lamar
Poznat
- Poruka
- 8.258
Kad počneš da ih jedeš ili zakopavaš postaće kritično.

Mislim da će se ipak zadržati na kupovini i eventualno krađi

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kad počneš da ih jedeš ili zakopavaš postaće kritično.

"Bibliofil je gospodar svojih knjiga, bibliomanijak njhov rob."
Iako se u literaturi (psihilogijskoj) povremeno spominje od 1866. godine, poremećaj kompulsivnog sakupljanja knjiga nije dovoljno istražen, pa se autor članka uglavnom oslanja na objašnjenja koja psihologija nudi za ostale sakupljačke manije - sve se svodi na standardan set poremećaja ličnosti.
Inače, postoji i niz potporemećaja vezanih za knjige: uključujući bibliofagiju (jedenje knjiga) i bibliotafiju (zakopavanje knjiga)
Kažu da su bibliomanijaci gotovo isključivo muškarci iz srednje i više društvene klase. Najpoznatiji ekstreman slučaj je neki Stiven Blumberg koji je ukrao 23.600 knjiga ukupne vrijednosti preko 5 miliona dolara. Odležao je par godina u zatvoru i, kad je izašao, odmah je nastavio da krade.
Koliko ovdje piše, to je čista patologija. Ti likovi samo razmišljaju kako da na nagomilaju što više knjiga, da izgleda niko i ne razmišlja o čitanju. Štaviše, poremećaj se i ogleda u tome što se gomilaju knjige od kojih niti mogu imati kakve koristi, niti su ikad za njih pokazivali interesovanja. Kao kad bih ja sad kupio medicinsku enciklopediju, ili neku knjigu Ljiljane Habjanović Đurović.
Kupovina knjiga, čak i ona malo pretjerana, tipa 50 knjiga godišnje, je za mene vrlo korisna i mudra, naravno ako kupac to može finansijski da podnese! Zašto? Čini mi se da ljudi često zaborave jednu bitnu stvar: knjige ne kupuješ isključivo za sebe! Na primjer, daš 5-10 evra za knjigu, ii čak 1-2 evra preko ovih sajtova, i dobiješ knjigu koja će se moći čitati najmanje narednih 60-70 godina! Pored vas, možete samo zamisliti koliko će još ljudi, vaše djece, unuka, praunuka, prijatelja, komšija, još nerođenih ljudi, u budućnosti uzeti i pročitati tu knjigu! Kada imate veliki izbor, onda možete da knjige za čitanje birate kako hoćete, a ne kako ste primorani suženim izborom.

Slažem se.Kupovina knjiga, čak i ona malo pretjerana, tipa 50 knjiga godišnje, je za mene vrlo korisna i mudra, naravno ako kupac to može finansijski da podnese! Zašto? Čini mi se da ljudi često zaborave jednu bitnu stvar: knjige ne kupuješ isključivo za sebe! Na primjer, daš 5-10 evra za knjigu, ii čak 1-2 evra preko ovih sajtova, i dobiješ knjigu koja će se moći čitati najmanje narednih 60-70 godina! Pored vas, možete samo zamisliti koliko će još ljudi, vaše djece, unuka, praunuka, prijatelja, komšija, još nerođenih ljudi, u budućnosti uzeti i pročitati tu knjigu! Kada imate veliki izbor, onda možete da knjige za čitanje birate kako hoćete, a ne kako ste primorani suženim izborom.

Ne bi me iznenadilo da se jednog dana pojave, da `prostite, kao gacice i kondomi, knjige sa ukusima ove il` one vocke.
Meni je od malih nogu pricano da su knjige medju najvrednijim stvarima koje covek moze ostaviti u nasledje svom potomstvu (neko gore takodje pomenu slicno), pa se i sam vodim tim stavom.

Toliko je otprilike i moj ispao pre dve godine (sa poštarinom oko 1700 dinara). Ne bih ja to prodavala na tvom mestu...Razmisli još jednom.Ja kupujem i preprodajem
Recimo kupio sam pre neki dan sabranog prusta za 1400 din
To samo čeka da se prosledi dalje![]()

More osvezila si PDF vec svojim javljanjemNarode, nisam se dugo uključivala, pustila sam da kolege rade, da ne bude gužvanjac.
Htela sam da pitam ima li ko ideja da osvežimo forum, šta vam smeta, ima li tema koje treba odlepiti...
Volela bih da čujem glas članova.![]()

Narode, nisam se dugo uključivala, pustila sam da kolege rade, da ne bude gužvanjac.
Htela sam da pitam ima li ko ideja da osvežimo forum, šta vam smeta, ima li tema koje treba odlepiti...

G-đice S-okolice,možda bi osveženje bilo,a to kao novi član preširokog rukovodstva mogu daNarode, nisam se dugo uključivala, pustila sam da kolege rade, da ne bude gužvanjac.
)ukoliko slobode izražavanja 

Dragoljube samo hrabro. I otvori temu o Basari, a ja ću se u pljuvanju, svesrdno pridružiti.
Istina je da ovaj pdf ima retko rigorozan tretman i da svaka konstruktivna rasprava koja nije usko vezana za književnost biva isečena u startuGospođice Krasuljak,za srce ste me ujeli...Niko neće da me primi da kod njih lečim sujetu!Dragoljub dobro zna da nije ovde nov, mnogi su ga brzo provalili, pa bi lepo bilo da svoju sujetu leči na drugom mestu. Hvala.

Slažem se sa Dragoljubom.
Nisam ni sanjala da si sujetan dok sam to nisi pomenuo. Valjda se nisam dovoljno bavila tvojim likom i delom. Nadam se da nisam toliko izgubila da ne mogu da nadoknadim...
Hvala za ono g-đica, verovatno sam te podsetila na neku usedelicu.
Eh, kamo sreće da to jesam, često pomislim...
), kod nas je dobrodošao. Umem i ja da psujem, ali se iz kurtoazije uzdržavam. da ne bi i ovde napravli Farmu. Ona je druga vrata desno...Mač mora da postoji, kako bi se ovaj pdf razlikovao od Politike, Filozofije i sl. Naš stav je jasan, mi ne kažnjavamo. Svako ko nema previše sujete (može malo), kod nas je dobrodošao. Umem i ja da psujem, ali se iz kurtoazije uzdržavam. da ne bi i ovde napravli Farmu. Ona je druga vrata desno...
![]()

Slažem se sa Dragoljubom.

Ja lično kao moderator nikad nisam video problem u tome da tema ode u off ako je dobra priča. I obično je teško držati se u jednom uskom okviru jer su stvari obično povezane, primer Basare je odličan. Jedan Sent-Bev je smatrao da je rasprava o čoveku nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, a što ne bi prosečan forumaš.
Neću da vam solim pamet, vi radite kako mislite da treba i postoji velika razlika između načina na koji modovi vode svoje pdfove, ali je moj lični stav da, pogotovo kod jednog ovakvog pdfa, imate suviše rigorozan pristup. Ionako diskusije nigde nema, ja bi pevo da se povede priča o bilo čemu.
- - - - - - - - - -
Baš sam hteo da uzmem Filozofiju kao odličan primer dobrog pdfa![]()
Eto, ja i ne znam da je napisao novu knjigu. Poslednja koju sam čitala je Dugovečnost.Ja lično kao moderator nikad nisam video problem u tome da tema ode u off ako je dobra priča. I obično je teško držati se u jednom uskom okviru jer su stvari obično povezane, primer Basare je odličan. Jedan Sent-Bev je smatrao da je rasprava o čoveku nužna za raspravljanje o njegovim knjigama, a što ne bi prosečan forumaš.
Neću da vam solim pamet, vi radite kako mislite da treba i postoji velika razlika između načina na koji modovi vode svoje pdfove, ali je moj lični stav da, pogotovo kod jednog ovakvog pdfa, imate suviše rigorozan pristup. Ionako diskusije nigde nema, ja bi pevo da se povede priča o bilo čemu.