Jaslice u Bgdu

• Začetnik teme Začetnik teme vlakijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pajamaca:
ma stvarno se.ru.
dete od 2,5 godine da sve radi samo?
nema šanse!!!
(uvek postoje extremi)
ne sekiraj se..vole one malo da popuju:roll:

Da, primetio sam, zato vise i ne idem po nju jerbo se uvek posvadjam :) Jos kad je uzmem a ona naopako obukla i pantalonice i cipele...ali, ruku na srce, za sad je to jedino sto im zameram...videcemo kako ce se pokazati.

Mnogo je vaznije kakve su sa detetom nego sta tebi kazu. Ako osetis da i dete kritikuju zbog toga obavezno im zavrni siju, jer svako dete je individua za sebe i ima pravo da se razvija u svom tempu. Ako ste vi odlucili da ne treba sama da se obuce , nema te vaspitacice koja sme da kaze suprotno. Ko ih bre j..e. Na kraju krajeva sta te briga sta one misle. Ti im reci da je to vas stav i da ce ona to svakako nauciti, kad vi budete odlucili.. I svadjaj se bre . Sto si drcniji to su one bolje. I njih kao i sve na ovom svetu treba na vreme postaviti na svoje mesto. Da ne talasaju previse.
Evo ja bas hocu da mi klinka bude razmazena . I cik nek mi neko nesto kaze! ;-)

Mirka šizika:
Mnogo je vaznije kakve su sa detetom nego sta tebi kazu. Ako osetis da i dete kritikuju zbog toga obavezno im zavrni siju, jer svako dete je individua za sebe i ima pravo da se razvija u svom tempu. Ako ste vi odlucili da ne treba sama da se obuce , nema te vaspitacice koja sme da kaze suprotno. Ko ih bre j..e. Na kraju krajeva sta te briga sta one misle. Ti im reci da je to vas stav i da ce ona to svakako nauciti, kad vi budete odlucili.. I svadjaj se bre . Sto si drcniji to su one bolje. I njih kao i sve na ovom svetu treba na vreme postaviti na svoje mesto. Da ne talasaju previse.
Evo ja bas hocu da mi klinka bude razmazena . I cik nek mi neko nesto kaze! ;-)

svidja mi se kako razmisljas :)

Promenila sam tri vrtica . Jedan drzavni , jedan privatni i evo sad opet imam nekih problemcica sa ovim trecim.
Ja sam ti jedna posesivna majka...Trazim najbolje za dete . Kazu da preterujem ! Mozda su u pravu ali za moje dete ima da bude sve naj naj. Nisam je rodila da se muci... Ni da je neko maltretira ...
Iance sam po prirodi drcna pa me dodatno iritira kad se neko pravi pametan, narocito kad su deca u pitanju. Deca su bre blago. Ko misli drugacije ne treba da radi sa njima.

Da, apsolutno se slazem tu sa tobom, mada, moja zena tvrdi da cu uzasno razmaziti nase cedoviste :) al nekako, ocu da uziva kao dete, to je jedini bezbrizan period u njenom zivotu...ma da sam se ja pitao ne bih je ni dao u vrtic...al ajd...ma u stvari, ja sam jedan posesivan otac...:)

Treba da ide u vrtic , to im puno pomaze u socijalizaciji , osamostaljivanju i gradjenju jednog drugog sveta van porodice. to je super za njih. Zato im treba naci dobar vrtic, tj pravi za njih. Gde ce odlaziti rado i gde ce se dobro osecati. ja vidim ogroman napredak u svakom pogledu kod moje klinke od kako ide u vrtic. Posla je sa 2, 5 i ide vec godinu dana. Veeeeeliki napredak u svemu.
A ujedno vtic joj pomaze da ne bude bas 100% razmazena. Tamo se jako dobro zna red. Pa kad dodje kuci kod nas koje moze da vrti oko malog prsta ( vise oca nego mene) manje je bahata. Mi sad pratimo njihov nacin rada sa decom, kroz neke radionice za roditelje. Objasnili su nam koji sistem primenjuju u radu sa decom i od kad smo se uklopili sa njihovim metodom sve manje imamo nesuglasica sa njom. to je jedna od stavi koje volim kod ovog vrtica. Specifican pristup detetu kao indivdui , koja mora da ima mogucnost izbora. Od kad ide u vrtic vise ne govori "Necu" nego "Ne zelim". Umesto da se bije sa decom kad joj nesto nije po volji ,ona kaze " ovo mi ne prija " okrene se i ode.
Imala bi jos puno primera al necu da davim.

Mirka šizika:
Treba da ide u vrtic , to im puno pomaze u socijalizaciji , osamostaljivanju i gradjenju jednog drugog sveta van porodice. to je super za njih. Zato im treba naci dobar vrtic, tj pravi za njih. Gde ce odlaziti rado i gde ce se dobro osecati. ja vidim ogroman napredak u svakom pogledu kod moje klinke od kako ide u vrtic. Posla je sa 2, 5 i ide vec godinu dana. Veeeeeliki napredak u svemu.
A ujedno vtic joj pomaze da ne bude bas 100% razmazena. Tamo se jako dobro zna red. Pa kad dodje kuci kod nas koje moze da vrti oko malog prsta ( vise oca nego mene) manje je bahata. Mi sad pratimo njihov nacin rada sa decom, kroz neke radionice za roditelje. Objasnili su nam koji sistem primenjuju u radu sa decom i od kad smo se uklopili sa njihovim metodom sve manje imamo nesuglasica sa njom. to je jedna od stavi koje volim kod ovog vrtica. Specifican pristup detetu kao indivdui , koja mora da ima mogucnost izbora. Od kad ide u vrtic vise ne govori "Necu" nego "Ne zelim". Umesto da se bije sa decom kad joj nesto nije po volji ,ona kaze " ovo mi ne prija " okrene se i ode.
Imala bi jos puno primera al necu da davim.

Hm, da, ali mi smo sad u periodu adaptacije...i ide tesko...mislim, ostaje ona na spavanju, jede tamo, ali kod kuce je tuzna. Ali bukvalno tuzna...dodje, sedne u svoj coisak i po ceo dan gleda nodija...ne komunicira ni sa kim...a ima tu i toga sto jos nije prihvatila brata koji ima 9 meseci pa je i abog toga besna...a inace nije agresivna, naprotiv,cak je ja ponekad i ucim kako da se brani od dece...ali jeste agresivna prema njemu...danas se, napr namerno upsikila u vrticu...i odbijala da jede...

haha la ste se našli:lol:

paj 'z vamo..
ljudi, zabezeknućete se bre čega sve ima..
čuvaš to svoje najslađe najmilije, a onda dođe neki divljak sve to zase.re dok si rekao piksla.
seti se mirka malih rusa letos;)
ne možete ih zaštititi, na žalost ne.
moja su deca mirna, prijateljski raspoložena uvek i prema svakome...
ne pitajte koliko su put adobili po nosu!
pogotovu od zaštićene, razmažene dece...roditelja koji smatraju da su njihov adeca veće blago od
druge dece!
ne radite to svojoj deci!
ne želite sutra male sponzoruše koje će da se prodaju za malo pažnje kakvu ste im vi namenili...
pozdrav.

Period adaptacije je jako stresan i za roditelja i za dete. I nekad traje jako dugo. Sa njom treba puno pricati bez obzira sto je mala. Pokusaj da joj pridjes onako iskreno sa srcem na dlanu. Pitaj je sta rade tamo da li joj se dopada i tako..al NIKAKO ne pominji nista negativno. ne navodi je na takve misli. Postavljaj joj pozitivna pitanja . Da li ti se dopasda. Ko ti se od drugara dopada , koja vaspitacica je najbolja. Meni je slatka ona tvoja drugarica...a tebi. Nikako ono jel ti se ne dopada vaspitacica.. Nadam se da sam jasna. Ako oseti da se ti i najmanje kolebas po pitanju vrtica , nece se vise adaptirati nikad. Oni u nasim glasovima i recima traze nesto zasta ce se uhvatiti, uvek kad im se nesto ne svidja, ne samo za vrtic. Ako osete da smo iskreni i odlucni prihvataju stvari mnogo lakse.

A opet ako stvarno imas nedoumica oko vrtica , bolje ga menjaj nego da dete pati. Dakle prvo sedi hladne glave i preispitaj sebe. Kad zavstis sa sobom i budes siguran da je to mesto dobro za tvoje dete, zavrsio si 89% posla. Ostatak je na njoj.

Ja sam tesko podnosila adaptaciju moje klikne i plakanje i sve ... Al sam na kraju podvukala crtu, zakljucila da joj je tamo ok, da sam sigurna kad je tamo i onda je sve islo lakse.
Al trajalo je to 3 meseca.

mirka, nije on nezadovoljan vrtićem, nego dete plače..
a vidiš..ima malog brata na kojeg je očigledno ljubomorna,
jdan od razloga je da roditelji moraju malo da olade sa maženjem i paženjem i stavljanjem tog deteta
u centar sveta;)
imam dvoje dece i znam šta pričam.
moj sin nikada nije bio ljubomoran na sestru!
mislim da nije normalno menjati vrtiće ko maramice, zaista.
taman se adaptira na drušvo, vaspitačice...vi za ruku pa ajd dalje..
jbt ko homeless. pa i oni imaju neki red.

Ja ga kapiram u potpunosti. Covek se prvi put adaptira...Treba to preziveti, pogotovo ako si tata. Moj muz je danima gutao knedle. Srecom ja sam se spremila pa smo terali do kraja. Al sam definitivno zagovornik toga da ne treba da budu u vrticu koji je bljak.
neke osnovne norme moraju da budu ispostovane. Cisto , uredno, topla atmosfera, dobar i blag vaspitac. to je vrtic nije KPdom.

Nisu bre svi vrtici dobri, niti su svi vaspitaci dobri.

Ovde se nazalost dogodio onaj najgori spoj: nova beba + vrtic. Verovatno je maloj bas tesko. Oseca se odbaceno zbog nove bebe , jos su je i u vrtic stavili. Mozda to treba napomenuti u vrticu.

Sta roditelj moze da uradi?
Da se posveti maksimalno starijem detetu i objasni stvari, da provodi kvalitetno vreme posle vrtica , da se igra ...

A adaptacije ce proci sama po sebi.

Moja klinka je dva puta to prosla i nista joj ne fali... Za sad! :wink:

Mirka šizika:
Ja ga kapiram u potpunosti. Covek se prvi put adaptira...Treba to preziveti, pogotovo ako si tata. Moj muz je danima gutao knedle. Srecom ja sam se spremila pa smo terali do kraja. Al sam definitivno zagovornik toga da ne treba da budu u vrticu koji je bljak.
neke osnovne norme moraju da budu ispostovane. Cisto , uredno, topla atmosfera, dobar i blag vaspitac. to je vrtic nije KPdom.

Nisu bre svi vrtici dobri, niti su svi vaspitaci dobri.

Ovde se nazalost dogodio onaj najgori spoj: nova beba + vrtic. Verovatno je maloj bas tesko. Oseca se odbaceno zbog nove bebe , jos su je i u vrtic stavili. Mozda to treba napomenuti u vrticu.

Sta roditelj moze da uradi?
Da se posveti maksimalno starijem detetu i objasni stvari, da provodi kvalitetno vreme posle vrtica , da se igra ...

A adaptacije ce proci sama po sebi.

Moja klinka je dva puta to prosla i nista joj ne fali... Za sad! :wink:

Ma znaju oni to u vrticu, vec sam im naglasio, slazu se da je to uzrok njenog "ponasanja", tj ne saradjivanja u oblacenju i hranjenju, ali ipak ne propuste da naglase kako je razmazena...mislim da cu, ako stvari ne slegnu je upisati na kraju u neki privatni vrtic, cim se raspitam koji je ok...

HALOOOO!!!!

Drage majke, zaista mi nije jasno sta vi u ovakvom traumiranju vaseg deteta vidite kao normalno? Normalno je postalo zato sto svako dete bez izuzetka place prilikom prilagodjavanja. Pa zar to nije znak da nesto krucialno nije u redu?

Ovo mi je vec cetvrti forum na koji sam se prijavila jer sam pocela svoju devojcicu (2,4 god) da vodim u vrtic. Ono sto se deci radi (vec generacijama pretpostavljam) nema ni truncicu smisla. Ostavljati dete tako naglo i naprasno u potpuno nepoznatoj sredini. Period adaptacije ne podrazumeva nikakav poseban tretman dece kod nas kako bi im se olaksao taj period, vec su deca prepustena sebi da se jednostavno kroz plac, povracanje, grcevoto stezanje majke pri odvajanju, i slicna sikaniranja, naviknu da hteo ne hteo mora tu da bude i time prihvati svoju tugu. Vaspitacice me ubedjuju da je to najbolji i jedini nacin, sto ni malo nije tacno jer sam vec saznala da u Austiji roditelji borave zajedno sa decom u vrticu prvih nedelju dana pa se postepeno produzava period izostajanja roditelja i to traje najmanje mesec dana, i obavezno kazu deci gde odlaze. Strucna lica su mi objasnila da deca placu jer pomisle da su ih majke napustile - sasvim logican zakljucak kada se tako sa njima postupi. Zamislite na trenutak da je vas najvoljenija osoba od koje vam zivot zavisi napustila.

Majko koja si rekla detetu da place u sebi zato sto te boli glava je KOBNA greska. Vase dete ste naucili da skriva svoja osecanja i u zavisnosti od toga kako je to dozivelo i kakav mu je karakter moze ili da postane agresivno ili da se povuce u sebe iz preplavljenog osecaja nesigurnosti. Kazu proci ce, ali to nije istina vec tesenje, jer koliko god dete kasnije uzivalo u vrticu, ono sto je prozivelo u adaptaciji je stornirano u podsvesti i cini jos jednu kockicu u formiranju njihovih krhkih licnosti.

Roditelji, informisite se bar kroz strucniju literaturu kakve posledice ce nesto imati na dete pre nego to i uradite i nikako ne prihvatajte nelogicnosti pa ma ko da vam ih saopsti. Ja sam toliko besna i zainatila sam se da svoja zapazanja stavim na papir i prezentujem sto je visim instancama moguce. Iskreno se nadam da cu od ovolikog sveta imati istomisljenike. Dusa me boli za svu tu decu i ne mogu da verujem da se ovo tako slepo prihvata i da niko nije uocio problem. Pozdravljam svaku kritiku da bih videla da li sam ja luda ili sta je u pitanju.

Polako, ne zuri...Ako dete pocne da se adaptira stvarno je greota izvaditi ga i terati u novu adaptaciju. Ja sam moju klinku adaptirala dva puta. Prvi put je u vrticu bila 6 meseci, ali to nije bio klasican vrtic vise je licilo na bebi siting. Bilo ih je petoro u vrticu, nekad samo ona i jos jedna devojcica, maksimalno su bile upucene na vaspitacicu i o njima su brinuli kao o svojima. Pre nego sto sam je upisala u novi vrtic dva meseca je sedela kuci...
U novom vrticu se teze adaptirala jer je to vec veliki vrtic sa puno dece , dve vaspitacice , vise lici na ove drzavne. Ali i tu se na kraju adaptirala.

Tu je Pajamaca u pravu.Ne treba ih cimati iz vrtica u vrtic. Sta god da misli ta glupa vaspitacica nije vazno. Vazno je ono kakva je prema detetu i kako je detetu tu u toj grupici. To nek ti bude merilo. I rekoh ti , nek bude razmazena.To je toliko cesto u danasnje vreme da ne vidim nikakav problem u tome. Sve se bojim da su ostala deca u grupici nerazmazena. Jes malo sutra!

Aaaa...сад тек видех да си тамо себе цитирала...

На кога си огорчена, Тетидо?
На државу?
На вртиће?
Не разумем те....

Dužina trajanja adaptacije je individualna i može da traje od 20 minuta do tri meseca.
Faktori koji utiču na adaptaciju su sledeći:
Ranija odvajanost od roditelja
Postojanje poverenja (mama odlazi ali se uvek i vraća)
Samostalnost deteta u osnovnim potrebama
Sposobnost prilagođavanja novonastalim situacijama(fleksibilnost)
Inteligencija i uzrast
Saradnja roditelja i vaspitača
Brojnost u kolektivu
Dete će naučiti mnogo stvari u kolektivu, ali od osobina njegovog karaktera i temperamenta zavisiće hoće li biti ratoborno ili pasivno i tu nema velike korekcije i na dalje.
Pozdrav za Vas i ne strahujte.

Овде ти је све лепо речено...е, сад, наравно да има родитеља који нису припремили дете за вртић...а једноставно има и деце која су посебно осетљива по природи....

Шта очекујеш да ураде ''више инстанце'' по том питању?

Hellen,

Prvo bih zelela da kazem da priznajem i izvinjavam se sto komuniciram sa toliko naboja i strasti. Nemam nameru nikoga da osudim, povredim i slicno. Samo mi je mnogo zao dece. Postala sam preosetljiva na decu od kako sam dobila svoje. Ja pridjem majci na ulici koja pusi i pitam je zasto ga je rodila kada ga truje.

Ogorcena sam zaista. Na majke koje dozvoljavaju da im neko traumira decu, na vaspitacice koje ne rade svoj posao sa ljubavlju, na ljude koji vode drzavu gde im je sve drugo na prvom mestu osim dece. Znam da je sve ovo povezano u jednu kompleksnu pricu gde ima mnogo likova koji treba mnogo toga da urade da bi se nesto pomerilo sa mesta ka boljem. Ali za pocetak je dovoljno da majke traze roditeljske sastanke gde ce izneti svoje brige i traziti od vaspitacica da primene vec postojeci, isproban recept za adaptaciju kao sto rade u Austriji. Zatim bi roditelji mogli da pozovu i psihologe (da bi se podiglo na visi nivo) i da se napravi predlog procesa adaptacije i dostavi ministarstvu da to proveri i odobri i nametne svim vrticima u Srbiji. Mozda nije jednostavno kao sto zvuci ali jedino sto je potrebno je malo hrabrosti i vremena da se pocne. Ja sam recimo pocela da pisem jedan elaborat koji cu pokusati da prosledim medijima jer imam radnog iskustva sa njima, pa sta bude.

Nemojte da se ljutite ali gore nije nista narocito objasnjeno, samo su navedeni razlozi zasto neko dete moze burnije a neko manje burno da reaguje na NAPUSTANJE, jer to se deci radi. Ono sto mi vidimo kao burno je u najmanju ruku plakanje, navela sam i druge mnogo drasticnije reakcije, medjutim i dete koje ne reaguje vidno burno, mozda cak i teze dozivljava situaciju. Znam za slucajeve da su deca zeleci da se "osvete" roditeljima krenuli da simuliraju situaciju kako ona njih sada napustaju nezeleci da idu kuci iz vrtica (naravno oni nisu svesni da to rade). Nema ni malo razloga zbog cega roditelji ne bi strahovali. E sad, osetljivija deca ce verovatno jos gore to dozivljavati, a generalno na razlicitu decu ce se razlicito odraziti. Deca ce postati ratoborna ili povucena i sve sto im se u zivotu desava predstavlja po jednu ciglu njihove zivotne kucice koju grade tj. licnosti koje mi stariji danas vidjamo oko nas. A svidja li vam se ono sto vidite oko vas? Da li se svidjate sami sebi?

Citam ovo pa mi onako malo cudno... Ja nemam dete pa mozda ne razumem. :roll:
Jako mi je ruzan ovaj stav "ko ih bre yebe" naprimer. :roll: To su zene koje su zavrsile skolu za rad sa decom, posao im nije nimalo lak. Paze gomilu tudje dece koja mogu biti bubice mirne, vesela, razmazena, bezobrazna... U grupi od 20 nijedno nije isto, zamislite kada bi svako trazio 100 postotnu paznju za svoje dete. :shock: Nemam pojma, ja kada idem kod zubara, lekara itd umem da cenim njihove usluge i pomoc, nikada ne pomislim "ko yebe skota, sada cu da ga nabodem, sta ima veze sto ce da mi popravi zub koji boli mene (ne njega)." Zamislite kada bi njega bolelo dupe za moj zub. :roll: Tako je i sa vaspitacicama i decom. To je tim zenama posao, verovatno su ga izabrale jer vole decu. Mislim kretena ima svuda pa i tu ali mislim da je postotak normalnih u vecini. Ako se roditelj svaki put kada ode po dete svadja sa njima onda im ni dete ne bude simpaticno na kraju. I mislim da sa tim prepiranjem oko sitnica ljudi samo cine gore za svoje dete. Zamislite da vama neko stalno dise za vratom i govori vam kako da radite vas posao. Nema tih zivaca koji ne bi popustili i na kraju bi oterali tog nekoga u tri lepe. Kada je covek ljubazan onda dobije i bolju uslugu. Ja sam prgava kao sam djavo ali umem da se uzdrzim uz osmeh iako kuva u meni i tada puno bolje prodjem. Znam i po sebi, kada mi dodje neka musterija koja je neljubazna, zakera, pizdi itd iskreno me zabole i ne trudim se nesto posebno da ugodim. A kada dodje neko sa osmehom na licu, onda mi je i moj posao puno laksi, zelim da ugodim, zelim da ta musterija ponovo dodje. To je valjda normalno.
I ono malo mi je smesno sto se ocekuje vrhunska hrana, krevetici, animacija itd. za male pare. To sve kosta, ne dobijaju vrtici nista za dz. Plus komunalije i plate za vaspitacice koje po meni ne bas trebale da budu male, ipak je to rad sa decom. Koliko god neko voleo svoj posao ne zivi se od ljubavi vec od novca, a posao ce da se radi sa puno vise ljubavi i paznje ako zena u podsvesti ne misli kako ce izgurati do kraja meseca. Jos kada joj se neko navali na grbacu svaki dan, ihaaaaaaj divote. :lol:
Nemam pojma, ja sam isla u drzavni vrtic jos od pelena, nikada mi nista nije falilo. Nije mi se svaki put jelo to sto je bilo za rucak, niti mi se spavalo popodne ali boze moj, takav je i zivot, ne moze uvek sve kako ti hoces. Po meni je bitno da to deca nauce od malena jer sto su stariji dolazi do sve vise sukoba u okolini od prijatelja, skole pa nadalje, bitno je da nauce kako da se snadju i bore sami, nece uvek mama biti tu da ih zastiti. Naprimer moja tetka drzi moju malu sestru pod staklenim zvonom, ide da se prepire sa uciteljicom, sa decom ako joj neko nesto kaze i sve tako... :roll: Rezultat je da devojcica ne ume da se odbrani sama, drzi sve to u sebi i onda dolazi kuci placuci mami. Po meni je to uzasno i rekla sam joj ali svako ima pravo da radi sta hoce. Slazem se da roditelj treba da odbrani i bude uz svoje dete ali u nekoj normali.
Ja sam sigurna da vaspitacice imaju razumevanja ako im roditelj lepo kaze, dete ne ume da se oblaci samo, da vezuje pertle, ne voli grasak itd. Sigurno mu nece nasilno trpati grasak u usta a ako zeli da ga nauci da npr. vezuje pertle je pozitivno, ne maltretira ga, iako se to detetu mozda ne svidja. Jao sada sam se setila kako sam ja bila ponosna kada sam se sama obukla prvi put. :D Bila sam kod bake na selu i nisam je cekala da dodje da me obuce, obukla sam se sama i sva vazna izasla u dvoriste. :D Sada sam malo skrenula sam teme, nema veze. :lol:

Sve ovo sam pisala jer su me pomalo iznervirale recenice u pojedinim postovima, niko u porodici mi nije vaspitacica (ne reklamiram nikoga :lol: ), polazim od toga da ima i normalnih i da im posao nije lak, malo razumevanja nije na odmet. O ekstremnim slucajevima nisam pisala, to je naravno skroz druga prica.
Pozdrav svima. :)

Ah dobro da se neko javio pre mene, jer ja ne bih zvucala ovako fino. Vise bih licila na pajamacu.
Chokolado svaka cast i razumes ti sasvim dobro, porucuje ti majka deteta koje ide u drzavni vrtic.

Da li neko moze da mi pomogne oko izbora vrtica u Zemunu. Dete mi ima 13 meseci i prinudjena sam da je upisem u privatni vrtic, a nikako ne mogu da se odlucim za neki od njih. Da budem iskrena, ne ulivaju mi mnogo poverenja, narocito po pitanju hrane. Da li neko od vas ima iskustva sa privatnim vrticima u Zemunu?
p.s. Prilicno sam ocajna, pa bih zaista volela kada bi mi neko pomogao!

Здраво!
Моје дете иде у вртић у Земуну, у приватни. Лично сам јако добра са власницом тако да знам врло добро како фукционише и какви су услови. Мој старији син (који сад иде у школу) је тамо провео детињство, а сада иде и млађи. Ево и сајта:
http://www.malac.co.yu/

Back