Jezičke nedoumice

Politika i jezik je jako zanimljiva tema... davno sam čitala neki Orvelov esej o tome kako politika uništava jezik (jezik mora da bude nejasan da bi opravdao piz.darije političara, a njihov jezik se onda prenosi u širu upotrebu i medju ljude koji nemaju šta da kriju... jezik mora da bude ružan i nejasan jer su i misli takve... ali kada usvojimo takav jezik, on utiče da lakše smišljamo ružne i nejasne misli...te savetuje ljude da nikada ne koriste fraze koje su pročitali u novinama :) Zato ja ni ne čitam novine :mrgreen:)

Poslednja izmena:
Izvinjavam se što ste se zabrinule zbog sirotih vatrogAsacA :lol:
htedoh da napišem da je reč o akcentovanju ali dolcevita je dodala...

Ne gledam često filmove na tv-u, ali kada već zateknem neki koji me zanima,
više od pola filma provedem nervirajući se, pa čak i "govorim francuski" zbog nakaradnog
prevoda i pravopisnih i gramatičkih grešaka... Tuga jedna...

U vreme kad sam ja bila mala, za televizije su radili stručni i osposobljeni prevodioci, kao da je
juče bilo sećam se Koste i Nade Carina...
mnogi su na njihovim prevodima učili jezik... Danas je k a t a s t r o f a!

'nate sta mi se cini da se promenilo?
kada se pise naziv ulice
ranije je, ako se ne varam, bilo pravilo da se rec ulica kada stoji ispred samog naziva, pise velikim slovom i obrnuto
npr. Ulica Đorđa Stanojevića i Njegoševa ulica
a sad mislim da je ispravno ulica Đorđa Stanojevića
aj da to neko ko zasigurno zna potvrdi ili demantuje

jok,ranije je bilo malim slovom kad rec ulica ne ulazi u ime ulice ,sto je i logicno
jedino kad se ulica zove ulica e onda je veliko
npr ulica Ulica LindeLee
a sad ne znam kako je,ja pisem po starom mislim ko obavstava nas narod da se nesto promenilo,ti mislis da si pismen a ovamo ti se deca smeju

'nate sta mi se cini da se promenilo?
kada se pise naziv ulice
ranije je, ako se ne varam, bilo pravilo da se rec ulica kada stoji ispred samog naziva, pise velikim slovom i obrnuto
npr. Ulica Đorđa Stanojevića i Njegoševa ulica
a sad mislim da je ispravno ulica Đorđa Stanojevića
aj da to neko ko zasigurno zna potvrdi ili demantuje

jeste, tako su nas učili u školi...ali, sad samo napišem, na primer, jurija gagarina 58....normalno da je ulica...
što se tiče bulevara, opet - piše se veliki slovom - Bulevar Kralja Alexandra...

Back