Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo poniznoooosti i nema problema vrlo lako se razume. U pitanju je tehnika, princip, razumete vi to vrlo dobro.

:klap: :klap: :super:

добро Драгутине, ако не смеш да одговориш, сасвим те разумем. схватам да не смете да одоговарате без сагласности ваших старешина, тако да га питај да ли је трансфузија исто што и једење крви, па нам јави.

а што се тиче понизности доказао си шта је то вређајући Онисифора и оне постове пуне гордисти и самохвале које су ти обрисани, зато молим те не буди лицемеран да нам ти причаш о понизности.

немају они пост у свом преводу јер бруклински кркановци не могу да се изборе са злим мислима, али оно што је жалосно је што загљупљују људе који им слепо верују.

Imaju riječ post na više mjesta, ali od toga nisu napravili mučeničko obilježje kao RKC ili SPC.
:rtfm:

rahela70
бил ти одговорила на питање да ли је трансфузија исто што и једење крви?

Mislim da taj odgovor nećemo dočekati. Suludo je uopšte raspravljati o tome šta kaže biblija o transfuziji krvi, kad je knjiga pisana kad je medicina bila na vrlo niskom nivou u odnosu na današnju.

Ili kad crkve krenu da bulazne o matičnim ćelijama i genetici... kao i obično guraju nos gde im zaista nije mesto.

rahela70
бил ти одговорила на питање да ли је трансфузија исто што и једење крви?

pozdrav @sale@

pratila sam samo dio rasprave koju ste vodili oko transfuzije i stav Jehovinih svijedoka je tu jasna - prema Bibliji (uzmi bilo koji prijevod) krv je sveta i Bog traži da se od nje uzdržavamo. Kako u to vrijeme nije bilo takvog zahvata, kao što je vensko davanje tuđe krvi, naravno da nije navedena taksativno.
Navedeno je ono najvažnije, krv se ne smije konzumirati, a transfuzija je konzumacija krvi, svidjelo se to nama ili ne.

:hvala:

Navedeno je ono najvažnije, krv se ne smije konzumirati, a transfuzija je konzumacija krvi, svidjelo se to nama ili ne.

Znači transplantacija bubrega je isto i konzumacija bubrega.

Pretpostavljam da je i to zabranjeno.

Izgleda da vas buni ovaj izraz "konzumacija", jer on ima vrlo precizno značenje koje vama non stop izmiče.

па што се ти бринеш око тога, нико тебе не тера да постиш, ево ни ја не постим ових дана иако је то моја Црква одредила.

@sale@,
kakav si ti pripadnik SPC ako ne poštuješ njene glavešine i ako se ne držiš zapovijedi koje su ti dali - dali su ih za tvoje duhovno dobro??
Onda si i ti neki sektaš unutar SPCa? :think:

pozdrav @sale@

pratila sam samo dio rasprave koju ste vodili oko transfuzije i stav Jehovinih svijedoka je tu jasna - prema Bibliji (uzmi bilo koji prijevod) krv je sveta i Bog traži da se od nje uzdržavamo. Kako u to vrijeme nije bilo takvog zahvata, kao što je vensko davanje tuđe krvi, naravno da nije navedena taksativno.

крв, примљена путем трансфузије, преузима и наставља да врши исту ону функцију коју је имала и у организму даваоца, тј. функцију јединог течног ткива у организму, задуженог за пренос хранљивих материја, кисеоника и отпадних материја, између појединачних органа и ткива. она не бива употребљена као храна, што ви покушавате да докажете.
ово можеш утврдити простим експериментом: узми литар физиолошког раствора или глукозе и унеси га у организам интравенозно. шта ће се догодити?
ништа!
узми литар крви и унеси га на исти начин. ако крв није исте групе као твоја, може се догодити да експеримент оконча смрћу. можеш рећи да тако можеш примити и литар говеђе супе, па скончати!
тачно је, али ако примиш крв која је по групи идентична твојој, то се неће догодити, зато што је крв ткиво, и она, по трансфузији, не бива апсорбована, већ наставља да врши сопствену функцију. слична ствар се догађа када организам одбацује пресађени орган.

по вашој логици и пресађен орган би био исто што и поједен.

дакле, трансфузија крви није исто што и једење крви, јер једењем крв бива сварена и искориштена у организму као храна, док трансфузијом крв наставља да врши своју улогу течног ткива, као и пресађени орган.

уколико једеш месо такође конзумираш крв јер није могуће да се из меса исцеди и последњи молекул крви, дакле и ви једете крв.

Zašto se dereš??? Nema potrebe.

Harec ti je naveo forum.hr, jer su tamo pravila puno stroža i komentari ad hominem se odmah sankcioniraju - nema rasprave o tome jesam li ja luda ako sam Jehovin svijdok nema vrijeđanja, omalovažavanja,...

не дерем се него вама очито слаби вид, па морам већа слова да употребим

п.с. да ме познајеш, не би такво што никад рекла.

@sale@,
kakav si ti pripadnik SPC ako ne poštuješ njene glavešine i ako se ne držiš zapovijedi koje su ti dali - dali su ih za tvoje duhovno dobro??
Onda si i ti neki sektaš unutar SPCa? :think:

разлика између тебе и мене је веома веома велика, јер мени за такво нешто неће судити свештеник него Бог Исус, док би ти за такво нешто добила пацку од старешине и плаво картонче.

крв, примљена путем трансфузије, преузима и наставља да врши исту ону функцију коју је имала и у организму даваоца, тј. функцију јединог течног ткива у организму, задуженог за пренос хранљивих материја, кисеоника и отпадних материја, између појединачних органа и ткива. она не бива употребљена као храна, што ви покушавате да докажете.

pogrešno.
Krv koju dobiješ putem transfuzije samo nadomješta volumen, a za to može poslužiti i fiziološka otopina (ne onu za ispiranje leća). Od krvi koju dobiješ putem transfuzije najvažnija je njena funkcija plazme i leukocita, a ostalo je nepotrebno, a eritrociti i suvišni, jer ih tvoja koštana srž (ukoliko nemap leukemiju) nadomjesti dovoljno brzo.
Transfuzija je jedino upitna kada se radi o masivnom krvarenju, gdje je gubitak krvi veći od 1 l i tendencija gubitka je veća od 1 dcl po minuti.

*cut* али ако примиш крв која је по групи идентична твојој, то се неће догодити, зато што је крв ткиво, и она, по трансфузији, не бива апсорбована, већ наставља да врши сопствену функцију. слична ствар се догађа када организам одбацује пресађени орган.

по вашој логици и пресађен орган би био исто што и поједен.

ovo je nešto novo u biologiji - krv je tkivo :think:

Po mojoj logici transplatacija organa nije ništa humano, i baš me briga tko će to i kako razumjeti. U načelu, Jehovinim svijedocima je ostavljena slobodna volja po pitanju transplatacije organa, ali mislim da je to u istom rangu kao i transfuzija.
osobno bih odbila i jedno i drugo. (transfuziju već jesam nekoliko puta i evo me još uvijek mazohistički nastanjujem ovaj planet :D)

дакле, трансфузија крви није исто што и једење крви, јер једењем крв бива сварена и искориштена у организму као храна, док трансфузијом крв наставља да врши своју улогу течног ткива, као и пресађени орган.

уколико једеш месо такође конзумираш крв јер није могуће да се из меса исцеди и последњи молекул крви, дакле и ви једете крв.

Kad je Bog dao Mojsiju zakon i u njemu spomenuo svetost krvi nije naredio da se radi takozvana kosher meso.
Ali je zahtjevao da se zaklana životinja iscjedi od krvi i da se ta krv zakopa s zemljom.
I ne vidim u tome nikakve ograde poput "majčinog mlijeka" ili "pečenog odreska", ali itekako vidim krvavice ili biftek.

разлика између тебе и мене је веома веома велика, јер мени за такво нешто неће судити свештеник него Бог Исус, док би ти за такво нешто добила пацку од старешине и плаво картонче.

Prije stavljanja tipkovnice u pogon, provjeri podatke.
@sale@ ne bih dobila plavo kartonče kako ti to kažeš, jer se ne držim posta, ali me baš zanima kako bi reagirao tvoj svećenik da mu kažeš u crkvi da se uopće ne namjeravaš držati niti posta, niti uskrsa, niti božića i da te to baš pretjerano ne zanima jer će o tome ionako da sudi Isus Krist a ne on???

Moja pretpostavka je da bi ti rekao da si agnostik i da se "odšetaš" u suprotnom smjeru od njegove pastve :sad2: :whistling: :rotf:

UPOZORENJE I OBAViJEST : :rtfm: :rtfm: :rtfm:
==================================

Ovo upozorenje i obavjest se odnosi na sve one koji imaju za namjeru da PROVOCIRAJU, OMALOVAŽAVAJU I FALSIFIKUJU učenja Jehovinih Svjedoka, te na pogrdan način komuniciraju sa njihovim zastupnicima. Kroz ZAJEDNIČKI DOGOVOR svih nas koji smo na ovoj temi i koji branimo našega Boga i njegovu riječ, ODLUČENO JE da se IGNORIRA svatko onaj koji će na KONSTANTAN način da krši ova NAŠA PRAVILA. U krajnjem slučaju će mo reagirati u zajedničkom nastupu i prema moderatorima, te tražiti ZABRANU za sve one koji će se na AGRESIVAN i NEGATIVAN način ophoditi prema nama, Jehovi Bogu i učenjima Jehovinih Svjedoka. :klap:

Ja vas sve molim da imate DOSTOJANSTVO, KULTURU PONAŠANJA i KOMUNIKACIJE, te da zajednički sudjelujemo na međusobnom izgrađivanju i spoznaji Božje riječi. Slobodno ako netko ima kakav prijedlog, ili ako želi pojedinačnu debatu, neka nam prvo javi tako da se dogovorimo za način djelovanja. :klap:

Svima želimo DOBRODOŠLICU kao domaćini i pravi kršćani, te MIR, DOBROTU I LJUBAV ! :heart: :bye: :heart:

не дерем се него вама очито слаби вид, па морам већа слова да употребим

п.с. да ме познајеш, не би такво што никад рекла.

ali te ne poznajem kao niti ti mene, pa je tim više određeni nivo kulturne komunikacije bez podsmjehivanja tuđim uvjerenjima još bitnija

Do sada sam dobio odgovore na vecinu stvari koje me intereseuju ( neke malo tezhe od ostalih ) , da pitam kakav je stav JS od abortusu i kontacepciji ?

Abortus je ubistvo pred Bogom jer Bog na zametak gleda kao na zivo bice , sto i jeste tako...

kontracepcija je normalna stvar osim ako neko sredstvo ne unistava plod....

znaci postoje sredstva koja sprecavaju zacece i ona su u redu...

svako ima pravo odlucivati o sebi i potomstvu...

pozz :cao:

Prije stavljanja tipkovnice u pogon, provjeri podatke.
@sale@ ne bih dobila plavo kartonče kako ti to kažeš, jer se ne držim posta, ali me baš zanima kako bi reagirao tvoj svećenik da mu kažeš u crkvi da se uopće ne namjeravaš držati niti posta, niti uskrsa, niti božića i da te to baš pretjerano ne zanima jer će o tome ionako da sudi Isus Krist a ne on???

Moja pretpostavka je da bi ti rekao da si agnostik i da se "odšetaš" u suprotnom smjeru od njegove pastve :sad2: :whistling: :rotf:

жао ми је што си тако схватила, јер очито вама треба цртати да би вам било нешто јасно.

добила би итекако плаво картонче када не би послушала свог старешину, а ја од мог свештеника би добио само његову молитву Богу Исусу да ми опрости.
е видиш то је основна разлика између аутохтоних верника (православаца) и јс-оваца.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back