Jezičke nedoumice

malo sam zbunjena,nasla sam samo jednog stanislava lema i on pise sf?
Станислав Лем је један од најјачих играча у СФ, вероватно одмах после Кларка и Асимова, а свакако најјачи у есејистици СФ стваралаштва.Оно, јест да је 90% СФ шунд, али нађи ми књижевни жанр са мање шкарта. Његово(не и најбоље)најпознатије дело је двоструко филмована новела ,,Соларис", при чему је ова новија верзија са Клунијем баш промашај.

Poslednja izmena:
"Mayo, Mayo, walking on the sunshine"...kazhe jedna discara 70-tih...z:)

...a kako bi tek Nives Celzijus bila zvana u vokativu ( po tom 100 % - O pravilu )...Nivesooo...z:shock:

...saĆe dodŽe Slatki život,možda Wanda, možda Hellen ( izvinjavam se svim onim kompetentnim Damama za koje još ne znam da to i jesu ) će ti objasni...tj. da ne važi pravilo da se svim imenima u vokativu dodaje slovo O na k(a)raju...

...ako ti je majka živa, zašto nju ne pitaš...?[/QUOTE
Majka mi je ziva, hvala Bogu i sa njom sam vec imala polemiku na tu temu. Htedoh da proverim i nju kod maldjih koleginica ili poznavalaca.

pa kako zasto,jasno sam rekla da mi dete ima deset godina i da treba da cita deciju literaturu koja ce mu obogatiti recnik
Nemoj potcenjivati svoje dete, ako je u stanju da izrazi svoje nezadovoljstvo "Robinzonom Krusoom" na osnovu nesavremenosti, može da čita i kvalitetniju literaturu. ;)
Ja sam cenio po sebi. "Nepobedivog" sam pročitao prvi put baš u IV osnovne.
No, dobro, ako sam preambiciozan, daj mu da čita "Hobita" (pisao ga je ugledni profesor književnosti sa Oksforda, koji je imao značajan udeo u pisanju rečnika i proučavanju i razvoju književnosti). Ja sam ga pročitao u II osnovne.
Uzgred, nisam ljubitelj izraza "dečija literatura". Ja i dan-danas nalazim užitak u bajkama i knjigama za decu.
Mislim da deci treba stalno postavljati nove izazove. :)

Smokvičice,
sličan problem imam sa ćerkom koja je peti razred. Tokom zimskog raspusta trebala je da pročita Toma Sojera. Mislila sam da će se oduševiti, međutim ona se smorila najgore. Ja u čudu-kako to?Međutim, nije bila jedina kojoj je teško palo čitanje te knjige,jer je većina pročitala samo prvu glavu romana.Spasao me je božićni sajam u DS gde sam slučajno nabasala na skraćenu verziju knjige (odmah sam uzela i Robinzon Kruza).
Inače, pročitala je od Uroša Petrovića Zagonetne priče i uvek im se vraća. Mislim da ih ima 4.Priče su kratke, knjiga je tanka(što je u tom uzrastu jaaako bitno). Probaj sa tim knjigama.
Oduševljena je još nekim knjigama,ali pošto su u glavnim ulogama devojčice, sumnjam da bi tvom sinu to bilo zanimjivo. Ali verovatno postoje i ‚‚verzije za dečake‚‚

Smokvičice,
sličan problem imam sa ćerkom koja je peti razred. Tokom zimskog raspusta trebala je da pročita Toma Sojera. Mislila sam da će se oduševiti, međutim ona se smorila najgore. Ja u čudu-kako to?Međutim, nije bila jedina kojoj je teško palo čitanje te knjige,jer je većina pročitala samo prvu glavu romana.Spasao me je božićni sajam u DS gde sam slučajno nabasala na skraćenu verziju knjige (odmah sam uzela i Robinzon Kruza).
Inače, pročitala je od Uroša Petrovića Zagonetne priče i uvek im se vraća. Mislim da ih ima 4.Priče su kratke, knjiga je tanka(što je u tom uzrastu jaaako bitno). Probaj sa tim knjigama.
Oduševljena je još nekim knjigama,ali pošto su u glavnim ulogama devojčice, sumnjam da bi tvom sinu to bilo zanimjivo. Ali verovatno postoje i ‚‚verzije za dečake‚‚

Tačno. Uroša Petrovića i ja rado poklanjam deci i vidim da su oduševljena. Posebno Zagonetnim pričama. Misterija Ginkove ulice je takođe interesantna. ( Ja sam ih sve pročitala:))

Decu od desetak godina pokušavamo da otrgnemo od kompjutera, mobilnih, nintenda DCI-a i više ni ja ne znam kakvih gluposti i privolimo ih knjizi. Zato je i taj moj opis knjige takav.
Da, 20 000 milja pod morem je retko ko pročitao od današnje generacije klinaca, samo mi iz srednje generacije se ‚‚palimo‚‚ na takve knjige.
Inače, čitaju deca i ‚‚deblje‚‚ knjige.Na pr. knjige Muni Vičer, ali retko;)

Decu od desetak godina pokušavamo da otrgnemo od kompjutera, mobilnih, nintenda DCI-a i više ni ja ne znam kakvih gluposti i privolimo ih knjizi. Zato je i taj moj opis knjige takav.
Da, 20 000 milja pod morem je retko ko pročitao od današnje generacije klinaca, samo mi iz srednje generacije se ‚‚palimo‚‚ na takve knjige.
Inače, čitaju deca i ‚‚deblje‚‚ knjige.Na pr. knjige Muni Vičer, ali retko;)
Ovaj... ja nisam iz "srednje generacije"... OK, sad ću se polako i neprimentno odšunjati sa ove teme, pre nego što neko primeti geekštinu. :rumenko:

,,Прво путовање на Нову Гвинеју" од Руског путописца Николаја Николајевича Миклухо Маклаја! Стварно се тако зове, и књига је дневник боравка природњака међу Папуанцима на Н.Г. током друге половине 19. века. Путописи су увек занимљиви, а овај је много ближи правом сурвивору од сваког ријалитија.Заправо, књига је толико занимљива да сам је десетак година касније пошто сам добио наведену књигу, правећи простор за уџбенике са факса поново нашао и прочитао овај путопис и опет ми је држао пажљу.

Knjige Gradimira Stojkovića.

Doduše, možda da sačeka još jedno dve godine, a možda i ne. Ja sam prvu pročitala u petom razredu, čini mi se, i posle čitala do kraja srednje.

Ja sam jako volela Gradimira Stojkovica,i sve njegove Hajduke pa i onu Maju u oblacima koja se kasnije pojavila. Nama je generacijski to vreme bilo blisko. Ne znam koliko je danasnjim klincima. Secam se kako su se oni grudvali- ovi danas potezu jace oruzje, nije bilo mobilnih- nego cekas da ti zazvoni fiksni ( a tel u koji gledas nikada nece zazvoniti) itd...
Cini mi se da sam videla u nekoj knjizari i nova izdanja Gradimira Stojkovica, nove naslove zapravo. Predpostavljam da je i sadrzaj blizi danasnjoj deci. Zamisljam koliko bi im opis onoga sto smo mi ziveli delovao arhaicno.

mozda nije mesto,ali dolaze profesorke srpskog pa da pitam nesto.sin mi je u cetvrtom osnovne i za sada je super u skoli.njegova uciteljica jako forsira citanje knjiga i to mi je super i obavezno mu upise pohvalu u knjizicu,ali sa naznakom da cita vise,zbog obogacivanja recnika.on zaista cita,svakoga dana,ali ja nisam zadovoljna izborom knjiga.sam donosi knjige iz skolske biblioteke i sve su to romani sa kratkim,jednosloznim recenicama.govor kao na tv,ili pri koristenju kompjutera.kad mu ponudim robinzon krusa,ili slicno,on nema interesovanja,jer se ne radi o savremenoj tematici.imam utisak da danasnji pisci suvise podilaze deci i da se iz toga ne moze obogatiti recnik.sta mi vi predlazete,da pustim tako,kako jeste,ili da isteram na silu svoje?

ju ko ovo dugacko procita,svaka mu cast.

Smokvicice ja uvek dajem deci koja ne vole da citaju Nusiceve Hajduke...ako ta knjiga prodje, verujem da hoce, onda vadim Kroz pustinju i prasumu...moj mali bratic je svojevremeno bio odusevljen Malim piratom i knjigom Legende i mitovi stare Grcke...to je ona cuvena zuta knjiga koju vole sva deca jer su pricice kratke i slatke...

bravo vazdusasta,to jesu jako zanimljive,a dobre knjige.inace moje dete bas voli legende i mitove,pa smo imali jednu anegdotu u cg.
vozimo se kolima i naidjemo na nekoj jadnicka i ja muzu tiho kazem,strasno,za njega se prica da se ...sa kozama.tek ovaj mali od nazad sta radi sa kozamaz:shock:a ja sta cu objasnim da cika vodi ljubav sa kozama i kako je to bolest i tra,lala,jer ne volim tabu teme,mada to stvarno nije tema za desetogodisnjaka,kad on odjednom,ju pa da dobiju male satire.
ja ostala bez teksta z:hm:

Znaci malisan voli mitove...super, onda preporucujem bajkovite knjige za decu Suzan Kuper. Njena knjiga Dolazak tame je cak i ekranizovana, nisam citala ali jedna malena je bila sasvim ocarana, radi se o decaku koji tokom novogodisnjih praznika shvata da nije obican decak vec je predodredjen da uspostavi ravnotezu izmedju dobra i zla, ne znam tacno sta trazi ali kako sada procitah prica prati 12 dana avanture oko novogodisnjih praznika...nesto poput Potera kako shvatam ali mnogo jednostavnije napisano na svega 200 strana...kazu da je spisateljica bazirala pricu na mitu o kralju Arturu i ostalim engleskim legendama...

Back