Jezičke nedoumice

Hm :think:
Zasto meni to fakat ima vecu tezinu od nase cinjenice ???

Kad za nesto kazem da je fakat tako ....mislim tako je i nikako drugacije .
Kad bi rekla cinjenica je da je tako ...kao da ostavljam neko ali iza ...

Sta znam , ja to sad naglas razmisljam ...

Ja koristim de facto. Fakat je turska rec i znaci: nego. U Bosni se cesto moze cuti. U srednjoj skoli sam i ja pocela sa tim faktom pa me je mama ispravljala...ako vec hoces da koristis onda je koristi ovako. Mama mi je prof. srpskohrvatskog jezika i knjizevnosti ( tada se tako zvala ta katedra..)

Poslednja izmena:
Pitanje.
Sta je pravilno pri dozivanju? Tara? ili Taro? Vera ili Vero? Kruna ili Kruno?
Uciteljica moje kcerke insistira na tom O na kraju kod nekih imena, a meni jako para usi. Valjda smo navikli drugacije.
Sta Vi kazete? Znam da to ima veze sa akcentovanjem imena pa neka ostaju u nominativu a neka prelaze u vokativ.
Ajde Maja-ok da bude Majooooo ali Hana npr. jel Hanooooo ?

Pitanje.
Sta je pravilno pri dozivanju? Tara? ili Taro? Vera ili Vero? Kruna ili Kruno?
Uciteljica moje kcerke insistira na tom O na kraju kod nekih imena, a meni jako para usi. Valjda smo navikli drugacije.
Sta Vi kazete? Znam da to ima veze sa akcentovanjem imena pa neka ostaju u nominativu a neka prelaze u vokativ.
Ajde Maja-ok da bude Majooooo ali Hana npr. jel Hanooooo ?

"Mayo, Mayo, walking on the sunshine"...kazhe jedna discara 70-tih...z:)

...a kako bi tek Nives Celzijus bila zvana u vokativu ( po tom 100 % - O pravilu )...Nivesooo...z:shock:

...saĆe dodŽe Slatki život,možda Wanda, možda Hellen ( izvinjavam se svim onim kompetentnim Damama za koje još ne znam da to i jesu ) će ti objasni...tj. da ne važi pravilo da se svim imenima u vokativu dodaje slovo O na k(a)raju...

...ako ti je majka živa, zašto nju ne pitaš...?

Muško ime Rade e sad kod nas kažu idem kod Rade ,možda bi ispravno bilo Radeta .
Ali skoro čujem na tv tamo Hercegovina neki novinar kaže primjer kod kuće od Rada .Onda se on ne zove Rade već Rad z:shock:.
Šta je tu ispravno

-Vokativ je uglavnom jednak nominativu kod imena na -a (Marija, Nikola, Luka, Marta, Olga)
- dobija nastavak -o kod dvosložnih imena s dugouzlaznim akcentom (Iva, Mara, Žika, Boža, Ljilja, Goca)
- ima nastavak -e kod ženskih imena koja završavaju na -ica. Isto može da važi i kod muških imena, ali gramatičari preporučuju vokativ jednak nominativu.
E, sad... Tara, Hana, Lana... Ako je dugouzlazni, onda ide oblik na O, ako je kratak akcenat, onda je A. Bas kao i Veeera (Vero), Vera (Vera).

Poslednja izmena:
mozda nije mesto,ali dolaze profesorke srpskog pa da pitam nesto.sin mi je u cetvrtom osnovne i za sada je super u skoli.njegova uciteljica jako forsira citanje knjiga i to mi je super i obavezno mu upise pohvalu u knjizicu,ali sa naznakom da cita vise,zbog obogacivanja recnika.on zaista cita,svakoga dana,ali ja nisam zadovoljna izborom knjiga.sam donosi knjige iz skolske biblioteke i sve su to romani sa kratkim,jednosloznim recenicama.govor kao na tv,ili pri koristenju kompjutera.kad mu ponudim robinzon krusa,ili slicno,on nema interesovanja,jer se ne radi o savremenoj tematici.imam utisak da danasnji pisci suvise podilaze deci i da se iz toga ne moze obogatiti recnik.sta mi vi predlazete,da pustim tako,kako jeste,ili da isteram na silu svoje?

ju ko ovo dugacko procita,svaka mu cast.

mozda nije mesto,ali dolaze profesorke srpskog pa da pitam nesto.sin mi je u cetvrtom osnovne i za sada je super u skoli.njegova uciteljica jako forsira citanje knjiga i to mi je super i obavezno mu upise pohvalu u knjizicu,ali sa naznakom da cita vise,zbog obogacivanja recnika.on zaista cita,svakoga dana,ali ja nisam zadovoljna izborom knjiga.sam donosi knjige iz skolske biblioteke i sve su to romani sa kratkim,jednosloznim recenicama.govor kao na tv,ili pri koristenju kompjutera.kad mu ponudim robinzon krusa,ili slicno,on nema interesovanja,jer se ne radi o savremenoj tematici.imam utisak da danasnji pisci suvise podilaze deci i da se iz toga ne moze obogatiti recnik.sta mi vi predlazete,da pustim tako,kako jeste,ili da isteram na silu svoje?

ju ko ovo dugacko procita,svaka mu cast.
Stanislav Lem, na primer. Obogatiće rečnik, neće moći da tvrdi da se ne radi o savremenoj tematici, a naučiće nešto i o etici.

Back