Jezičke nedoumice

ja sad nemam te vase pravopise.. evo citata:

Celo vreme:

Opravdanost ovog izraza zavisi od našeg pojma vremena. Ukoliko bismo vreme posmatrali kao jednu celinu, onda je ovo svakako korektno. Međutim, ustaljeno je stanovište da vreme zapravo predstavlja gomilu parčića, i shodno tome treba reći sve vreme. Ipak, naglašavam da je ovaj izraz samo bolji od izraza celo vreme, koji posle svega rečenog ipak nije pogrešan. To potvrđuje i Ivan Klajn u svom Rečniku jezičkih nedoumica.

Banja Luku kao naseljeno mjesto pod ovim imenom prvi put pominje 1494. godine kralj Vladislav... samo ime znači "Banova livada", a potiče od riječi "ban" i "luka" (što je značilo područje blizu vode). Ne zna se o kojem se banu i livadi radi... :D
Nadam se da je dosta sto se tice Banja Luke, a isto tako Banja Luka je prepoznatljiva i po banjama...

Да си умела - то би и ти урадила. :mrgreen: Када неко не уме да се изрази, да формулише своје мисли, да нађе адекватне речи...онда треба да се замисли о томе да не треба ићи у крајност и бити писмен, него остати полуписмен....:confused:

И још једна мала напомена: реч ''свезнана'' не постоји у смислу у којем си је ти употребила. Можеш да кажеш ''свезналица'' или ''свезнајућа'' јер то значи ''она која све зна''. Реч ''свезнана'' би могла да означава само особу која је свугде знана, која је опште позната...а ниси имала намеру то да кажеш! ;)

Iskreno, nije mi se dalo da ti objasnjavam jer sam mislila da ces da izvuces pouku iz par rijeci koje ti dam, ali ocito nisi toliko...ili jednostavano ne znas da citas izmedju redova...sorry :whistling:

skinuo sam recnik jezickih nedoumica.. kekeke.. sacu vas kavam :)

0010wj.jpg

u pravu je onaj doca iz banjaluke :)

Iskreno, nije mi se dalo da ti objasnjavam jer sam mislila da ces da izvuces pouku iz par rijeci koje ti dam, ali ocito nisi toliko...ili jednostavano ne znas da citas izmedju redova...sorry :whistling:

У праву си, не умем да читам између редова, умем да читам само оно што пише...али треба умети написати! ;):mrgreen::lol:

Правилно је рећи : све време... у употреби је средњи род СВЕ (не СВО): све време, све оно знање, све троје...
За Лимунаду и Бундевицу! :D
:bye:

primjetila sam da mi u CG koristimo svo za razliku od vas,mislim da je to usvojeno kod nas kao pravilno!

meni interesuje ako ima neko da mi objasni kad je i zasto nepravlno reci ono 'bio sam ......bili su .....' to je i nedavno profesorica ispravila drugaricu,al meni nije jasno u cemu je caka kod toga?

Back