Jazz & Blues kutak :)

klika:
Evo little smile me preduhitrila, ovo je post sa druge diskusije gde sam bas Apach(ici) odgovorio bas na ovu temu.

Ne znam na kojoj je to temi bilo, nisam video... A pitanje je bilo zbog Herb Ellisa, koliko se secam i on je trebalo da bude na tim diskovima.

klika:
Nema nikakvih problema, ja udaram recke za pivo , kada se nakupi gajba ja dolazim na naplatu

Obzirom kole postove pise... to na kraju ispadne jako skupa rabota, pod uslovom da zaista mozes da popijes dosta piva.

Elmo Lewis:
Deuces Wild i fenomenalnu kingovu (ako ne i najbolju) autorsku pesmu - ROCK ME BABY
e odlican album :D
ja inace ne volim mnogo solaze
Eh ja sam okoreli Hard Rocker i mnogo gotivim solaze ali nekako mi se mnogo bolje uklapaju u rock nego u bluz, mislim ima malo /meni/ upecatljivih solaza u bluzu dok je u hard rocku druga prica..

jel volite vi Dzetro Tal? i interesuje me da li fanovi bluza vise vole stonse ili bitlse?
Jetro Tull su sjajan bend i koliko se secam vec smo ti i ja pisali na tu temu negde :? A i na onom tvom sjaticu ima slika sa aqualung /valjda?/...

Ne volem nesto preterano ni stonse ni bitlse, ali su stonsi definitivno moj favorit ;-)

klika:
`De ste braco jazzeri, pa jos uz to i blueseri!
Ghde si covek duge te nije bilo nisam ni stigao da prozborim koju sa tobom, a vec si mi pobegao...

Sutra idem na more pa opet nista jedno 2-3 nedelje, valjda cemo pisati posle...

Nego vidim da ste se prebacili na bluz poslednjih dana pa da pitam jel slusa/o neko Mighty Sam McClain? Mislim da sam ga vec spominjao, meni se dopada njegova muzika.
Imam Sledgehammer Soul & Down Home Blues koji je odlican :D

introitus:
Ghde si covek duge te nije bilo nisam ni stigao da prozborim koju sa tobom, a vec si mi pobegao...

Evo me , ziv i zdrav......

Elmo Lewis:
ja inace ne volim mnogo solaze i meni sve to zvuci jako stelirno kao u slucaju srv... dakle on se samo vezao za 1 SKALU i seta se po njoj. jeste da ima tehniku na kojoj bi mu svako pozavideo. ali ipak je to "beli" bluz sa kojim ja nemam apsolutno veze. mada volim da cujem jonny langa, wintera samo neki put i naravno uvek fenomenalnog mejla sa kleptonom i dzef bekom...

Elmo Lewis:
klepton nikako nije bluz...

Ovde vidim neke kontradiktorne izjave......
Necu da se vracam na pricu o belom bluzu jer smo tu polemiku vec imali na temi BESAN u okviru frouma o muzici gde sam malo detaljnije to objasnio pa ako nekoga zanima moze to tamo da procita ili mozda da iskoristimo pa da iskopiramo.....little smile, slobodno, necu ti ovoga puta udariti recku za pivo :-) , ajde ti si majstor za te stvari :-) , pratila si tamo sta se desava u onoj polemici izmedju mene i Elmo Lewis-a .

introitus:
Na ovoj temi definitvno malo njih gotivi Keltona...

Eh ja sam okoreli Hard Rocker i mnogo gotivim solaze ali nekako mi se mnogo bolje uklapaju u rock nego u bluz, mislim ima malo /meni/ upecatljivih solaza u bluzu dok je u hard rocku druga prica..

O Claptonu sam takodje dosta pricao, pa da se ne ponavljam. Samo par reci o tim solazama koje spominjete u bluesu....
Pa ne znam sta je onda car u gitarskom elektricnom bluesu ako nema solaza. Zamiliste samo sve one velike majstore na el. gitari i izvedbu njihovih pesama onako kako ih sada poznajete ali sada u nekom novom izdanju u kojima nema solo deonica, uhh.....kako bi to suvoparno i dosadno bilo! Meni to nekako izgleda kao kada bi neko rekao da voli da se skija a ne voli sneg!?

Ja sam takodje slusao hard rock, prva ljubav zaborava nema. Medjutim, opet bi tu trebalo napraviti nekakve podele, pricali smo o tome ranije, akusticni blues, elekt. blues, harmonica blues, klavirski blues, sve je to prica za sebe.......ali svaki od tih vrsta bluesa ima instrumentaliste koji soliraju svaki na svom instrumentu, jel` tako, pa ste ce onaj onaj jadnik koji duva u harmokinu nego da solira, pa u tome i jeste poenta, on teoretski ne moze da proizvede akord.

Sto se pak tice gitarskog soliranja, a sta cemo onda da radimo sa jazz gitaristima/instrumentalistima koji ne pevaju nego iskljucivo sviraju , i oni takodje sviraju blues ako se ne varam, pa to su sve skale (kako jednom rece Elmo Lewis, GLUPE skale) a ja mu rekoh jednom da je to nepoznavanje muzike i da bez tih skala nema pravog sviranja i uzivanja u jazz/bluesu, namerno ne odvajam jazz od bluesa jer se preplicu i imaju mnogo toga zajednickog. Zakljucak se sam izvodi, bez tih i takvih gitarskih solaza ne bismo ni imali elemente bluesa u jazz-u, pa samim tim ni jazz u onoj formi kakvo ga imamo vec dugi niz decenija.

OK, prica u aksuticnom bluesu je malo drugacija, drugaciji je i pristup sviranju od elektricne gitare. Nisu se u samom pocetku `30-tih `40-tih godina pretrzali od soliranja Son House, Blinde Lemon..., Robert Johnson i ostala banda. Ali ta vrsta bluesa je potpuno razlicita od elektricnog.
I treba biti pazljiv kada je u pitanju el. blues, neki izvodjaci znaju da uguse a nisu bas vicni ni inventivni u nekom solo izdanju.

E ja opet oduzih, sta cu kada ne moze sve to da se objasni u dve recenice........pricao bih ja jos ali da pustim i druge da nesto kazu na ovu temu......

Zahvaljujuci Apach upravo sam na B92 odgledala emisiju ’Glasovi’ posvecenu jazz, blues, gospel, soul i operskim pevacicama (da ne kazem divama). Ne znam kakav je utisak onih koji su takodje gledali emisiju, ali mene je bas odusevila, narocito jer sam cula i po nesto novo :D... Bilo je reci o Besi Smit koja je na neki nacin ’otvorila vrata’ blues muzici, o Dajani Vasington koja je od gospela presla na jazz, Eli Ficdzerald, Sari Von koju su zvali ’Velicanstvena’, jer bila je u stanju da otpeva svaki ton bez imalo muke. Najezila sam se dok sam je slusala!!! Takodje i Bili Holidej kojoj su se divili jer je pevala za zivot, prenosila je u pesmi svoja najdublja osecanja iako nije imala glas za pohvalu. Tu je spomenuta i Areta Frenklin kao kraljica soula, Marija Kalas – operska diva, kraljica soprana... Vredelo je gledati ovu emisiju. Hvala Apach na obavestenju :wink: ... Zaista sam uzivala!

Vezano za pisanije o Jethro Tull-u...
Slusam ih skoro celog dana i pored dobro poznatih i spominjanih stvari ima tu jos gomila drugih, isto tako dobrih. Sve u svemu zaista odlican bend i mogu reci da mi je zao sto nemam sve njihove albume ili makar kompletan Aqualung (mislim da se tako zove). I uopste sama kombinacija flaute sa ostalim, uslovno receno klasicnim rock instrumentima, gde se ne retko pojavljuju i gudaci, zvuci odlicno.
Sada se ne mogu setiti ko je zapoceo pricu o njima, mada mislim da je to bio Elmo, ali nekako sam ih skroz zapostavio i dobro je sto je naceta prica o njima jer ko zna kada bih se setio da potrazim taj CD.

little smile:
Zahvaljujuci Apach upravo sam na B92 odgledala emisiju ’Glasovi’ posvecenu jazz, blues, gospel, soul i operskim pevacicama (da ne kazem divama).

Da, emisija je zaista bila i vise nego poucna... Mada su, koliko se secam, rekli da je prvi blues snimak nastao 1920.g., mada ono sto sam uspeo da procitam u jednoj knjizi koju sam spominjao u jednom od ranijih postova, govorilo se o prvom snimku nastalom pre 1920.g. i ako ne gresim to je bilo 1916.g.

Vezano za emisiju takodje, naravno, spominjana su nezaobilazna imena velikih blues, gospel... izvodjaca, odvec poznata. Ono sto je mene iznenadilo, naravno pozitivno, je izvesna Mahalija Dzekson i njene kompozicije koje su pustili(naravno u pitanju je vokal). Tako da bih zamolio sve one koji imaju nekih njenih snimaka da se ne kriju. :wink:

introitus:
nikodim:
Apach:
Ja joss 4ccasa-ccamim ccekajuci na Bruback-ove stvari inacce bih vam se veoma rado pridruzzila ...

Ja sam mislio da si ti to sredila u razmeni sa introitusom, nemam pojma...
Pa nemam u mp3-u, a nekako sam mislio da sam prebacio loptu tebi jos davno ali moguce je da sam samo imao to u planu ali da nisam uradio...
Vidim ja ssta se meni sprema ...

little smile:
klika:
Nema nikakvih problema, ja udaram recke za pivo :-), kada se nakupi gajba ja dolazim na naplatu :-) :-)
Posto volimo svi pivo, nema problema. Apach i ja za sada dugujemo (ona malo vise) :wink:, ali snaci cemo se :D
Pa ljudi, trebali ste me upozoriti pre nego ssto je poccela "igra" :D :wink:
I ... ja ne volim pivo!!! Mogu samo podrssku da dajem

Apach:
Pa ljudi, trebali ste me upozoriti pre nego ssto je poccela "igra"
I ... ja ne volim pivo!!! Mogu samo podrssku da dajem

Sto se piva tice, koliko je meni poznato, misljenja su u glavnom jasno izdeljena, tj. ili ga vole ili ne, ni jedno ni drzgo nije strasno a sto se samog napitka tice mogao bih reci da je pivo pored vina, jedini alkohol koji pijem.

Back