kad jaganjci utihnu, ili..?

okej

kako je moguće da smo naučeni ignorišemo bilo koji oblik patnje koji sada postoji, dok pišemo/čitamo ovo?

jer verujemo životinji a ne verujemo prosjacima?
kakva je tu selekcija u pitanju

Mislis na Siriju, Avganistan, Irak, Filipine, Kongo, Sudan, Jemen i slicnosti? Prozivljavanje svih smrti od gladi, verskih nesuglasica, odbrane teritorija, zaraznih bolesti, neizlecivih bolesti, zlostavljanja, prirodnih nepogoda?
Ignorisanjem se zatvaraju oci pred okrutnoscu ljudi, patnjom nevinih, igrom sudbine, zatvara se u sobu sa prozorima gde se roletne spustaju i dizu i time regulise dostupnost slike od spolja, tesi se dobrim okolnostima koje se nekada pripisuju sopstvenoj zasluzi. Nauceni smo da svoj mir stitimo begom od tudjeg nemira jer bi njegovo dopustanje u sebe poremetilo sopstveni balans (koga si svestan kad vidis tudji haos). Ignorisanjem spasavamo sebe od cinjenice da je covek krvolocna zivotinja koja je negde prinudjena da se bori za goli zivot a negde za bolji pansion. Ignorisanjem spasavamo sebe od boli. Sa prekomernim dopustanjem ruznih slika postajemo tupi na nesrecu. Mozda je zato ignorisanje posredan nacin za neotupljivanje na uzas u odsudnim trenucima. Mozda time skupljamo snagu za ono ruzno sto moze nama samima da se desi pa patnju zbog toga doziramo dopustajuci je na kapi.
Zivotinji verujemo jer je ona bice instinkta i jer ne napada ukoliko nije napadnuta (da li?). Zato za davanje ljubavi zivotinji oprastamo neuzvracanje ali joj ne oprastamo ni napad (ubicemo), ali samilost ka prosjaku dovodi u pitanje nasu savest - radimo li to da bi sebe oprali ili on prosi da bi nas obmanuo, zloupotrebio, izazvao sazaljenje sa posledicom kojom moze da kupi nesto?...nisam sigurna da uopste postoji cista situacija vere u tom slucaju, osim sto ce samilost (iz kog god poriva bila izvedena) napuniti neciji dlan ali definitivno ne i necije srce (samo ce napumpati ego).

Bolje je zadrzati mrsko misljenje za sebe. Ali ne mogu gubitnici da ne smetaju... Prvo pravilo ljubaznosti je da ne smetas. Drugo je da provjeris da nije i druga strana u pravu. Pa tek onda na zadnjem mjestu da odvalis nesto sto nisi nikad provjeravao. A ribari su poslovicno ne pametni ljudi.

Ima istine, ima, samo ne voli ona svakoga.

Sta je hriscanski? Mrziti, ali pricati o ljubavi. Kad bi barem mogli ti mrzitelji bez nas sto ne volimo zivotinje, kad bi barem mogli sami sa sobom. Ali ne vrijedi.

Govore jedni drugima u oci kako ljudi ne valjaju, a ne vjeruju jedni drugima.

Pa sta je onda ovaj internet? Jedan obicni karantin za hriscane.

Poslednja izmena:
okej

kako je moguće da smo naučeni ignorišemo bilo koji oblik patnje koji sada postoji, dok pišemo/čitamo ovo?

jer verujemo životinji a ne verujemo prosjacima?
kakva je tu selekcija u pitanju

Čitala sam da su procene onih iz marketinga koji se bave pitanjima ratova da su ljudi postali prilično ravnodušni na patnje drugih ljudi pa se sve češće glavni akcenat stavlja na životinju. Slika raznetog psa usred ratnih sukoba izazove više osećanja samilosti nego gomila ljudskih leševa.

Ne znam da ti odgovorim zašto je to tako, ali je očigledno da smo zasićeni lažima kojima nas bombarduju pa ljudima izgleda slabije verujemo.

Čitala sam da su procene onih iz marketinga koji se bave pitanjima ratova da su ljudi postali prilično ravnodušni na patnje drugih ljudi pa se sve češće glavni akcenat stavlja na životinju. Slika raznetog psa usred ratnih sukoba izazove više osećanja samilosti nego gomila ljudskih leševa.

Ne znam da ti odgovorim zašto je to tako, ali je očigledno da smo zasićeni lažima kojima nas bombarduju pa ljudima izgleda slabije verujemo.

ili smo zasićeni svojom vrstom?
zgadili smo se sami sebima?
a životinje eto, još nekako izgledaju nevino i pošteno i prozivajuće

Kazu ko ne voli zivotinje taj ne voli ni ljude a ja kazem>

Ko ne voli ljude taj ne voli ni zivotinje,
Jer zlom coveku koji je izoliran ili se sam izolirao od ostatka sveta, zivotinje (kucni ljubimci) sluze samo za nekakvu kompenzaciju.
Setimo se sa onih zlih tetka usedelica, zive same sa devet macaka, koje cas mrze sebe cas ceo svet.

Zivotinjama je lakse manipulisati, mozes da ih povredis kad hoces, a da te briga da li se recimo macka ljuti ili sprema osvetu a mozes nauciti da ti se umiljavaju ( macije slihtanje za hranom), covek koji se oseca inferiorno pored ljudi, barem moze da se oseca superiorno pored zivotinja.

Poslednja izmena:
ili smo zasićeni svojom vrstom?
zgadili smo se sami sebima?
a životinje eto, još nekako izgledaju nevino i pošteno i prozivajuće

Moguće.

Primetila sam isto nešto zanimljivo.Nije pravilo, ali jeste česta pojava da ljudi koji imaju životinje,najčešće psa lako se odriču nekog svog komoditeta i pristaju da ga šetaju i po kiši i oluji, dok se prema svom unučetu npr. odnose potpuno drugačije.Nemaju vremena za njega, ne mogu oni da se bave decom, ni njihovu decu nije niko čuvao i sl. stvari.

Ovo se nadovezujem na onu tvoju rečenicu da životinja deluje nevino . I dete je nevino pa mnogi nemaju razumevanja ni što skače, ni što vrišti, ni za bilo koji dečiji nestašluk.

Kazu ko ne voli zivotinje taj ne voli ni ljude a ja kazem>

Ko ne voli ljude taj ne voli ni zivotinje,
Jer zlom coveku koji je izoliran ili se sam izolirao od ostatka sveta, zivotinje (kucni ljubimci) sluze samo za nekakvu kompenzaciju.
Setimo se sa onih zlih tetka usedelica, zive same sa devet macaka, koje cas mrze sebe cas ceo svet.

Zivotinjama je lakse manipulisati, mozes da ih povredis kad hoces, a da te briga da li se recimo macka ljuti ili sprema osvetu a mozes nauciti da ti se umiljavaju ( macije slihtanje za hranom), covek koji se oseca inferiorno pored ljudi, barem moze da se oseca superiorno pored zivotinja.

Mislim da ovde ima jedna jako aktivna forumašica sa devet mačaka i neće joj se dopasti to što pišeš :lol:

Moguće.

Primetila sam isto nešto zanimljivo.Nije pravilo, ali jeste česta pojava da ljudi koji imaju životinje,najčešće psa lako se odriču nekog svog komoditeta i pristaju da ga šetaju i po kiši i oluji, dok se prema svom unučetu npr. odnose potpuno drugačije.Nemaju vremena za njega, ne mogu oni da se bave decom, ni njihovu decu nije niko čuvao i sl. stvari.

Ovo se nadovezujem na onu tvoju rečenicu da životinja deluje nevino . I dete je nevino pa mnogi nemaju razumevanja ni što skače, ni što vrišti, ni za bilo koji dečiji nestašluk.

americki fazon,
babe 2x godisnje dodju da vide unuke sa jednim do coporom pasa,
zbog kojih unuke ne stignu ni da pogledaju :(

a srbima ne daju vize da vide te iste unuke

Kada volis coveka, nekako se prirodno, ravnotezno namece obaveza da i on treba da voli tebe.
A kada se to ne dogodi, eto razloga za mrznju.

Kod zivotinja nema reciprociteta ljubavi. Mi njih volimo i to nas cini srecnim.
I relativno lako ubedimo sebe da i oni nas vole. I to nas cinii srecnim.

To i dalje ne znaci da smo postali bolji ljudi, samo da smo postali vise srecni.
Tako ja volim Uleta, i ubedjujem sebe da Ule voli mene. Tako i "ja" i "mene" postaju srecni.

Lako je, zar ne?

Poslednja izmena:
nisam siguran kako da izbalansiram ovo pitanje, a da se neki ljudi ne naljute, ali..evo

postoji ona izreka, što više upoznajem životinje, sve manje volim ljude.
i to je ok.
ljudska vrsta je komplikovana i obrni, okreni, teška za voljenje.

ipak, srećem sve više ljudi koji veoma dramatično proživljavaju svako napušteno kuče ili mače koje vide negde.
Do te mere dramatično, da se raspadaju i da ne mogu da funkcionišu dok to kuče ne zbrinu i budu sigurni da će biti ok.
Čovek se prosto postidi, kada vidi toliku dobrotu i unutrašnju lepotu

S druge strane, ta ista dobrota nekako kao da žmuri na jedno oko, kada su napušteni, ubogi, siroti - ljudi u pitanju.

Razumem da (zbog tretmana životinja) postoji opšti prezir prema ljudskoj vrsti, čak mržnja, ali..nekako se postavlja pitanje – ako smatraju da životinje zaslužuju bezuslovnu brižljivost, negu i pažnju, zašto bi neki nesrećni ljudi to morali da zasluže?

Možda zato što od ljudi imaju feedback koji nije zadovoljavajući i koji se, jednom rečju zove – nezahvalnost?

Kod životinja toga nema, ili makar ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo.

Da li ti ljudi imaju potrebu da budu dobri?

Zašto imaju tu potrebu?

Da li su tu neki “utihnuti jaganjci” u pitanju?

Ili je u pitanju projekcija tipa “ovako bih voleo mene neko da pazi”?

Ili je u pitanju vežbanje dobrote tamo gde je lakše?

Ne govorim dakle o ljudima koji eto, vole da imaju kućne ljubimce, već o ljudima koji se potpuno parališu kada vide napuštenu životinju i koji ne mogu da funkcionišu dok ga ne nekako ne zbrinu.

Da li su oni svojevrsni Don Kihoti, ili jednostavno imaju neki psiho-zez?

Mi se, dok mazimo životinju, topimo, ovolko nam srce, gledamo na to kao na čistu emociju..ali, budimo realni, životinja možda u svemu tome učestvuje krajnje organski, smirujemo joj svrab, potrebu za dodirom, toplotom isl?

Ukratko, da li je ljubav prema životinjama umišljena fantazija - ili je jedina prava, bezuslovna, bez očekivanja i kao takva ispravan model koji treba slediti na svakom mestu i prema svakom živom stvoru?

Postavio si mnogo različitih pitanja o mnogo različitih ljudi i ljudskih naravi, bar se meni tako čini.
Mogu samo od sebe da pođem. Volim životinje neizmerno, čak toliko da sam pre nekoliko godina prestala da jedem meso jer mi je strašno da zbog mene i mog želuca bilo koja životinja bude ubijena, a baš sam bila mesožder i dan danas kad prođem pored kasapnice i osetim miris dimljene kobaje, bale mi krenu automatski.
Elem, volim životinje ali volim i ljude, ali samo ljude. Kod ljudi imaš razne fele, kod životinja samo dve: gladne i site. One gladne su sposobne na sve samo da dobiju parče suvog 'leba i one site koje boli uvo za sve, navikle su na luksuz i to im je sasvim normalno. Te osobine postoje i kod ljudi, gladan čovek je sposoban i da moli i da prosi i da se ulaguje, baš kao i gladno kuče, samo je velika razlika između gladnog čoveka i gladne životinje. Kada gladnog čoveka nahraniš, njemu je posle neprijatno i izbegava te u širokom luku, kada nahraniš gladnu životinju, ona te u stopu prati gde god da ideš.
Već godinama sam volonter u našoj gradskoj socijalnoj službi, nahranila sam mnoge gladne, pomogla mnogim kojima je pomoć bila potrebna. Na ulici me niko od njih ne prepoznaje.
Usput sam se učlanila u gradsko društvo za zaštitu odbačenih životinja, nahranila mnoge gladne, mnoge udomila, i svi me prepoznaju i svi mi repom mašu kad se slučajno sretnemo.
Nije meni do zahvalnosti, samo razmišljam o različitosti međ' ljudima i životinjama, i uvek bih izabrala životinju za prijatelja. (iskustvo)

Kada volis coveka, nekako se prirodno, ravnotezno namece obaveza da i on treba da voli tebe.
A kada se to ne dogodi, eto razloga za mrznju.

Kod zivotinja nema reciprociteta ljubavi. Mi njih volimo i to nas cini srecnim.
I relativno lako ubedimo sebe da i oni nas vole. I to nas cinii srecnim.

To i dalje ne znaci da smo postali bolji ljudi, samo da smo postali vise srecni.
Tako ja volim Uleta, i ubedjujem sebe da Ule voli mene. Tako i "ja" i "mene" postaju srecni.

Lako je, zar ne?

Zasto mala deca vole plisane mede ili neke lutke? Zato sto znaju na neki nacin da ih one nece povrediti i da s njima mogu bez kazne i krivice manipulisati.

I losi, zli, ljudi mogu da vole zivotinje jer znaju da te zivotinje mogu kad hoce pomaziti, povrediti, manipulisati, itd.... A da se ne plase nikakve kazne ili osecanja krivice.
Recimo banalan primer Hitlera koji je obozavao svog kucnog ljubimca
hitler-trail-31.jpg

Zato ja ne verujem u tu pricu da su se ljudi razocarali u ljude pa okrenuli "plemenitim" zivotinjama.

Poslednja izmena:
Već godinama sam volonter u našoj gradskoj socijalnoj službi, nahranila sam mnoge gladne, pomogla mnogim kojima je pomoć bila potrebna. Na ulici me niko od njih ne prepoznaje.
Usput sam se učlanila u gradsko društvo za zaštitu odbačenih životinja, nahranila mnoge gladne, mnoge udomila, i svi me prepoznaju i svi mi repom mašu kad se slučajno sretnemo.
Nije meni do zahvalnosti, samo razmišljam o različitosti međ' ljudima i životinjama, i uvek bih izabrala životinju za prijatelja. (iskustvo)

E stvarno moramo otvoriti jednu temu koju bi nazvali "SINDROM MAJKE TEREZE".:lol:

:lol:

sto bezite, ja vama samo zelim da pomognem

Nisam ja tebi nista rekao.

Ma dosadni su mi ovi lazni samozvani "dobrocinitelji", na svakoj temi neki pojedinci na uvujen nacin seb mora da prikaze kao Gandija ili kao Terezu.

Ova Mina pre par meseci isto ko i sad lupetala na pdf politici kako je slala humanitarnu pomoc u BiH i Hrvatsku. Te kasnije decije selo, sad prica kako se uclanila u neko drustvo pa udomila i hranila pse lutalice,ne znam jel bila u Etiopiji i kako stoje joj stvari u Siriji :lol: ovaj jedan pojedinac ovde se@re i predstavlja se kao da mrava nije pogazio u zivotu. Sve svetac na svetcem:roll:

Ne znam sta je to u ljudima valjda su u raskoraku izmedju pravde i nepravde. Tako i u RL

Politicar prica o postenju
ku*rva klima glavom
dok u uglu tamo
neki lopovi hvale pravo

Lekar glumi da nece mito
a pop da mu je sve Hristos
dok se pod mantilom igra kitom
i merka s klinkom.

(stihovi iz pesme sarada)

Poslednja izmena:
Nisam ja tebi nista rekao.

Ma dosadni su mi ovi lazni samozvani "dobrocinitelji", na svakoj temi neki pojedinci na uvujen nacin seb mora da prikaze kao Gandija ili kao Terezu.

Ova Mina pre par meseci isto ko i sad lupetala na pdf politici kako je slala humanitarnu pomoc u BiH i Hrvatsku. Te kasnije decije selo, sad prica kako se uclanila u neko drustvo pa udomila i hranila pse lutalice,ne znam jel bila u Etiopiji i kako stoje joj stvari u Siriji :lol: ovaj jedan pojedinac ovde se@re i predstavlja se kao da mrava nije pogazio u zivotu. Sve svetac na svetcem:roll:

Ne znam sta je to u ljudima valjda su u raskoraku izmedju pravde i nepravde. Tako i u RL

Politicar prica o postenju
ku*rva klima glavom
dok u uglu tamo
neki lopovi hvale pravo

Lekar glumi da nece mito
a pop da mu je sve Hristos
dok se pod mantilom igra kitom
i merka s klinkom.

(stihovi iz pesme sarada)

Ma ja mrave gazim sa obe noge, takve kao ti dvared češće, mada, mrave poštujem, ti si mi smešan, ne veruješ nikome, a mene vidim pratiš, iako bi to trebao da mi bude kompliment, meni baš i nije, jer ni jedan moj post nije upućen tebi i tebi sličnima, a nas ovakvijeh (kakvi god da smo i kako god da nas krstite) ima podosta, bar na osnovu reputacija vidim da sam na pravom putu kakav god da je.

Kako smo mi to humani?
Volimo životinje za to što, nas slušaju, što nas se plaše i što nas bezuslovno vole....pa to je užasan egoizam...znači u suštini, sa životinjama možemo manipulisati, sa ljudima ne, pa nam nekako ljudi krivi što imaju razvijeniji mozak od životinja i što ih ne možemo tretirati poput životinja...znači više volim životinje nego
ljude je ravno idiotizmu....iza te krilatice se krije...volim životinje jer su mi sluge i ne mogu mi ništa uraditi, jer sam jači ili jača, i nemogu mi reći kada grešim i kada sam zla....a čovek sve to može....
Umesto da se trudimo da u životu što bolje, mada jeste teško, razumemo i volimo svoju vrstu, da negujemo čovečnost i solidarnost u nama samima i upućujemo druge na to, mi se kao navodno posvećujemo životinjama, jer su kao bolje nego ljudi.
Neee, mi volimo životinje jer su nam potčinjene i sa njima možemo kako hoćemo....nije najpre fer prema tim istim životinjama...

Ma ja mrave gazim sa obe noge, takve kao ti dvared češće, mada, mrave poštujem, ti si mi smešan, ne veruješ nikome, a mene vidim pratiš, iako bi to trebao da mi bude kompliment, meni baš i nije, jer ni jedan moj post nije upućen tebi i tebi sličnima, a nas ovakvijeh (kakvi god da smo i kako god da nas krstite) ima podosta, bar na osnovu reputacija vidim da sam na pravom putu kakav god da je.

:hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf:

Ja tebe pratim :hahaha: a to za tvoju reputaciju :hahaha:

Idem da spavam a hvala sto si me slatko nasmejla, javi kako je bilo u Siriji i jel ti Asad dao da dopremis humanitarnu pomoc civilima.

Back