih procesa u Srbiji iz datog vremena. Kada tako gledamo na istoriju, hipotetički je moguće da neka slična budaletina, napiše ,,roman" o realnim istorijskim događajima o Jasenovcu u kome su Srbi ubijali i klali nevine Paveliće i Luburiće. Što da ne? Kad se kreteni igraju istoriografijom, sve je moguće.

Neću da pričam za dela koja nisam čitao, ali ovo što sam video i previše je. I ostajem pri tvrdnji je alkohol njegovo najveće dostignuće.
Duboko si u pravu-s nekim stvarima se baš i nije zajebavati...
Ne možemo,a i ne dajmo sve na ringišpil fikcija...Ybg...Hajde da sačuvamo neku osnovu...
Sad ćemo uzeti pneumatsku bušilicu i početi bušiti temelje redom...Kreativni smo kao...:(
Možda da iznijansiraš to oko fikcija...Koji mu je q...u stvari-šta on to pokušava možda poručiti?

Da, narocito ako su iz naseg malog sveta.
Nije cudno da se Dragoljub uFatio bas za Basaru.
Neka se uFati za Krlezu, Andrica, Selimovica., ali ne na ovom topiku.

Polako se stice utisak da je dosao samo da bi slusao i divio se sam sebi, a to nije dobro za PDF.
Ljubosmorna?Aaaa?:heart:
Pa dušo draga-daj si malo slobode i poleta,nemoj stisnuti se i u se...
Možeš ti to-pametnija si od većine,pa i od mene ti IQ veći...
Poradi na svom superegu-pobacaj sve sa sebe i stani pred Minervu-yebi joj kevu arogantnu
-pokaži ko je žensko u ovoj ludoj kući mamu joj eshatonsku...:)

please-do-not-feed-the-troll.jpg

:hahaha:

O svemu sto si napisao, dovoljno je ponuditi jedan, sasvim obican, ali dovoljan argument. Ko to ima tapiju na istoriju?

Da preformulisem - mi iz istorije znamo samo ono sto je zapisano i sto je pisao ``neko``. Kojim se motivima taj ``neko`` mozda vodio kada je pisao o vremenu u kojem je ziveo, ne mozemo, niti cemo ikada saznati. Iskreno, ponajvise me iritira kada se za nekog kaze da je izuzetan poznavalac istorije ili se poziva na ``istoriju``, ne shvatajuci koliko je to sklisko podrucje. Mnogo vise je onoga sto pripada nepisanoj istoriji, nego pisanoj, a jos je vise onoga sto su pisali pobednici ili manipulanti, stilom sofista, tako da deluje zaista istinito i tacno. Mi mozemo saznati samo delove istorije, ne tako daleke, i to od neposrednih svedoka, no zvanicna verzija uvek je skrojena tako da nekome ide na ruku iz razlicitih poriva.

O svemu sto si napisao, dovoljno je ponuditi jedan, sasvim obican, ali dovoljan argument. Ko to ima tapiju na istoriju?

Da preformulisem - mi iz istorije znamo samo ono sto je zapisano i sto je pisao ``neko``. Kojim se motivima taj ``neko`` mozda vodio kada je pisao o vremenu u kojem je ziveo, ne mozemo, niti cemo ikada saznati. Iskreno, ponajvise me iritira kada se za nekog kaze da je izuzetan poznavalac istorije ili se poziva na ``istoriju``, ne shvatajuci koliko je to sklisko podrucje. Mnogo vise je onoga sto pripada nepisanoj istoriji, nego pisanoj, a jos je vise onoga sto su pisali pobednici ili manipulanti, stilom sofista, tako da deluje zaista istinito i tacno. Mi mozemo saznati samo delove istorije, ne tako daleke, i to od neposrednih svedoka, no zvanicna verzija uvek je skrojena tako da nekome ide na ruku iz razlicitih poriva.
Za šta nam treba istorija? Za šta se, inače, koristi?
Ima li istorije bez subjektivnih vizura?
Ima li je bez krivotvorenja?
Skup zapisanih sećanja i artefakti...?
Arheologija,palentologija,antropologija...Raskopine i razvaline SADA prekopavamo...
U čemu je štos? Šta želimo dokazati?
Da smo bolji od bogova?Njihovi tvorci?
A možda se čovek drži guzocentričnog kosmološkog rakursa i učenja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back