Jaslice u Bgdu

• Začetnik teme Začetnik teme vlakijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imate ovu temu i na Serbian kafeu u rubrici RODITELJI, javila se još jedna vaspitačica iz inostranstva. Ako postoji neka vaspitačica koja je radila ili radi u Stankomu i ima da kaže nešto lepo, bilo bi lepo da je čujemo.

Za Stankom bajku se slazem u potpunosti moje dete je u bajci od svojih 16 meseci sada ima 5 godina. Sve je fantasticno i vredi svake pare.Dete je zbrinuto u svakom pogledu,vaspitacice su strucne i uvek spremne da porazgovaraju sa roditeljima ako su u nekoj vaspitnoj nedoumici. Takodje,lekar i sestra su ljudi za desetku.A Zlatka i program plus deca obozavaju.

vaspitačica:
Bez namere da vređam ikoga reći ću samo - ovce su za šišanje.
Rece osoba koja se bavi humanim poslom i ostade ziva...cccc...pa vi onda ne zasluzujete ni tu bednu platu koju primate,jednostavno ne mogu da razumem dozu licemerja kako ste ovde nezadovoljne a tamo pesma i osmeh,ponekad je neprijatno koliko ste prijatne:). Ako su vam na poslu neka prava uskracena postoji nacin da se za njih ili izborite ili napustite isti. Iskreno volite li vi decu, a sto se plata tice mislim da su menjanje pelena i hiruski skalpel veoma daleko a placeni ste skoro isto.

To se onda ne zna ko je veca ovca - Vi koji placate ustanovi 15000 din. za menjanje pelena, ili ja koja menjam pelene njima dvadesetoro za 12000 din.
Ali, iz ove racunice, vidi se da nisu svi ovce.
Ima ko je itekako pametan.

Nas mnogo ne interesuje ko je pametan, a ko ne jednostavno imamo novac i placamo uslugu za koju sam vec rekla da je dobra, to sto ste konkretno isfrustrirane svojom platom nije nas problem, a koliko vidim ne utice na uslugu jer MORATE da radite korektno ili letite napolje kako same kazete. Zasto o tome ne pricate u vrticu sa svojim pretpostavljenima, zasto ne prijavite nekoj inspekciji, to je mnogo lakse od zavidnog vredjanja roditelja od cijeg novca zivite i dovodjenja u pitanje svoje profesionalnosti. Nasa deca i mi nismo krivi za vas potlaceni status ,vec vi sami pristajete na to. Koliko sam videla na vrticu su lepa velika vrata na koja se uvek moze izaci napolje i otici u advokate,lekare, biznis, ako to ne umete da radite ima i drzavnih vrtica tamo nema ovaca za sisanje pa ce Vas bes zbog svakodnevnog susretanja ljudi sa novcem biti mozda manji. Znate..najverovatnije vam neko od nas ovaca i moze pomoci u odluci o napustanju primeti li makar deo onoga sto ja primecujem kod Vas ovde,budite mudri jer ako se to odrazi na nasu decu ostacete i bez ovaca a i bez 12000.

I, znači, može mnogo toga da se kupi kad imaš para?
Ali ne može ništa da se izvede da se spreči izmena 7-8 vaspitača u grupi za godinu ili dve.
Pa opet navikavanje, deca pate, taman se za nekog vežu a ona srećna odleprša...
Ako treba da se crta da isfrustriran i ugnjeten vaspitač(a i advokat, doktor pa i vulkanizer) ne može da radi kao da je zadovoljan i ispoštovan, možemo i da crtamo.
Poenta je da bez obzira koliko imate para, osoba koja vam je sa detetom pola dana, nije lepo raspoložena.
Da ne gajite iluzije, mnogo je važnije kako ste sredili pano ili da li ste otišli na bolovanje kad ste bili bolesni nego kako radite sa decom.

Zaista ne znam sta da Vam kazem do - dobrodosli u 21. vek...Elem, svi mi imamo slicnih problema u svojim firmama posebno privatnim, pa sta s tim...tu su bar stvari kristalno jasne uzmi ili ostavi. Ako ste profesionalac samo Vas jedno molim odradjujte posao kako treba, ne vredjajte roditelje, mi ne obracunavamo vama platu. Uostalom za 15000 ne placamo samo vas, vec i cistocu u vrticu, obezbedjenje, hranu, igracke ,slikovnice,bojice i sve sto ljudi u privatnim placaju extra, pa i ovna predvodnika sto da ne,moramo shvatiti jedno neki imaju kapital neki ne, i svako od nas mora naci svoje mesto u drustvu, tako je svuda u svetu postoje klase...Dakle, ja zaista razumem Vas,ali ne ocekujte da ce roditelji misliti o vasem poslu i statusu kao i o tome kako da vam bude bolje to je vasa interna stvar...mi smo tu u prolazu vi ostajete.Uostalom sve sto ste rekli o vasem statusu (frizura,druzenje sa rod., probanje decije hrane) to tako i treba da bude, a za sanitarni pregled provericemo,jer vi ili ste zdrave ili su nam deca jako imauna jer moje dete nije bilo bolesno godinu dana (ako izuzmemo varicele).

I dalje nema ni jedne vaspitačice da se javi i da kaže da joj je baš super u Bajci...
Za mene je to značajan pokazatelj kako stoje stvari.
Baš sam zadovoljna što sam svoje dete izvukla posle 15 dana maltretiranja.
Vaspitačice, potpuno si u pravu da je suludo očekivati da cvrkućeš na poslu dok te neko maltretira.
Tako je i u svakom drugom poslu, motivisan radnik uvek radi bolje.
Drago mi je što sam tu atmosferu provalila ranije.
Za gošću67 - šta imate od konstantnog primenjivanja odbrambenog mehanizma negacije i duplog knjigovodstva?
Situacija ne valja pa ne valja.

Stvarno mi nista nije jasno...ovde mesamo dve stvari ja govorim kao roditelj cije je dete tamo i koji je zadovoljan,jer zaista je sto se dece tice sve u redu ili ja nisam normalna...Uostalom nesto bih primetila ili bi se dete zalilo na nesto. S druge strane vaspitacice su nezadovolje jer nemaju vecu platu i moraju biti uredne i kulturne za razliku od standardnog stereotipa ispijanja kafa na poslu.Samo mislim da nije korektno ovakvo pisanje, a na poslu tisina. Zasto se tamo nista ne prica i zasto se to roditeljima ne kaze,alo mi smo nezadovoljne, a takve smo opasne po vasu decu. Mislim da ne postoji samo duplo knjigovodstvo, vec i dupli standard vaspitacice koja pre podne cuva ljubazno decu a nocu ovde blati po ustanovi koja je sasvim ok. u svakom pogledu sto se dece tice, a sto se njenih licnih prava tice , iskreno ne interesuju me puno, jer sta bi bilo kad bi se borila i za prava svog frizera, kozmeticarke, pekara...Pobogu zasto ne odu ako im se ne svidja,vec cekaju da budu izbacene.
Molim da mi vaspitacica odgovori zasto jos uvek radi tamo ako joj je toliko lose.

To isto me muz pita svakog dana kad dodjem iznervirana sa posla.
Mozda ce Vam biti neverovatno, ali ja radim zato sto voli svoj posao i najvise od svega decu.
Zasto i dalje radim na tako odvratnom mestu?
Zato sto planiram da ostanem u drugom stanju i rodim dvoje ili troje dece jedno za drugim, i za sve to vreme (5-6 godina) da budem na bolovanju.
Bez obzira koliko moj muz zaradjuje, ja cu uvek raditi, podrazumeva se u drugom vrticu nakon bolovanja.
Zasto se cuti? Svako ima svoj razlog.
Ja sam Vam rekla svoj.
I jos nesto, i time bih zavrsila ovo preganjanje od diskusije - ja svoje dete nikada ne bih dala u Stankom Bajku. Ni besplatno.

Da zavrsimo ovu mucnu diskusiju jednom velikom istinom, zasto sam ovako burno reagovala...prosto sam ocajna jer znam koliko moje dete (a i ostala) u Bajci zaista vole svoje vaspitace i svoj vrtic, i jednostavno me je sokiralo ko sve radi sa nasom decom...vi stalno pricate samo o novcu i uslovima,jedino ste na moje insistiranje zasto ostajete tu rekli da je u pitanju ljubav, ja vam ne verujem.

Moje dete je išlo u taj vrtić nekoliko meseci 97. god.
Snimila sam situaciju, i videla kako stoje stvari:
vaspitačice su stvarno dobre, ali su u stalnom strahu i grču. Ekipa iz uprave je teško opisiva.
Jednom nismo doneli na vreme uplatnicu ( a platili smo) i vaspitačica nas je na vratima obavestila da su joj rekli da nas ne pušta u sobu dok ne donesemo uplatnicu.Dete je počelo da plače, ona je izašla iz sobe da je uteši a onda se pojavila gazdarica, nas nije ni pogledala a njoj se obratila kao ovci koju uteruje u obor,nešto kao, ULAZI UNUTRA, NIJE TVOJE DA SE VUČEŠ PO HODNIKU, IDI RADI SA DECOM KOJA PLAĆAJU!
Nas su jedva nekako primili, bili smo tu još taj mesec i onda otišli u drugi vrtić.Vaspitačica nam je pomogla u izboru novog vrtića iako od toga nije imala nikakve koristi ihvala joj na tome i zato što nam je otvorila oči kakvo je to mesto (aravno da smo se čuli i privatno, iako je to zabranjeno)
Posle nekog vremena je i ona dala otkaz i nešto se dugo mučila da uzvuče nneku crkavicu od plate koju nusu hteli da joj daju jer im se moglo.
A inače, ja bih mogla samo jednom i nikad više da uđem i kozmetičarski ili frizerski salon u kom se gazdarica izdire na radnice i to ne bih smatrala borbom za njihova prava nego različitim talasnim dužinama i kulturnim nivoima sa tim osobama zbog čega ne mogu da ih izaberem kao društvo ili sredinu u kojoj treba da provedem sat ili dva.
Ovo sve ako neko smatra da su osobe koje se brinu o vašim dlakama i vašoj deci ista potlačena kategorija koja ne treba mnogo da nas se tiče.

Upravo sam o tome i pisala, tj. da me cudi takav stav vaspitacice jer su kao sto i sami kazete prema deci i roditeljima vise nego ok. Za razliku od Vas ja svoje obaveze prema vrticu obavljam uredno pa nemam nikakvih problema, oni meni takodje korektno pruzaju uslugu i ne vidim neku veliku filozofiju u tom odnosu. Jednostavno sustina je u nasem mentalitetu...u svetu svako radi svoj posao i obavlja sve svoje obaveze, obaveza roditelja nije da cuvaju vaspitace svoje dece,vec da vaspitaci cuvaju i koliko mogu vaspitavaju i obrazuju ih za to vreme dok su sa njima...Ja gajim simpatije prema kolektivu SB,jer nisam imala problem nikada ni sa upravom,ni sa vaspitacima,mozda zato sto sam naucila da funkcioisem po sistemu zivota negde drugde,ovde je glavni hit brinuti tudju brigu,neki od nas zaista nemaju vremena za to jer se racuni placaju na vreme pa mora da se radi.

Ne mozete pricati o necemu napamet,kako se placa: uplatnicu dobijete pre 1. u mesecu u decijem pretincu, uplatite ili licno ili postom ili preko svog racuna prebacite na racun vrtica i sve to mozete uraditi do 5. u mesecu,kako god uplatili vrtic dobije svoj primerak ne nosite ga licno pobogu,na sta bi to licilo hahaha..stotonak roditelja ceka prvog u redu da direktoru vrtica pokaze uplatnicu ili isteruju decu na ulicu,dajte molim Vas ne nasedajte na gluposti...uplatnicu daje vaspitac licno roditelju ako obaveze nije izmirio do 5. kao opomenu da treba da plati ,uostalom zasto bi ih cuvali besplatno....

gosca07:
a sto se njenih licnih prava tice , iskreno ne interesuju me puno, jer sta bi bilo kad bi se borila i za prava svog frizera, kozmeticarke, pekara... .
Žuti karton za egocentrizam!
Još nam nema zadovoljnih vaspitačica...
Počinjem da sumnjam da ih uopšte ima...
Inače ja svoje kozmetičarku i frizerku izuzetno cenim i smatram ih teško zamenjivim osobama.Zbog onog što čine za mene častom ih, kupujem im poklone za NG, 8.mart, i rođendane, saslušam ih kad im je teško, pozajmim im pare kad im je frka i sve tako.
A vaspitačica i učiteljica mog deteta je osoba od neprocenjive važnosti i itekako mi je važno da li je dobro ili loše raspoložena, jer smo svi mi prvo ljudi pa onda profesionalci. Ovo je naravno samo moje mišljenje koje nemam nameru da namećem kao jedino ispravno. To što se verovatno razlikuje od stava "koristimo i ne recikliramo" ne čini ni mene ni druge boljom ili lošijom osobom.
pitanje za gošću07:zašto se ne registrujete?

Hahaha...necu se registrovati da me ne bi proganjala neka komunisticka policija koja stiti radnicku klasu..cekacu da u Srbiji stigne 21. vek. Pozdrav svim SKOJ-evkama sa viskom slobodnog vremena i manjkom pogodite cega:))... nije to sto mislite vec EGA
P.S. Pozdravite frizerku

Čini mi se da se diskusija malo/mnogo udaljila od prvobitne teme.

Hahaha...necu se registrovati da me ne bi proganjala neka komunisticka policija koja stiti radnicku klasu..cekacu da u Srbiji stigne 21. vek. Pozdrav svim SKOJ-evkama sa viskom slobodnog vremena i manjkom pogodite cega:))... nije to sto mislite vec EGA

Čemu sve to, draga gost07, ko će da Vas ganja? Zar mislite da neko svoje dragoceno vreme, umesto da Vas ganja, neće da provede sa svojim detetom? Napokon nam je stiglo proleće.
Zašto onda živite u toj Srbiji koja nije u 21.veku, u kojoj imate fobiju od proganjanja, da li je Vaša savest čista, ili i vi možda živite u dvorcu sa rešetkama i čuvarima? Čemu toliko negativne energije kad lepo živite?

Sada se stvarno smejem,zadnja poruka je cisti sarkazam (ako citas bez predrasude i stvaranja imaginarne slike o autoru)...no nebitno, ja sam zapravo i reagovala onda kad smo se od teme poceli udaljavati i umesto o jaslama poceli pricati o platama. Procitaj malo pazljivije nista, ali bas nista nismo culi od vaspitacice kako je deci- culi smo kako je njoj to je moji dragi egocentrizam.
Da ne zivim u dvorcu (sto i ne bi bilo lose ) govori cinjenica da ti sada pisem sa posla, znaci nisam kriminalac, vec stvarno radim kao crnac i ne kukam previse vec se trudim da nadjem svoje mesto u opstem raslojavanju koje nekima tesko pada pa se cudim malo, zasto? Zar to nismo trazili...ali da ne duzim o uslovima u vrticu mogu komentarisati roditelji i vaspitaci ja sam rekla pre a i jos par roditelja (procitaj) kako je deci (sta jedu,da je cisto,da su pod zdravstvenom kontrolom,kako se sa njima radi) to je tema a ne ko koga sisa , ko je ovca i cija je plata kolika i da li im je pretpostavljeni prijatan ili ne...izvinjavam se ako sam bila neprijatna, samo smatram da imam pravo da branim svoj stav. Svi koji mi ne veruju mogu otici tamo da pogledaju i vide kako je deci, jer to je i bio cilj ove teme.

Odlučila sam da se ovde više neću javljati, ali pošto sam prozvana da kažem kako je deci, reći cu kratko.
Nekoliko dece iz moje grupe dolazi od ponedeljka do petka u istim gaćicama i hulahopkama. Majke su im namontirane a deci su nokti crni.Kad znam da niko neće da upadne operem im guzu i noge nad lavaboom i obučem rezervni veš.Stare stvari pokvasim i kažem da se dete pišnulo ili pokvasilo(što je već moja krivica)Onda je opet potrebna večnost da se sete da donesu novu presvlaku ali mi strpljivo i sa osmehom čekamo.
Javiću jel uspelo ostajanje u drugom stanju, a onda (kad otvorim bolovanje) kad opletem imenom i prezimenom,ko, kad ,kako i za koje pare,biće i dima
i vatre!

Back