Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
u slučaju da neko iz porodice jehovinih svedoka nastrada u nesreći i da je zbog gubitka velike količine krvi neophodna transfuzija,
kako u tim situacijama se postupa ?

da li lekari prvo pitaju porodicu JS da li mogu da izvrše transfuziju ili rade po nahođenju najpotrebnije da bi spasili život ?

Svaki slucaj je specifican, tako da postupa se onako kakako je to moguce a da je najbolje za tu situaciju.
Nema sablona.
A pricati sta bi bilo kad bi bilo nema svrhe...

Na primer da nekome treba operacija, onda osoba razgovara sa lekarima i nadju se oni koji vrse beskrvnu hirurgiju
ili se prebaci u bolnicu gde se radi beskrvno.
Takodje JS imaju odbor za bolnice koji pomaze JS da nadju lekare i bolnice koji ce adekvatno pomoci.
Tj odbor za bolnice vec unapred ima sklopljenu saradnju sa odredjenim lekarima i bolnicama...

Poslednja izmena:
o tome sam pisala ranije
JS se lece beskrvno, beskrvna hirurgija i beskrvne metode lecenja

https://www.youtube.com/results?search_query=bloodless+medicine&sm=3

svako na osnovu svoje savesti bira lecenje, JS koriste svoje pravo na izbor lecenja.
JS biraju najbolje lecenje najsavremenije metode lecenja...
a ne samo JS
ta praksa je poznata u svetu...

takodje o tome imamo na nasem sajtu opsirnije

Шта Свето писмо каже о трансфузији крви?

http://www.jw.org/sr-cyrl/савети-и-одговори-из-светог-писма/питања/свето-писмо-о-трансфузији-крви/

Procitala sam.

Svi ovi stihovi se odnose na jedenje zivotinja tj. sirovog mesa.

A ne na transfuziju krvi.

Ja ne sumnjam u Boga videt cemo kako ce on ostvariti svoju namaru za covecanstvo....
na to sam mislila...

Ako si vec sebi dala ulogu osobe koja odgovarea iskljucivo na pitanja
i ne dozvoljavas nikakvu konstuktivnu diskusiju na tvojoj temi..
bar mi objasni i odgovori na pitanje, vezano za tvoje

"nije sebicno ako se prekine radjanje"...

Poslednja izmena:
Ako si vec sebi dala ulogu osobe koja odgovarea iskljucivo na pitanja
i ne dozvoljavas nikakvu konstuktivnu diskusiju na tvojoj temi..
bar mi objasni i odgovori na pitanje, vezano za tvoje

"nije sebicno ako se prekine radjanje"...
Sta tu da odgovorim?
Napisala sam sta sam napisala
Bog je tako uredio i ja smatram da to nije sebicno.
Jer Bog ne moze biti sebican.
Bog nije nigde rekao da ce se radjati neograniceno nego da Zemlju treba da napune...

ovu temu sam namenila da iznosim Ucenje JS
sto je u skladu sa novim pravilnikom na religji

a ne da vodim raspravu

za to postoji pdf kriticki pristup

Izvod iz Tabovog Obaveštenja glasi:
"Posebno naglasavamo da u okviru podforuma koji su namenjeni verskim zajednicama nikakve rasprave i osporavanja nisu dozvoljena. Ti podforumi su planirani za pripadnike tih verskih zajednica da na miru pisu i pitaju sve sta ih zanima. Svaki "upad" i zapocinjanje rasprave ce se najostrije sankcionisati."

Rasprava u ovom kontekstu podrazumeva verbalni klinč ... a ukoliko je reč samo o pitanjima, na tebi i pripadnicima JS (kao i ostalim pripadnicima drugih vera na ovom pdf) jeste da odlučite hoćete li ili nećete na njih odgovoriti. Svako učenje znači i davanje informacija zainteresovanim učesnicima u diskusiji, i to nije "kritički pristup" već, prosto, sistem postavljanja pitanja i odgovaranja na njih.
Dakle, tema nije i ne može biti monolog (jer za to postoji, npr, blog) Zamisli kako bi izgledalo kada bi samo ti pisala na temi. U krajnjoj liniji, nije produktivno. Svi misionari imaju i ulogu tumača svoje religije.

Ukoliko je neko pitanje maliciozno biće, naravno, obrisano.

ovu temu sam namenila da iznosim Ucenje JS
sto je u skladu sa novim pravilnikom na religji

a ne da vodim raspravu

za to postoji pdf kriticki pristup

tema je fokusirana na Jehovine svedoke tako da pitanja i kritički pristupi trebaju biti u okviru iste
iznošenje učenja neke vere zateva i pozitivno/negativnu kritiku i mišljenja, kao što slikar kada izloži svoje delo
očekuje komentare, bilo pozitivne ili negativne, razmatranja, informisanje, pojašnjavanje o svom radu, obrazlaganje o tom svom projektu

ovde se postavljaju pitanja u kontekstu rečenog što postavljač teme iznosi
to bi najpre moglo da se nazove analiza

ja ne moram da odgovorim na sve i sad molim da se obrise spam doticne Pink
koja dolazi ovde da provocira

Naravno da ne moraš da odgovoriš na sve. Ali efektivnost onoga što iznosiš ovde zavisi pored kvaliteta tvojih odgovora i od toga kako vršiš selekciju pitanja.
Ako odgovaraš samo na NEKA pitanja, delovaćeš neubedljivo. A pametan čovek koji je siguran u ono što govori će umeti da odgovori i na provokaciju jednako dobro.

Sta tu da odgovorim?
Napisala sam sta sam napisala
Bog je tako uredio i ja smatram da to nije sebicno.
Jer Bog ne moze biti sebican.
Bog nije nigde rekao da ce se radjati neograniceno nego da Zemlju treba da napune...

ja bi da se još malo promuvam ovde na zemlji, pa ako može, malo da skoknem i do gore, zašto da ne,
treba sve probati u životu

pa vidi, srediće bog klimu i ostale uslove u tim nepovoljnim područjima, ljudi će i to napuniti i šta posle?

kako neće biti rađanja više? znači što se rodi - to je što je ?
malo izgleda okrutno i sebično sa božje strane

i molim te, ako dobiješ neko izdanje tih novih knjiga, dobaci i meni jedan primerak, plaćam pouzećem

Na ovaj komentar korisnika ti odgovaras

Pa i meni je ok na Zemlji jos da je Bog sredi i bice lepo
Pa ne znam nije sebicno ako se prekine radjanje...
ali ne znamo o tome jos....
takodje Bog moze da stvara beskonacno...
videt cemo
a novih knjiga nece biti skoro
ako bude ista novo obavestavam te

Meni je ova tvoja izjava o prestanku radjanja ljudi na Zemljivoja
prilicno radikalna, zato i molim za objasnjenje i pitam:

Da li je to tvoj licni stav ili je to ucenje jehovinih svedoka

da se treba prekinuti radjanje ljudi na Zemlji.

Nebitno mi je kako nekima delujem
Nije cilj teme da delujem
nego da se iznese istina o ucenju JS
i to cu raditi
Takodje na primer ti si postavio pitanje koje iziskuje opsiran odgovor
napisacu i to jednom.
a ne zanima me da odgovaram na provokacije...

U tom smislu sam i postavila pitanje na koje ocekujem odgovor

Nebitno mi je kako nekima delujem
Nije cilj teme da delujem
nego da se iznese istina o ucenju JS
i to cu raditi
Takodje na primer ti si postavio pitanje koje iziskuje opsiran odgovor
napisacu i to jednom.
a ne zanima me da odgovaram na provokacije...

Ok, nećeš imati ništa protiv ako ti kažem jednu stvar
što se tiče same doktrine, tj. kako ti kažeš učenja JS (pošto vidim da preferiraš samu materiju pre razgovora o svojoj verskoj organizaciji), lično smatram da je suvišno da to bude nekakvo generalno iznošenje celokupnog religijskog koncepta
mnogo je bolje da se fokusiraš na ona mesta koja su suštinski različita od opštepoznatih doktrina
da ljudi koji dođu na ovu temu vide po čemu su to JS različiti od drugih i zašto je to bolje, ako me razumeš

drugo, što se tiče ovih provokacija, nisam ja mislio na to kako ti LIČNO deluješ jer zaista nije bitno (a ovde i korisno) da ljudi nemaju predstavu o tebi konkretno jer, možda ću te uvrediti, ali će biti mahom negativna jer odaješ utisak neozbiljnosti zato što ti fali sistematičnost u odgovaranju, kao i sposobnost/želja da skopčaš tuđe argumente. Neretko si na veoma ozbiljna pitanja odgovarala prilično plitko i banalno, a misionar si i predstavnik Jehovinih svedoka. Samim tim, tvoji odgovori ne predstavljaju više samo tebe lično već sve Jehovine svedoke. A ljudi kad pročitaju neke stvari koje ti pišeš, zbog načina na koji vodiš diskurs, imaće loše mišljenje o svim Jehovinim svedocima. Ono na šta sam ja mislio jeste da ti kao neko ko se razume u materiju moraš biti sposobna da odgovoraš na razna pitanja koristeći jedan veliki arsenal argumenata jer ako će neko doći na ovu temu da nauči nešto o Jehovinim svedocima, on će sigurno imati želju i da kritički razmatra neke JS stavove. A ti kao JS predstavnik treba da poseduješ određenu retorsku sposobnost, erudiciju, elokvenciju i sveobuhvatnost pristupa kojima ćeš pokazati zašto je to što ti propovedaš dobro ili ne. Ne možeš sve što kritikuje tvoju dogmu odbaciti kao "provokaciju" (dogma ovde nije upotrebljena u negativnom kontekstu).

Isčekujem odgovor na sopstvena pitanja,

pozdrav.

To si ti rekla a ne Biblija ..a odgovor nemas..a ako je rekla Biblija Jehovinih svedoka
onda molim da mi to i argumentujes .gde to pise u Bibliji JS da mogu da procitam
hvala unapred

imam odgovor i odgovorila sam , molila bih te da se drzis pravilnika
a Biblija je Biblija.
Kada sam ti rekla sta Biblija kaze ti si rekla da to znas
znaci nemam sta da ti objasnjavam Bibliju ovde.

imam odgovor i molila bih te da se drzis pravilnika
aBiblija je Biblija.
Kada sam ti rekla sta Biblija kaze ti si rekla da to znas
znaci nemam sta da ti objasnjavam Bibliju ovde.

Izvini ja se strogo drzim pravilnika..koji dozvoljava da se postavi pitanje
u skladu sa tim ovcekujem i odgovor...ako si kvalifikovana odgovori ako nisi
neka neko drugi iz JS odgovori na pitanja koja su postavljena..
znaci .ocekujem odgovor.. da li tvoja izjava da nije sebicno i da je u redu da se prekine radjanje ljudi na Zemlji
stoji u Bibliji JS i ako stoji da mi argumentujes da mogu da procitam..jer me zanima ..i na to imam pravo...da dobijem odgovor

Back