Jel mogu da se zenim, devojka mi je 4. koleno?

3) Krvno srodstvo: brak ne mogu sklopiti krvni srodnici u pravoj liniji, a od srodnika u pobočnoj liniji brak ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, deca rođene braće i sestara, te deca braće i sestara po ocu ili majci. Postojanje ove bračne smetnje ima za posledicu apsolutnu ništavnost braka.
https://portal.sud.rs/sr/baza-znanja/bracne-smetnje

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Сходно правилима наше Цркве, крвно сродство до четвртог степена се сматра неуклоњивом сметњом, а сродство од петог до седмог степена се сматра уклоњивом сметњом за склапање брака.

https://www.tvhram.rs/odgovor-duhov...hovnika-stepenu-krvnog-srodstva-stupanju-brak

Dobro vece,
Ja i devojka smo vec 3 meseca zajedno i saznali smo da smo familija 4. koleno... Njen pradedan i moj Pradeda su braca rodjeni. Sta da radim sada... jel smem snjom u braku da budem
Koljeno se u svakim selu računa drukčije, ali po rimskom pravu, ako su tvoj pradjeda i njen pradjeda rođena braća, ženi je i štancaj do besvijesti, ništa se loše ne može dogoditi, a i zakon vas štiti... debelo štiti.
Nego, uvijek me zanimalo, kako se računaju ta "koljena"/"kolena" .
Puno puta sam pitao, ali nikada nisam dobio odgovor.

No, hajmo ozbiljno, zakonski (zakoni drzave a ne crkveni) kazu da mozes da se zenis/udajes sa osobama koje su iznad 4-tog stepena srodstva. Zakon propisuje stepene srodstva a ne kolena, pa je tako 1.stepen srodstva rodjena braca/sestre i tako unazad. Ti i devojka ste po tvojoj informaciji u 5-tom stepenu te imate pravo za sklapanje braka u opstini.

No, moja majka je pricala da su se u njenom selu zaljubili neki mladic i devojka, bili su srodstvu a svestenik nije dozvoljavao taj brak jer su po crkevenom zakonavstvu bili 4-to koleno. Mladic nije bio lenj pa se raspitao u varosi kod maticara i advokata te utvrdio da su po zalkonima SFRJ u mogucnosti da udju u brak. Utekose njih dvoje u grad i vencase se ali im je od rodbine bio zabranjen povratak u selo. Par godina su se selili po SFRJ ali nigde nisu mogli da izbegnu tu pricu o rodoskrnavljenju (ona je imala isto devojacko i udato prezime koje je poprilicno retko) i na kraju su se zaputili put Danske ili Svedske. I dana danas su u braku, ako su zivi...

Prvima možda ne , a tamo nekom kolenu .
Ko bre razmislja o 3-com ili 5-tom svom kolenu u dalekoj buducnosti? Uzgred, genetika na hromozima poprilicno napreduje, za 20-30 godina se ocekuje lecenje na genetskom nivou.

Uzgred, pracenjem nekih (aristokratskih) porodica kroz vekove doslo se do nekih zakljucaka (da ne pricam o selekcionarima domacih zivotinja) pa je crkva tu granicu sibnula na 4.koleno a zakonodavci su bili jos blazi za 1. Sta nauka tacno kaze nemam pojma, verovatno ni sami oni nisu sigurni u tu granicu.

pa je crkva tu granicu sibnula na 4.koleno a zakonodavci su bili jos blazi za 1.
Kakva koljena?
Što koljena?
Kako se računaju koljena?
Ozbiljno pitam.

Ne znam za pravoslavnu crkvu, znam za katoličku, u kojoj su kanonski zakoni liberalniji od svjetovnih, po njima bi ja mogao štancati vlastitu sestričnu (kćer materine sestre), a po svijetovnim bi mogao tek umakati u kćer koju je rodila sestričnina kćer.

Poslednja izmena:
Kod nas u Sremu (mozda i preko reke u Backoj, no tamo si ljudi drugaciji, cudniji) cesti su slucajevi da se u slovackoj zajednici uzimaju bliski rodjaci, na zakonski dozvoljenoj granici. Cesto se to objasnjava imovinskim razlozima, ukrupnjavanjem imanja ili zbog toga da se ne bi delilo postojece.

Tako se jedna moja drugarica Slovakinja iz zemunske gimnazije a cija je porodica zivela u St.Pazovi, odmah po zavrsetku gimnazije udala za rodjaka iako je bila odlican djak, tokom fimnazijskih danad je pricala da ce na Farmaciju ili Medicinu. Svi smo bili iznenadjeni kad se proculo da se udala i nije ni pokusala da studira. Onda je neko dosao do informacije da se udala za rodjaka i da je taj brak bio ugovoren i bez nje.

Back