Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupovina knjiga, čak i ona malo pretjerana, tipa 50 knjiga godišnje, je za mene vrlo korisna i mudra, naravno ako kupac to može finansijski da podnese! Zašto? Čini mi se da ljudi često zaborave jednu bitnu stvar: knjige ne kupuješ isključivo za sebe! Na primjer, daš 5-10 evra za knjigu, ii čak 1-2 evra preko ovih sajtova, i dobiješ knjigu koja će se moći čitati najmanje narednih 60-70 godina! Pored vas, možete samo zamisliti koliko će još ljudi, vaše djece, unuka, praunuka, prijatelja, komšija, još nerođenih ljudi, u budućnosti uzeti i pročitati tu knjigu! Kada imate veliki izbor, onda možete da knjige za čitanje birate kako hoćete, a ne kako ste primorani suženim izborom.

"Bibliofil je gospodar svojih knjiga, bibliomanijak njhov rob."

Iako se u literaturi (psihilogijskoj) povremeno spominje od 1866. godine, poremećaj kompulsivnog sakupljanja knjiga nije dovoljno istražen, pa se autor članka uglavnom oslanja na objašnjenja koja psihologija nudi za ostale sakupljačke manije - sve se svodi na standardan set poremećaja ličnosti.
Inače, postoji i niz potporemećaja vezanih za knjige: uključujući bibliofagiju (jedenje knjiga) i bibliotafiju (zakopavanje knjiga) :eek:
Kažu da su bibliomanijaci gotovo isključivo muškarci iz srednje i više društvene klase. Najpoznatiji ekstreman slučaj je neki Stiven Blumberg koji je ukrao 23.600 knjiga ukupne vrijednosti preko 5 miliona dolara. Odležao je par godina u zatvoru i, kad je izašao, odmah je nastavio da krade.
Koliko ovdje piše, to je čista patologija. Ti likovi samo razmišljaju kako da na nagomilaju što više knjiga, da izgleda niko i ne razmišlja o čitanju. Štaviše, poremećaj se i ogleda u tome što se gomilaju knjige od kojih niti mogu imati kakve koristi, niti su ikad za njih pokazivali interesovanja. Kao kad bih ja sad kupio medicinsku enciklopediju, ili neku knjigu Ljiljane Habjanović Đurović.

Ma jos je strasnije kada je rec o cipelama:D

Knjige barem mogu i da se nasledjuju, a sta ces sa cipelama?

Kupovina knjiga, čak i ona malo pretjerana, tipa 50 knjiga godišnje, je za mene vrlo korisna i mudra, naravno ako kupac to može finansijski da podnese! Zašto? Čini mi se da ljudi često zaborave jednu bitnu stvar: knjige ne kupuješ isključivo za sebe! Na primjer, daš 5-10 evra za knjigu, ii čak 1-2 evra preko ovih sajtova, i dobiješ knjigu koja će se moći čitati najmanje narednih 60-70 godina! Pored vas, možete samo zamisliti koliko će još ljudi, vaše djece, unuka, praunuka, prijatelja, komšija, još nerođenih ljudi, u budućnosti uzeti i pročitati tu knjigu! Kada imate veliki izbor, onda možete da knjige za čitanje birate kako hoćete, a ne kako ste primorani suženim izborom.

Ja kupujem i preprodajem :mrgreen:
Recimo kupio sam pre neki dan sabranog prusta za 1400 din
To samo čeka da se prosledi dalje :mrgreen:

Ne bi me iznenadilo da se jednog dana pojave, da `prostite, kao gacice i kondomi, knjige sa ukusima ove il` one vocke.

Meni je od malih nogu pricano da su knjige medju najvrednijim stvarima koje covek moze ostaviti u nasledje svom potomstvu (neko gore takodje pomenu slicno), pa se i sam vodim tim stavom.

Slažem se. :ok:
Ne bi me iznenadilo da se jednog dana pojave, da `prostite, kao gacice i kondomi, knjige sa ukusima ove il` one vocke.

Meni je od malih nogu pricano da su knjige medju najvrednijim stvarima koje covek moze ostaviti u nasledje svom potomstvu (neko gore takodje pomenu slicno), pa se i sam vodim tim stavom.

Kupujem knjige između ostalog i zbog toga što nemam šta drugo da ostavim potomstvu. One će biti moj mali doprinos. Možda će to neko ceniti jednog dana, ko zna...:think:

Ja kupujem i preprodajem :mrgreen:
Recimo kupio sam pre neki dan sabranog prusta za 1400 din
To samo čeka da se prosledi dalje :mrgreen:
Toliko je otprilike i moj ispao pre dve godine (sa poštarinom oko 1700 dinara). Ne bih ja to prodavala na tvom mestu...Razmisli još jednom.;)

Možda bi se nekako mogle grupisati teme tipa:Najbolja pesma za vaš senzibilitet, Vaša omiljena latinska izreka ili citat, Najlepše ljubavne poruke, misli....., Stih(ovi) koji liči(e) na mene, Aforizmi, Izreke i Mudrosti, Najtužniji stih/pesma...u neki podforum (tipa Jezik). Mislim da bismo tako dobili mnogo jasniju sliku na ovoj našoj ''glavnoj strani''.

Narode, nisam se dugo uključivala, pustila sam da kolege rade, da ne bude gužvanjac.
Htela sam da pitam ima li ko ideja da osvežimo forum, šta vam smeta, ima li tema koje treba odlepiti...
Volela bih da čujem glas članova. :)
More osvezila si PDF vec svojim javljanjem:D
Pocela si opasno da padas u zaborav:)

Meni nista ne smeta, nadjem iz prve nekoliko topika na kojima revnosno piskaram.

Narode, nisam se dugo uključivala, pustila sam da kolege rade, da ne bude gužvanjac.
Htela sam da pitam ima li ko ideja da osvežimo forum, šta vam smeta, ima li tema koje treba odlepiti...
Volela bih da čujem glas članova. :)
G-đice S-okolice,možda bi osveženje bilo,a to kao novi član preširokog rukovodstva mogu da
predložim:dajte nam punu slobodu literarnog izražavanja-ubiste slobodu i književne i svakovrsne ,
srodne,te i alternativne reči brisanjem "previše lucidnih" i "neumesnih" te "na ivici teme" tekstova i komentara...
Nekoliko dana ovde kao početnik sam iskusio brisanje pet-šest slobodnijih tekstova koji sigurno nisu bezvredni...
Ponešto o tom "znam". Nije mi nužno,a i ređe ću biti na ovom pdf (stručan naziv ?:lol:)ukoliko slobode izražavanja
ne bude više...
Taman sam hteo da pokrenem temu o Basarinoj novoj knjizi i da iskoristim da ga dobro (književno) ispsujem
zbog nekih hm.nedoslednosti kad sam tu na ovom "domaćem" terenu isečen samurajskom katanom po sred moje
jadne i napaćene sujete koju sam tako prilježno držao na postu i askezi svake vrste da mi je bilo žao i taman da je pustim
da se malo izbajramiše i okrepi slavskim đakonijama duše, kad sec,sec...
Dok vam ovo još sav krvav javljam,tetoše mi i teše raskrvavljenu sujetu ovi "moji" filozofi cinizmima i kinizmima kao da to nije isto.
Dakle:moj predlog je:Malo više mesta za naše (raje)sujete,a malo manje za vaše!:hvala::cvet:

Dragoljub dobro zna da nije ovde nov, mnogi su ga brzo provalili, pa bi lepo bilo da svoju sujetu leči na drugom mestu. Hvala.
Gospođice Krasuljak,za srce ste me ujeli...Niko neće da me primi da kod njih lečim sujetu!:rida:
Svi me šalju na to-drugo mesto...Hajd da mi bar kažu...
Znači ni od Basare ništa?
Onda ništa...
Molim da moj blog ne čitate stoga,kako bi bar tamo moja sujeta mogla da ogreje svoje jadne kosti na škrtom jesenjem na palubi ove
zalutale Krstarice u vode nadomak Barsinih luka Srednjovekovne Inkvizicije...Za prethodno izrečene jeresi
se grdno kajem...:rumenko:

Taj rigorozan tretman svodi se samo na to da nastojimo da se na PDF Književnost diskutuje uglavnom o književnosti. Nemoguće je biti 100% dosljedan u tome, niti to pokušavamo, ali ako rasprava skrene potpuno izvan književnosti i potpuno izvan deklarisane teme, moramo da reagujemo.

Što se tiče Basare, ja Dragoljuba ohrabrujem da na temi ka kojoj je krasuljak ostavila link koliko hoće žestoko kritikuje njegovu knjigu, ali sve koji bi da učestvuju u diskusiji pozivam da ne padaju na nivo dnevne politike. Znamo da je većina Basarinih knjiga društveno-politički angažovana, ali ako se sve svede na banalna prepucavanja, moraćemo reagovati.

Drugim riječima, razgovarajte o tome zašto mislite da je to loše ili dobro napisana knjiga, a ne zašto se slažete ili ne slažete sa Basarinim uvjerenjima.

Poslednja izmena:
Dragoljube, Dragoljube... :lol: Nisam ni sanjala da si sujetan dok sam to nisi pomenuo. Valjda se nisam dovoljno bavila tvojim likom i delom. Nadam se da nisam toliko izgubila da ne mogu da nadoknadim...:think: Hvala za ono g-đica, verovatno sam te podsetila na neku usedelicu. :) Eh, kamo sreće da to jesam, često pomislim...
Mač mora da postoji, kako bi se ovaj pdf razlikovao od Politike, Filozofije i sl. Naš stav je jasan, mi ne kažnjavamo. Svako ko nema previše sujete (može malo :)), kod nas je dobrodošao. Umem i ja da psujem, ali se iz kurtoazije uzdržavam. da ne bi i ovde napravli Farmu. Ona je druga vrata desno...;)

Ja lično kao moderator nikad nisam video problem u tome da tema ode u off ako je dobra priča. I obično je teško držati se u jednom uskom okviru jer su stvari obično povezane, primer Basare je odličan. Jedan Sent-Bev je smatrao da je rasprava o čoveku nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, a što ne bi prosečan forumaš.

Neću da vam solim pamet, vi radite kako mislite da treba i postoji velika razlika između načina na koji modovi vode svoje pdfove, ali je moj lični stav da, pogotovo kod jednog ovakvog pdfa, imate suviše rigorozan pristup. Ionako diskusije nigde nema, ja bi pevo da se povede priča o bilo čemu.

- - - - - - - - - -

Mač mora da postoji, kako bi se ovaj pdf razlikovao od Politike, Filozofije i sl. Naš stav je jasan, mi ne kažnjavamo. Svako ko nema previše sujete (može malo :)), kod nas je dobrodošao. Umem i ja da psujem, ali se iz kurtoazije uzdržavam. da ne bi i ovde napravli Farmu. Ona je druga vrata desno...;)

Baš sam hteo da uzmem Filozofiju kao odličan primer dobrog pdfa :lol:

Ja lično kao moderator nikad nisam video problem u tome da tema ode u off ako je dobra priča. I obično je teško držati se u jednom uskom okviru jer su stvari obično povezane, primer Basare je odličan. Jedan Sent-Bev je smatrao da je rasprava o čoveku nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, a što ne bi prosečan forumaš.

Neću da vam solim pamet, vi radite kako mislite da treba i postoji velika razlika između načina na koji modovi vode svoje pdfove, ali je moj lični stav da, pogotovo kod jednog ovakvog pdfa, imate suviše rigorozan pristup. Ionako diskusije nigde nema, ja bi pevo da se povede priča o bilo čemu.

- - - - - - - - - -

Baš sam hteo da uzmem Filozofiju kao odličan primer dobrog pdfa :lol:

Znaš, kad počne žučna diskusija, obično se diskutanti podele na kulturne i vulgarne. Naravno, nadjačaju vulgarni, pa se sve svede na lično omalovažavanaje i vređanje, i onda smo prinuđeni da brišemo i nešto što ne bi smo. Ima finog sveta koji ne trpi to, pa prijavljuje postove, a mi onda reagujemo. Ne bih ja više o nama, nego, hajde, raspalite po Basari, nestrpljiva sam da čujem...:lol: Eto, ja i ne znam da je napisao novu knjigu. Poslednja koju sam čitala je Dugovečnost.

Slažem se za Filozofiju. Eto, vidiš da imate svoje mesto pod Suncem...;)

Tačno je da na Književnosti nema mnogo diskusije, zbog čega mi je žao, ali kad bismo dozvolili opširne rasprave na vanknjiževne teme, tek tada od književnosti ne bi bilo ni pomena.
Rasprava o čovjeku je možda nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, ali kod nas se to prečesto svodi na raspravu o čovjeku onih koji nisu pročitali ni jednu knjigu koju je taj čovjek napisao.
Šira rasprava o nekom piscu koja obuhvata i njegove ideološke, političke i sve druge stavove je prihvatljiva, ako ima polazište i cilj u njegovoj književnosti, a ne ako se pretvori u raspravu o političkim pitanjima samim po sebi.
Dopada mi se tema koju je jedan korisnik nedavno otvorio o Krleži: http://forum.krstarica.com/showthread.php/644023-S-leva-i-s-desna-o-Krleži-iliti-Književna-enureza
Zanimljivo, skoro niko mu se nije javio.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back