Јенс Столтенберг: Морамо да наставимо да јачамо Украјину, Русија је пропала јер је НАТО већи и јачи а Кијев ближи чланству алијанси него икада пре

Smorisha

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.261
Izvor 1 https://www.vesti.rs/NATO/RT-Ukrajina-treba-da-bude-nezavisna-Stoltenberg.html
Izvor 2 http://www.nspm.rs/hronika/jens-sto...v-blizi-clanstvu-alijansi-nego-ikada-pre.html

НАТО мора да настави да подржава Кијев како би могао да преговара са Москвом о томе да постане независна држава, изјавио је у понедељак генерални секретар НАТО блока Јенс Столтенберг.

stolt1.jpg


Говорећи на церемонији пријема Шведске у НАТО, Столтенберг је поновио ставове блока о подршци Украјини у сукобу са Русијом, али је одлучио да врло хипотетичке мировне преговоре уоквири у смислу независности и суверенитета.

„Морамо да наставимо да јачамо Украјину како бисмо показали [руском] председнику [Владимиру] Путину да неће добити оно што жели на бојном пољу, већ да мора да седне и преговара о решењу где је Украјина призната и превладава као суверена, независна нација“, изјавио је Столтенберг.

Према норвешком политичару, Путинов циљ је био „мање НАТО-а и више контроле над суседима“ и „да уништи Украјину као суверену државу“. Столтенберг је инсистирао да је Русија пропала јер је НАТО „већи и јачи“, а Украјина „ближа чланству у НАТО-у него икада раније“.

Он није појаснио како се чланство у НАТО-у односи на независност и суверенитет.

Столтенберг је рекао и да улазак Шведске у НАТО показује да „нико не може да затвори“ отворена врата блока, што представља „пут слободе и демократије“.

Шведска и Финска су поднеле захтев за чланство у блоку који предводе САД у мају 2022, наводећи украјински сукоб као наводну претњу њиховој безбедности. Финска је примљена у кратком року, али је кандидатура Шведске одложена због претходних неслагања са Турском, а затим и Мађарском.

Одлука Стокхолма значила је одрицање од политике неутралности усвојене још 1814. године, која је Шведску држала подаље од европских и светских ратова.

Русија је више пута осуђивала ширење НАТО-а на исток након Хладног рата, тврдећи да је прекршила и писмена и усмена обећања дата Москви у замену за омогућавање поновног уједињења Немачке.

Путин је навео отворена настојања Украјине да се придружи блоку као један од разлога за покретање руске војне операције у фебруару 2022. Према речима руског председника, САД и њихови савезници покушавају да претворе Украјину у свог антируског заступника још од пуча у Кијеву 2014. Он је поставио циљеве Русије као обезбеђивање неутралности Украјине, заједно са демилитаризацијом и „денацификацијом“ Кијева.

(РТ)
 
Koliko im je trebalo da prime Finsku i Švedsku u NATO. Za Finsku valjda godinu dana a za Švedsku dve godine a one nemaju teritorijalne sporove. Ovaj živi u nekim iluzijama.

У наредних 5 година Украјина ће бити у НАТО и ЕУ, на велику жалост твог драгог Председника Путтлера.
 
Granice su definisane cak su i nuklearno oruzje dali Rusiji za garanciju granica
Како су дефинисане? Говорим о садашњем стању на терену. Где је Крим? И Руске Републике на Истоку?
 
Како су дефинисане? Говорим о садашњем стању на терену. Где је Крим? И Руске Републике на Истоку?
To je izvazija druge zemlje, ali priznate granice Ukrajine se znaju.
 

Back
Top