Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
Za ovo prvo se ne slažem... Ona je kriva koza kozasta... Zamisli da mi je Ferhunde postala super u poredjenju sa ovom kozetinom...
ja osecam neku ljubomoru s tvoje strane
Ma, šta bre pričate...
Kome imaju pravo roditelji da se mešaju u izbor onoga sa kim će da budemo, pa čak nemaju pravo ni da zalaze u motive zbog kojih smo sa nekim...
Nema šta oni Lejli da daju oprost i šansu.
svakako, ali ako je vec tako, i ako je samostalna, nek ostane to do kraja a ne da na pola puta stane i shvati sta gubi i pati za porodicom
Da ali u slučaju kada se veza te osobe ne meša u porodične odnose a u ovom slučaju se meša... Oguz im je zadao više problema nego dobrih...nečega (dobre zapravo nije ni priredio)... Dakle moraju da se mešaju jer ona uništava i svoj život sa tom vezom (a i njihov)... Svi znamo kako će koza kozasta završiti na kraju pa nema potrebe da se komentariše dalje pravilnost njene odluke da bude sa oguzom...
a bre nije ona dete pa da joj brane da ide s deckom:think:
ja samo kazem da joj fali odlucnost
da stane na pola puta i da ovaj put ne treba da trazi oprostaj od porodice
jer je sama tako odlucila
aj sad ti lepo nama priznaj da te oguz nervira jer je frajer, a ne da ovde raspredash o lejli kako je koza:neutral:

:super:

usput da prokomentarisem odnos izmedju Sevketa (drukare) i Lejle:rotf:

Da ali u slučaju kada se veza te osobe ne meša u porodične odnose a u ovom slučaju se meša... Oguz im je zadao više problema nego dobrih...nečega (dobre zapravo nije ni priredio)... Dakle moraju da se mešaju jer ona uništava i svoj život sa tom vezom (a i njihov)... Svi znamo kako će koza kozasta završiti na kraju pa nema potrebe da se komentariše dalje pravilnost njene odluke da bude sa oguzom...

Sada ih ničim ne ugrožava. Iako će na kraju završiti u zatvoru, mislim da je više zla nanela Ferhunde, petljajući se u život svakog od njih.
Oguz je napravio jedan udarac koji je ostavio posledice, šetajući od Lejle do Nedžle, te ponudivši Nedžli da pobegne sa njim. Ne zanemarimo da je ona pristala, nije je puškom terao...
Džejda je neko koga, nažalost, mnogi brakovi imaju. Ona je u vreme kada su Oguz i Lejla bili u braku bila problem njih dvoje, a ne cele porodice.
Naravno da se u porodici u kojoj su članovi vezani, problem svakog od njih odražava i na ostale članove, ali mislim da je Oguz više indirektno zadavao udarce nego direktno. Namera je ono što čini razliku među ljudima.
Oguz i Lejla su u godinama, koliko ja kapiram, između 25 i 30. Ne znam jesu li ikada rekli. Čovek u to vreme često menja mišljenja, osećanja i ponašanja. Postoji nešto što se definiše kao karakter, kao nepromenljivo, ali sa druge strane, postoji mnogo lutanja... Ja poznajem parove koji su bili zajedno, pa raskinuli, pa pale teške reči među njima, pa kao mrze se... i posle neku godinu ponovo su zajedno. Valjda ostane neka emocija koja povuče u priču. Zar je neko od njih u toj priči koza ili samo ima prava da se vodi za onim što oseća i da, logično, na tom putu pravi greške?
Na kraju nije tako loše završila. Mislim da je takav kraj njoj dat, da bi se napravila ravnoteža sa Nedžlom, da obe imaju nešto tragično, kao i svi ostali Tekinovi. Ali dobila je dete. To vidim kao svetlu tačku.

svakako, ali ako je vec tako, i ako je samostalna, nek ostane to do kraja a ne da na pola puta stane i shvati sta gubi i pati za porodicom

usput da prokomentarisem odnos izmedju Sevketa (drukare) i Lejle:rotf:

Mlada je da bi bila toliko sigurna. Nedžli je lakše da bude sigurna u sebe, jer ipak ima nekog ko stoji iza nje. Mislim na ovu situaciju sa poslom. Iako se sama bori, zna da negde ima mamu i tatu iza sebe, makar joj nikad ne zatrebala pomoć od njih. Kada je pobegla sa Oguzom, i ona se tresla, i iz nesigurnosti opet vratila kući na vrata. Lejla se više puta vraća Oguzu, jer i sama je priznala da je ''slaba na njega'', voli ga, bre...

Ovo za Šefketa i Lejlu i meni je bilo simpatično. :)

Oguz me smara, priznajem...
Lejla je koza što iznova i iznova pravi istu grešku...
Što se tiče mešanja roditelja u vezu dece - Šta vi ste kao savršeni roditelji i dodje vam dete kući: "Mama/tata imam novu devojku/novog dečka"...a vi: Baš me briga... Malo sutra, tražićete kompletan dosije jer vam je stalo kako će to dete sutra živeti pored te osobe... Logično i ne pričajte suprotno jer ćete lagati... Ipak nije život deteta samo njegov, itekako utiče na roditelje... Zbog toga Lejli ne treba opraštati više, dobila je mnogo više nego što je zaslužila... Mislim da joj treba postaviti ultimatum - Oguz ili porodica... Pravi majmune od svih... Dolazi kući, plače na vratima, traži da se vrati a onda kada vidi konja odma' potrči i zaboravi da je kod tog istog konja jaukala što nema porodicu pored sebe. Izvinite ali ja to ne smatram normalnim... Tačka.

Poslednja izmena:
Što se tiče mešanja roditelja u vezu dece - Šta vi ste kao savršeni roditelji i dodje vam dete kući: "Mama/tata imam novu devojku/novog dečka"...a vi: Baš me briga... Malo sutra, tražićete kompletan dosije jer vam je stalo kako će to dete sutra živeti pored te osobe... Logično i ne pričajte suprotno jer ćete lagati... Ipak nije život deteta samo njegov, itekako utiče na roditelje... Zbog toga Lejli ne treba opraštati više, dobila je mnogo više nego što je zaslužila... Mislim da joj treba postaviti ultimatum - Oguz ili porodica... Pravi majmune od svih... Dolazi kući, plače na vratima, traži da se vrati a onda kada vidi konja odma' potrči i zaboravi da je kod tog istog konja jaukala što nema porodicu pored sebe. Izvinite ali ja to ne smatram normalnim... Tačka.

Uvek je pitanje šta je to greška...
Nema porodica pravo da joj postavi ultimatum. Niko nema pravo nikome da postavlja ultimatume.
Normalno da otrči kod njega, kad traži toplinu i ljubav. Ženi je potrebna i toplina i ljubav od muškarca koga izabere ne zato što je lep, bogat, pametan i dobar celom komšiluku i mami i tati, već puno puta izabere i ološa u kome ona vidi ono nešto posebno. Ili energija bude toliko jaka.
Ma, da... da mi zasedaju roditelji, da većamo koji je onaj pored koga ću najbolje živeti, tj. da mi oni to predoče... da mu sugerišu, što znači, da mi u potpunosti nametnu svoje želje...
Možda se mojim roditeljima sviđaju oni muškarci ''ljubim ruke, gospođo'', ''klanjam se, gospodine'', a meni se baš dopadaju oni što neće mnogo pažnje da posvećuju mojim roditeljima... dovoljno je da im kažu ''dobar dan'', a ni to nisu u obavezi... (navela sam primer, ali nije daleko od istine :))
Svaka čast vama koji ćete dosije svog dragog ili svoje drage da dajete roditeljima i da slušate šta oni misle o njemu/njoj.

znaci treba da ostane kuci kao usedelica:think:

znaci treba da ostane kuci kao usedelica:think:

Nikako, prosto mora da izabere bolje... Mislim, puno je primera i oko mene, žene kao da vole da budu povredjene (aj' ubijte me al' tako je)... Oguz ništa dobro nije učinio za nju, još bio sa njenom sestrom... Nije vredan njenog nerviranja i svadja sa porodicom... Mislim da ste vi zaslepljene Oguzom previše pa ne vidite širu sliku... Postale ste Moderne Pevačice (version: Oguz...Upgrade for Onur version 1.0...)Strašno...

Ne mislim da je Oguz narocito los i crn covek. U ovoj novoj verziji sebe sa Lejlom, cini mi se da je bas svoj.
Lisen svojih maco strahova, loseg detinjstva i grube borbe za egsitenciju.
On je tip muskarca koji treba da se otapa.
Njemu je ljubav dosad bila drugacije definisana. Igra strasti i jurnjave.
Osetio je sda Lejlom ono sto znaci dom.
Imati nekog potpuno.
Imati neciju podrsku.
Probudio se. Trgnuo. Dao se po prvi put. Celim bicem.
Ako je ranije nacinio kiks, ne znaci da nikada vise ne moze da dobije sansu.
KO bi od nas ikada imao mnogo sansi, ako bismo gledali i odlucivali prema greskama.

Nisam njime zaslepljena.
Mada priznajem da volim donekle takve tipove, opet, ne umem da osporim ni njegovu crnu stranu. Borbe, ne posustajanja, volje za napretkom.
Tu stranu ne podrzavam jer vidim koliko se odvija u nekom pravcu koji vuce ka necistom.
To ipak ne govori da on ne ume da voli. Da oseca. Da je lisen toga da je covek.

I mi smo cinili razne greske u vezama sa ljudima koji nam i nisu odgovarali. Ljudska potreba za trazenjem ideala. Onog ko bi nam najvise odgovarao.
Ovde je problem sto se on jurio sa dvema sestrama. I to je veliki zaplet. Ali Nedzlu niko nije tukao da ide sa njim, da bezi. Veca je njena greska nego njegova.

Ne mislim da je Oguz narocito los i crn covek. U ovoj novoj verziji sebe sa Lejlom, cini mi se da je bas svoj.
Lisen svojih maco strahova, loseg detinjstva i grube borbe za egsitenciju.
On je tip muskarca koji treba da se otapa.
Njemu je ljubav dosad bila drugacije definisana. Igra strasti i jurnjave.
Osetio je sda Lejlom ono sto znaci dom.
Imati nekog potpuno.
Imati neciju podrsku.
Probudio se. Trgnuo. Dao se po prvi put. Celim bicem.
Ako je ranije nacinio kiks, ne znaci da nikada vise ne moze da dobije sansu.
KO bi od nas ikada imao mnogo sansi, ako bismo gledali i odlucivali prema greskama.

Nisam njime zaslepljena.
Mada priznajem da volim donekle takve tipove, opet, ne umem da osporim ni njegovu crnu stranu. Borbe, ne posustajanja, volje za napretkom.
Tu stranu ne podrzavam jer vidim koliko se odvija u nekom pravcu koji vuce ka necistom.
To ipak ne govori da on ne ume da voli. Da oseca. Da je lisen toga da je covek.

I mi smo cinili razne greske u vezama sa ljudima koji nam i nisu odgovarali. Ljudska potreba za trazenjem ideala. Onog ko bi nam najvise odgovarao.
Ovde je problem sto se on jurio sa dvema sestrama. I to je veliki zaplet. Ali Nedzlu niko nije tukao da ide sa njim, da bezi. Veca je njena greska nego njegova.

upravo ovo i ja mislim o njegovom liku..
bio je nepotvrdjen..
iz siromasne porodice, borio se za svoje mesto na ovom svetu..
nije zaboravio ni svoju sestru..kad neko dodje do neke kolicine novca, hoce sve da proba..kao cigancic u poslasticarnici..'
uz lejlu je sazreo..izdefinisao sebe kao osobu..
njih dvoje kao par, cak i porodica su imali sanse..
samo da nije malogradjanskog kriterijuma koji je ali riza zaklonio iza paravana moralno!
citavu seriju gledam kao sagu o tragediji jedne porodice..
koliko pogresan stav roditelja moze da utice na ``nesrecnu sudbinu`` njihove dece..
svoju decu je uvek podrzavao tek kad bi ih slomila borba izmedju onog sto oni zele i onog sto su njegova ocekivanja!
da je sefket iznajmio stan i odvojio se sa ferhunde - ne bi zavrsio u zatvoru.
da je nedzla smela ali rizi da prizna da joj je oguz momak, ne bi ga lejla startovala.
da je..
al` onda ne bi bilo serije :D

Nikako, prosto mora da izabere bolje... Mislim, puno je primera i oko mene, žene kao da vole da budu povredjene (aj' ubijte me al' tako je)... Oguz ništa dobro nije učinio za nju, još bio sa njenom sestrom... Nije vredan njenog nerviranja i svadja sa porodicom... Mislim da ste vi zaslepljene Oguzom previše pa ne vidite širu sliku... Postale ste Moderne Pevačice (version: Oguz...Upgrade for Onur version 1.0...)Strašno...

ne idealizujem ga, nisam više u tim godinama da mogu nekog da idealizujem, samo mislim da joj treba vise odlucnosti, ako već ''greši'' nek greši do kraja a ne da se vraća

Na koji način je njen ludi mozak Lejlu povezao sa Džemovom smrću... Kako vi to vidite sa aspekta psihologije? :)

Videh samo najavu.
Moje tumačenje.
Nedžla je svoju oholost i gordost potisnula tokom najveće tuge.
Sada je sama.
Mnogo toga je pred njom.
Umiranjem (nestajanjem) Džema nestao joj je oslonac, simbol prestiža i imućstva. Samopotvrđivanje u smislu: imam jakog, poznatog, uglednog čoveka, dakle i sama sam takva.

Ima porodicu koja je u rasulu. Majku koja se pomamila na imetak koji je Nedžli ostao od Džema. Koji nije njen, njenim trudom stečen.
Džemovi su je prepustili samoj sebi. Odrekli se. Nema njihovu podršku, a malo joj je što su Tekinovi uz nju.
Više je unazađuju, nego što je guraju napred.
Ona se opire njihovom navaljivanju da se ujedine. Da im bude oslonac.
Neutešna je, ali gorda zato što je Džemovi ne podržavaju. Što mora da se bori sa njima.
Što im nije prirasla za srce.
Ne pati za Džemom kao mužem, saputnikom, koliko za onim što je on za nju bio.
Rame za plakanje. Moć. Ideal muškarca.
Podrška koja je gura napred.
Prilika da se nikada više ne postidi stare garderobe, oronule kuće.
Da je budući da nosi Džemovo prezime nikada ne povežu više sa bratovljevom ili sestrinom sramotom.
Iskompleksirano ih vezuje za sebe.
A zaboravlja svoj čin bega sa Oguzom. Svoju štetu učinjenu porodicu.

Nedžla okrivljuje sve druge za Džemovu smrt.
Tekinove ponajviše, jer njihovi problemi jesu uticali na njihov brak.
Ševketa i nejgovo sramotnod elo koje jeste prošlost, ali njegova nesposobnost da se izbori za sebe je iritira, jer je toliko drugačiji do nje.

Lejlu mrzi jer joj je otela muža. Ona Lejli. Jer ova to nije mogla da oprosti.
Jer je Lejlino postojanje svakodnevno podsećanej na Oguza, na taj čin, na tu sramotu.
Na to neprihvatanje.
Na njenu grešku.
Koja dokle postoji znači da Nedžla ne bi smela da kritikuje druge.
Niti ih osuđuje.
A to joj je duševna hrana.

Lejla kao večito podsećanje na izdaju prema Džemu.
Koju, mada joj on jeste, Džemovi roditelji nikada neće oprostiti.

Poslednja izmena:

Back