Jezičke nedoumice

Mislim da je Anna Bella sa drugog podneblja, a na tom podneblju se kaze jezičNe :)
Redovno pratim jednu deciju emisiju na HRT :rumenko: ....tip sjajno radi priloge o gramatici , moja klinka je vise naucila od njega nego od mene .

Neverovatno koliko su oni svoj jezik izmenili i koliko nama nepravilnih reci je tamo pravilno.

Da, u HR sam. Hrvatski jezik je jako izmijenjen i ima rijeci koje uopce nisu zazivjele u govornom jeziku.

meni je psiholoshkinja potpuno skaradno a cula san na hrt-u :rtfm:

Psihologinja :mrgreen:

Ček da ne bude zabune , da se odmah ogradim , ne smeta meni sto je ovde bilo ko iz HR ili u HR , naprotiv. Imam "milijun frendica i frendova " u Kroaciji , nego ovde samo diskutujemo o funkcionalnosti jezika "uopće " ...

E znam da nije tema al da li ste primetili kvalitet govora na televiziji u Hrvatskoj i u Srbiji ??? Pri tom mislim na emisije zabavnog karaktera,a ne na vesti i informativu.

Ček da ne bude zabune , da se odmah ogradim , ne smeta meni sto je ovde bilo ko iz HR ili u HR , naprotiv. Imam "milijun frendica i frendova " u Kroaciji , nego ovde samo diskutujemo o funkcionalnosti jezika "uopće " ...

Ako mislis da sam se ja uvrijedila :eek: - nisam, zasto bih????? Ovo mi je odlicna tema :worth:

E znam da nije tema al da li ste primetili kvalitet govora na televiziji u Hrvatskoj i u Srbiji ??? Pri tom mislim na emisije zabavnog karaktera,a ne na vesti i informativu.

Ja sam vise primijetila intonaciju, boju glasa i brzinu govora - voditeljice jutarnjih emisija uzivo u Srbiji govore kao da im mjere broj rijeci u minuti :dontunderstand:

Dobro jutro...

Možda ste čuli da je hiljadu vatrogAsacA, kao i hiljadu policAjacA itd....
Užasavam se kada čujem to na vestima...

Počeli smo sa novogovorom, magarci vladaju, još samo svinje da zauzmu pozicije i super smo..
Orvel nije ni sanjao dokle ćemo stići..

kraj u kome živim sigurno je jedan od najgorih u pogledu pravilne upotrebe padeža, glagolskih oblika i akcenata.
Ali da je VUk bio iz ovih krajeva, ovo bi bio zvaničan jezik:mrgreen::mrgreen:

ja se trudim da pričam pravilon, međutim upotrebljavam i dosta kolokvijalnih izraza, poštapalica kao i internih za.jebancija tako (da osim i pravih grešaka) koje napravim ima i onih stvari koje mogu (a i izgledaju( kao greška nekome ko to ne zna.
Recimo dakleM je sigurno svima jasno da je zezanje, ali šta sad znam...
imamo kolegu koji govori tačnos, preciznos te je tako u našem društvu se odomaćilo i izražavanje tipa mlados, rados i sl.

Videla sam da sam par puta napisala labatopa pošto laptop tako interno zovemo

Skoro sam se, pa baš juče, našla , svojom zaslugom, u glupoj situaciji -oveće društvo, zapravo gotovo ceo kolektiv, ja ulazim i jedna koleginica me pita jao na šta tako lepo mirišeš. I ja ne razmišljajući kažem (pošto interno zaista tako zovem sve Bvlgari parfeme)ma na neki bugarski, piše bulgari a ona se ubi objašnjavajući da to ne znači bugarski...Ja ko Gustav klimam glavom i ne znam da li pred svima da joj ukažem na to da se primila ko saučešće, pa mi ipak bilo blam na njen red i oćuta...

i tako se uverim da i onda kada zaista ne praviš greške no namerno se zezaš ljudi mogu da te shvate pogrešno.

Mnogo češće pravim greške u kucanju jer ne pročitam ono što sam pisala:rumenko:

Jedino što me zaista nervira je srbski, jer znam kakvu pozadinu ima. Iskreno, malo mi nije jasan smisao ove teme, osim da se neko ismeje.

Temu sam postavila zato što sam primetila da sam izuzetno nemarna kada pišem na forumu i da pravim greške koje sam u dobra stara vremena smatrala za BLAM. Imam znači dva problema: zaboravila sam kako se neke stvari pišu, i drugi, veći - ne uzbudjujem se zbog toga. Znači, nismo ovde da se smejemo ljudima koji recimo nisu išli u školu, ali mi na forumu smo svi pismeni, i trebalo bi da volimo i čuvamo jezik... a umesto da forum bude mesto pismenosti, pretvara se u vašar nepismenosti :lol:
I nemoj da si tako ozbiljna, i jezik može da bude stvar za zezanje - nikome se stvarno ne smejemo, prosto je zabavno... bar meni :)

Temu sam postavila zato što sam primetila da sam izuzetno nemarna kada pišem na forumu i da pravim greške koje sam u dobra stara vremena smatrala za BLAM. Imam znači dva problema: zaboravila sam kako se neke stvari pišu, i drugi, veći - ne uzbudjujem se zbog toga. Znači, nismo ovde da se smejemo ljudima koji recimo nisu išli u školu, ali mi na forumu smo svi pismeni, i trebalo bi da volimo i čuvamo jezik... a umesto da forum bude mesto pismenosti, pretvara se u vašar nepismenosti :lol:
I nemoj da si tako ozbiljna, i jezik može da bude stvar za zezanje - nikome se stvarno ne smejemo, prosto je zabavno... bar meni :)

Nije Eoja na to mislila, nego na nešto drugo, a to i mene iritira!
Veći je Srbin i patriota onaj koji kaže srBski nego srPski... tako se prepoznaje patriotizam... Svrati malo na Politiku pa ćeš da vidiš ;)

Back