Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Онда преведи на српски шта си написао јер те очигледно не разумем као и остатак форума јер ти нико не реплицира.

Otprilike taj problem se gotovo isključivo javlja sa tobom i uglavnom zato što ne pročitaš ono što sam napisao ili se ni ne potrudiš da probaš razumeti, a onda i loše upamtiš. Tako se desi onda i da ja u tvojoj glavi po 50 puta promenim stav, a to samo se po 50 puta menja tvoja percepcija (a svaki put bude promašaj).

To se toliko često dešava, od konfabulacije do konfabulacije, da moraš postati svestan problema koji sam sebi (a i drugima) stvaraš. Pre neki dan si pomenuo Srbu Živanovića, a onda vrlo brzo zaboravio da si to čak učinio.

Problem postoji, ali van svake sumnje nije do mene. Ako te zanima, pročitaj nanovo i malo mućni glavom. Ako te ne zanima tvoja volja.

Otprilike taj problem se gotovo isključivo javlja sa tobom i uglavnom zato što ne pročitaš ono što sam napisao ili se ni ne potrudiš da probaš razumeti, a onda i loše upamtiš. Tako se desi onda i da ja u tvojoj glavi po 50 puta promenim stav, a to samo se po 50 puta menja tvoja percepcija (a svaki put bude promašaj).

To se toliko često dešava, od konfabulacije do konfabulacije, da moraš postati svestan problema koji sam sebi (a i drugima) stvaraš. Pre neki dan si pomenuo Srbu Živanovića, a onda vrlo brzo zaboravio da si to čak učinio.

Problem postoji, ali van svake sumnje nije do mene. Ako te zanima, pročitaj nanovo i malo mućni glavom. Ako te ne zanima tvoja volja.
Јао читао сам раније јасни су ми сви твоји ставови у већини ствари је "Не знамо" "не можемо тврдити" од средњег века до модерног доба.
Сад код Јасеновца нешто 100% знамо и можемо тврдити!
Иако си на много лакшим и изученијим примерима одступао да потврдиш, правио се луд и игнорисао постове!
За мене си тврдио да тврдим нешто што тврди Деретић и да сам алтетнативац нарочито код новијих чланова.
Није ли то дискредитација, отворено лагање и манипулација најгоре врсте јер не можеш опрати своје масне флеке и крмачице по форуму.
Сад ти смета кад неко то исто ради иако те не дискредитује на тај начин већ строго према посту и ономе што пишеш.

Немам шта да мућкам главом или да те тумачим, ти ниси историјски извор да би захтевао такву пажњу.
Или напиши шта мислиш да може неко да те разуме или се торњај са тим постовима од 10км.

Јао читао сам раније јасни су ми сви твоји ставови у већини ствари је "Не знамо" "не можемо тврдити" од средњег века до модерног доба.
Сад код Јасеновца нешто 100% знамо и можемо тврдити!

A šta to to znamo oko Jasenovca 100% i možemo tvrditi?

O čemu se radi, konkretno?

Poslednja izmena:
Прије 84 године, у ове августовске дане у периоду 15-21. авруста 1941.године, извршена је ликвидација комплекса конц. логора Госпић-Јадовно-Паг. Италијански фашисти, згрожени звјерствима усташких хорди и у овим стратиштима и у Пребиловцима почетком августа и у другим стратиштима, а и са циљем пацифиукације своје окупационе зоне гдје бјеше све више реакције српског становништва због ових бестијалности, кренули су 15.августа 1941,године са реализацијом плана успостављања италијанске окупационе демилитаризоване зоне.
И до 21.авуста усташка жгадија, та продужена рука државног апшарата монструм творевине ендехазије је до 21.аввуста ликвидирала овај комплекс логора.
О чему пишу аутори књиге "Зашто Јасеновац није ослобођен" (овдје)
U drugoj polovici kolovoza 1941. ustaše su morali naglo prekinuti masakre zatočenika i na Velebitu i na otoku Pagu. O čemu se radilo? Nezavisnu Državu Hrvatsku u ljeto 1941. snažno je uzdrmala aktivnost ustanika kojima se njezine oružane snage nisu mogle uspješnije suprotstaviti. U takvim uvjetima, radi proširenja i učvršćenja svojih pozicija na Balkanu, talijanska je vlada odlučila da njezine trupe, osim već okupiranih i Italiji priključenih dijelova Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara (prva zona), zaposjednu i tzv. drugu zonu, koja se prostirala južno od linije Vinica-Plitvička jezera - Plješivica - Šator planina - Velika Golija - Prenj - Troglav. 15. kolovoza uslijedila je naredba talijanskog vrhovnog zapovjedništva štabu 2. armije da se “pobrine da odmah zauzme čitav demiltarizirani pojas o kojemu se pregovaralo u Rimu 18. svibnja”, te daje, s obzirom na situaciju, “potrebno do maksimuma ubrzati okupaciju gore spomenutog pojasa” i “izvijestiti o provedenim mjerama i novoformiranim garnizonima”.
Predsjednik talijanske vlade Benito Mussolini obavijestio je o tome ustaškog poglavnika Pavelića i on je 19. kolovoza službeno dao suglasnost za reokupaciju demilitarizirane zone. Tako su se i Gospić i Jadovno, i Slana i Metajna našli de facto pod talijanskom vlašću.

Ustaše su već 19. kolovoza poduzeli mjere likvidacije logora u Gospiću i na otoku Pagu. Prema sjećanju spomenutog zatočenika Monike Mu- safije, toga su dana na Ovčje polje došla dvojica visokih ustaških funkcionara, odvojili među zatočenicima njih 80 “građevinara” i naredili im da se odmah spreme za put.

“Krenuli smo”, piše Monika Musafija. “Nismo odmakli ni sto pedeset metara kadli zapuca. Okrenuli smo se, ali su nam ustaše odmah zaprijetili: 'Ako pogledate još jednom prema logoru, bit ćete poubijani kao i oni!' Prizor koji sam uspio na brzinu da vidim bio je stravičan. Kao da su iz zemlje izašli, ustaše su postavili mitraljeze i puškomitraljeze oko logora i tukli nedužne žene, djecu, starce i muškarce koji su se tu zatekli. Tog časa logor je izgledao kao mravinjak uznemirenih mrava. Bježali su nesretnici na sve strane i padali jedni preko drugih. Nakon desetak minuta, koliko je paljba trajala, u logoru nije bilo žive duše.”

Tako je likvidiran logor Ovčje polje. Sličan je postupak, vjerojatno također 19. kolovoza, bio i u logoru Jadovno. Međutim, o tamošnjem pokolju nema svjedočanstava. Nijedan ga zatočenik koji se u tom trenutku zatekao u Jadovnu nije preživio.O likvidaciji zatočenika na Pagu od 18. do 20. kolovoza 1941. godine zatočenik Zlatko Vajler, pukovnik JNA u mirovini, pribilježio je sljedeće redove: “Likvidaciji logora prethodilo je pripajanje tog dela Dalmacije i otočja Italiji. Odmah potom su ustaše započele likvidirati logor i u tom razdoblju su ubile sve zatočenike koji su radili u solani i ženski deo logora. Izgleda da nisu pravovremeno stigli da likvidiraju i nas jer su već 21. avgusta stigle italijanske posadne jedinice u Karlobag, tako da smo toga dana i mi bili prebačeni u Karlobag za dalji transport...”
О чему пише и Антун Милетић у свој књизи (овдје) стр. 19-21
Miletic 19-21 a.jpg

Тих задњих дана рада логора многи заточеници су ифизички ликвидирани. У дане 19-21.августа, о чему детаљно пише др Затезало у својим књигама, тек један број је упућен ка новим логорима, ка својој новој агонији. Тих дана 19-21.августа завршава једна стравична, језива прича, Јадовно, прича кроз коју је оно исконско непатвпрено зло достигло незамисливе висине, но креће још стравичнија, још монструознија, још језивија прича, Јасеновац.

Da je u njemu ubijeno najmanje 90 000 ljudi.

Dobro, pitanje je bilo upereno forumašu @NickFreakyrgios koji je insinuirao da sam ja tvrdio da nešto 100% znamo (a ne zna se na šta je to on mislio tj. nije napisao).

Slažem se da niko ozbiljan u svojim procenama ne ide ispod te brojke; mislim da to više danas ne čini ni čak ni Goldštajn i u suštini niko sem najekstremnijih ustaških apologeta ili neoustaških revizionista.

Back